ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Američka ambasada u BiH bi se kačila s Hrvatima

Go down

Američka ambasada u BiH bi se kačila s Hrvatima Empty Američka ambasada u BiH bi se kačila s Hrvatima

Post by RayMabus 30/6/2023, 08:54

I iz nedavne reakcije Michaela Murphyja, američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini, kada je, koristeći jedan drugi politički spor u Bosni i Hercegovini, oštro kritikovao Dragana Čovića optužujući ga da insistiranjem na uspostavi novog preduzeća koje bi vodilo plinski projekt Južne interkonekcije zapravo blokira taj projekt, pogodujući Rusiji.

Murphy je sugerirao kako je jedino logično da Južnu interkonekciju planira i realizira BH-Gas, javno poduzeće sa sjedištem u Sarajevu „koje za to ima potrebno znanje i kapacitete“. BH-Gas zajedno s Energoinvestom glavni je uvoznik i distributer plina u Bosni i Hercegovini. Preduzeće je uspostavljena još u bivšoj Jugoslaviji i nastavilo je djelovati u zemlji nakon osamostaljenja.


Bosna i Hercegovina se oslanja na plin iz Rusije koji se trenutno doprema tzv. Turskim tokom. Nakon ruske agresije na Ukrajinu imperativ je postao smanjiti ovisnost o ruskom plinu, a jedina dostupna alternativa za Bosnu i Hercegovinu je povezivanje s plinskom mrežom u Hrvatskoj, preko takozvane Južne interkonekcije.

“Južna interkonekcija je gasovod kojim bi Bosna i Hercegovina bila povezana sa širom evropskom mrežom gasovoda preko Hrvatske, što bi omogućilo uvoz gasa iz izvora koji nisu Rusija”, napisao je Murphy u blogu. “Blokada Zakona o Južnoj interkonekciji koju provodi HDZ BiH desila se nakon što je ta stranka glasala za isti zakon u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH 2021. godine […] Dragan Čović je izabrao da slijedi vlastite interese, a ne interese stanovnika Federacije BiH”, napisao je američki ambasador u neobično oštroj reakciji.

Nije ispunio američka očekivanja: Može li Čović ‘pasti’ kao i Izetbegović


BiH gas je SDA firma tako da ne može. Možete nastavit dubit tamo na trepavicama u toj američkoj ambasadi u BiH koja podržava Komšiča.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176682
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum