ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

njemacka propada

Go down

njemacka propada Empty njemacka propada

Post by debotoijusto 27/1/2024, 20:43

NJEMAČKE firme od 1. veljače uvest će eksperimentalni četverodnevni radni tjedan i mjeriti produktivnost radnika.
Eksperiment u kojem će biti 45 firmi trajat će šest mjeseci, a zaposlenici će zadržati sadašnje plaće unatoč smanjenoj satnici, piše Bloomberg. Cilj ovog eksperimenta je provjeriti stoje li tvrdnje sindikata da su ljudi koji rade manje ne samo sretniji ili zdraviji nego i učinkovitiji u svojim poslovima.
"Apsolutno sam uvjeren da se ulaganja u novi posao isplate jer povećavaju dobrobit i motivaciju, a time i učinkovitost", rekao je Soren Fricke, suosnivač firme za planiranje događaja Solidsense, jedne od 45 firmi koje će biti dio studije.
"Četverodnevni tjedan, ako funkcionira, dugoročno nas neće ništa koštati", dodaje.

"Mogu se uključiti i pozicionirati kao moderni poslodavac ili jednostavno reći da svi moramo raditi više i doći u situaciju kada više neću imati nikoga tko bi za mene radio", objašnjava Henning Roeper, izvršni direktor Eurolama, proizvođača prozora.

Nizak entuzijazam radnika globalnu ekonomiju godišnje stoji 8.1 bilijun eura ili devet posto svjetskog BDP-a, navodi se u istraživanjima Gallupa.
Eksperiment vodi novozelandska neprofitna organizacija 4 Day Week Global i kaže da bi radnici koji će za vrijeme studije raditi manje za istu plaću trebali ostati barem jednako efikasni ili i efikasniji.
Osim povećanja produktivnosti, očekuje se da će firme imati koristi od smanjenja skupih izostanaka zbog stresa, bolesti i iscrpljenosti. Nijemci su u 2022. godini u prosjeku izostajali s posla 21.3 dana što je rezultiralo gubitkom od nevjerojatnih 207 milijardi eura, prema podacima Saveznog instituta za zdravlje i sigurnost na poslu. 
Zagovornici ovog eksperimenta ističu da bi novitet mogao privući nove kadrove u Njemačku, zemlju koja prema Eurostatu već ima najveći udio zaposlenih na pola radnog vremena u EU.

Christian Lindner, njemački ministar financija i član Stranke slobodnih demokrata, kritizirao je odluku njemačkih firmi rekavši da bi kraći radni tjedan zaprijetio ekonomskom rastu i napretku Njemačke.
No zagovornici te ideje poručuju da su ranije studije u SAD-u i Kanadi pokazale da je povećanje učinkovitosti moguće. Radnici su prijavljivali opće poboljšanje zdravstvenog stanja, a nijedna firma nije se vratila petodnevnom radnom tjednu.

Britanija je imala sličan eksperiment u kojem je sudjelovala 61 firma, imali su dobar radni učinak, a bolovanja su se smanjila za 65 posto. Portugal također, oko 20 posto radnika reklo je da se osjeća bolje i da bolje spava.
Bloomberg dodaje da je Belgija postala prva europska zemlja koja nudi opciju četverodnevnog radnog tjedna, ali s jednakom tjednom satnicom. Japan je potaknuo svoje firme da radnicima ponude kraći radni tjedan nadajući se da će više trošiti, a i da će se povećati broj rođene djece. 
"Ne funkcionira uvijek i nije za sve. Potrebno je puno kreativnosti i fleksibilnosti od strane firmi. One same moraju shvatiti što za njih djeluje ili ne djeluje", zaključuje na kraju Jan Buhren, iz konzultantske firme koja surađuje s eksperimentom u Njemačkoj.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/njemacka-uvodi-cetverodnevni-tjedan-za-iste-place-eksperiment-krece-od-1-veljace/2533196.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30373
2014-04-12


Back to top Go down

njemacka propada Empty Re: njemacka propada

Post by debotoijusto 27/1/2024, 20:46

hi hi glupi mali svabo sto propada morati ce raditi 4 dana u tjednu za iste pare/beneficije a pametni rvat sto stuje HDZ i simpatise osovinu putin/orban/Suljo/fico 78h tjedno ugostiteljisat
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30373
2014-04-12


Back to top Go down

njemacka propada Empty Re: njemacka propada

Post by Hartmann 27/1/2024, 20:52

radit ce Svabo i 6 dana u tjednu kao dosada,samo komprimirano u 4 radna dana

_________________
njemacka propada 2cc4e01132374b4662c3b46684b86272
Hartmann
Hartmann

Posts : 1963
2021-01-04


Back to top Go down

njemacka propada Empty Re: njemacka propada

Post by vili40 27/1/2024, 21:20

zna se koja skupina lansira svakodnevno te priče o njemačkom propadanju i svi se smjestili na zapadu.Ni jednom nije palo na pamet da pobjegne u rusiju,bjelorusiju,iran ili kinu.Baš se pitam zašto?
vili40
vili40

Male
Posts : 10568
2015-08-02


Back to top Go down

njemacka propada Empty Re: njemacka propada

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum