ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

HDZ ne može blokirati imenovanje generala

Go down

HDZ ne može blokirati imenovanje generala Empty HDZ ne može blokirati imenovanje generala

Post by RayMabus 22/1/2024, 00:37

HDZ ne može blokirati imenovanje generala B_240117071

https://www.klix.ba/vijesti/bih/hdz-ne-moze-blokirati-imenovanje-generala-osim-ako-snsd-ne-zrtvuje-svoj-kadar-zbog-njih/240117071
RayMabus
RayMabus

Posts : 179262
2014-04-11


Back to top Go down

HDZ ne može blokirati imenovanje generala Empty Re: HDZ ne može blokirati imenovanje generala

Post by RayMabus 22/1/2024, 00:38

Imenovanje Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine je još jedan kamen spoticanja za partnere iz državne koalicije s obzirom na to da jedni tvrde kako je imenovanje novih generala nezakonito, a drugi ističu da u proceduri nema ništa sporno.

Naime, Ministarstvo odbrane BiH je u 11. mjesecu prošle godine usaglasilo spisak generala Zajedničkog štaba OS i drugih funkcija generalskog zbora. Predsjedništvo BiH je to potvrdilo nakon što su izmijenili prijedlog generala iz reda hrvatskog naroda te je imenovanja poslalo na Predstavnički dom BiH, gdje će se 31. januara glasati o postavljanju na funkciju.

Prijedlog koji je poslat iz resornog ministarstva je Gojko Knežević za načelnika Zajedničkog štaba, a Marko Stojčić i Mirsad Ahmić za njegove zamjenike. Međutim, član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić je tražio da umjesto Stojčića bude imenovan Martin Propadalo.
To se nije dopalo HDZ-u zbog čega insistiraju da je imenovanje nezakonito. Oni navode kako Komšić nije mogao imenovati drugo ime od predloženog, ukoliko napravljenu izmjenu nije vratio Ministarstvu odbrane na usaglašavanje. Poručuju kako su time prekršeni Zakon o odbrani BiH i Zakon o službi u OS BiH, međutim ne preciziraju o kojim je tačno članovima riječ, a ni mi nismo pronašli gdje se u tim zakonima konkretno definiše dodatno usaglašavanje Ministarstva i Predsjedništva.

S druge strane, iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića je tada odgovoreno na optužbe o nezakonitom imenovanju, navodeći da Stojčić nije imao odgovarajuću diplomu za poziciju na koju je predložen.

"General Stojčić nije imenovan zato što nema odgovarajuću školsku spremu. Osim toga Stojčić je ispunio uslove za penzionisanje. Martin Propadalo ispunjava sve uslove za imenovanje, shodno članu 116. Zakona o službi u Oružanim snagama i članu 19. Pravilnika o unapređenju vojnih lica, Službenik glasnik BiH br. 34/23", naveli su iz kabineta.

Zakoni na koje se pozivaju iz kabineta govore o tome šta je potrebno za imenovanje generala, odnosno koji su njihovi uslovi za unapređenje, međutim ne tretiraju legitimnost Komšićeve odluke da bez saglasnosti resornog ministarstva promijeni prijedlog imenovanja. U povezanim zakonima također nismo pronašli definiciju kako postupiti u slučaju da neki od predloženih kandidata za Zajednički štab ne ispunjavaju uslove. Jedino što jeste precizirano je da "Predsjedništvo BiH imenuje sva profesionalna vojna lica na formacijska mjesta za koja je predviđen čin generala na osnovu prijedloga ministra odbrane", što ne odgovara na pitanje ko je u pravu po pitanju zakonitosti.


Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića smo pitali za komentar o procesu imenovanja na šta nam je odgovorio kratko i jasno.


"Imenovanje generala je izvršeno od strane Predsjedništva BiH u potpunosti u skladu sa zakonom. Naravno da u HDZ-u nisu zadovoljni pojedinim rješenjima, ali to nije naš problem. Pokušaji da se ta imenovanja ospore nemaju pravno i zakonsko utemeljenje, nego su politički motivisani", rekao je on za Klix.ba.


Stoga, očekuje se da će 1. februara, nakon glasanja u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, novi generali biti imenovani u Zajednički štab OS BiH. Da bi bili imenovani, potrebna je većina zastupnika, a to bi se moglo postići i bez SNSD-a i HDZ-a, ukoliko odluče glasati protiv. Naime, glasovi Trojke, opozicije iz FBiH i opozicije iz RS-a bi bili dovoljni.

Ako je suditi prema logici, SNSD-ovi zastupnici u Predstavničkom domu BiH bi trebali podržati imenovanje Zajedničkog štaba OS BiH s obzirom na to da su političari iz RS-a na ovome dugo insistirali.

Još od februara pretprošle godine se očekuje rotacija u navedenom tročlanom štabu, prilikom čega je na čelo trebao sjesti general iz reda srpskog naroda. Zbog toga je članici Predsjedništva BiH iz RS-a Željki Cvijanović i zamjeniku ministra odbrane iz srpskog naroda Aleksandru Goganoviću bilo izrazito važno da ovo imenovanje dođe na red.

Međutim, glasanje zastupnika SNSD-a ipak neće biti u potpunosti zasnovano samo na logici, nego i na dogovoru sa koalicionim partnerima Trojkom i HDZ-om. Zamjenik ministra Goganović je kazao da prijedlozi iz reda srpskog naroda imaju podršku SNSD-a, ali da ne zna kako će zastupnici glasati.
"Nisam siguran kako će poslanici SNSD-a glasati u Predstavničkom domu. SNSD podržava imena generala iz reda srpskog naroda koje je usvojilo Predsjedništvo BiH. U kom pravcu će se kretati glasanje PD PS BiH zavisi od dogovora sa partnerima, odnosno Trojkom i HDZ-om", rekao je Goganović za Klix.ba.

Ono što ističe na samom početku izjave jeste da zakon ne predviđa šta ukoliko Parlamentarna skupština Bosne u Hercegovine ne potvrdi imena generala koje su imenovali članovi Predsjedništva BiH, "kao vrhovni komandant i jedino tijelo koje je zaduženo za sprovođenje spoljne i odbrambene politike". Bez obzira na ishod, kaže da imenovanje stupa na snagu 1. februara.

"Ministar odbrane, gospodin Helez potpisao je odluku o primopredaji. Ona će se realizovati 31. januara i novi generali stupaju na dužnost od 1. februara... Šta će se dešavati u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine još uvijek je neizvjesno. Iskreno me raduje što nakon dvije godine kašnjenja sa ovim procesom, Oružane snage BiH dobijaju nove generale. Vjerujem da ćemo imati odličnu saradnju, kako bismo zajedno gradili i razvijali multietničke Oružane snage BiH", kazao je on.
S obzirom na to da su u HDZ-u nezadovoljni Komšićevim prijedlogom, predstavnici te stranke u Parlamentarnoj skupštini BiH su uputili izmjene Zakona o odbrani.

Izmjenama predlažu da ministar odbrane dostavlja novi prijedlog Predsjedništvu BiH u roku od 15 dana u slučaju da Predsjedništvo BiH ne potvrdi sve kandidate, s obzirom na to da trenutno zakon ne predviđa šta treba raditi u slučaju neslaganja.

Ovo bi se trebalo naći na sljedećoj sjednici Doma naroda BiH, međutim da bi moglo spriječiti trenutna imenovanja, potrebno je da bude usvojeno u oba doma.

Glavni problem za HDZ je to što je Komšić iskoristio priliku da izbaci HDZ-ov prijedlog sa spiska, a ubaci osobu koja njemu odgovara, s obzirom na to da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant države, a da zakoni ne propisuju da to ne smije uraditi.

"Moj kolega, zamjenik ministra odbrane BiH iz reda hrvatakog naroda ima određena njegodovanja jer je član Predsjedništva BiH, gospodin Komšić promijenio ime jednog generala, iz reda hrvatskog naroda, u odnosu na spisak koji smo dostavili iz Ministarstva odbrane, nakon što smo ga usaglasili moje kolege, ministar Helez, zamjenik ministra Galić i ja", potvrdio nam je Goganović.
HDZ smatra da je to još jedan primjer diskriminacije hrvatskog naroda, kakva je, kako tvrde, godinama zastupljena u Predsjedništvu BiH.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179262
2014-04-11


Back to top Go down

HDZ ne može blokirati imenovanje generala Empty Re: HDZ ne može blokirati imenovanje generala

Post by RayMabus 22/1/2024, 00:42

Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića smo pitali za komentar o procesu imenovanja na šta nam je odgovorio kratko i jasno.


"Imenovanje generala je izvršeno od strane Predsjedništva BiH u potpunosti u skladu sa zakonom. Naravno da u HDZ-u nisu zadovoljni pojedinim rješenjima, ali to nije naš problem. Pokušaji da se ta imenovanja ospore nemaju pravno i zakonsko utemeljenje, nego su politički motivisani", rekao je on za Klix.ba.


Glavni problem za HDZ je to što je Komšić iskoristio priliku da izbaci HDZ-ov prijedlog sa spiska, a ubaci osobu koja njemu odgovara, s obzirom na to da je Predsjedništvo BiH vrhovni komandant države, a da zakoni ne propisuju da to ne smije uraditi.


Last edited by RayMabus on 22/1/2024, 00:46; edited 1 time in total
RayMabus
RayMabus

Posts : 179262
2014-04-11


Back to top Go down

HDZ ne može blokirati imenovanje generala Empty Re: HDZ ne može blokirati imenovanje generala

Post by RayMabus 22/1/2024, 00:43

Stvaramo novi svijet.

Moja ime je i kao inkarnirani i kao duša Nova duša a to znači dolazi promjena i anđeo sam Znanja a to su Prijestolnici a njihova je zadaća pomagati inkarniranim dušama na njihovom duhovnom putu.

Tri puta me preglasaš i onda me praviš budalom i misliš da ja tako truli nakaradni sistem neću uništit tj da ću to ostavit tako na ovoj planeti tj njenoj površini.

AJTE BOG.

---


Ja san van lipo reka prije godinu dana davno prije nego šta je ovo počelo da ako vidim još jednom Komšića na toj poziciji da će cijela Europa plivati u moru krvi i onda postavio uvjet ili izborni zakon ili ograničenje mandata na dva ko u Americi i onda se Komšić ne bi mogao kandidirati.

Amerikancima puna usta borba protiv korupcije a šta je vijećni mandat nego upravo to al eto njima ne odgovara jer neće doć onda njihov pa onda ništa i tko te jebe.

Lipo san vam se potpisa dole ispod tog posta od prije godinu dana i rekao ne bio ja to ako to ne bude tako.

General GF s pet zvjezdica, pripadnik Aštar komande i pripadnik anđeoske hijerarhije Znanja.

Ja san van lipo reka prije godinu dana davno prije nego šta je ovo počelo da ako vidim još jednom Komšića na toj poziciji da će cijela Europa plivati u moru krvi
RayMabus
RayMabus

Posts : 179262
2014-04-11


Back to top Go down

HDZ ne može blokirati imenovanje generala Empty Re: HDZ ne može blokirati imenovanje generala

Post by RayMabus 22/1/2024, 01:26

RayMabus wrote:Stvaramo novi svijet.

Moja ime je i kao inkarnirani i kao duša Nova duša a to znači dolazi promjena i anđeo sam Znanja a to su Prijestolnici a njihova je zadaća pomagati inkarniranim dušama na njihovom duhovnom putu.

Tri puta me preglasaš i onda me praviš budalom i misliš da ja tako truli nakaradni sistem neću uništit tj da ću to ostavit tako na ovoj planeti tj njenoj površini.

AJTE BOG.

Ako Ukrajina izgubi, naši neprijatelji će uspostaviti svjetski poredak,” bivši glavni tajnik NATO-a Robertson

George Robertson tvrdi da Savez sada prolazi kroz "opasna" vremena i da je zamrzavanje sukoba s Rusijom osuđeno na neuspjeh.

  “Ako Ukrajina izgubi, mi gubimo... tada će svjetski poredak određivati Kinezi, Rusi, Iranci i Sjevernokorejci. A ovo će učiniti svijet vrlo, vrlo neugodnim za moje unuke”, rekao je bivši glavni tajnik.

Robertson sadašnje doba vidi mnogo više od sukoba u Ukrajini i Pojasu Gaze. Po njegovom mišljenju, postoji beskonačan niz promjena, od pandemija do kibernetičkih ratova.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179262
2014-04-11


Back to top Go down

HDZ ne može blokirati imenovanje generala Empty Re: HDZ ne može blokirati imenovanje generala

Post by RayMabus 22/1/2024, 01:34

Ako Ukrajina izgubi, naši neprijatelji će uspostaviti svjetski poredak,” bivši glavni tajnik NATO-a Robertson

George Robertson tvrdi da Savez sada prolazi kroz "opasna" vremena i da je zamrzavanje sukoba s Rusijom osuđeno na neuspjeh.

  “Ako Ukrajina izgubi, mi gubimo... tada će svjetski poredak određivati Kinezi, Rusi, Iranci i Sjevernokorejci. A ovo će učiniti svijet vrlo, vrlo neugodnim za moje unuke”, rekao je bivši glavni tajnik.

Robertson sadašnje doba vidi mnogo više od sukoba u Ukrajini i Pojasu Gaze. Po njegovom mišljenju, postoji beskonačan niz promjena, od pandemija do kibernetičkih ratova.


---


A jadan ti.


Baš mi te žao.


O tome si morao razmišljati prije nego šta si meni rekao da odjebem i da ćete vi Komšića i po četvrti put i radit meni islamski vilajet poviše glave.
RayMabus
RayMabus

Posts : 179262
2014-04-11


Back to top Go down

HDZ ne može blokirati imenovanje generala Empty Re: HDZ ne može blokirati imenovanje generala

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum