ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

To je mafija, bogate se na račun vjernika

Go down

To je mafija, bogate se na račun vjernika Empty To je mafija, bogate se na račun vjernika

Post by debotoijusto 10/11/2023, 15:48

ZAMJENIK ravnatelja katoličke dobrotvorne organizacije Caritas u Poljskoj napustio je Crkvu, rekavši da je ta institucija "mafija" koja "skriva kriminalce", uključujući one koji su krivi za seksualno zlostavljanje djece. Sebastian Wiśniewski radio je za Caritas u Białystoku, jednom od najvećih poljskih gradova, od 2007. godine, a 2019. postao je zamjenik ravnatelja, piše Notes from Poland.
Caritas Białystok djeluje pod pokroviteljstvom gradskog nadbiskupa, dok je Caritas Polska, nacionalni ogranak dobrotvorne organizacije, pod nadzorom Poljske biskupske konferencije (KEP), središnjeg tijela Katoličke crkve u Poljskoj.

U intervjuima s medijskim kućama ovog tjedna Wiśniewski je otkrio da je prije dva mjeseca pokrenuo apostaziju - formalni proces napuštanja Katoličke crkve.
"Odluka je rezultat godina rada i promatranja u Caritasu i gotovo 50 godina u katoličkoj vjeri. Od posebne je važnosti bio bijeg od gnusnih zločina - odnosno pedofilije - i pretvaranja da ona ne postoji u Crkvi", rekao je  Wiśniewski.
Na napuštanje Katoličke crkve također su ga motivirale "razne pronevjere, s gospodinom Rydzykom u glavnoj ulozi". Tadeusz Rydzyk je svećenik blisko povezan s vladajućom strankom Pravo i pravda (PiS), čiji su razni poslovi i zaklade imali koristi od izdašne državne potpore.
"Ne mogu biti član organizacije koja u određenoj mjeri skriva kriminalce”, izjavio je Wiśniewski. U intervjuu za novine Gazeta Wyborcza otišao je još dalje, opisujući Crkvu kao "mafijašku korporaciju koja zloupotrebljava znak križa".


Wiśniewski je rekao da se njegove optužbe temelje na osobnom iskustvu u Caritasu, gdje je svjedočio korupciji i pohlepi. Ustvrdio je da je dobrotvorna organizacija izvukla "korist iz prirodnih katastrofa i drugih događaja koji poboljšavaju proračun Caritasa prikupljanjem sredstava".
Također je rekao da je primijetio kako "svećenstvo živi lagodnim životom nauštrb naivnih vjernika" te da "svećenici gomilaju bogatstvo nasuprot onome što uči Biblija, posebno Novi zavjet".
To ga je dovelo do "spoznaje da ova Crkva nije put do svetosti, već korporacija koja se brine o vlastitom kapitalu". Također je komentirao kako Crkva "skriva devijante, koji su krivi za seksualno zlostavljanje, unutar župa ili ih šalje u druge biskupije".


https://www.index.hr/vijesti/clanak/celnik-poljskog-caritasa-napustio-crkvu-to-je-mafija-bogate-se-na-racun-vjernika/2511387.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 29804
2014-04-12


Back to top Go down

To je mafija, bogate se na račun vjernika Empty Re: To je mafija, bogate se na račun vjernika

Post by debotoijusto 10/11/2023, 15:49

To je mafija, bogate se na račun vjernika Bravo-slow-hand-clap
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 29804
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum