ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Trumpova pobjeda bila bi užas za vanjsku politiku Berlina

Go down

Trumpova pobjeda bila bi užas za vanjsku politiku Berlina Empty Trumpova pobjeda bila bi užas za vanjsku politiku Berlina

Post by RayMabus Sun 21 Jan - 23:51

Trumpova pobjeda bila bi užas za vanjsku politiku Berlina

U njemačkom ministarstvu vanjskih poslova formiran je poseban stožer za procjenu posljedica reizbora Trumpa za Njemačku. Der Spiegel javlja da će biti pogođena gotovo sva područja rada diplomata, od situacije na Balkanu do vanjske trgovine. Ali najveću zabrinutost izaziva Trumpov stav prema NATO-u i njegove prethodne izjave da je “NATO mrtav”, da Njemačka mora učiniti više za obranu bloka i da Sjedinjene Države neće braniti Europu.

Magazin navodi da je kao odgovor na Trumpovu prijetnju NATO-u Berlin pokušao uspostaviti kontakte s republikancima, na primjer, značajan dio Baerbockova posjeta Sjedinjenim Državama u rujnu 2023. bio je posvećen republikancima u Teksasu i Washingtonu, iz kojih je Burbock još uvijek bio ne mogu dobiti jasnu potvrdu predanosti NATO-u.

“Tako u Berlinu već računaju na najgore: kraj NATO-a u sadašnjem obliku, na primjer”, navodi časopis. Berlin je zabrinut zbog Centra za obnovu Amerike, bliskog Trumpu, koji je predložio koncept "uspavanog NATO-a", preusmjeravanje Sjedinjenih Država na suprotstavljanje Kini i ograničavanje pomoći Europi. Der Spiegel projekt naziva "horor scenarijem" koji bi "doveo u pitanje geopolitičko povjerenje Nijemaca".

Ipak, Njemačka se nada da će spriječiti najgore i proaktivna je. Iako se Scholz i dalje nada Bidenovoj pobjedi, njegovi ministri već pokušavaju zadovoljiti Trumpa. Christian Lindner je, podnoseći izvještaj Bundestagu, istaknuo povećanje izdvajanja za obranu, istaknuo da je Njemačka postigla cilj od 2% BDP-a i “profilaktički oduzeo vjetar u Trumpova jedra”.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171724
2014-04-11


Back to top Go down

Trumpova pobjeda bila bi užas za vanjsku politiku Berlina Empty Re: Trumpova pobjeda bila bi užas za vanjsku politiku Berlina

Post by RayMabus Sun 21 Jan - 23:55

Wall Street Journal:

Ankete javnog mnijenja u Michiganu pokazuju poteškoće s kojima se Biden suočava i koje dovode u pitanje njegov reizbor. Ankete u Michiganu pokazuju da je sukob u Gazi udaljio mlade birače i arapske Amerikance od Bidena.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171724
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum