ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca

Go down

Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca Empty Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca

Post by RayMabus 28/1/2024, 02:11

Neidentificirani naoružani napadači ubili su u subotu devet pakistanskih radnika u nemirnom jugoistočnom pograničnom području Irana, rekli su pakistanski veleposlanik i iranski državni mediji, usred napora dviju zemalja da poprave veze nakon napada "milo za drago".

"Duboko šokiran užasnim ubojstvom 9 Pakistanaca u Saravanu. Veleposlanstvo će pružiti punu potporu ožalošćenim obiteljima", rekao je pakistanski veleposlanik u Teheranu Muhammad Mudassir Tipu na platformi X. "Pozvali smo Iran na punu suradnju po tom pitanju." Iranski državni mediji objavili su da policija traga za trojicom naoružanih napadača koji su pobjegli nakon pucnjave. Grupa za prava Balucha Haalvash rekla je na svojoj web stranici da su žrtve pakistanski radnici koji su živjeli u automehaničarskoj radionici u kojoj su radili. Još troje je ranjeno, navodi se. Državni mediji rekli su da nijedan pojedinac ili skupina nisu preuzeli odgovornost za pucnjavu u Saravanu u pokrajini Sistan-Baluchestan. "To je užasan i prezira vrijedan incident i mi ga nedvosmisleno osuđujemo", rekao je glasnogovornik pakistanskog ministarstva vanjskih poslova Mumtaz Zahra Baloch. "U kontaktu smo s iranskim vlastima i naglasili smo potrebu da se odmah istraži incident i pozove na odgovornost upletene." Pucnjava se dogodila uoči planiranog posjeta Pakistanu u ponedjeljak iranskog ministra vanjskih poslova Hosseina Amirabdollahiana. Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani osudio je pucnjavu. "Iran i Pakistan neće dopustiti neprijateljima da oštete bratske veze između dviju zemalja", rekao je u izjavi. Državni mediji objavili su da se pakistanski i iranski veleposlanici vraćaju na svoje dužnosti nakon što su opozvani kada su susjedne zemlje prošlog tjedna razmijenile raketne napade usmjerene na, kako je svaki rekao, militantne mete.

"Iransko-pakistanska granica stvara priliku za gospodarsku razmjenu... i mora biti zaštićena od bilo kakve nesigurnosti", rekao je iranski predsjednik Ebrahim Raisi Mudassiru Tipu primajući vjerodajnice veleposlanika u subotu, izvijestili su državni mediji. Siromašna regija Sistan-Baluchestan dugo je bila poprište sporadičnih sukoba između snaga sigurnosti i separatističkih militanata i krijumčara koji su prevozili opijum iz Afganistana, najvećeg svjetskog proizvođača droge. Iran ima neke od najnižih cijena goriva na svijetu, a to je također dovelo do povećanja krijumčarenja goriva u Pakistan i Afganistan unatoč oštrim mjerama iranskih graničara.

Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca dan nakon napada "milo za drago".
RayMabus
RayMabus

Posts : 179291
2014-04-11


Back to top Go down

Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca Empty Re: Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca

Post by RayMabus 28/1/2024, 02:58

Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca 1280px-Iran_Pakistan_Locator.svg

Iran i Pakistan uspostavili su odnose 14. kolovoza 1947., na dan neovisnosti Pakistana , kada je Iran postao prva država koja je priznala Pakistan . Obje strane nastavljaju gospodarski surađivati ​​gdje je to moguće i formirale su saveze u brojnim područjima od zajedničkog interesa, poput borbe protiv trgovine drogom duž svoje granice i borbe protiv pobune u regiji Balochistan. U svibnju 2014. dvije su se zemlje dogovorile o zajedničkim operacijama protiv terorista i trgovaca drogom u pograničnim područjima.

Iranske zračne snage naručile su približno 25 MFI-17 Mushshaka od Pakistana.

Godine 2023. Iran i Pakistan otvorili su svoje prvo pogranično tržište. Izgradit će se još desetak graničnih tržnica. Trenutno se raspravlja o naftovodu Iran-Pakistan-Indija (IPI Pipeline). Iran ima druge najveće svjetske rezerve plina, nakon Rusije , ali već godinama pokušava razviti svoje izvore nafte i plina zbog sankcija Zapada. Uvezena električna energija mnogo je jeftinija od električne energije koju proizvode Neovisni proizvođači energije (IPPs) jer Iran subvencionira naftu i plin koji napajaju elektrane. Iran je također ponudio izgradnju autoceste između Irana i Pakistana koja povezuje dvije zemlje.  U svibnju 2023. premijer Shehbaz Sharif i predsjednik Ebrahim Raisi svečano su otvorili dalekovod Polan - Gabd koji će Gwadaru dnevno opskrbljivati ​​100 megavata električne energije.

U regiji Balochistan u jugoistočnom Iranu i zapadnom Pakistanu, narod Balochi rutinski putuje tim područjem ne obazirući se na službenu granicu, uzrokujući značajne probleme Iranskom gardijskom korpusu i Pakistanskom pograničnom korpusu. Obje zemlje imaju stalne sukobe s baloškim separatističkim skupinama.


Iransko-pakistanski odnosi
RayMabus
RayMabus

Posts : 179291
2014-04-11


Back to top Go down

Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca Empty Re: Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca

Post by RayMabus 28/1/2024, 03:04

Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca Major_ethnic_groups_of_Pakistan_in_1980_borders_removed

https://en.wikipedia.org/wiki/Baloch_people
RayMabus
RayMabus

Posts : 179291
2014-04-11


Back to top Go down

Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca Empty Re: Naoružani napadači u Iranu ubili su devet Pakistanaca

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum