ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Bane akademik

Go down

Bane akademik Empty Bane akademik

Post by Hektorović 1/8/2023, 23:18

Ovo gore je knjiga iz '95. S ovim dolje je Banožić probao postati izvanredni profesor
[url=safari-reader://www.index.hr/autor/matea-celebija/XM7xy3M15d]Matea Čelebija[/url]

Bane akademik 14b88d9e-f8f3-47d9-a3ef-3a9434ea92a0
Foto: Index
OSIM što je ministar obrane Mario Banožić, prema tvrdnjama digitalnog specijalista Miroslava Varge, prilikom sastavljanja takozvanog "priručnika" pokrao slajdove iz njegove prezentacije, u njima je iznio niz netočnih i zastarjelih podataka i to na temelju literature stare gotovo trideset godina.
Uostalom, u Banožićevom takozvanom priručniku doslovno su prepisane rečenice iz literature koju je naveo u radu zbog čega "priručnik" više izgleda kao prepisivačina, a ne samostalno djelo budućeg izvanrednog profesora. 

HDZ-ovka rad nazvala "originalnim", a 44 posto rada se podudara s tuđima 

Banožićeva prijateljica HDZ-ovka Sanja Gongeta je urednica takozvanog priručnika, u predgovoru je napisala da je Banožićev rad po strukturi "originalan", a zapravo se radi o prepisivanju doslovnih rečenica iz literature kojom se navodno koristio. Da bi stvar bila apsurdnija, autori te literature su Drago Ružić, Davorin Turkalj i Antun Biloš, isti oni profesori koji su pozitivno recenzirali Banožićev "priručnik".  
Bane akademik 5327fc8d-0620-4e8a-866c-8b316049f847
Prema rezultatima Plag scana, 44 posto rada podudara se s drugim radovima tako da je o originalnosti u ovom slučaju teško govoriti. Primjerice, kod pisanja diplomskih radova pretežito se tolerira podudarnost od 20 do 25 posto, a ponekad i manje. 
Prema Plag scanu, 44 posto rada poklapa se s drugim izvorima, pa čak i onima koje Banožić nije naveo kao literaturu u svom "priručniku". 
Bane akademik 6e52280f-30d9-42ae-8168-25561feb42eb

Rad više izgleda kao predložak za prezentaciju, a ne priručnik, a kamoli rad znanstvenika 

Opisujući Banožićev rad strukturalno "originalnim", Gongeta se vjerojatno referirala i na njegovu konstrukciju koja više izgleda kako kakav predložak za PowerPoint prezentaciju, a ne priručnik za studente na temelju kojeg će Banožić dobiti titulu izvanrednog profesora.  
Inače, velika većina znanstvenika za dobivanje titule izvanrednog profesora napiše knjige od 200 stranica, ako ne i opsežnije. Banožićev priručnik/predložak za prezentaciju ima svega 56 stranica napisanih u natuknicama. 

Spominje popularne društvene mreže, a ni riječi o Instagramu, TikToku i Redditu 

Banožić se u radu dotaknuo društvenih mreža koje je analizirao kroz doslovno četiri natuknice, među kojima su neke, da upotrijebimo najblaži izraz, nedorečene. Primjerice, dio o Facebooku gdje su navedeni rezultati njegovog korištenja iz 2014. godine, iako je Banožićev rad objavljen 2020. 
Jedan od nerazumljivih podataka je i da je Facebook 2014. godine proslavio 10. rođendan. Ne bi li bilo suvislije u "priručniku" iz 2020. godine napisati da je društvena mreža Facebook osnovana 2004. godine? 
Dio da je MySpace jedna od najpopularnijih društvenih mreža je potpuno kriv s obzirom na to da njegova posjećenost godinama drastično opada i da su ga odavno "prešišale" brojne druge popularnije mreže poput Instagrama, TikToka i Reddita, koje u svom "priručniku" nije niti spomenuo.  
Bane akademik Cb9363da-a9b5-483c-bfde-9df7aa7fa562

Koristi prastaru literaturu. Pronašli smo podatke koji datiraju iz 1995. godine 

To ni ne čudi, s obzirom na to da mu je rad temeljen, kako navodi u literaturi, na dva izdanja jedne knjige - one iz 2009. te 2014. godine. Ne treba biti informatičar pa zaključiti kako se internet intenzivno razvija iz godine u godinu, a kamoli u razdoblju od šest godina, odakle potječe "najmlađa" literatura kojom se Banožić koristio u trenutku pisanja svog rada. 
Koliko su podaci u Banožićevom "priručniku" suvisli govori i činjenica kako u njemu spominje diskete. Iako se referira na knjigu E-marketing i njezina izdanja iz 2009. i 2014. godine, ima doslovno prepisanu rečenicu o disketama u knjizi iz 1995. godine Kako na mrežu iz Hrvatske autora Breyer i Ana-Marije Čurić. 
Bane akademik F4f491e7-7309-4dff-b2c3-25b21bcdeab6
Dakle, radi se o podacima starim gotovo trideset godina koji su, uz to, još i doslovno prepisani. Inače, radi se o razdoblju u kojemu su se tek počeli koristiti e-mailovi, a pojam društvenih mreža i e-marketinga kakve poznajemo danas bio je godinama daleko.  
Urednica Sanja Gongeta u predgovoru pak navodi da je područje e-marketinga nedovoljno istraženo, ali samim pogledom na Google Znalca, internetskog pretraživača znanstvene literature, vidljivo je da se e-marketing spominje 204.000 puta u nizu domaćih i stranih znanstvenih radova. 

Rad je pun nesuvislih rečenica i pojmova  

Već smo naveli nepotrebno spominjanje proslave desetog rođendana Facebooka 2014. godine, no uz to, u "priručniku" se nalazi i niz drugih nejasnoća, ali i tipfelera. Primjerice, Banožić u radu spominje "internetsko čavrljanje" koje Ružić, Turkalj i Biloš spominju u jednom od potpoglavlja svoje knjige, no pretraživanjem interneta i drugih izvora vidljivo je da takva sintagma kao stručni pojam nije naročito korištena. 
Isto tako, Banožić koji već ima titulu doktora znanosti (što znači da ima ili bi trebao iza sebe imati određeni broj znanstvenih radova) nije usavršio pisanje kratica u radu pa tako u jednom dijelu dio na engleskom jeziku objašnjava kao anglizam iako je praksa u zagradi iza tuđice u kurzivu napisati skraćenicu izvornog jezika, na primjer (eng.). 
Bane akademik 8aeeed32-cc69-4897-bedf-d1578fbb270c
Očigledno nije usavršio ni pisanje na engleskom jeziku pa tako u dijelu gdje piše o vlogu isti navodi kao videobloging, umjesto video blogging.  
Bane akademik B4e50215-1030-4250-bc66-8f45a7d0aec5

Krađa slajdova, prepisivanje prastarih podataka iz knjige iz 1995., gotovo pola "knjige" preuzeto od drugih autora

Da rezimiramo. Miroslav Varga za Index je rekao da mu ih je Banožić bezočno pokrao, što Banožić nije suštinski demantirao, nego je priznao da je moguće da su neki nastavni materijali preuzeti, ali da ih je on preuzeo od prošlog predavača. Dakle, sugerira da ih je od Varge uzeo prijašnji predavač, a ne on. Banožić se cijelo vrijeme brani i tvrdnjom kako se ne radi o autorskom djelu, već o materijalu za predavanje. 
No Banožić slajdove pobacane u "knjigu" na koricama potpisuje svojim imenom i prezimenom.
Osim spornih slajdova, Banožić je velik dio svog priručnika prepisao iz knjige iz 1995., uključujući i sasvim zastarjele podatke. Autori te knjige Ružić, Turkalj i Biloš, da stvar bude apsurdnija, puno godina kasnije pozitivno ocjenjuju Banožićev priručnik, čime su zapravo na neki način pozitivno ocijenili svoju vlastitu knjigu. Uz sve to, kako smo utvrdili, 44 posto Banožićeve "knjige" preuzeto je od drugih autora što dodatno potvrđuje da se radi o - smeću. 
No unatoč svemu ovome, kao i temeljnoj činjenici da je Banožićeva knjiga po malo kojem kriteriju uopće knjiga, Banožić je danas, objašnjavajući zašto povlači zahtjev za izbor u zvanje izvanrednog profesora, isticao svoj "akademski rad" i obećao da "neće odustati od akademske karijere".
Hektorović
Hektorović

Posts : 26370
2018-04-10


Back to top Go down

Bane akademik Empty Re: Bane akademik

Post by marcellus 1/8/2023, 23:21

bane je budala

_________________
Bane akademik 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 45519
2014-04-16


Back to top Go down

Bane akademik Empty Re: Bane akademik

Post by Hektorović 1/8/2023, 23:34

marcellus wrote:bane je budala

Pa ono, mogao je nekoga platiti da mu napiše 150 stranica, a ne ova blamaža. Doslovno mogao je sa ChatGPT.
Hektorović
Hektorović

Posts : 26370
2018-04-10


Back to top Go down

Bane akademik Empty Re: Bane akademik

Post by debotoijusto 2/8/2023, 00:08

Hektorović wrote:
marcellus wrote:bane je budala

Pa ono, mogao je nekoga platiti da mu napiše 150 stranica, a ne ova blamaža. Doslovno mogao je sa ChatGPT.
zasto ? pola mladezi napusti slavoniju a HDZ dobije 38% potres bude prije 3g. obnove 4 kuce i HDZ dobije 42% vjetar odnese svaki drugi krov i nikoga 7 dana da pomogne a HDZ 68%... nije blamaza nego ga nije briga nako sto mu proslo vec 10 gorih stvari
sad se malo primiri a sutra bude odgoitelj buducih generacija i bude uredovao pravila igre iz drugog plana dok mu obitelj bude zavrsavala studije po osijeku , imamo hrvatsku vol. 2
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 29476
2014-04-12


darth_vader likes this post

Back to top Go down

The author of this message was banned from the forum - See the message

Bane akademik Empty Re: Bane akademik

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum