ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 09:58

POBUNA koju je Jevgenij Prigožin inicirao u Rusiji značajno je narušila sliku Vladimira Putina kao snažnog lidera stvarajući dojam da mu moć izmiče. Međutim, uz pomoć bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, Putin je uspio brzo suzbiti puč, piše Newsweek.
Poslije pobune mnogi analitičari i zapadni izvori naznačili su da predstoji čistka unutar ruskih vojnih redova. Prema njima, to bi mogao biti ključan pogrešan potez Putina. Frederik Mertens, strateški analitičar iz Haškog centra za strateške studije, ističe da bi uklanjanje iskusnih časnika iz zapovjedne strukture moglo oslabiti sposobnost Rusije da adekvatno reagira na ukrajinske operacije.
Britansko ministarstvo obrane izvijestilo je u srijedu da se bivši zapovjednik ruskih snaga u Ukrajini, general Sergej Surovikin nije pojavljivao u javnosti od Prigožinovog oružanog ustanka. Surovikin, poznat kao "general Armagedon", prema nekim neprovjerenim navodima, uhapšen je nakon pobune. Ranije je izrazio podršku ruskoj vladi protiv pobune.
U intervjuu za ruski kanal Telegram, koji je povezan s moskovskim sigurnosnim službama, Surovikinova kći tvrdi da njenom ocu nisu naudili. Newsweek izvještava da je Prigožin bio bliži sa Surovikinom nego s Valerijem Gerasimovim, šefom ruskog glavnog stožera. New York Times je, citirajući američke dužnosnike i zapadne obavještajne službe, izvijestio nakon pobune da je Surovikin bio unaprijed upoznat s pobunom.

"Čišćenje vojske ne pridonosi njenom učinku"

Iako je Surovikin na Zapadu kontroverzna figura, britansko Ministarstvo obrane ga u svom najnovijem ažuriranju opisuje kao "jednog od najpoštovanijih viših časnika u ruskoj vojsci" i ističe da će mjere protiv njega vjerojatno izazvati "nesporazume". Mertens dodaje da "čišćenje" vojske od "politički nestabilnih elemenata" ne pridonosi njenom učinku. Ne samo da uklanja sposobne časnike "već i stvara podmukao strah od grešaka među onima koji ostaju", dodao je.
Problemi sa zapovjednom strukturom, moralom, disciplinom i transparentnošću u ruskoj vojsci već dulje utječu na ruske operacije u Ukrajini. Međutim, ako se odluči za čistku u vojsci, okolnosti na bojištu postat će još važnije.
"Sve dok je bitka statična, ovakva situacija se može podnijeti. Ali ako bitka postane pokretna, ona ometa brze odgovore koji su potrebni i može u ekstremnim slučajevima dovesti do de facto paralize zapovijedanja", izjavio je Mertens.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 09:59

"Sve dok je bitka statična, ovakva situacija se može podnijeti. Ali ako bitka postane pokretna, ona ometa brze odgovore koji su potrebni i može u ekstremnim slučajevima dovesti do de facto paralize zapovijedanja", izjavio je Mertens.


:coffee
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 10:01

Građanski rat u Rusiji - tema

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Lastpo10 by RayMabus Fri 30 Jun - 21:42

dijagram wrote:
Hektorović wrote:3) Postoji također verzija da je Surovikin u početku bio protiv SVO-a, te je pisao o potrebi okončanja toga u analitičkim bilješkama Putinu. Nakon što je general povukao trupe iz Hersona, navodno mu je prekinut izravni kanal komunikacije s predsjednikom.
[size]
Ne znam sto je tko kome pisao ili nije ali znam da je kod Hersona uradio jedinu ispravnu stvar za rusku vojsku.
U moru pogresaka, promasaja ,lutanja ta odluka bila je vojnostrateski ispravna, teska, nepopularna ali time vise valja vrednovati izvrsitelja iste.[/size]
Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom 2349965085

Moj general.

Ja sam ga prizvao kad sam vidio da je Komšić opet dobio izbore u Bih tj novo preglasavanje Hrvata.

Otvorio sam tad nešto šta vi u svojoj mitologiji znate kao Pandorina kutija ( anđeo Prijestolnik to može jer on to jedini ima taj kovčežić ).

Sad ga idem spasiti tako da ću poraziti do nogu Šojgua u Bahmutu ( kojeg sam ja opet osvojio jer sam stao na stranu Rusa, vidi tema Bahmut noćas mora pasti ).

Sad ga idem spasiti. Dužan sam mu to. General nikad ne ostavlja svoje vojnike.

--

Zapisi iz dnevnika galaktičkog generala.

Kišica im je usrala juriš preko Zaporožja i suvog korita Dnjepra. Dejstvuje se po njima na Dnjepru svime i svačim. Već je početak sedmog mjeseca a Zelenski nije donio nikakvi plijen svojim zapadnim gazdama da oni opravdaju toliko i daljnje slanje vojne pomoći Ukrajini. U Bahmutu se Wagner povukao a glavni obrambeni general im je na ispitivanju dakle nije na svojoj poziciji itd i otvorila se rupa a tamo i nije tolika ravnica nego brežuljci i nema toliko gibanja po pravcu jer se sve odvija na relativno malom prostoru oko grada i izvan njega a tu glavnu ulogu igra pešadija.

Vjetar je povoljan.

Zajedrimo prema Bahmutu.

Enlarge this imageClick to see fullsize
Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom 2337377_17_seoimage4x3_napoleon_1_
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 10:03

Zašto je nakon Prigožinove pobune Bahmut postao važniji nego ikada za Rusiju

Prema mišljenju Frederika Mertensa, strateškog analitičara Haaškog centra za sigurnosne studije, ulozi oko ugroženog ukrajinskog grada Bahmuta veći su nego ikad za Moskvu nakon pobune Wagnerove grupe dok traje ukrajinska protivofanziva.

"Pobuna Wagnerove grupe 24. juna promijenila je važnost Bahmuta za Ruse. Također bi mogao postati ključni faktor u uspjehu ukrajinskog usklađenog prodora duž njihovih istočnih i južnih linija fronta", kazao je Mertens.

Bitka za grad Bahmut, u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck, gdje su žestoki sukobi, bjesni mjesecima. Naselje, koje je nekada bilo dom za oko 70.000 ljudi, sravnjeno je s zemljom.

"Nema ničega, sve su uništili. Bahmut je samo u našim srcima", rekao je sredinom maja ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Ali značaj Bahmuta uvijek je bio više simboličan nego strateški, kažu vojni analitičari.

I to je bio grad u kojem je bila najistaknutija uloga Wagner grupe plaćenika, koja je djelovala pod ruskim oligarhom Jevgenijem Prigožinom.

Prigožin je krajem maja rekao da se Wagnerovi regruti povlače iz Bahmuta, iako su analitičari sugerisali da zamjena čečenskih i ruskih vojnih snaga neće popuniti prazninu koju su ostavili plaćenički borci.

Wagnerovci su 24. juna pokrenuli kratkotrajnu oružanu pobunu i marširali prema Moskvi. No pobuna je naglo prestala i objavljeno je da će Prigožin krenuti u Bjelorusiju prema dogovoru navodnom posredstvom Minska.

"Ipak, kako je Bahmut postao jedino mjesto gdje je ruska vojska još uvijek napredovala, dobio je dodatnu vanjskopolitičku važnost. Za Rusiju je držanje Bahmuta sada postalo još veći politički imperativ, a to bi moglo biti upravo ono što Ukrajina treba kako bi prisilila Rusiju da koncentrše svoje operativne rezerve u odbrani ove hrpe ruševina", rekao je Mertens za Newsweek.

Bez ovih trupa u drugim područjima prve crte, kao što je Zaporožje, ovo bi mogla biti odlučujuća prednost u pokušajima Ukrajine da se probije kroz ruske linije, dodao je.

"Postoji dobar vojni razlog zbog kojeg Ukrajina pojačava pritisak oko Bahmuta", rekao je Mertens.

Dana 1. jula, istraživački centar Instituta za proučavanje rata (ISW) sa sjedištem u Washingtonu sugerisao je da će ruske snage vjerovatno povući snage s drugih mjesta na prvoj crti bojišnice kako bi ojačale svoje trupe u i oko Bahmuta.

Istaknuti ruski vojni bloger i bivši oficir Federalne sigurnosne službe (FSB), Igor Girkin, rekao je u utorak da su ruske jedinice "s nedostatkom osoblja" sudjelovale u teškim borbama sjeverno od Bahmuta, s rezervnim snagama koje su brzo prebačene.

U intervjuu za ABC News emitovanom u utorak, general Oleksandr Srski, koji komanduje ukrajinskim kopnenim snagama, rekao je da Kijev "naravno" može preuzeti kontrolu nad Bahmutom.

Ukrajina napreduje na južnom krilu oko grada, rekla je u utorak zamjenica ukrajinskog ministra odbrane Hanna Maliar, dodajući da se borbe nastavljaju na sjeveru uništenog naselja.

Ukrajinske snage izvele su protivnapadne operacije "na najmanje četiri sektora" crte fronta četvrtog jula, objavio je ISW u utorak.

Ali Ukrajina se suočila s kritikama zbog sporog tempa osvajanja teritorija. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je sredinom juna da je napredak na bojnom polju bio sporiji od željenog.

General Mark Milley, vrhovni američki komandant, tada je rekao da će protivofanziva biti vrlo krvava, ali da je, iako malo spora, dio prirode rata.

Ukrajinske snage ostvaruju stalan, postupan napredak, ali to ne znači da Kijev nije u stanju ponovno preuzeti velike dijelove teritorija, rekao je ISW u svom najnovijem ažuriranju, piše Newsweek.

Zašto je nakon Prigožinove pobune Bahmut postao važniji nego ikada za Rusiju
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 10:15

Građanski rat u Rusiji - tema

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Lastpo10 by RayMabus Fri 30 Jun - 21:58

RayMabus wrote:
Sad ga idem spasiti. Dužan sam mu to. General nikad ne ostavlja svoje vojnike.

Nemojte da vas ova rečenica zbuni.

To zato šta je on general u ruskoj vojsci.

Iz moje točke gledišta ( bodisatva ) on je samo VOJNIK.

Dobar vojnik.

Kojeg sam ja prizvao u desetom mjesecu kad sam vidio da je Komšić dobio izbore.

Sad ga idem spasiti.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by AssadNaPodmornici 6/7/2023, 10:18

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom 1f600

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 21292
2018-06-14


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 10:23

Još nitko nikad nije pobijedija GF5 pa neće ni đeneral Šojgu.

Korito Dnjepra i zemlja u Zaporožju se suši.

Šta se ona više suši to se Putinovo dupe sve više znoji.

Nema dovoljno ljudstva da brani i Bahmut i dugo bojište u Zaporožju i drugdje.

Biraj šta oćeš da ti padne.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 10:32

RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 10:33

Građanski rat u Rusiji - tema

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Lastpo10 by RayMabus Fri 30 Jun - 22:25

Volim tog lika.

Radi mi pat poziciju a izbori su u demokraciji svako četiri godine dakle treba mi vrijeme i pat pozicija da prikoljem Komšičevce.

Postavio ga i sad ga idem spasiti.

SVI NA BAHMUT.

RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 10:44

Zapisi iz dnevnika galaktičkog generala

Danas je 6.07 i za par dana tlo u Zaporožju će biti tvrdo za neometan prolaz teške mehanizacije. Također i korito Dnjepra. Kišica je usrala anlosaski juriš i njihovu brzu pobjedu i brzi slom Rusije. Krenuli su na Bahmut jer im treba neka pobjeda. Sve ide po planu. No rovovi u Zaporžju i dole se neće sami braniti od sebe. Treba staviti ljudstvo u iste.

Al ako pošalje tamo nema za Bahmut a ako padne Bahmut to je kako došlo tako ošlo al ako anglosasi izbiju na Azovsko more i Krim to je pad Putina.

I đenerala Šojgua.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 11:52

Đeneral Šojgu će morat malo više pešadije ovdje dovuć da drže obruć oko ove močvare nasuprot Kersona jer će inaće anglosasija upast prema Krimu i gotov rat.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 11:56

GF5 se ne može pobijediti.

Nikome to nije pošlo za rukom pa neće ni vama.

Kišica usere anglosasku ofenzivu a moraju opravdat poslano oružje a Bahmut je na malom prostoru i nema toliko kretanja teškom mehanizacijom i vremena do prvih kiša ( kraj ljeta ) je malo i šalju gore.

U međuvremenu se suši i korito Dnjepra i zemlja u Zaporožju pa dole vrše upade i ako đeneral Šojgu ne pošalje ljudstvo dole pada sve.

A ako pošalje ljudstvo i municiju dole nema za Bahmut.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 12:11

Rekla bi drugarica Beroš: Iduća dva tjedna su ključna.

Mada bi ja prije rekao iduća četiri pa i nešto više jer ovo je sušno razdoblje pa teška mehanizacija ako nisi postavio ljudstvo u te rovove da brani to bojište u Zaporožju će samo projurit do Azovskog mora.

No ako pošalješ tamo nemaš za Bahmut.

Biraj šta oće da ti padne.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 13:09

RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 13:12

Morat ćeš poslat nove ovamo ako ne želiš da ti front prema Mariupolju padne.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 14:06

Morat će poslat nove jedinice tamo.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 14:10

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom F0SQa6rWYAUYapn?format=jpg&name=small
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 14:12

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom F0SP-O3WwAAdY6G?format=jpg&name=small
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by RayMabus 6/7/2023, 14:25

RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom Empty Re: Analitičar: Putin je napravio ključnu grešku s vojskom

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum