ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

reda mora biti :)

Go down

reda mora biti :) Empty reda mora biti :)

Post by debotoijusto 6/7/2023, 11:10

U RUJNU prošle godine kompanija dm u Bosni i Hercegovini pohvalila se muralom koji je krasio zid u blizini njezine trgovine u Sarajevu. Umjetnici Benjamin Čengić i Rikardo Druškić autori su ovog rada, a također su i oslikali izloge odabranih dm-ovih trgovina u Banjoj Luci i Mostaru. Međutim, ni godinu dana nakon toga mural u Sarajevu je uklonjen.
Zašto? Jer mu je istekla građevinska dozvola. O tome se na Facebooku oglasio novinar Almir Panjeta.
"Taman kad čovjek pomisli da ne možemo bit' gori polusvijet - mi briljiramo! Danas je na Grbavici uklonjen mural umjetnika Benjamina Čengića i Rikarda Druškića koji je bio poklon kompanije DM građanima Sarajeva. Razlog: Istekla suglasnost za građevinsku dozvolu! 
Dakle, istekla dozvola za umjetnost, za nešto lijepo za vidjeti, proći pored. Istekla dozvola. DM je nije produžio, što je dovoljno da se hitno pošalju majstori s mačcima da nas spase od te pošasti bez dozvole i vrate stanje na redovno - jednolični zid na kojem će neko kroz par dana nacrtati kitu i napisati Željo i Sarajevo... 
Pa i Eiffelov toranj je eksponat sa sajma, i skontali ljudi 'vidi što je dobar, neka ga, baš lijep'. Kod nas bi ga rašarafali treći dan...", napisao je.
Kompanija dm u Bosni i Hercegovini za N1 BiH oglasila se nakon što je mural u sarajevskom naselju Grbavica prebojen. Naime, dm tvrdi da su bili obvezni ukloniti mural zbog propisa u toj sarajevskoj općini i da je on ocijenjen kao komercijalni sadržaj. 
"Oslikavanjem murala smo željeli pružiti podršku razvoju umjetnosti i mladih umjetnika u BiH, s namjerom da njihova umjetnost i vrijednost koju su stvorili posluže kao novi izvor inspiracije našem okruženju i zajednici.
Mural je rađen u okviru jednogodišnje kampanje, koju su stanari zgrade jednoglasno podržali. Kako je ovo djelo ocijenjeno kao mural komercijalnog karaktera, što je podrazumijevalo plaćanje najma u periodu od godinu dana, po isteku važenja pravosnažnog rješenja naša kompanija je bila obavezna zid vratiti u prvobitno stanje", rekli su.


https://www.index.hr/magazin/clanak/u-sarajevu-uklonili-sareni-mural-jer-mu-je-istekla-gradjevinska-dozvola/2477251.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30919
2014-04-12


Back to top Go down

reda mora biti :) Empty Re: reda mora biti :)

Post by debotoijusto 6/7/2023, 11:11

reda mora biti :) 1d70e784-4b43-4a8f-92b7-e4dbaca39d21
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 30919
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum