ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Afrički korpus

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Afrički korpus Empty Afrički korpus

Post by RayMabus 18/12/2023, 23:07

Francuski list Le Monde objavio je da je rusko Ministarstvo odbrane osnovalo novi korpus pod nazivom "Afrički korpus", kako bi ojačao svoju prisutnost u Libiji i Africi.


Francuski list navodi da će ovaj korpus uključivati ​​pripadnike Wagnerovih četa kao i nove regrute, napominjući da su počele procedure za prijem novog osoblja.

Le Monde je pojasnio da ove ruske reforme u grupi Wagner dolaze nakon međusobnih posjeta Libijskih i Ruskih delegacija, što je rezultiralo dogovorom Haftara i Putina o proširenju ruske prisutnosti u Libiji i Africi, kroz novi Afrički korpus.

List je naveo da Moskva pokušava preko Ministarstva odbrane obnoviti svoju postavu u Africi i napustiti brend Wagner.

Također je istaknuto da je ovo novo ime dirketno inspirirano "Afrika Korpsom", njemačkim bataljonima koji su se borili u Sjevernoj Africi tokom Drugog svjetskog rata, pod vodstvom generala Erwina Rommela.


Wagner se rebrandira: Ruski plaćenici će se zvati kao nacističke jedinice u Africi
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 00:15

Afrički korpus 1280px-Wagner_Group_Map.svg

Poznato je da je Wagner grupa djelovala u najmanje 11 zemalja; Rusija, Bjelorusija, Ukrajina, Sirija, Sudan, Mozambik, Srednjoafrička Republika, Mali, Libija, Venezuela i Madagaskar, prostiru se na tri kontinenta, Europu, Afriku i Južnu Ameriku. Postoje nepotvrđena izvješća o aktivnostima u drugim zemljama.


Wagnerova grupa
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 00:54

Nakon velikih gubitaka u zrakoplovima i osoblju zračnih snaga tijekom svoje kampanje protiv islamističkih snaga u istočnoj Libiji tijekom 2016. i 2017., Haftarove pro-LNA libijske zračne snage dobile su nekoliko borbenih zrakoplova MiG-23MLD iz Rusije u veljače 2017., kao i osam bivših Egipatskih zračnih snaga borbenih zrakoplova MiG-21MF i najmanje 10 helikoptera Mi-8T iz Egipta (pored ranijih isporuka desetaka borbenih zrakoplova MiG-21MF i helikoptera Mi-8T i Mi-24 iz UAE i Egipta tijekom 2014. i 2015.). Egipat i UAE također su osigurali rezervne dijelove, inženjere i tehničare pro-LNA zračnim snagama, a Egipat je osigurao opsežnu obuku novih pro-LNA borbenih pilota , kao i rekonstrukcija i modernizacija pro-LNA baza libijskih zračnih snaga.

I pro-GNA i pro-LNA zračne snage pate od ozbiljnog nedostatka kvalificiranog osoblja zračnih snaga, posebno pro-GNA libijskih zračnih snaga – većina njihovih pilota je starija od 50 godina, znatno iznad dobi za umirovljenje zračnih snaga, a vrlo malo njih ima visokokvalitetne letačke vještine. Zbog toga, i zbog toga što su mnogi piloti rođeni u Libiji i osoblje zračnih snaga poginuli u ratu, obje strane, posebno pro-GNA zračne snage, sve se više oslanjaju na strane plaćenike kako za letenje tako i za popravak njihovih borbenih zrakoplova , s mješovitim rezultatima. Mnogi od tih stranih plaćenika koji se bore za pro-GNA snage su iz zemalja kao što su Portugal, Ekvador, SAD, Turska i Ukrajina, dok borbene zrakoplove iz pro-LNA snaga navodno voze plaćenici iz UAE, Egipta i Rusije.

Raspadom Sovjetskog Saveza prestala je podrška Moskve Libiji. Pad cijena nafte 1990-ih i embargo UN-a učinili su kupnju moderne opreme gotovo nemogućom. UN-ove sankcije uvedene Libiji 1992. imale su težak utjecaj na cjelokupno stanje libijskih zračnih snaga. Zbog nedostatka rezervnih dijelova, zrakoplovi koji su još bili pogodni za modernizaciju morali su biti otpisani. Godišnje vrijeme letenja libijskih pilota se smanjilo, a mogućnost nadopunjavanja flote zrakoplova je nestala, unatoč raspoloživosti financijskih sredstava u zemlji. Sankcije UN-a ukinute su početkom 1999.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 01:27

Ratni zrakoplovi MiG-29 i Su-24 koji pripadaju Libijskoj nacionalnoj vojsci fotografirani su s projektilima zrak-zrak R-73/R-27 u zračnoj bazi Jufra. Ovo se dogodilo nakon što je gospodar rata Haftar zaprijetio novim ratom.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 01:33

U svibnju 2020., Scramble Magazine je izvijestio o isporuci šest obrambenih borbenih zrakoplova MiG-29 i par jurišnih zrakoplova Su-24M Zračna baza Al-Jufrah u središnjoj Libiji. Zrakoplovi su očito namijenjeni za podršku Libijskoj nacionalnoj vojsci (LNA) sa sjedištem u Bengaziju, koju vodi general Khalifa Haftar, koja je uključena u građanski rat s Vladom nacionalnog jedinstva (GNA) sa sjedištem u Tripoliju.

Iako je Moskva zanijekala bilo kakvu isporuku gore spomenute opreme Libiji, različiti izvori potvrđuju da je letjelica navodno dovezena preko zračne baze Astrakhan (Rusija).

Lovci su se zaustavili za dopunu gorivom u Hamadanu (Iran) i zračnoj bazi Khmeimim (Sirija) prije nego što su ih barem dio puta do Libije ispratila dva lovca Su-35S Ruske Federacije - Zračne svemirske snage (RF VKS). Satelitske fotografije pokazuju MiG-ove 29 raspoređene u Al-Jufrahu.

MiG-29 ruskih zračnih snaga i libijska veza
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 02:25

Moskva pokušava preko Ministarstva odbrane obnoviti svoju postavu u Africi i napustiti brend Wagner.


Dakle to su službeno pripadnici ruske vojske a ne nekakva tzv privatna plačenička skupina.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 02:38

U kasnim 1970-ima prošao je vojnu obuku u Sovjetskom Savezu, završavajući posebnu trogodišnju diplomu za strane časnike poslane na studij u SSSR, na Vojnoj akademiji MV Frunze. 

25. veljače 2015. gen. Haftar je, zahvaljujući eksplicitnoj egipatskoj političkoj i vojnoj potpori koju je iskazao predsjednik al-Sīsī, imenovan ministrom obrane i načelnikom stožera od strane kirenajske vlade u Tobruku, s ciljem poraza tripolitanskih islamističkih snaga.

Okružio se vrlo malom grupom suradnika, uključujući dvojicu njegovih sinova, Ṣaddāma i Khālida, koji zapovijedaju dvjema brigadama, dok ga njegovi drugi sinovi, ʿUqba i Ṣādiq, savjetuju o ekonomskim i diplomatskim pitanjima. ʿAwn al-Ferjānī njegova je vojna desna ruka. S druge strane, unutar vlade u Tobruku, Sālim Maḥmūd al-Ferjānī vodi Državnu sigurnost (špijunaža), Belqāsem al-Ferjānī Unutarnju sigurnost (kontrašpijunaža), a Ayyūb al-Ferjānī vojne investicije, pokazujući da je generalova plemenske veze i dalje su ključne, s obzirom da je i on dio kirenajskog plemena al-Ferjānī. Konačno, Fāḍel al-Dīb je njegov politički savjetnik.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 02:41

Ove ruske reforme u grupi Wagner dolaze nakon međusobnih posjeta Libijskih i Ruskih delegacija, što je rezultiralo dogovorom Haftara i Putina o proširenju ruske prisutnosti u Libiji i Africi, kroz novi Afrički korpus.

Jel ?
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 07:16

Haftar je umislio da je Gadafi.

Prvo nisi Gadafi, ne kontroliraš nit cijelu Libiju a nisi ni popularan u mnogim dijelovima Libije, zatim nemaš ti ovlasti zvat ničiju tuđu vojsku tamo, ovo nije ista situacija ko za vrijeme Hladnog rata jer tad se nije dešavalo da SSSR napadne neku državu u Europi ( gušenja revolucija po državama Varšavskog saveza ne računam jer su iz točke Zapada bile s onu stranu željezne zavjese i nisu ni izbliza usporedive s ovim napadom na Ukrajinu ) ...uglavnom moglo bit ti puknit po tintari i tebi tom tvom đeneralu Šojguu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 07:23

Ruske vlasti pregovaraju o uspostavi vojnih baza u Libiji. Prema izvješću, sporazum je dogovoren nakon sastanka između ruskog predsjednika Vladimira Putina i Khalife Haftara, istočnog vojnog zapovjednika Libije, u Moskvi krajem rujna 2023.

U izvješću se navodi da bi Rusija mogla dobiti pravo pristajanja za svoje ratne brodove, najvjerojatnije u luci Tobruk, na obali Sredozemnog mora. Haftar treba sustave protuzračne obrane, koje Rusija može isporučiti. Rusija bi također mogla pomoći u obuci pilota libijskih zračnih snaga i specijalnih snaga. Bivši specijalni izaslanik SAD-a za Libiju, Jonathan Winer, rekao je za Bloomberg da su američke vlasti prihvatile prijetnju da Rusija proširi svoju prisutnost u Libiji “vrlo ozbiljno”.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 08:26

Čini se da je uplitanje Rusije u Libiju motivirano s nekoliko čimbenika, uključujući komercijalne i strateške interese, kao i općenitiju želju za postizanjem pogotka lake točke u vakuumu moći. Iako je tijekom Hladnog rata Sovjetski Savez neuspješno pokušao pridobiti Gadafijevo odobrenje za pomorsku bazu u Libiji, Rusija danas se može vidjeti manja potreba za tim, s obzirom da ruska mornarica sada ima dobro uspostavljen objekt u Tartousu. Štoviše, takva bi baza vjerojatno bila locirana u području Benghazi-Tobruk koje kontrolira Haftar umjesto u regiji Tripolija; potonje bi bilo korisnije ako se želi projicirati moć u zapadni Mediteran. Godine 2020. jedan ruski diplomat zanijekao je da njegova zemlja traži novu vojna ili pomorska baza u Libiji.

Čini se da do danas Operativna skupina za Mediteran nije igrala izravnu ulogu Ruska pro-Haftarova intervencija. Međutim, ako se borba nastavi, to je moguće da bi ruska pomorska sredstva mogla biti raspoređena kao podrška misiji. Egipat je osiguravajući da kamp Haftara može dobiti stranu potporu putem sigurnog kopna ali je turska pomorska linija za opskrbu zapadne Libije potencijalno izložena mornaričkom presretanju, posebno pošto Vijeće sigurnosti UN-a ovlasti članicu države da pregledaju brodove za koje se sumnja da krše libijski embargo na oružje Ruski ratni brodovi potencijalno bi također mogli pomoći svojim libijskim partnerima prosljeđivanjem podataka o nadzoru i obavještajnim podacima, širenjem protuzračne obrane na obalna područja, ili čak pružanjem vatrene potpore.

Ruska intervencija u Libiji tek treba donijeti opipljive ili ekonomske koristi isplati, ali je njegov utjecaj na ovu strateški smještenu, naftom bogatu zemlju porastao značajno. Čini se da libijski i regionalni akteri sada vide Moskvu kao jednu od primarnih moćnika sukoba. S obzirom na to da rusko uplitanje u Libiji ima bila ograničena na polu-tajnu, jeftinu intervenciju niskog rizika privatni izvođači, regionalni partneri i libijski opunomoćenici, mora po svim mjerama smatrati isplativom politikom.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 08:34

Haftar se igra vatrom.

Čak ni Gadafi nije tija od Libije radit Kubu a ovaj bi ruske naoružane brodove ovamo u Torbuk iako on nije ovlašten za tako šta uopće a nit oružje pa samim time i naoružani brodovi smiju u Libiju jer postoji UN embarg na uvoz oružja u Libiju.

Igraš se ti dečko vatrom tamo u toj istočnoj Libiji i misliš da ćete Sisi zaštiti ako Europi napraviš nekakvu Kubu tu.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 09:09

Sposobnost vojnog planiranja i ponašanja (MPCC) je stalni operativni stožer (OHQ) na vojnostrateškoj razini za vojne operacije do 2500 vojnika (tj. veličine jedne borbene skupine) raspoređenih kao dio Zajedničke sigurnosti i obrambenu politiku (CSDP) Europske unije (EU) do kraja 2020. Od svog osnutka god. 2017. MPCC je zapovijedao trima neizvršnim misijama obuke u Somaliji, Maliju i Srednjoafrička Republika, te će organizirati obuku ukrajinskih snaga na tlu EU.


https://en.wikipedia.org/wiki/Military_Planning_and_Conduct_Capability

Mogli bi vam doć malo u posjetu dole u zapadnu Libiju čija je vlada međunarodno priznata.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 09:19

Osam zemalja članica EU-a (Francuska, Italija, Litva, Poljska, Portugal, Rumunjska, Španjolska i Švedska), kao i 5 zemalja izvan EU-a (Bosna i Hercegovina, Brazil, Gruzija, Srbija i Republika Sjeverna Makedonija) dalo je svoje trupe do misije.

Predsjednik Srednjoafričke Republike službeno poziva Uniju da rasporedi EUTM CAR u zemlji.

Dana 30. srpnja 2018., Vijeće Europske unije produžilo je mandat misije za dvije godine, do 19. rujna 2020. Vijeće je dodijelilo proračun za zajedničke troškove EUTM CAR od približno 25,4 milijuna eura za razdoblje od 20. rujna 2018. do 19. rujna 2020.

Misija Europske unije za obuku u Srednjoafričkoj Republici

Znači mogu i države koje nisu u EU dakle i Turska, dole su ovi od Erdogana, njega uključim u tu EU misiju i onda on pod ovom EU misijom lijepo zakonski obućava libijsku vojsku koja nije ova od Haftara.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 09:35

Šta bi se ja i ti ( Haftar ) zajebavali pa ćeš mi ti mudrovat tu i onda misliš da mene brige ako ti pokrenem rat i spalim sva naftna polja po Libiji pri ćemu ti ostaješ bez love a mali Švabo bez nafte ...

Namlatit ću te ko vola u kupusu vidim li ikakve ruske brodove tamo.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/12/2023, 10:19

I Maroko isto. Oni su dugogodišnji američki saveznici i pričaju arapski jer su Arapi.

Onda i njih zamolim da se pridruže toj eu misiji za obuku vladinih snaga u Libiji.

Ne šeta se meni doli. Nije poanta ove priče da ja šetam nego da šetaju drugi kome se šeta doli i onda ako nastaviš i dalje filozofirat kako ćeš od te istočne Libije koju trenutno kontroliraš napravit nekakvu Kubu jer Putin tako oće .... vidi, nigdi ne piše koliko tih vojnih instruktora mora vojnika obučavat. Npr može jedan instruktor jedan vojnik pa ako vlada u Tripoliju ima sto tisuća vojnika ja ću dovest sto tisuća vojnih instruktora koji će ih obućavat.

Tako nastavi ti i dalje pametovat s Putinom pa ćeš vidit di ćeš završit.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 6/1/2024, 12:52

Moskva je počela formiranje Korpusa koji će zamijeniti Wagnerove snage, a pretpostavlja se da će završiti do ljeta 2024. godine. Bit će aktivan u pet afričkih zemalja: Libiji, Burkini Faso, Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Nigeru te će direktno odgovarati vojnoj upravi, a nadzirat će ga general Yunus-bek Yevkurov, zamjenik ministra odbrane Rusije.

Adil Abdul Kafi, stručnjak i bivši vojni savjetnik vrhovnog komandanta libijske vojske, rekao je za Anadoliju: „Stvarni koraci za uspostavljanje ruskog ‘Afričkog korpusa’ počeli su nakon što je osnivač Wagnera, Jevgenij Prigožin, poginuo u avionskoj nesreći u augustu 2023., pa je rusko Ministarstvo odbrane poduzelo korake za postizanje dogovora s Khalifom Haftarom o saradnji sa novim liderima Wagnera.“

Abdul Kafi je dodao da je rusko Ministarstvo odbrane poduzelo i neke druge korake ka uspostavi Korpusa, poput odluke da njegovo sjedište bude u Libiji, kao i postizanja dogovora sa Haftarom tokom Jevkurove posjete Bengaziju.

Pojasnio je da će Korpus uključivati ruske, sirijske i afričke regrutante, s obzirom na zadatke koji će mu biti dodijeljeni, poput daljeg prodora u Afriku i zaštite nalazišta nafte i zlata do kojih je Wagner uspio doći.

Abdel Kafi je dodao da je jedan od zadataka Korpusa snabdijevanje oružjem pobunjeničkih grupa unutar afričkih zemalja zbog podrške pobunjeničkim operacijama. Rusija je usvojila politiku hibridnog ratovanja, odnosno, politiku kombiniranja klasičnih ratova i ratova nevojnim metodama, kao što je podrška pobunjeničkih i separatističkih grupa.

Objasnio je da osnovu Korpusa čine Wagnerove snage. Reč je o ne manje od 40-45 hiljada boraca, koji se grupišu u 2-5 divizija, u zavisnosti od borbenih mogućnosti i opsega zadataka.

Rusija ima jasnu strategiju, a to je da prodre u Afriku i zbaci režime odane SAD-u i evropskim saveznicima u nastojanju da uspostavi neke druge režime kroz podršku operacijama pobune i secesije, kaže Abdel Kafi.

Wagnerovi plaćenici u Libiji aktivni su u gradu Sirtu (450 kilometara istočno od glavnog grada Tripolija), gdje su stacionirani u zračnoj bazi Al-Qardabiyya i njenoj morskoj luci, kao i u zračnoj bazi Al-Jufra (jug) i zračnoj bazi Brak Al-Shati (700 kilometara južno od Tripolija).

Abdel Kafi je rekao da je Rusija zainteresirana za prisustvo u Libiji zbog svoje povezanosti sa obalom Sredozemnog mora, koja je strateška lokacija za slanje vojnih zaliha i jedinica Korpusa u druge afričke zemlje.

Libija je glavni koridor, posebno zbog namjere Rusije da uspostavi pomorsku bazu u Tobruku, koja bi bila glavna tačka, kako bi se olakšao dolazak vojnih brodova i pomorskih jedinica s oružjem, opremom i sistemima protivvazdušne odbrane, dodao je Abdel Kafi.

Nakon uspostavljanja pomorske baze, prema Abdel Kafiju, sve zalihe će biti poslane u centar Libije, gdje Rusija u velikoj mjeri dominira, a pozicionirana je u bazi Al-Jufra koja je u centru i nekim drugim bazama u centralnoj i južnoj Libiji.

Od početka 2022. godine u Libiji postoje dvije vlade. Jednu (na istoku) vodi Osama Hammad, a imenovao ju je Predstavnički dom. Druga je Vlada nacionalnog jedinstva, koju priznaje UN, a na čijem čelu je Abdul Hamid Al-Dbeibeh, koji odbija da preda vlast osim vladi koju on imenuje novoizabrani parlament. Sjedište ove vlade je u Tripoliju (zapad).

Abdel Kafi je naglasio da je Haftarovo učešće u Korpusu veoma važno, s obzirom na njegovu povezanost sa ruskom ekspanzijom, te smatra da je Moskva njegov najjači i najuspješniji saveznik koji ostaje na sceni i nastavlja kontrolirati istočne i južne regije.

Abdul Kabir, član političkih snaga regije Fezzan, dodao je da Rusija ima za cilj prodiranje u mnoge zemlje, pa će Korpus pomoći da se pojača ruska kontrola izvora bogatstva i političkih sistema, čime bi Rusija pružila važnu podršku svom ekonomskom savezniku, Kini.


‘Afrički korpus’ kao zamjena Wagnerovim snagama na Afričkom kontinentu
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 24/1/2024, 23:52

Prve slike dolaska ruskog "Afričkog korpusa" na teritoriju Burkine Faso. Prema izvješćima, ruski kontingent od 100 ljudi osiguravat će sigurnost čelnika zemlje Ibrahima Traorea i naroda Burkine od terorističkih napada. U bliskoj budućnosti prvi val korpusnih postrojbi bit će popunjen s još 200 vojnika iz Rusije.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 13/2/2024, 19:01

Snage za brzu podršku u Sudanu su uočene kako koriste Starlink terminal. Podsjetimo, ovu paravojnu organizaciju podržavaju plaćenici PMC "Wagner".
Afrički korpus GGPDUZ4WUAEkkav?format=jpg&name=medium
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by RayMabus 19/4/2024, 16:02

Afrički korpus Cw-1536x898

Pošiljke, koje stižu iz luke Tartus u Siriji (koju drži ruska vojska) sadrže vučeno topništvo, oklopne transportere i raketne bacače prema videu koji je objavila libijska novinska stranica Fawasel Media. Oprema bi se djelomično mogla koristiti za održavanje rastuće ruske vojne prisutnosti u istočnoj Libiji, ali je također vjerojatno namijenjena zemljama južnije u Africi poput Nigera, Malija i Burkine Faso gdje je Rusija sve jača i gdje istiskuje Francusku. Rusija održava veze s vođama nedavnih državnih udara u tim zemljama.

Rusija masovno iskrcava oružje u sredozemnoj luci
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Afrički korpus Empty Re: Afrički korpus

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum