ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Ubijeno 12 turskih vojnika

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Sat 23 Dec - 20:51

U osnovi je prvo pitanje šta vi i Amerikanci uopće radite u tuđoj zemlji ?

UBIJENO 12 TURSKIH VOJNIKA: Žestoki okršaji sa pripadnicima PKK na severu Iraka
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Sat 23 Dec - 20:53

Za interese SAD-a posebno je zapaljiva situacija u Iraku, gdje je američka vojska svojedobno došla legalno, na poziv vlade u Bagdadu kojoj je trebala pomoć u borbi protiv Islamske Države, ali je irački parlament u siječnju 2020. godine – nakon što je Amerika zračnim udarom na aerodrom u Bagdadu likvidirala iranskog generala Qassema Suleimanija – izglasao rezoluciju da sve strane trupe napuste Irak.

Formalno-pravno, to znači da se oko 6000 američkih vojnika u Iraku već gotovo četiri godine u toj zemlji nalaze ilegalno.

Na taj se argument sada, nakon eskalacije nasilja u Gazi, referira bivši irački premijer Adel Abdul-Mahdi, koji je svog nasljednika Mohammeda Shia al-Sudanija pozvao na „trenutnu provedbu odluke iračkog parlamenta o protjerivanju stranih snaga iz zemlje”.

- Suočeni s velikom tragedijom i kao odgovor na agresiju na Palestinu, pozivam da se ispune dva hitna zahtjeva: prvo, trenutno izvršenje rezolucije parlamenta o povlačenju svih snaga SAD-a i NATO-a u svim njihovim oblicima. Drugo, pripremamo se na svim razinama i poljima za dugu bitku koja nas čeka – rekao je Mahdi za spomenuti katarski medij The New Arab.

Isti medij prenosi izjave više izvora iz proiranskih milicija u Iraku – uključujući skupine Kata’ib Hezbollah, Al-Nujaba i Asa’ib Ahl al-Haq - koji su poručili da bi irački premijer Sudani „trebao protjerati američke snage”, jer u protivnom „ne može očekivati daljnju šutnju šijitskih milicija”.

- Više nema prekida vatre - izjavio je jedan od izvora, optuživši SAD da izravno podupire Izrael u agresiji na Gazu, dok je drugi izvor poručio da su američke snage u Iraku sada „efektivno gotove”.

Kako navodi The New Arab, iračke milicije navodno su uspostavile zajednički operativni punkt, nazvan „Soba za operacije podrške misiji Al-Aksa”, kako bi se međusobno koordinirale s libanonskim Hezbollahom i drugim naoružanim frakcijama u regiji koje se žele boriti protiv Izraela i njegovih američkih saveznika.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Sat 23 Dec - 20:58

Žale se cionisti da sultan naoružava Hamasovce. Pa tko će ih naoružavat ako neće on ?
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by T. Sat 23 Dec - 23:48

čime ih je naoružao, nekakvim kopčama ? :^0
mislim, znam da su ćifuti, ali ovo je ipak previše...

_________________
Ubijeno 12 turskih vojnika Unname11
T.
T.

Posts : 16822
2014-04-14

Age : 82

Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 3:50

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je da je ta zemlja pojačala zračne udare po militantnim kurdskim grupama u Siriji i sjevernom Iraku, i da je tom prilikom ubila 26 njihovih pripadnika. Napadi su, kako je pojašnjeno, odmazda za smrt 12 turskih vojnika na teritoriji Iraka prošlog vikenda.

Turska je tokom 2023. godine izvela 124 udara po sjeveroistoku Sirije, ubivši 92 osobe, navodi Opservatorija.

U petak su turski zvaničnici saopštili da su borci povezani sa Radničkom partijom Kurdistana (PKK), kurdskom separatističkom grupom koja već 30 godina vodi pobunu protiv Turske, pokušali da se infiltriraju u tursku bazu, u poluautonomnoj kurdskoj regiji, na sjeveru Iraka. Oni su rekli da je tom prilikom šest turskih vojnika poginulo. Sljedećeg dana u sukobima sa kurdskim borcima ubijeno je još šest turskih vojnika. Kao odgovor, Ankara je pokrenula udare po desetinama lokacija za koje je rekla da su povezane sa PKK.

Neke od tih meta bile su lokacije naftne industrije i vitalna infrastruktura na sjeveroistoku Sirije, što je proizvodnju električne energije u toj oblasti smanjilo za 50 posto, saopštile su autonomne kurdske vlasti za koje Turska tvrdi da su povezane sa PKK.

Turska i Washington smatraju PKK terorističkom grupom, ali se ne slažu oko statusa grupa sirijskih Kurda, koje su bile saveznik SAD u borbi protiv grupe ISIL u Siriji. Kurdska administracija je u svom saopštenju pozvala Ujedinjene nacije da intervenišu, upozoravajući da bi turski napadi mogli da ugroze sigurnost regije. U njemu se navodi da je napadnuta i lokacija kraj zatvora Alaja u Kamišliju, u kojem su smješteni pripadnici ISIL-a. Irački zvaničnici za sada nemaju komentar na napade.

Turska pojačala napade na kurdske ciljeve u Iraku i Siriji
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 3:59

Turska i Washington smatraju PKK terorističkom grupom, ali se ne slažu oko statusa grupa sirijskih Kurda, koje su bile saveznik SAD u borbi protiv grupe ISIL u Siriji.
---
Znači za Pentagon su Kurdi na sjeveru Iraka teroristi itd ... dakle netko samo treba doći i naoružati taj PKK u sjevernom Iraku i to je to jer kako su oni za vas teroristi onda s njima ne možete radit savez a imate jednu okupacijsu bazu gore koja je danas napadnuta dronom.


Bezbednosni izvori su danas saopštili da je dron pogodio aerodrom u Erbilu, u glavnom gradu autonomnog Kurdistana u severnom Iraku.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 4:17

Turska, Sjedinjene Države, EU  i neke druge zemlje označile su PKK terorističkom organizacijom.

Bivši službenik KGB - FSB -a Alexander Litvinenko rekao je da je vođu PKK-a Abdullaha Öcalana obučavao KGB - FSB. Od 2008. Rusija još uvijek nije među državama koje su PKK uvrstile na popis terorističkih skupina unatoč intenzivnom pritisku Turske.

PKK je također zabranjena organizacija u Ujedinjenom Kraljevstvu prema Zakonu o terorizmu iz 2000.

Japan je PKK svojedobno stavio na popis terorističkih organizacija, ali je kasnije uklonjen 2023. 

NATO - Dana 7. srpnja 2015., glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg izrazio je solidarnost s Turskom nakon hitne sjednice 28 veleposlanika vojnog saveza u Bruxellesu . Stoltenberg je također izrazio da NATO "vrlo pažljivo prati razvoj".  U listopadu 2019. Turska je napala kurdska područja u Siriji . Stoltenberg je rekao da Turska ima "opravdanu sigurnosnu zabrinutost" tijekom konferencije za novinare s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlütom Çavuşoğluom.

Potpredsjednik Joe Biden nazvao je PKK terorističkom skupinom "jednostavno" i usporedio je s ISIL-om

Nema prijatelja osim planina " je kurdska poslovica koja izražava njihov osjećaj izdaje, napuštenosti i usamljenosti zbog njihove povijesti kao etničke manjine bez države na Bliskom istoku bez vjernih saveznika.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 4:31

Pešmerge ( kurdski : Pêşmerge , prijevod  Oni koji se suočavaju sa smrću' ) čine stalnu vojsku Regije Kurdistan , autonomnog političkog entiteta unutar Republike Irak. Prema Ustavu Iraka , Pešmerge i njihove sigurnosne podružnice isključive su odgovorne za sigurnost regije Kurdistan, uglavnom zbog činjenice da je iračkim oružanim snagama zabranjen ulazak u irački Kurdistan

Zbog ograničenog financiranja i goleme veličine snaga Pešmerga, KRG je dugo planirao smanjiti svoje snage s velikog broja snaga niske kvalitete na manje, ali mnogo učinkovitije i dobro obučene snage. Snage Pešmergi uglavnom se oslanjaju na staro oružje zarobljeno u bitkama. 

Arsenal Pešmergi ograničen je i ograničen jer Kurdska regija mora kupovati oružje preko iračke vlade. Zbog sporova između KRG-a i iračke vlade, tokovi oružja iz Bagdada u regiju Kurdistan gotovo su nepostojeći, jer se Bagdad boji kurdskih težnji za neovisnošću.

Ubijeno 12 turskih vojnika 220px-Iraq_kurdish_areas_2003_vector.svg

Regija Kurdistan postala je politički podijeljena s dvije uprave (sustav 50:50) s KDP-om koji je kontrolirao guvernate Erbil i Duhok, dok je PUK preuzeo kontrolu nad guvernatama Sulaymaniyah na istoku.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 4:51

Sukob između Kurdistanske regije i PKK je niz bitaka i sukoba u iračkom Kurdistanu između vladajuće Kurdistanske regionalne vlade protiv Kurdistanske radničke stranke (PKK) i njezinih savezničkih skupina . Počelo je 1983. i još uvijek traje u obliku pobune. Primarna metoda PKK-a je korištenje gerilskog ratovanja protiv Pešmergi. 

Dana 5. lipnja 2021., PKK je iz zasjede postavio 5 vojnika Pešmergi u Duhoku i ubio ih. Prema KRG-u, PKK je okupirao 515 sela u regiji Kurdistan od 2015. Od toga, 304 su pod provincijom Duhok, dok je 177 u Erbilu i 34 u Sulaymaniyahu. U izjavi od 27. veljače 2021. Masoud Barzani naglasio je da kurdske vlasti ne mogu obnoviti 800 sela zbog PKK-a, dodajući da neće tolerirati prisutnost te skupine u regiji.

Godine 2022., zamjenik ministra Peshmerge, Sarbast Lazgin, objavio je izjavu za kanal Kurdistan 24 , rekavši da su "neki od iračkog PMF -a, sirijske vlade i libanonskog Hezbollaha u savezu s PKK-om, podržavaju jedni druge i rade zajedno na isti ciljevi. Ovaj savez ima otvorenu rutu sve od Sirije, preko Sinjara , Mosula , Kirkuka , pa do Irana, koji je pod kontrolom PMF-a, PKK ima vojne baze u blizini okruga Chamchamal , guvernata Sulaymaniyah , odakle surađuju sa skupinama koje lansiraju rakete na Erbil, Mi, KRG, više puta smo pozvali PKK da zaustavi svoje oružane operacije u regiji Kurdistan." Također je izjavio da borbe PKK nemaju nikakvog utjecaja na Tursku, te da sve što radi je odvlačenje turske vojske dublje u regiju Kurdistan. 

Predstavnik regionalne vlade Kurdistana pri iračkim oružanim snagama , zapovjednik general Abdul-Khaliq Talaat, izjavio je da "Sinjar neće biti stabilan sve dok PKK i druge zabranjene naoružane milicije ostaju tamo" i pozvao je iračku vladu da raditi s KRG-om kako bi se uklonila PKK.

Sukob regije Kurdistan – PKK
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 5:02

Irački PMF:

Mnoge njegove glavne milicije, posebice šijitske, vuku svoje podrijetlo od " Posebnih skupina ", šijitskih skupina koje je sponzorirao Iran i koje su se prethodno borile protiv pobune protiv Sjedinjenih Država i koalicijskih snaga.


Narodne mobilizacijske snage
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 5:43

Prema Ustavu Iraka , Pešmerge i njihove sigurnosne podružnice isključive su odgovorne za sigurnost regije Kurdistan, uglavnom zbog činjenice da je iračkim oružanim snagama zabranjen ulazak u irački Kurdistan

Arsenal Pešmergi ograničen je i ograničen jer Kurdska regija mora kupovati oružje preko iračke vlade. Zbog sporova između KRG-a i iračke vlade, tokovi oružja iz Bagdada u regiju Kurdistan gotovo su nepostojeći, jer se Bagdad boji kurdskih težnji za neovisnošću.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 5:50

Dana 5. lipnja 2021., PKK je iz zasjede postavio 5 vojnika Pešmergi u Duhoku i ubio ih. Prema KRG-u, PKK je okupirao 515 sela u regiji Kurdistan od 2015. Od toga, 304 su pod provincijom Duhok, dok je 177 u Erbilu i 34 u Sulaymaniyahu. U izjavi od 27. veljače 2021. Masoud Barzani naglasio je da kurdske vlasti ne mogu obnoviti 800 sela zbog PKK-a, dodajući da neće tolerirati prisutnost te skupine u regiji.
Ubijeno 12 turskih vojnika 250px-Duhok_in_Iraq.svg
Položaj guvernata Duhok (crveno)
– u Iraku  (crvena, bež i svijetlo siva)
– u regiji Kurdistan   (crvena i bež)
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 8:48

Američka vojska izvela je zračne napade jučer u Iraku kao odgovor na napad proiranskih militanata bespilotnim letjelicama na američku vojnu bazu, nakon kojega su tri američka vojnika ranjena, a jedan je u kritičnom stanju, rekli su dužnosnici. Grupe povezane s Iranom u Iraku i Siriji protive se izraelskoj kampanji u Gazi i smatraju Sjedinjene Države djelomično odgovornima.

"Prema uputama predsjednika Joea Bidena, američka vojska izvela je napade u Iraku u 2:45 po srednjoeuropskom vremenu, vjerojatno ubivši određen broj militanata Kataib Hezbolaha i uništivši više objekata koje je koristila ta skupina", priopćila je američka vojska.

Hezbolah dronovima napao američku bazu u Iraku, ranjena 3 vojnika. SAD uzvratio
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 9:20

Gledam ima li kakve veze Putin s ovim komunjarma Kurdima al kad malo bolje proučiš tko je tu šta onda ispada da Putina najviše zanima luka u Siriji i održavanje Assada a da ovi Kurdi u Siriji neće na Damask jer ih zanimaju samo njihova sela a ovi komunisti su protiv Turske a ista je okuprala dijelove Sirije te ova američka baza u sjevernom Iraku na granici s Iranom smeta Irancima i onda u osnovi Assad i Iran s njima imaju veze a ne Putin koji se zbog njih sigurno neće zamjerat Erdoganu i vladi u Iraku.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 10:19

Ovo je nekakav iračko turski rat na sjeveru Iraka al dešava se više stjecajem okolnosti nego šta ove dvije zemlje uopće žele ratovat.

Iranci i Assad se nemaju na koga tu oslonit a treba im ruta da mogu švercat ljudstvo, oružje i opremu i jedino imaju te komuniste Kurde koji jer su proglašeni terorističkom skupinom od strane Zapada ne mogu biti američki saveznici ( za razliku od Peršmega šta su lokalne kurdske milicije u Iraku ).

I onda te kurdske komunjare odma napadaju Erdogana nakon čega ovaj kreće na njih a Iran ne smije dozvolit da mu ovaj prekine tu rutu pa ove kurdske komunjare mora još jače naoružavat i dok rečeš keks tu se raspištolje.
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 11:06

Sve se svodi na to da se Iran i Assad u osnovi nemaju gore na koga oslonit jer šijiti u Iraku su puno južnije a lokalni Kurdi su američki saveznici dok jedino ovaj planinski dio uz granicu s Turskom drže kurdske komunjare i jedino im oni mogu koliko toliko osiguravat kopnenu rutu između Irana i Assada u Siriji.

Ubijeno 12 turskih vojnika Religion_ehtnic_map416
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 11:08

Ubijeno 12 turskih vojnika FR33yWFWYAAuY2P

Ubijeno 12 turskih vojnika Iraq-geography
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Tue 26 Dec - 11:16

Američki ministar odbrane Lloyd Austin rekao je da su "neophodni i proporcionalni" udari imali za cilj da "poremete i degradiraju" sposobnosti iranskih grupa odgovornih za napade na američko osoblje, uključujući napad dronom na zračnu bazu Erbil u ponedjeljak.

Centralna komanda SAD-a saopćila je da su rane procjene pokazale da su napadi uništili ciljane objekte i vjerovatno ubili nekoliko boraca Kataeb Hezbolaha te da nijedan civil nije ubijen.

SAD uzvratile napad na iranske snage u Iraku nakon što su povrijeđena tri američka vojnika
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by RayMabus Fri 12 Jan - 21:40

 Pet turskih vojnika ubijeno je u petak u napadu na vojnu bazu u poluautonomnoj kurdskoj regiji sjevernog Iraka , priopćilo je tursko ministarstvo obrane. Vlasti su okrivile kurdske militante. Osam vojnika je ranjeno, od kojih trojica teško, kada su se napadači pokušali infiltrirati u bazu, objavilo je ministarstvo na društvenim mrežama. Rečeno je da je 12 militanata "neutralizirano" i da se operacije nastavljaju u tom području. Ranjeni vojnici su hospitalizirani na liječenju. Ministar vanjskih poslova Hakan Fidan kasnije je izrazio sućut obiteljima poginulih vojnika. "Borit ćemo se do kraja protiv terorističke organizacije PKK unutar i izvan naših granica", rekao je, misleći na militante povezane s Radničkom strankom Kurdistana. Sukobi slijede sličan napad u sjevernom Iraku prije tri tjedna koji je doveo do smrti 12 turskih vojnika.


https://abcnews.go.com/International/wireStory/5-turkish-soldiers-killed-attack-base-northern-iraqs-106334302
RayMabus
RayMabus

Posts : 171770
2014-04-11


Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by immortal Sat 13 Jan - 10:43

RayMabus wrote:U osnovi je prvo pitanje šta vi i Amerikanci uopće radite u tuđoj zemlji ?

UBIJENO 12 TURSKIH VOJNIKA: Žestoki okršaji sa pripadnicima PKK na severu Iraka
zanimljivi su turci
uvijek se vezali za zapadni svijet
prije za njemačku, pa amerika....
i cijelo vrijeme se raseljavali po tom zapadnom svijetu krenuvši od same Bosne nadalje
šta nisu uspjeli otomanskim carstvom to su u miru odrađivali kasnije
malo im ono što imaju

_________________
Bože čuvaj svoj narod u cijelom svijetu. 

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
Posts : 22824
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Ubijeno 12 turskih vojnika Empty Re: Ubijeno 12 turskih vojnika

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum