ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Somalija zaprijetila Etiopiji ratom

Go down

Somalija zaprijetila Etiopiji ratom Empty Somalija zaprijetila Etiopiji ratom

Post by RayMabus Sat 13 Jan - 9:18

Ha ha ha ova šaka jaka u Mogadišu već 40 godina otkako su se odrekli SSSR-a i dali u ruke Amerikancima je razvaljot a tu nešto prijete a ne mogu ni onaj Al Šaabah dobit oko Mogadiša. Koji debili. :^0

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/svijet-pred-jos-jednim-ratom-somalija-zaprijetila-etiopiji-zbog-spornog-ugovora-o-luci/240113069
RayMabus
RayMabus

Posts : 171729
2014-04-11


Back to top Go down

Somalija zaprijetila Etiopiji ratom Empty Re: Somalija zaprijetila Etiopiji ratom

Post by RayMabus Sat 13 Jan - 9:20

Somalija je spremna ući u rat kako bi spriječila Etiopiju da prizna otcjepljeni teritorij Somaliland i tamo izgradi luku, rekao je viši savjetnik somalijskog predsjednika. Memorandum o razumijevanju potpisan prvog januara kojim se Etiopiji bez izlaza na more dopušta razvoj pomorske baze na obali Somalilanda uzdrmao je Rog Afrike, jednu od najnestabilnijih regija na svijetu. Somalija tvrdi da je Somaliland dio njenog teritorija i sporazum je proglasila ništavnim. Prošle je nedjelje njen predsjednik, Hassan Sheikh Mohamud, pozvao Somalijce da se "pripreme za odbranu naše domovine", dok su u Mogadišu, glavnom gradu Somalije, održani skupovi protiv sporazuma. "Tražimo sve diplomatske mogućnosti i mislim da će se Etiopija opametiti, ali spremni smo na rat ako Abiy želi rat", rekao je savjetnik, misleći na etiopskog premijera Abiy Ahmeda.

Etiopija i Somalija vodile su sukob od 1977. do 1978. godine zbog sporne regije, a napetosti su još uvijek duboke. Etiopija je izvršila invaziju na Somaliju 2006. kako bi istjerala islamiste iz Mogadiša, čime je pomogla u raspirivanju pobune Al-Shabaaba, a danas je jedan od najvećih sudionika mirovnih snaga Afričke unije u Somaliji. Savjetnik je rekao da je dogovor o luci "iznenadio Somaliju". Ustvrdio je da je Abiy zanijekao namjeru da traži pristup moru kroz Somaliland kada ga je Mohamud ispitivao na samitu u Saudijskoj Arabiji u novembru.
Somaliland je bio britanska kolonija do 1960. Teritorij je uživao pet dana nezavisnosti prije nego što se dobrovoljno ujedinio sa Somalijom, bivšom italijanskom kolonijom. Bila je to nezgodna unija koja je završila otcjepljenjem Somalilanda 1991., nakon desetljeća duge borbe za oslobođenje protiv vojnog režima koji je podržavao Sovjetski Savez. Danas je Somaliland de facto nezavisna država, s vlastitom valutom, parlamentom i prekomorskim diplomatskim misijama.

Već dva desetljeća Somaliju uništava Al-Shabaab, moćna podružnica Al-Qaide, što je čini jednom od najopasnijih zemalja na svijetu. Nasuprot tome, Somaliland je relativno miran, iako su nedavni sukobi na njegovoj istočnoj granici sa Somalijom narušili njegovu stabilnu sliku. Međutim, još uvijek je nije priznala nijedna država. Zapadne vlade to neće priznati dok to ne učine afričke zemlje, ali čelnici kontinenta su odustali, slijedeći dugogodišnju politiku Afričke unije protiv prekrajanja nacionalnih granica naslijeđenih od kolonijalista. Bez priznanja, Somaliland se bori da privuče ulaganja i odsječen je od međunarodnih finansija, koje se uglavnom kanaliziraju kroz Mogadishu. U intervjuu za Observer, ministar vanjskih poslova Somalilanda, Essa Kayd, rekao je da će sporazum o luci s Etiopijom "legitimizirati naše samoodređenje" i mogao bi izazvati "domino efekt" da druge zemlje priznaju teritorij. "Priznanje je ono za što smo se borili sve ovo vrijeme i to je najvažnija stvar koju možemo ponuditi ljudima Somalilanda," rekao je Kayd.

Međutim, postoji zabuna oko sadržaja dogovora između Somalilanda i Etiopije. Nijedna strana nije objavila cijeli tekst. Predsjednik Somalilanda, Muse Bihi Abdi, rekao je da je Etiopija pristala dati službeno priznanje u zamjenu za 50-godišnji zakup dijela obale, koji će razviti za "pomorske i komercijalne" svrhe. Međutim, Etiopija je rekla da je samo pristala "napraviti detaljnu procjenu prema zauzimanju stajališta u vezi s naporima Somalilanda da dobije priznanje". Zapadni diplomat upoznat s dogovorom opisao ga je kao "memorandum o nesporazumu". "Etiopija inzistira na tome da nije pristala priznati Somaliland", rekao je diplomat. Kayd je rekao da se dogovor temelji na tome da Etiopija prizna Somaliland. "Bez toga se ništa neće dogoditi. Etiopiji je potreban pristup moru i potrebno nam je priznanje, tako da možete vidjeti kako se te potrebe mogu riješiti", rekao je.

Etiopija je postala najveća zemlja na svijetu bez izlaza na more 1993. godine kada se Eritreja odvojila zajedno sa svojom obalom Crvenog mora. U oktobru je Abiy rekao da je ovo historijska pogreška koja prijeti opstanku Etiopije, što je izazvalo strahove od rata s Eritrejom.
"Predviđa se da ćemo 2030. godine imati 150 miliona stanovnika", rekao je Abiy. U četvrtak je Abiyev savjetnik povukao paralele između etiopske težnje za pristupom moru i njezine izgradnje Velike etiopske renesansne brane, potencijalno transformacijskog projekta hidroelektrane na Plavom Nilu, koji je izgrađen unatoč prigovorima i vojnim prijetnjama Egipta. Malo je vjerovatno da će Somalija napasti Etiopiju dok se bori s Al-Shabaabom, rekao je Alan Boswell, direktor Roga Afrike pri Međunarodnoj kriznoj skupini. Ipak, dogovor bi mogao otvoriti nove pukotine u turbulentnoj regiji.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171729
2014-04-11


Back to top Go down

Somalija zaprijetila Etiopiji ratom Empty Re: Somalija zaprijetila Etiopiji ratom

Post by RayMabus Sat 13 Jan - 9:26

Nikidan im zaplijenilo UN helikopter s kojim su upravljali Ukrajinci dole u Mogadišu.

Helikopter UN-a koji je prevozio četiri Ukrajinca i pet stranaca zarobile su protuvladine snage u Somaliji. Imena zarobljenih su potvrđena, a ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova odmah je stavilo situaciju pod posebnu kontrolu. "Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine potvrđuje zarobljavanje četvero Ukrajinaca na području Somalije koje kontroliraju protuvladine snage. Naši državljani bili su članovi posade helikoptera misije UN-a u Somaliji koji se srušio. Njihov identitet je utvrđen. Zajedno s Ukrajincima u helikopteru je bilo i pet stranaca", kazao je Oleh Nikolenko, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova. Nikolenko je rekao da je helikopter pripadao ukrajinskoj privatnoj kompaniji koja je ispunjavala UN-ov ugovor o prijevozu.


Somalijski pobunjenici zarobili UN-ov helikopter sa četiri Ukrajinca

Više:

https://www.ex-iskon-pleme.com/t56815p40-putin-i-brat-xi-zajebali-bidena-i-meloni-u-somaliji#2161041
RayMabus
RayMabus

Posts : 171729
2014-04-11


Back to top Go down

Somalija zaprijetila Etiopiji ratom Empty Re: Somalija zaprijetila Etiopiji ratom

Post by RayMabus Tue 16 Jan - 18:16

RayMabus
RayMabus

Posts : 171729
2014-04-11


Back to top Go down

Somalija zaprijetila Etiopiji ratom Empty Re: Somalija zaprijetila Etiopiji ratom

Post by RayMabus Tue 23 Jan - 18:41

RayMabus
RayMabus

Posts : 171729
2014-04-11


Back to top Go down

Somalija zaprijetila Etiopiji ratom Empty Re: Somalija zaprijetila Etiopiji ratom

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum