ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 0:38

A ovo mi je baza, primili Etiopiju u BRICS i odma takureč isti dan ta ista Etiopija s ovim Somalilandom potpiše ugovor o izlazu na more a BRICS su Putin i brat Xi i ovi dobiju luke odma do Đibutija di su anglosasi i Francuzi itd pa i Kinezi imaju tamo svoj dok i usput još i Etiopiju i sve njihovo.

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Somalia-Ethiopia-Somaliland-map-e1704228633226-848x478

Etiopija, istočnoafrička zemlja bez izlaza na more, potpisala je početni sporazum sa somalskom odcijepljenom regijom Somalilandom da joj omogući pristup moru kroz luku Berbera na Crvenom moru, iako je niz istaknutih Somalijaca to osudio.

https://www.geopolitika.news/vijesti/etiopija-potpisala-sporazu-s-odcijepljenim-somalilandom-kako-bi-osigurala-pristup-moru/

Saudijska Arabija zajedno s UAE, Egiptom, Iranom i Etiopijom danas su se pridružile skupini zemalja BRICS. Time se udvostručilo članstvo skupine s izvornih pet članica (Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika) na njih deset.

https://www.geopolitika.news/vijesti/brics-od-danas-ima-dvostruko-vise-clanica-sto-grupi-donosi-saudijska-arabija-i-uae/

Zašto sam spomenuo Meloni ? Jer je ona talijanski fašista a fašisti su držali Somaliju te i nakon drugog svjetskog rata anglosasi su ih ( Talijane ) ostavili u toj Somaliji a im pomognu držat stvari pod kontrolom jer se nisu imali na kog drugog oslonit u toj vukojebini te jer u EU Italija gura tamo eu vojne obuke u Somaliji te eu pomorsku misiju ispred obale Somalije zbog pirata itd i sad im ovi oduzmu pola Somalije, dobiju izlaz na more i u unutrašnjost afričkog kopna, Etiopiju itd.

A koje je ovo ruganje, ovo nema nigdi. Odma sve sebi i tko vas jebe.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 1:25

Dana 1. siječnja 2024. potpisan je pakt između Etiopije i Somalilanda, prema kojem će Etiopija iznajmiti luku Berbera na Crvenom moru i 20 km obale Crvenog mora, na 20 godina, u zamjenu za eventualno priznanje Somalilanda. kao samostalna država. Ako se ovaj pakt poštuje, Etiopija će postati prva država članica Ujedinjenih naroda koja će priznati otcijepljenu naciju. 


https://en.wikipedia.org/wiki/Somaliland
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 1:54

Brojni istaknuti Somalci, uključujući bivšeg premijera Hassana Ali Khairea, osudili su sporazum, rekavši da predstavlja kršenje suvereniteta Somalije. “Etiopija je objavila rat Somaliji rekavši da će uzeti teritorij Somalije i izlaz na Crveno more od odcijepljenog Somalilanda i rekavši da planira priznati Somaliland kao suverenu državu, unatoč tome što zna da je to regija unutar Somalije”, napisao je na mreži X Abdirashid Hashi, bivši direktor Heritage instituta za političke studije.

Objava sporazuma bez odobrenja Mogadiša potaknula je somalijski kabinet da sazove hitan sastanak. Dolazi nekoliko dana nakon što su se somalski predsjednik Hassan Sheikh Mohamud i predsjednik Somalilanda Abdi sastali u Džibutiju, najavljujući nastavak pregovora između Mogadiša i Hargeise.

Etiopija je izgubila svoje luke na Crvenom moru početkom 1990-ih nakon Eritrejskog rata za neovisnost, koji je trajao od 1961. do 1991. godine. Godine 1991. Eritreja je stekla neovisnost od Etiopije, što je dovelo do uspostave dvije odvojene nacije. Odvajanje je rezultiralo gubitkom izravnog pristupa Etiopiji Crvenom moru i ključnim lukama. Etiopija od tada nema izlaz na more, što utječe na njezinu sposobnost vođenja učinkovite pomorske trgovine.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 9:48

1.01.2024 godine Etiopija ulazi u BRICS skupa s Egiptom, UAE, Saudijskom arabijom, Iranom dakle u skupinu zemalja gdje se već nalazi Kina, Indija, Rusija, Brazil i Južna Afrika i isti dan potpisuje:

Dana 1. siječnja 2024. potpisan je pakt između Etiopije i Somalilanda, prema kojem će Etiopija iznajmiti luku Berbera na Crvenom moru i 20 km obale Crvenog mora, na 20 godina, u zamjenu za eventualno priznanje Somalilanda. kao samostalna država. Ako se ovaj pakt poštuje, Etiopija će postati prva država članica Ujedinjenih naroda koja će priznati otcijepljenu naciju. 
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 9:56

Ovo je baš ruganje.

Morat će ovo Hrvatska proučit da vidi šta se dole dešava tako da se zna postavit. Ima vojna misija eu obuke somalijske vojske u Mogadišu te pomorska misija eu radi obrane od pirata di isto surađuje s ovom vladom u Mogadišu.

Uglavnom EU sasvim sigurno neće ić na bilo kakvo priznanje tog Somalilanda tako da je to to a ova Južna Afrika je kao i Etiopija bitna članica Afričke unije pa će s te strane blokirat bilo kakve političke ili vojne incijative iste.

Ovo s 20 km obale na 20 godina u osnovi je malo nezgrapno sročeno al očito je da se radi o ulaganju u lučku infrastrukturu radi ekonomije ( ovi iz Etiopije to sigurno neće ić vojno osvajat ) a onda dok oni naprave lučke dizalice i dokove proleti tih 20 godina i sve se vraća pravno pod upravo Somalilanda tako da je to u suštini i u praksi samo ulaganje u lučku infrastrukturu jer to je iznajmljeno na 20 godina tako s ciljem ulaganja u razvoj lučke infrastrukture kako bi se poboljšao uvoz i izvoz itd a Etiopija je zaleđe u razvoju.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 10:22

Tijekom etiopsko-eritrejskog rata 1990-ih, Rusija je tadašnjim etiopskim zračnim snagama osigurala borbene zrakoplove i pilote.

Tijekom Tigrajskog rata , ruski ministar vanjskih poslova Lavrov rekao je da je to pitanje unutarnja stvar Etiopije i da Rusija podržava napore etiopske vlade. Također je iskazana potreba za jačanjem razmjene i suradnje u području obrazovanja, znanosti i tehnologije. 

Etiopija je bila suzdržana prilikom glasanja u UN-u kojim se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu, Etiopljani su također stajali u redu kako bi volontirali na strani Rusije tijekom Rusko-ukrajinskog rata. 

Dana 23. kolovoza 2023., na 15. summitu BRICS-a , Rusija je zajedno s ostalim članicama BRICS-a službeno pozvala Etiopiju da se pridruži organizaciji. Etiopija će biti punopravna članica od 1. siječnja 2024. 

U studenom 2022. Etiopija je bila jedna od 13 zemalja koje su glasale protiv Rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda ES-11/5 koja poziva Rusiju da plati ratnu odštetu Ukrajini stvaranjem međunarodnog mehanizma odštete.

U travnju 2022. Etiopija je glasala protiv izbacivanja Rusije iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda. 

Odnosi Etiopije i Rusije
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 10:35

Skupina ruskih vojnih stručnjaka u Etiopiji je kontingent vojnih savjetnika ruskih oružanih snaga i plaćenika pod oružanim snagama Etiopije . Rusko vojno osoblje pružilo je značajnu pomoć zemlji tijekom etiopsko-eritrejskog sukoba. Značajno je da je protivnička strana koristila usluge vojnih stručnjaka iz Ukrajine.

Nijedna strana, optužujući neprijatelja za korištenje plaćenika iz bivšeg SSSR- a, nije priznala njihovu prisutnost. Međutim, Etiopija je potvrdila prisutnost ruskih državljana među zrakoplovnim tehničarima, ali je zanijekala aktivnosti ruskih časnika u ulozi savjetnika i pilota.
U svibnju 1998. izbio je oružani sukob između Eritreje i Etiopije zbog teritorijalnog spora. Borbe su počele nakon graničnog incidenta, nakon kojeg je uslijedila invazija eritrejskih oružanih snaga na etiopske države Tigray i Afar.

Strane su aktivno koristile zrakoplovstvo tijekom neprijateljstava. Prva runda rata u zraku otkrila je nespremnost zaraćenih država za neprijateljstva punog opsega. Etiopljani su, unatoč brojčanoj i kvalitativnoj nadmoći svojih zračnih snaga , iskusili nedostatak obučenih pilota, tehničara i oružara, rezervnih dijelova i bili su ograničeni u izboru matičnih aerodroma s potrebnom infrastrukturom (vidi Zrakoplovstvo etiopsko-eritrejskog sukoba ) . U ljeto su se preko predstavnika tvrtke Rosvooruzheniye u Addis Abebi , pukovnika Vladimira Nefjodova ,vlasti zemlje obratile Rusiji sa zahtjevom za kupnju nedostajućeg materijala i slanje potrebnih stručnjaka, uključujući pilote instruktore.

Zaraćene strane zahtijevale su stručnjake za djelovanje vojnog zrakoplovstva. Bilo je moguće obratiti se zapadnim stručnjacima, ali ruske su usluge bile mnogo jeftinije. Tako, na primjer, prema francuskom plaćeniku Bobu Denardu , ako je Britanac za svoj rad uzeo četiri tisuće dolara, onda su stručnjaci iz Rusije pristali na dvije. Budući da su nakon 1991. u bivšim sovjetskim republikama mnogi pripadnici vojske izgubili posao ili bili u teškoj financijskoj situaciji, bilo je mnogo onih koji su željeli otići u Etiopiju.

Ubrzo je čarter letom Il-76 transporter isporučio u glavnu bazu etiopskih zračnih snaga u Debre Zeitu 80 stručnjaka, setove zračnih radara , oružje, komunikacijsku opremu i drugu opremu potrebnu za obnovu MiG-21 i MiG-a . 23.

U sklopu etiopsko-ruskog sporazuma, afrički piloti prošli su teorijsku i praktičnu obuku pod vodstvom ruskih instruktora u zračnoj bazi Debre Zeit . Dio letačkog i tehničkog osoblja poslan je na praksu u Krasnodarsku višu vojnu zrakoplovnu školu.

Prema nekim informacijama, ruski bi se stručnjaci mogli uključiti u sukobe s građanima bivših sovjetskih republika koji su se borili na strani Eritrejaca, posebice s Ukrajincima. Prema Aleksandru Mišinu, suosnivaču Ukrajinskog centra za afrička istraživanja, gotovo svi piloti zaraćenih strana bili su iz Ukrajine i Rusije i međusobno su se sukobljavali. Čak je događaje 1998.-2000. nazvao “prvim rusko-ukrajinskim ratom” . Novinar Vadim Andryukhin spomenuo je da su američki obavještajci tada navodno presreli radio komunikaciju između pilota zaraćenih strana. Svi su govorili ruski i psovali. Kako navode drugi izvori, ovo nije prvi takav slučaj. Ruski i ukrajinski angažirani stručnjaci već su se međusobno susreli u Angoli.


Skupina ruskih vojnih specijalista u Etiopiji
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 10:45

Zrakoplovstvo etiopsko-eritrejskog sukoba - Zračne snage Etiopije i Eritreje , koje su imale značajnu ulogu u ratu 1998.-2000. Strane su izdvajale značajna sredstva za održavanje dobrog stanja svog zrakoplovstva i njegovu modernizaciju, čime se očekivao uspjeh u cijelom sukobu. Ako je u početku zemlja osjećala manjak pilota, instruktora i tehničara, te imala značajne probleme s borbenom učinkovitošću borbenih vozila, onda se nakon završetka sukoba situacija promijenila zbog primjene maksimalnih napora u povećanju zračne moći, inozemne opskrbe, pomoć plaćenika i vojnih specijalista iz bivših sovjetskih republika (uglavnom Rusa i Ukrajinaca).

Eritrejci su imali samo nekoliko sovjetskih MiG-ova, ali ih nije bilo moguće dovesti u letno stanje, pa je stvaranje vlastitog zrakoplovstva moralo krenuti ispočetka. Vlasti su počele kupovati zrakoplove u inozemstvu. Nekoliko pilota obučavano je u Italiji. Na početku sukoba upravo su njegovi zrakoplovi činili okosnicu eritrejskog ratnog zrakoplovstva.

Eritrejci su osigurali vojno-tehničku potporu Ukrajine. Već u ljeto organiziran je zračni most Kijev - Asmara . Koristio se za prijevoz oružja i vojne opreme koju su Eritreji isporučivale treće zemlje.


Zrakoplovstvo etiopsko-eritrejskog sukoba
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 10:49

Sudjelovanje Ukrajinaca u etiopsko-eritrejskom sukobu (1998.-2000.) obilježeno je djelovanjem vojnih savjetnika Oružanih snaga Ukrajine i plaćenika u Oružanim snagama Eritreje i Oružanim snagama Etiopije.

Vrijedno je napomenuti da se jedan broj Ukrajinaca borio na strani Etiopije, kao i Rusa na strani Eritreje. Na primjer, ukrajinski inženjeri postavljali su sustav protuzračne obrane za zaštitu glavnog grada Etiopije i pograničnog grada Mekele.

Prema publikaciji Nezavisimaya Gazeta , od ožujka 2000. bilo je oko 300 Ukrajinaca samo u Eritreji. List Sobesednik je u svibnju 2001., nakon rata, izvijestio da u sukobu na strani Eritreje nije sudjelovalo više od 20-30 pilota i isto toliko “zemaljske posade”.

Sudjelovanje Ukrajinaca u etiopsko-eritrejskom sukobu
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 10:54

Uz Bjelorusiju , Siriju i Sjevernu Koreju , Eritreja je bila jedna od samo četiri zemlje koje nisu uključivale Rusiju, a glasale su protiv rezolucije Opće skupštine Ujedinjenih naroda kojom se osuđuje ruska invazija na Ukrajinu 2022. godine. Eritreja se suzdržala od glasovanja o rezoluciji UN-a koja se odnosi na teritorijalnu cjelovitost Ukrajine , koje je održano kao odgovor na referendume o aneksiji 2022. u Ukrajini pod ruskom okupacijom. Godine 2023. predsjednik Eritreje Isaias Afwerki izrazio je potporu ruskoj invaziji na Ukrajinu. 

U siječnju 2023. ruski ministar vanjskih poslova i viši savjetnici otputovali su u Eritreju na sastanak s predsjednikom Afwerkijem, eritrejskim ministrom vanjskih poslova i drugim visokim dužnosnicima. Afwerki je posjetio Rusiju u službenom državnom posjetu u proljeće 2023., prvom u povijesti odnosa Rusije i Eritreje. I eritrejski i ruski čelnici razgovarali su. Afwerki se vratio u Rusiju kasnije tog ljeta, prisustvujući rusko-afričkom samitu 2023. u Sankt Peterburgu. 

Eritrejsko-ruski odnosi
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 11:06

Sovjetsko-somalijski raskol


Nakon početka Ogadenskog rata protiv Etiopije , sovjetske saveznice, odnosi između zemalja su prekinuti. U studenom 1977. predsjednik Siad Barre objavio je raskid Sovjetsko-somalijskog ugovora o prijateljstvu iz 1974. godine. Barre je nakon toga protjerao sve sovjetske savjetnike i osobno se priklonio izapadnom bloku, posebice Sjedinjenim Državama.  Godine 1978. Barre se protivio sovjetskom utjecaju na Rogu Afrike na summitu Organizacije afričkog jedinstva. 

Moderno doba 


Trenutačno su rusko-somalijski odnosi na vrlo niskoj razini, a Rusija je nekoliko puta slala humanitarnu pomoć Somaliji. Somalija je jedna od šest afričkih zemalja koje su dio rusko-afričkog sporazuma o žitu u kojem afričke zemlje članice organizacije dobivaju do 50.000 tona žitarica svaka besplatno.  Međutim, Somalija je osudila rusku invaziju na Ukrajinu.

Vanjski odnosi Rusije od ruske invazije na Ukrajinu
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 11:16

Somaliland de jure predstavlja dio Somalije, a otcijepio se prije više od 30 godina. Afrička unija kao i Ujedinjene nacije ne priznaju Somaliland kao samostalnu državu.

Etiopija je izgubila pristup moru kada se Eritreja otcijepila početkom devedesetih godina. Sa više od 100 miliona ljudi, to je najnaseljenija zemlja na svijetu bez izlaza na more. Do sada, Etiopija je za uvoz i izvoz roba pomorskim putem koristila luku u susjednom Džibutiju.

Fenomen Etiopije i geopolitičkih odnosa: Kako je afrička zemlja "preko noći" dobila pristup moru
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 11:28

Saudijska Arabija ušla u BRICS i odma potpisivanje narudžbe s Brazilom za tridesetak transportnih aviona koji će zamjeniti stariju flotu transportnih aviona američke proizvodnje.

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji GC58jQqWgAAdI73?format=jpg&name=small

Brazilska tvrtka Embraer i saudijski fond SAMI potpisali su memorandum o sklapanju 33 zrakoplova KC/C-390 u kraljevstvu, za kasniju zamjenu 33 zrakoplova C-130H u službi zračnih snaga Saudijske Arabije.

KC-390 je nova generacija mlaznog dvomotornog vojnog transportnog zrakoplova nosivosti do 26 metričkih tona.

Zrakoplov je razvio i proizveo brazilski proizvođač zrakoplova Embraer.

https://en.wikipedia.org/wiki/Embraer_C-390_Millennium
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 12:13

Egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi obećao je potporu Somaliji, nakon dubokog neslaganja između Etiopije i Somalije oko pristupa moru, prenosi Africa News.

Etiopija je u ponedjeljak potpisala sporazum o korištenju jedne od morskih luka Somalilanda, odcjepljenje regije što je izazvalo kritike i ljutnju Somalije. Somalija, koja Somaliland smatra dijelom svog teritorija, osudila je sporazum kao čin “agresije” i kršenje svog suvereniteta.

Iz Mogadišua, glavnog grada Somalije, obećavaju da će se suprotstaviti sporazumu svim pravnim sredstvima. “Somaliland je dio Somalije prema somalskom ustavu, a ovaj sporazum, potpisan bez ikakve pravne osnove, prkosi pravilima UN-a, AU-a i IGAD-a”, rekao je premijer Somalije. Mogadišu je odmah opozvao svog veleposlanika u Addis Abebi na konzultacije i pozvao međunarodne institucije da prisile Etiopiju da odustane od svog projekta pristupa Crvenom moru.

Danas je u telefonskom razgovoru sa somalijskim predsjednikom Hassanom Sheikhom Mohamudom, egipatski predsjednik Abdul Fattah al-Sisi uvjeravao je da će “Egipat zadržati čvrstu poziciju uz Somaliju i poduprijeti njezinu sigurnost i stabilnost”.

Predsjednik Somalije također je telefonski razgovarao s katarskim emirom Tamimom bin Hamadom o bilateralnim i regionalnim odnosima od zajedničkog interesa, priopćilo je somalsko predsjedništvo. Europska unija kritizirala je sporazum između Etiopije i odcijepljenog Somalilanda zahtijevajući poštivanje “jedinstva, suvereniteta i teritorijalnog integriteta” Somalije. “Ovo je ključno za mir i stabilnost regije Roga Afrike”, piše u priopćenju EU-a.

Etiopija je izgubila svoje luke na Crvenom moru početkom 1990-ih nakon Eritrejskog rata za neovisnost, koji je trajao od 1961. do 1991. godine. Godine 1991. Eritreja je stekla neovisnost od Etiopije, što je dovelo do uspostave dvije odvojene nacije. Odvajanje je rezultiralo gubitkom izravnog pristupa Etiopiji Crvenom moru i ključnim lukama. Etiopija od tada nema izlaz na more, što utječe na njezinu sposobnost vođenja učinkovite pomorske trgovine.

Regionalne napetosti: Egipat stao uz Somaliju oko spornog ugovora Etiopije i izlaska na more
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 12:20

Dana 1. siječnja 2024. potpisan je pakt između Etiopije i Somalilanda, prema kojem će Etiopija iznajmiti luku Berbera na Crvenom moru i 20 km obale Crvenog mora, na 20 godina, u zamjenu za eventualno priznanje Somalilanda. kao samostalna država. Ako se ovaj pakt poštuje, Etiopija će postati prva država članica Ujedinjenih naroda koja će priznati otcijepljenu naciju. 

--

Ključna riječ ovdje je eventualno. Sporazum za izgradnju lučke infrastrukture su potpisali a ovo su bacili kost pa osluškuju reakcije. Eventualno znači možda ako itd dakle to nije dogovreno a nit stavljeno na papir nego samo riječju spomenuto i sad se osluškuju reakcije.

Kako Etiopiji ovo treba radi ekonomije onda im nije do rata pa ovo može biti igra u stilu ako vlada u Mogadišu njih napadne neka računa da ćemo ih mi podržat.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 12:45

Ako je sudit po reakciji Egipta koji je također primljen u BRICS oni najvjerovatnije nisu znali a ovaj se ne bi usudio to ovako napravit na isti dan da nema podršku velikih igrača iza sebe. Kini treba luka za izvoz uvoz a Putin je KGB-ovac tako da su oni svakako bili obavješteni i dali njemu zeleno svijetlo i da potpiše taj sporazum vezano uz luku i poruči ovima u Mogadišu da ako napadnu tu investiciju da će on priznat Somaliland dakle stat u njihovu obranu jer mu ugrožavaju investiciju i izlaz na more.

Kina i Rusija kao velike i ozbiljne države sasvim sigurno neće ić kršit međunarodno pravo i priznavat taj Somaliland ( a čije granice nisu ni točno definirane jer ratuju tamo na vrhu tog rta s nekakvim lokalcima ) al su ovako preko ovoga iz Etiopije uvijeno poručile o čemu je tu riječ.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 12:55

Etiopija je švorc i riskirala bi sankcije itd a ova luka bi bila blokirana za promet s morske strane tako da ne bi imali ekonomske koristi od toga da priznaju taj Somaliland i tako prekrše međunarodno pravo.

Prevedeno: Ni Etiopiji se ne isplati ić stvarno priznavat taj Somaliland jer tako gubi i ne dobiva ono šta joj je cilj a to je luka za izvoz uvoz tako da ovo s eventualnim priznanjem Somalilanda je u osnovi uvijena poruka da ova vlada u Mogadišu ne spriječava razvoj tog dijela Somalije.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 13:26

Dana 24. srpnja 2021. novi kontejnerski terminal u luci Berbera službeno su otvorili Muse Bihi Abdi , predsjednik Somalilanda , Sultan Ahmed bin Sulayem , predsjednik grupe i glavni izvršni direktor DP Worlda i vladino izaslanstvo iz Etiopije.

Luka Berbera
Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji New_DP_World_Berbera_Container_Terminal_Port


Nova luka kontejnerskog terminala DP World Berbera.

Dakle UAE je aktivno uključena u ovu priču jer ovo je njihov novi lučki terminal u Somalilandu a u suradnji s vladom Somalilanda i Etiopijom.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 13:55

Neki čelnici u zapadnim prijestolnicama sada tvrde da je vrijeme za pregovore o okončanju rata u Ukrajini. Ovakvo razmišljanje, međutim, propušta opseg ruskih ciljeva i ono što bi Kremlj realno ponudio. Moskva nije zainteresirana jednostavno zauzeti neki ukrajinski teritorij: ruski predsjednik Vladimir Putin više je puta izjavio da želi promijeniti logiku međunarodnog sustava.

Ako Sjedinjene Države zatraže od svojih partnera da učine ustupke Rusiji kako bi dobili simbolički prekid vatre, vjerojatno će se dogoditi dvije stvari. Prvo, Rusija će ustrajno kršiti prekid vatre, kao što je to činila sa svim ponavljanjima sporazuma iz Minska iz 2015., dok će obnavljati svoju vojsku kako bi završila zadatak okupacije Kijeva. Drugo, Rusija će tvrditi svojim saveznicima da se Sjedinjene Države mogu pobijediti ustrajnošću. To će smanjiti utjecaj i imidž sigurnosti Sjedinjenih Država diljem svijeta.

Rusija ne želi izravan sukob s NATO-om, ali Kremlj sve više nastoji proširiti opseg svojih neizravnih sukoba sa Zapadom. Otkako je Jevgenij Prigožin, bivši šef paravojne tvrtke Wagner, zaustavio svoju pobunu u lipnju 2023., Rusija je samo udvostručila svoju ambiciju da se natječe sa Zapadom na globalnoj razini. Zapravo, Prigožinova neuspjela pobuna možda je unaprijedila te ambicije: ostaci Wagnera sada su reorganizirani u “ekspedicijski korpus” pod izravnom kontrolom GRU-a, ruske vojne obavještajne agencije. Od ljeta 2023. Rusija je intenzivno surađuje s vladama u zapadnoj i središnjoj Africi, obećavajući im vojnu potporu u zamjenu za protjerivanje zapadnih sila i ekonomskih interesa.

Sjedinjene Države i njihovi europski saveznici suočavaju se s izborom. Oni mogu napraviti trenutni plan za jačanje obuke koju pružaju ukrajinskoj vojsci, moraju pojasniti to svojoj javnosti i Ukrajini produžiti rok od listopada 2024. za oslobađanje teritorija. Također moraju biti jamac Ukrajini za materijalom do 2025.

Druga opcija je da mogu nastave podržavati lažno uvjerenje da je rat u pat poziciji, popuštajući prednost Rusiji. To bi bila užasna pogreška: uz širenje svojih partnerstava u Africi, Rusija jača svoju suradnju s Kinom, Iranom i Sjevernom Korejom. A ako poraz Ukrajine pokaže da Zapad ne može odgovoriti ni na jedan izazov u svjetskoj sigurnosnoj arhitekturi, američki protivnici teško će povjerovati da se SAD može nositi s više kriza odjednom.

Foreign Affairs: Ukrajina i Rusija nisu u šah-pat poziciji
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by RayMabus Wed 3 Jan - 14:14

Ovdje nema nekog potencijala za rat jer u krajnjoj liniji šta bi se desilo i da Etiopija prizna Somaliland ?

Etiopija dobija sankcije a ove luke u Somalilandu dobijaju pomorsku blokadu i propade trgovina i uvoz izvoz a to im i jest jedino bitno.

Etiopiji treba trgovački izlaz na more a oće li Somaliland bit samostalna država koja nije više na papiru dio Somalije il nekakva autonomna pokrajina u sklopu iste, to im je potpuno svejedno no nije im svejedno da dobiju sankcije i da uslijedi pomorska blokada luka u Somalilandu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171725
2014-04-11


Back to top Go down

Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji Empty Re: Putin i brat Xi zajebali Bidena i Meloni u Somaliji

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum