ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Osjećao sam se kao u nekoj sekti gdje svi nešto mole, a ja sam debil

Go down

Osjećao sam se kao u nekoj sekti gdje svi nešto mole, a ja sam debil Empty Osjećao sam se kao u nekoj sekti gdje svi nešto mole, a ja sam debil

Post by debotoijusto 6/9/2023, 18:47

POČETAK školske godine u Osnovnoj školi Strožanac obilježili su blagoslov učenika i roditelja te javna zajednička molitva u prostorijama škole. Na priredbi održanoj za prvašiće, nakon govora dobrodošlice ravnateljice Žane Prižmić, roditeljima se obratio katolički svećenik. On je, prema njihovim navodima, dao par "mudrih" savjeta, nakon čega su uslijedili molitva i blagoslov.
Roditelji djece koji nisu vjernici ovaj čin smatraju nedopustivim u državnoj školi te su se osjećali diskriminirano. Zbog sigurnosti vlastite djece svoje iskustvo podijelili su anonimno jer smatraju kako bi ih zajednica osuđivala nakon istupa u medije. 


"Doveli smo dijete koje kreće u prvi razred na priredbu u školu. Kada je krenula molitva, ostao sam u čudu. Pogledao sam oko sebe i vidio nekoliko iznenađenih lica i jednog roditelja koji se naljutio i nije se htio prekrstiti. Svećenik je govorio klasične stvari koje govore na misama i onda je krenula molitva, a nakon nje posipanje svetom vodom", rekao je tata prvašića kojem nije bilo jasno nalazi li se u crkvi ili školi. 

"Nismo do sada imali ispade da se crkva miješa u obrazovne ustanove. Razumjeli bi da je stvar Božića ili Uskrsa i tada bi imali izbora želimo li sudjelovati. Ali baš prvi dan škole nametati vjeru onima koji je ne prakticiraju je za nas bilo jako ružno. Osjećao sam se kao u nekoj sekti gdje svi nešto mole, a ja sam debil", rekao je tata te dodao: 
"Dijete nam se zbunilo, nije znalo treba li se prekrstiti i moliti. Bio je u šoku. Mi ga educiramo i pričamo s njim o vjeri i želimo mu ostaviti mogućnost da sam izabere u što vjeruje kad odraste. Ne želimo da mu okolina nametne uvjerenja, pogotovo ne škola", kaže tata koji smatra kako će se djetetu tijekom školovanja nametati katolička vjera. 
Nakon vjerskog obreda na priredbi, djeca su sutradan na nastavi ponovno molila. Sve su ispričala roditeljima koji kažu kako djeca taj dan nisu imala vjeronauk. Tijekom sata učiteljica je u razred pozvala učenika koji je počeo pjevati pjesmicu te nakon toga ispitivao drugu djecu koje molitve znaju, dok je za to vrijeme učiteljica bila izvan učionice. 
Kontaktirali smo Osnovnu školu Strožanac kako bismo dobili odgovor što se točno dogodilo u razredu prvi dan nastave te zašto su organizirali molitvu. No, nakon nekoliko telefonskih poziva i poruka upućenih ravnateljici Žani Prižmić, kao i službenog medijskog upita uredu škole, odgovore nismo dobili. 
Podsjetimo kako je škola u Strožancu pored Splita prije tri mjeseca u medijima postala nacionalna tema zbog nasilja. Prema nekim informacijama, učenik petog razreda prijetio je u razredu da će on biti "novi Kosta K". 
No, ravnateljica i asistentica u nastavi koja je bila prisutna kazale su da dječak nije uputio tu prijetnju. Spominjalo se i da je dječak mahao metalnom šipkom, ravnateljica je rekla da se ne radi o šipci, no i dalje nije jasno o kakvom se predmetu radilo. 
Ravnateljica Osnovne škole u Strožancu Žana Prižmić, koja je inače i članica Općinskog odbora HDZ-a u Podstrani, dala je otkaz učiteljici Zrinki Peraković Dodig, koja je navodno upozoravala na postojanje vršnjačkog nasilja. No, HDZ-ova ravnateljica tada je kazala da je do otkaza došlo zbog brojnih propusta u radu. 


https://www.index.hr/vijesti/clanak/molitva-na-skolskoj-priredbi-zgrozila-roditelje-u-skoli-i-zupaniji-sute/2493237.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 29453
2014-04-12


Back to top Go down

Osjećao sam se kao u nekoj sekti gdje svi nešto mole, a ja sam debil Empty Re: Osjećao sam se kao u nekoj sekti gdje svi nešto mole, a ja sam debil

Post by debotoijusto 6/9/2023, 18:49

Osjećao sam se kao u nekoj sekti gdje svi nešto mole, a ja sam debil 0fa5dc17-3d31-4e6f-9678-db5fd83b00cbdebotoijusto
debotoijusto

Posts : 29453
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum