ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Prošle su godine punih blagajni

Go down

Prošle su godine punih blagajni Empty Prošle su godine punih blagajni

Post by RayMabus Tue 5 Sep - 15:42

Savezni ministar financija Christian Lindner (FDP) je nedavno u intervjuu za ARD jasno dao na znanje što je cilj saveznog proračuna za 2024.: povratak financijsko-političkoj normalnosti nakon godina zaduživanja. „Deficiti su previsoki. Imamo krizne mjere koje su poticale na zaduživanje", rekao je Lindner. Sad se radi o konsolidaciji.

Lindnerov prijedlog predviđa izdatke u idućoj godini od 445 milijardi eura, oko 30 milijardi manje nego u ovoj godini, ali još uvijek oko 90 milijardi više nego 2019. godine, posljednjem proračunu prije korone. Nakon toga su slijedile pandemija i energetska kriza, izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu. Savezna vlada je od 2020. do 2022. izvan snage stavila odredbu o zabrani prekomjernog zaduživanja i uzimala kredite kao nikad ranije.
U idućoj godini bi svi resori osim Ministarstva obrane morali štedjeti. SPD-ov stručnjak za proračun Dennis Rohde već je deset godina član Odbora za proračun Njemačkog Bundestaga. „Ovo je daleko najizazovniji proračun koji smo dosad imali", kaže on. Puno toga će trebati preispitati kako bi se održala odredba o zabrani prekomjernog zaduživanja. „Nama je važno da na kraju bude sačuvana unutarnja, vanjska i socijalna sigurnost. A to vidim u ovom proračunu", kaže Rohde.
https://www.dw.com/hr/pro%C5%A1le-su-godine-punih-blagajni/a-66722770
RayMabus
RayMabus

Posts : 177654
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum