ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

u međuvremenu se počeo baviti građevinom

Go down

 u međuvremenu se počeo baviti građevinom Empty u međuvremenu se počeo baviti građevinom

Post by debotoijusto 21/1/2024, 15:17

Prije nešto više od godinu dana, javnost se dobro zabavljala s pomalo nestvarnom viješću: vladajuća HDZ-ova nomenklatura male dalmatinske općine Seget mrtva-hladna je prekopirala proračun Bjelovara i podnijela ga Općinskom vijeću na usvajanje. Kako se na nekoliko mjesta, umjesto Segeta, pojavilo ime Bjelovara – vijećnicima nije bilo osobito teško otkriti da se radi o loše izvedenom proračunskom plagijatu.


No to je bilo tek naknadno podrhtavanje nakon političkog potresa koji je dva mjeseca ranije pogodio vladajuće općinare. U listopadu 2022. PNUSKOK je uhitio bivšeg načelnika, tada saborskog zastupnika Vinka Zulima. Iako je bio priličan generator raznovrsnih afera, nedavno podignuta optužnica stigla je iz sfere proračunske gastronomije. Tereti ga se, naime, da je na račun općine u privatne svrhe pojeo i popio 40.864,42 eura. U Kaznenom zakonu to se naziva zlouporaba položaja i ovlasti te krivotvorenje službene isprave.Za usporedbu, tijekom cijele prošle godine evidentiran je znatan pad apetita trenutačnih općinskih nepca, pa su troškovi konzumacije jela i pića iznosili ukupno 2.818 eura. No haračenje po restoranima za javni račun, koliko god bilo najplastičnije za shvatiti široj javnosti, samo je jedno u nizu spornih postupaka koji se vežu uz Zulima.U načelničkoj fotelji Segeta proveo je dvadeset i osam godina. Naslijedio ga je njegov sekundant Ivo Sorić, od 1996. inače pročelnik u općini. Sorića je, pak, u prvom mandatu dočekao posjet državnih revizora. Iz 67 stranica objavljenog izvješća prokuljale su uglavnom nepravilnosti, suspektne odluke i posvemašnji komunalni nered koji su revizori zatekli nakon što su zadnji put zavirili u općinu 2015. godine.Krenimo s obale. Zlatni rudnik većine primorskih mjesta – ležaljke, suncobrani, kafići i drugi zabavni sadržaji na plaži – dijele se koncesijskim odobrenjima na pomorsko dobro. Prije toga treba napraviti plan upravljanja, županija ga potom odobri, a onda se pravovaljano podnose zahtjevi za koncesiju. U Segetu se, kaže revizija, radilo suprotno.
Zahtjevi bi stigli prije objave plana upravljanja pomorskim dobrom ili prije njegova stupanja na snagu. A općinsko Vijeće za dodjelu koncesija bi ih sve – mimo uredbe o koncesijama – uredno obradilo i odobrilo, umjesto da ih odbije. U 2022. godini tako se napravilo za čak 36 od 44 koncesijska zahtjeva. Revizori su istaknuli da je moguće kako su zahtjevi utjecali na to kako će izgledati plan upravljanja pomorskim dobrom. Umjesto obrnuto.

Općina Seget ima skupo plaćeni vrtić koji ne radi. U njemu je izbio požar prošlog ljeta, pa se trenutačno sanira. Vrtić je, uz sufinanciranje EU, trebao stajati 9,9 milijuna kuna s PDV-om kad je počela izgradnja u 2020. godini. Na kraju je, uz izvantroškovničke radove, cifra skočila na 12,3 milijuna. Revizija je uočila kako su se ugovori o dodatnim radovima sklapali nakon što bi oni već bili provedeni. Trebalo je, dakako, suprotno.
Kaos s izgradnjom vrtića nimalo ne čudi. Osim što je lokalna oporba optuživala da je zapravo riječ o poligonu za pranje novca, ispostavilo se da prije početka u ovako veliku investiciju, segetski vlastodršci – slučajno ili namjerno – nisu napravili plan i obujam ulaganja, izvore financiranja, rokove završetka ni ostale uobičajene pripremne radnje. Djecu su, nakon što je novi vrtić zatvoren, privremeno bili smjestili u neadekvatne općinske prostorije.

Izvješće je otkrilo i jedan segetski kuriozitet u svijetu hrvatskih jedinica lokalne samouprave. Po Statutu općine, postoji šest mjesnih odbora putem kojih bi građani bar načelno mogli utjecati na rad i odluke općine. No, posljednjih desetljeća nije se našlo vremena da ih se ustroji i odrede njihove granice. U općini su dobili preporuku da ih konačno ustroje.

Ali su zato zaposlenici općine Seget, njih ukupno 13, tijekom 2022. godine svi redom pokazali natprosječne rezultate u radu. Ne kaže to revizija, već općinski načelnik koji im je isplatio po 5 tisuća kuna nagrade za radne rezultate. Kriteriji, doduše, nisu baš mjerljivi, već se dodjeljuju opisno: za odnos prema radu, djelovanje koje pridonosi ugledu općine, uspješno obavljanje iznimno složenih poslova i slično.

Iznimno složeni posao je, čini se, bilo i predvidjeti kada bi Općina trebala ugovoriti novu koncesiju za prikupljanje komunalnog otpada. Desetogodišnja koncesija istekla je u srpnju prošle godine, a Općina, kaže revizija, do tada nije uopće provodila aktivnosti u vezi s pokretanjem postupka davanja koncesije. Osim što je obavijestila Ministarstvo financija da to namjerava napraviti.
Nagradu za radne rezultate, nagađamo, vjerojatno je dobio i zaposlenik koji se bavio pitanjima odvoza otpada. Naime, u sada već isteklom koncesijskom ugovoru nisu utvrđene lokacije za odvoz glomaznog otpada. A kako računi koncesionara nemaju podatke odakle su navodno odvezli otpad, revizija nije mogla usporediti ugovorene i obračunate usluge u iznosu od 811 tisuća kuna.

Revizija je još potanko opisala tucet zatečenih financijskih i poslovnih nepravilnosti općine Seget te dala uvjetnu ocjenu. Za to vrijeme, bivši načelnik Zulim čeka suđenje zbog pohoda po restoranima, ali i prijetnje novinaru u drugom procesu. Kako javljaju lokalni mediji, u međuvremenu se počeo baviti građevinom.


https://www.telegram.hr/politika-kriminal/revizija-pretresla-opcinu-legendarnog-hdz-ovog-serifa-koji-je-izjeo-40-000-eura-otkrili-su-nevidene-muljaze-cudo-da-ista-jos-funkcionira/
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30373
2014-04-12


Back to top Go down

 u međuvremenu se počeo baviti građevinom Empty Re: u međuvremenu se počeo baviti građevinom

Post by debotoijusto 21/1/2024, 15:18

0 tolerancija & nema nedodirljivih u epizodi prozdralo i posralo
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30373
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum