ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice

Go down

kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice Empty kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice

Post by debotoijusto 11/12/2023, 21:29

Pred zgradom u centru Zagreba susrećem dvije Nepalke. S mobitela čitaju lozinku za otvaranje vrata. “Idemo na isto mjesto”, velim im kad me počnu sumnjičavo pogledavati zašto stojim iza njih. Par minuta traje iščitavanje brojeva koje trebaju utipkati. Znakovi, kao i pismo koje koriste, drugačiji su. Strpljivo pokušavaju. Sitne su rastom, ali čvrste građe. Ne mogu ocijeniti koliko imaju godina: po sjajnoj kosi i brzim pokretima rekla bih 30, po koži na rukama i licu preko 50. Tko zna kako se stari u toj zemlji i kako se uopće stari kad je život prema tebi tako grub
Do lifta se već osmjehujemo. “Lady, do you have a job for us?”, pitaju me. Radile su na obali, tamo su čistile, a kako je sezona gotova više nemaju poslodavca. Neugodno mi je što me oslovljavaju s lady. Žao mi je, kažem, nemam posla za vas. Nema problema, kažu, pokušale su. Iz lifta brzo ulaze u hostel i odlaze u svoje sobe. Hodnici su besprijekorno čisti, iz zajedničke se kuhinje širi miris začina koje ne prepoznajem. Prepoznajem stubiše i kat: tu je prije deset godina živjela moja prijateljica Nataša. Ona je odselila u Singapur, na kat su došli Neplaci. Ni ne okreneš se, svijet se okrene naglavačke.Dočekuje me Sunil Bam, dopredsjednik udruge Nepalaca. U Hrvatskoj je, prema podacima MUP-a do prošlog mjeseca izdano 20.899 radnih dozvola za državljane Nepala. To je kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice. Po brojnosti su se popeli na treće mjesto stranih radnika, nakon onih iz Bosne i Srbije. Sunil Bam doselio je iz Nepala prije četiri godine; bio je tamo učitelj u školi. Radio je u Lici na poljoprivrednom gospodarstvu, tamo se nauživao zime kakvu ne poznaje. Drugo mu je radno mjesto bilo u osječkoj Dravi International, čije su tone plastičnog otpada ove jeseni izazvale ekološku katastrofu.
Požar u tvrtki Zvonka Bede otkrio je da je čak 130 radnika iz Nepala živjelo je u kontejnerskom naselju u krugu tvornice. Sunil sad u Zagrebu radi u nepalskom restoranu. “Najveći je problem što izdavanje radne dozvole traje predugo. Prijavimo se pa dugo čekamo, tri ili četiri mjeseca. Za vizu čekamo također najmanje tri mjeseca. U Nepalu nema hrvatskog veleposlanstva, pa moramo ići u Indiju. Sve to košta. Treba platiti i naknadu agenciji, pa kupiti avionsku kartu. Ukupno morate uložiti bar tri do četiri tisuće eura.”
Na nepalskim stranicama za zapošljavanje, agencije i dalje nude posao u Hrvatskoj. Na jednoj, uz Kuvajt, Maleziju, Ujedinjene Arapske Emirate, Maltu i Rumunjsku, dva su aktivna oglasa hrvatskih agencija za posredovanje. Traži se 178 radnika, za poslove stolara, električara, tvorničkih radnika, pomoćnika u kuhinji, zidara, metaloprerađivača, stolara, keramičara, skladištara. “Ovo je vaša zlatna šansa”, piše u oglasu za Hrvatsku. A zlatna prilika izgleda ovako: plaće su od 600 do 800 eura, jednokratna provizija agenciji varira od 170 do 500 eura. Jedna od tih hrvatskih agencija za posredovanje osnovana je 2021., već je iduću godinu zaključila s više od 112.000 eura čiste dobiti.


Oglasi navode da kandidati moraju biti “fizički i psihički u formi” te dobro govoriti engleski jezik. Upravo je komunikacija jedan od većih problema, potvrđuje Sunil. “U gradovima i hotelskim poduzećima šefovi govore engleski i sporazumijevanje je lakše. Ali u ruralnim krajevima je izuzetno teško. Mještani ne govore dobro engleski, pa je nerazumijevanje ogromno. Šef Hrvat na lošem engleskom kaže Nepalcu da nešto napravi, moj sunarodnjak na svom lošem engleskom krivo shvati što. I onda poslodavac zaključi da Nepalac ne radi dobro, da je nezainteresiran ili lijen.”
Udruga Nepalaca trudi se organizirati nastavu jezika u suradnji s Centrom za mirovne studije. “Sezonci koji rade na obali kao pomoći radnici u kuhinji ili spremačice najviše su izloženi. S krajem sezone poslodavac mu kaže ‘Vaša je obveza gotova, možete ići’. Mnogi Nepalci zovu prijatelje i članove obitelji, pa i našu udrugu. Ako imamo informacije, pomažemo im, povezujemo ih s agencijama.”

kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice Img-20231115-wa0015-1


https://www.telegram.hr/velike-price/kako-nepalci-zive-u-hrvatskoj-sunil-je-ovdje-godinama-i-uzdrzava-obitelj-od-15-clanova/
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30373
2014-04-12


Back to top Go down

kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice Empty Re: kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice

Post by debotoijusto 11/12/2023, 21:30

sretno
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30373
2014-04-12


Back to top Go down

kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice Empty Re: kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice

Post by RayMabus 11/12/2023, 21:32

Treba im trpat još jer migranti su u osnovi podstanari i jednom kad se nađu na tlu te EU a mogu birat di će radit ići će tamo di je trava zelenija.


Enlarge this imageClick to see fullsize
kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice 1280px-Europe-GDP-PPP-per-capita-map
RayMabus
RayMabus

Posts : 171990
2014-04-11


Back to top Go down

kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice Empty Re: kao jedan Solin, dva Imotska ili četiri Kraljevice

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum