ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna

Go down

Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna Empty Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna

Post by immortal 24/6/2023, 21:47

Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna 630_360_1668570305-546

Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna

[size=10]AŽURIRANJE
24.06.2023 22:18

[/size]

Uoči 23. lipnja čelnik PMC-a "Wagner" Jevgenij Prigožin najavio je demarš protiv ruskog vojnog vodstva, 
posebno protiv ministra obrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua.
Prema njegovim riječima , Šojgu je odletio u Rostov, gdje je osobno vodio operaciju uništenja "Wagnerijanaca", pa će 25.000 Prigožinovih plaćenika navodno "povratiti pravdu".
Ujedno je pozvao da se to ne naziva "vojnim udarom" i dodao da je Šojgu kukavički pobjegao iz Rostova i da će "ovo stvorenje biti zaustavljeno". Ministarstvo obrane Ruske Federacije ovu je informaciju nazvalo provokacijom.

 sve vijesti o situaciji u Rusiji24. LIPNJA
22:14 - Oleksandar Lukašenko telefonirao je s Vladimirom Putinom na temelju rezultata pregovora s upravom Wagner PMC-a.
Kako navodi bjeloruska državna novinska agencija BelTA , "predsjednik Rusije podržao je i zahvalio svom bjeloruskom kolegi na obavljenom poslu".
***
21:38 Administracija američkog predsjednika Joea Bidena održala je sastanak na kojem se razgovaralo o posljednjim događajima u Rusiji.
"Tim za nacionalnu sigurnost izvijestio je danas predsjednika Bidena i potpredsjednika Harrisa o najnovijem razvoju događaja u Rusiji", priopćila je Bijela kuća .
***
20:56 -  Šef PMK "Wagner" Jevhen Prigožin objavio je da raspoređuje borce grupe u terenske kampove.
***
20:44 - Što se ruski predsjednik Volodimir Putnjin duže skriva u bunkeru, to će svi koji su povezani s Rusijom više gubiti od ove situacije. Predsjednik Volodymyr Zelenskyi je to istaknuo u svojoj video poruci.
Rusima se obratio na ruskom: “Ja ću govoriti na ruskom. Čovjek iz Kremlja se očito jako boji i vjerojatno se negdje skriva, ne pokazuje se. Sigurna sam da više nije u Moskvi. Zove negdje, traži nešto. On zna čega se boji, jer je sam stvorio tu prijetnju. Sve zlo, sve gubitke, svu mržnju – širi sam. I što duže bude mogao trčati između svojih bunkera, više ćete izgubiti sve, sve koji su povezani s Rusijom."
***
20:30 - Oleksandar Lukašenko razgovarao je s osnivačem PVK "Wagner" Jevgenijem Prigožinom. Kako je objavio Telegram kanal "Pul prvog", pregovori su održani uz dogovor s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i trajali su "cijeli dan".
***
20:27 - Brojni ruski oligarsi i vladini dužnosnici mogli bi napustiti Moskvu zbog sukoba između PMC-a "Wagner" i Ministarstva obrane Ruske Federacije . O tome izvještavaju ruski masovni mediji.
Konkretno, prema publikaciji "Vazhnye istorii", 24. lipnja iz Moskve su navodno poletjela dva zrakoplova koje je koristio ruski predsjednik Vladimir Putin.
***
20:16 - FSB provodi masovne racije u regijama Rusije na adresama bivših i sadašnjih plaćenika PMC-a "Wagner".
Snage sigurnosti dolaze u kuću s oružjem, traže plaćenike i prijete kaznenim postupcima za izdaju ako se odluče pridružiti Prigozhinu.
***
20:08 - Američki predsjednik Joe Biden telefonski je razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i britanskim premijerom Richiejem Sunakom.
“Čelnici su razgovarali o situaciji u Rusiji. Također su potvrdili nepokolebljivu potporu Ukrajini", priopćila je Bijela kuća.
***
19:56 - Ministarstvo vanjskih poslova Rusije objavilo je priopćenje u vezi s "pokušajem oružane pobune". Njegov tekst objavljen je na službenim stranicama ruskog ministarstva.
Ministarstvo vanjskih poslova Rusije izjavljuje da su težnje "zavjerenika" usmjerene na destabilizaciju situacije u zemlji , "pobuna ide na ruku vanjskim neprijateljima Rusije". Ministarstvo vanjskih poslova Ruske Federacije također je upozorilo zapadne zemlje da ne koriste unutarnju situaciju u zemlji za postizanje svojih "rusofobnih ciljeva".
***
18:58 - Bjeloruski oporbeni Ujedinjeni prijelazni kabinet ministara na čelu sa Svitlanom Tykhanouskaya najavio je otkazivanje političkih i vojnih sporazuma s Rusijom i apelirao na bjeloruski narod i bjelorusku vojsku.
"Postavlja se pitanje postojanja naše države. Samo o vama i meni ovisi hoćemo li se moći osloboditi imperijalnog ugnjetavanja Rusije i izgraditi slobodnu i neovisnu državu - Republiku Bjelorusiju", stoji u priopćenju.
***
18:30 - Gradonačelnik Moskve Serhii Sobyanin najavio je da će ponedjeljak, 26. lipnja, biti neradni dan u Moskvi "kako bi se rizici sveli na najmanju moguću mjeru" u kontekstu objave režima protuterorističke operacije. 
***
18:26 - Na području Rusije blokiran je niz internetskih izvora kako bi se spriječilo širenje poziva na sudjelovanje u pobuni PMC-a "Wagner".
" Broj resursa je ograničen kako bi se spriječilo širenje poziva na sudjelovanje u vojnoj pobuni", rekao je Roskomnadzor.
***
18:28 -  Ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba smatra da svi problemi koji se pojave u državi agresoru Rusiji odgovaraju interesima Ukrajine.
“Svaki ustanak, svaki problem koji se pojavi iza neprijateljskih linija je u našem interesu... Sada je prerano prognozirati posljedice (za Ukrajinu – ur.), jer se Prigožin pobunio protiv cijelog stroja ruske države, pa je bilo nemoguće ih je predvidjeti bilo bi previše spekulativno. Još jednom ponavljam: bilo kakvi problemi u pozadini neprijatelja idu u korist naše pobjede ", rekao je čelnik Ministarstva vanjskih poslova.
***
18:08 - Američki državni tajnik Anthony Blinken  razgovarao je o razvoju situacije u Rusiji sa šefovima vanjskih poslova Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, kao i visokom predstavnicom EU za vanjske poslove i Sigurnosna politika.
Napominje se da su strane "razgovarale o trenutnoj situaciji u Rusiji".
Šef State Departmenta je naglasio da se "potpora Ukrajini od strane Sjedinjenih Država neće promijeniti". Osim toga, SAD će "nastaviti blisko surađivati ​​s članicama i partnerima Saveza".
***
18:02 -  Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan telefonski je razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, tijekom kojeg je turski čelnik izrazio spremnost pomoći da se situacija što prije riješi.
Erdogan je također istaknuo "važnost djelovanja zdravog razuma".
***
17:58 - Pobuna PVK "Wagner" demoralizira rusku vojsku, što otvara dva scenarija za Oružane snage Ukrajine : brzi protunapad duboko u položaj ruske vojske ili ultimatum Moskvi da povuče trupe s teritorija Ukrajina. Ovo mišljenje izrazio je bivši zapovjednik poljskih kopnenih snaga, bivši zamjenik ministra nacionalne obrane, general Waldemar Skzypchak u komentaru dopisniku Ukrinforma.
"Ne zna se kako će ova pobuna završiti, ali je jasno da su Rusi uplašeni, dio regularnih trupa se ne želi suprotstaviti PVK "Wagner", jer su umorni i od rata i od ministra Shoigua", napomenuo je stručnjak.
Prema njegovim riječima, situacija u Rusiji će se razvijati ili prema scenariju "krvavog masakra ili promjene vlasti u Kremlju".
***
17:52 - Savezni kancelar Austrije Karl Neghammer izrazio je zabrinutost za sudbinu nuklearnog oružja u Rusiji u vezi s pobunom oružane formacije "PVK Wagner".
"Događaji u Ruskoj Federaciji uvijek su od izuzetno važne strateške važnosti, jer Rusija ima biološko, kemijsko i nuklearno oružje. Nuklearno oružje ne smije pasti u pogrešne ruke ", rekla je kancelarka.
***
17:32 - PMC "Wagner" poziva vojsku Ruske Federacije s okupiranih područja Ukrajine da se pridruže maršu prema Moskvi.
Letci s takvim pozivom dijele se na privremeno okupiranim teritorijima, posebno u regijama Donjecka i Luganska, rekli su informirani izvori za Ukrinform. Prema njihovim informacijama, u tim regijama Ukrajine lijepe se letci s pozivom ruskim vojnicima da ne slijede zločinačke naredbe i da se pridruže maršu PMC-a "Wagner" u Moskvi.
***
17:20 - U Ruskoj Federaciji, konvoj PMK "Wagner" stigao je u Lipetsku oblast . Konvoj prolazi grad Yelets, koji se nalazi u blizini savezne autoceste "Don". U samom gradu snage sigurnosti blokirale su ulaze i izlaze. Prema publikaciji, konvoj je udaljen oko 420 km od Moskve.
***
17:06 - Operativni stožer regije Lipeck u Ruskoj Federaciji pozvao je stanovnike da ne napuštaju svoje domove i suzdrže se od bilo kakvih putovanja u regiju.
"Kako bi se osigurao javni red i sigurnost građana Lipetske regije, operativni stožer regije moli stanovnike da ne napuštaju svoje domove bez prijeke potrebe i da se suzdrže od bilo kakvih putovanja osobnim ili javnim prijevozom", stoji u poruci.
***
17:04 Ministar vanjskih poslova Latvije Edgars Rinkevičs rekao je da Latvija neće izdavati humanitarne ili druge vrste viza Rusima , niti će mijenjati restrikcije prelaska granice uvedene prošle godine, čak i u kontekstu aktualnih događaja. u Ruskoj Federaciji.
***
16:53 - Ministarstvo vanjskih poslova Austrije upozorava svoje građane da ne putuju u šest regija Ruske Federacije koje graniče s Ukrajinom.
"Upozoravamo da se ne putuje u administrativne regije koje graniče s Ukrajinom (Belgorod, Kursk, Brjansk, Voronjež, Rostov, Krasnodar). U vezi s trenutnim događajima treba izbjegavati navedena administrativna područja, posebno grad Rostov i okolna područja. ", stoji u priopćenju. preporuke
***
16:26 - Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon o administrativnoj odgovornosti za kršenje vojnog stanja.
Konkretno, Zakonik o upravnim prekršajima Ruske Federacije (Zakonik o upravnim prekršajima) dopunjen je člankom 20.51, prema kojem će se kršenje režima vojnog stanja kazniti naplatom administrativne novčane kazne od građana u iznosu od 500 do 1.000 rubalja ili administrativnim uhićenjem u trajanju do 30 dana.
Za službene osobe iznos novčane kazne bit će od jedne do dvije tisuće rubalja ili će se primijeniti uhićenje do 30 dana.
U slučaju kršenja navedenog režima korištenja vozila, uz novčanu kaznu, ruskim se državljanima može oduzeti vozilo.
***
16:05 - Tiskovni tajnik predsjednika Ruske Federacije Dmytro Peskov rekao je da je Vladimir Putin u Kremlju i nastavlja raditi.
Ranije su se na brojnim Telegram kanalima pojavile informacije da je Putin napustio Moskvu i otišao u jednu od svojih rezidencija u drugoj regiji.
***


15:49 - Visoki predstavnik EU Josep Borrell održao je konzultacije s ministrima vanjskih poslova Grupe sedam o situaciji u Rusiji.
“Imao sam telefonske razgovore s ministrima vanjskih poslova G7 kako bismo razmijenili mišljenja o situaciji u Rusiji. Uoči sastanka Vijeća za vanjske poslove u ponedjeljak, koordiniram unutar Europske unije i aktivirao sam Centar za odgovor na krize. Naša podrška Ukrajini ostaje nepromijenjena", napisao je .
***
15:41 - U Moskvi je blokiran riječni promet .
"Promet na rijeci Moskvi je privremeno obustavljen, rad pristaništa je također ograničen, priopćio je odjel za promet glavnog grada", objavio je Telegram kanal ruske državne informativne agencije.
***
15:32 - U ruskom Rostovu na Donu, u blizini stožera Južnog vojnog okruga, odjeknule su eksplozije i pucnjava. Snimke ljudi koji bježe od zvukova objavljene su na   Nextinom Telegram kanalu .
***
15:11 - Predstavnici NATO-a diskretno su reagirali na događaje u Rusiji, gdje su snage privatne tvrtke "Wagner" odbile izvršiti naredbe vojnog vrha.
"Nastavljamo pratiti ovu situaciju", rekla je glasnogovornica Saveza Oana Lungescu.
***
14:54 Kazahstanski predsjednik Kassym-Jomart Tokayev u telefonskom razgovoru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom nazvao je pobunu Wagnera "unutarnjom stvari Rusije".
"Predsjednik Kasym-Zhomart Tokayev razgovarao je telefonom s predsjednikom Rusije. Vladimir Putin je izvijestio o situaciji u zemlji. Kasym-Zhomart Tokayev je napomenuo da su događaji koji se odvijaju unutarnja stvar Rusije", priopćila je njegova press služba.
***
14:48 - Ministarstvo prometa Moskovske oblasti objavilo je zatvaranje mostova preko rijeke Oke južno i istočno od Moskve, ne navodeći razloge za to.
***


14:45 Velika Britanija i Poljska "pomno prate" situaciju u Rusiji.
“Nakon događaja koji su se dogodili tijekom noći u koje su bili uključeni Wagnerova skupina i ruska vojska, mi (Velika Britanija – ur.) pozorno pratimo situaciju i blisko surađujemo s našim saveznicima”, rekao je britanski ministar vanjskih poslova James Cleverley.
I savjetnik predsjednika Poljske, Pavel Salek, rekao je da se situacija u Ruskoj Federaciji prati iu susjednoj državi Ukrajini .
***
14:38 - U nizu regija Ruske Federacije proglašen je režim protuterorističke operacije, Moskva se sprema za opsadu.
Kako je izvijestio GUR Ministarstva obrane Ukrajine, u vezi s tim, službenici za provođenje zakona dobili su dopuštenje za: slušanje bilo kakvih razgovora i provjeru korespondencije, provođenje pritvaranja i pretresa bez dodatnog pristanka, prisilni pristup privatnim i službenim prostorijama, korištenje automobilskog prijevoza građana i organizacija, isključenje svih vrsta komunikacija, "udaljavanje fizičkih osoba s područja područja i objekata.
***


14:26 - U okupiranoj Luganskoj oblasti, u vezi s posljednjim događajima u Rusiji, neprijatelj je pooštrio pristupni režim na granici, a na kontakt liniji svi gradovi su zatvoreni za ulazak i izlazak.
“U vezi sa situacijom u Rusiji, oni (opadači - ur.) su također pojačali tranzitni režim, općenito, ljudi se tamo ne kreću, tako da je situacija kritična... Granične kontrolne točke su ojačane. Od jutros su zatvoreni čak i pješački prijelazi koji su radili do zore. Sada su navodno počeli raditi, ali se ljudi vrlo pažljivo provjeravaju”, rekao je šef regije Artem Lysogor  i dodao da se sada ljudi iz Luganske oblasti ne usuđuju ići u Rostov i Rostovsku oblast.
***

14:25 - Predvođen Jevgenijem Prigožinom, oružani napad PVK "Wagner" na ruski vojni vrh Rusije u Rostovu na Donu najvjerojatnije će značajno utjecati na rat koji Ruska Federacija vodi u Ukrajini. To je navedeno u izvješću ISW-a.
***
14:23 - Poljski predsjednik Andrzej Duda održao je u subotu konzultacije s premijerom i ministrom obrane Poljske, kao i saveznicima o situaciji koja se razvija u Rusiji.
“U vezi sa situacijom u Rusiji, ujutro sam održao konzultacije s premijerom i ministrom nacionalne obrane, kao i saveznicima. Tijek događaja na našoj istočnoj granici pod stalnim je nadzorom”, napisao je Duda.
***


14:14 - Ruski predsjednik Vladimir Putin razgovarao je  s predsjednikom Kazahstana Kassym-Jomartom Tokayevom i predsjednikom Bjelorusije Aleksandrom Lukašenkom, tijekom kojih je ruski diktator svoje kolege izvijestio o situaciji u zemlji.
Tokajev je posebno istaknuo da su sadašnji događaji unutarnja stvar Rusije.
***
14:06 Ministarstvo obrane Češke komentiralo je događaje u Rusiji. Konkretno, tamo je istaknuto da su neuspješni ratovi u Ruskoj Federaciji uvijek završavali unutarnjim kaosom.
“Sada konačno znamo što se u Rusiji zove specijalna operacija. Nakon šesnaest mjeseci rata u Ukrajini, Rusija je u ratu s Rusijom. Ništa iznenađujuće. Ovo je njihova tradicija. Neuspješni ratovi tamo završavaju pogubljenjem kralja, kaosom i građanskim ratom pod budnim okom nečistih. Čestitamo", napisala je šefica odjela Yana Chernokhova.
***
14:05 - Nizozemska je pozvana da pomno prati razvoj događaja u Rusiji kao rezultat sukoba između čelnika PMC-a Wagner Jevhena Prigožina i Ministarstva obrane Ruske Federacije.
“Pažljivo pratite unutarnja događanja u Rusiji. Također sam u bliskom kontaktu s veleposlanstvom koje čini sve da dobije jasnu sliku situacije. Obavještavamo Nizozemce koji su u zemlji putem službe za savjete i informacije za putnike", napisao je ministar vanjskih poslova te zemlje Wopke Hoekstra .
***
13:35 Sljedećih 48 sati odredit će novi status Ruske Federacije , kaže Mykhailo Podolyak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine.
"Ili pravi građanski rat, ili ugovorna tranzicija vlasti, ili privremeni predah prije sljedeće faze pada Putinovog režima", smatra on .
***


13:29 - Europska unija pozorno prati razvoj događaja u Ruskoj Federaciji , u kontaktu je s međunarodnim partnerima po tom pitanju i potvrđuje nepokolebljivu potporu Ukrajini.
“Pažljivo pratimo razvoj situacije u Rusiji. U kontaktu smo s europskim čelnicima i G7 partnerima. To je očito unutarnja stvar Rusije. Naša podrška Ukrajini i predsjedniku Ukrajine Zelenskom je nepokolebljiva", napisao je Charles Michel .
***
13:26 - Javno poniženje predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina neuspjeh je za diktaturu , ma kako završio aktualni pokušaj puča čelnika "Wagnerove" PMK Jevgenija Prigožina. To je izjavio šef Odbora za vanjske poslove njemačkog Bundestaga Michael Roth.
“Ne znam trese li se ruski kriminalni režim ozbiljno. Ali u uvjetima rigidne diktature to je kao super kolaps, kada netko dovodi u pitanje moć apsolutnog vladara. Poniženje Putina. I to pred očima svjetske javnosti”, napisala je zamjenica.
Dodao je da se ruski kriminalni režim "kanibalizira".
***
13:23 - Jevgenij Prigožin, čelnik PVK "Wagner", prvi je put otvoreno izrazio svoje neslaganje s predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom, komentirajući njegovo obraćanje.
“Što se tiče izdaje domovine, predsjednik (Putin, - ur.) duboko je pogriješio. Mi smo domoljubi svoje domovine, borili smo se i borimo se, svi borci PMK „Wagner“. I nitko neće priznati na zahtjev predsjednika, FSB-a ili bilo koga drugog... Jer ne želimo da zemlja i dalje živi u korupciji, obmani i birokraciji", rekao je Prigožin .
***
13:15 -  Kolona vojne tehnike kreće se prema Moskvi autocestom M4 u Lipetskoj oblasti.

***
13:00 - Predsjednik Volodymyr Zelenskyi reagirao je na pobunu PMC-a "Wagner" protiv ruskih vlasti i ustvrdio da je slabost Ruske Federacije u ovom trenutku očita. Prema njegovim riječima, Ukrajina je u stanju zaštititi Europu od širenja ruskog zla i kaosa.
“Slabost Rusije je očita. Puna slabost. I što duže Rusija drži svoje trupe i plaćenike na našoj zemlji, to će više haosa, boli i problema imati za sebe kasnije. Ovo je također očito. Ukrajina je sposobna zaštititi Europu od širenja ruskog zla i kaosa", istaknuo je Zelenskyy.
***


12:45 - Tajnik Vijeća za nacionalnu sigurnost i obranu Ukrajine Oleksij Danilov rekao je da ukrajinska mirovna formula uključuje pokretanje procesa samouništenja Rusije.
***
12:44 - Sukob između čelnika PMK "Wagner" Jevgenija Prigožina i vojno-političkog vrha Ruske Federacije znak je sloma režima predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina , istaknuo je predstavnik GUR Andrij Jusov.
Prema njegovim riječima, prije svega potrebno je shvatiti da se radi o unutarruskom sukobu i konfrontaciji, što je izravna posljedica zločinačke vojne agresije Putinovog režima na Ukrajinu.
***
12:27 - Maturalne večeri u moskovskim školama i tradicionalna gradska matura u parku Gorky odgađaju se zbog režima protuterorističke operacije koji je uveden u ruskoj prijestolnici.
Regije Tver, Kalinjingrad i Tula također su otkazale masovna događanja vikendom.
***
12:23 -  Jedinice PMC-a "Wagner" očekuju dolazak u Moskvu . To je izvijestila britanska obavještajna služba.
"U Rostovu na Donu Wagner je zauzeo ključne sigurnosne objekte, uključujući stožer koji upravlja ruskim vojnim operacijama u Ukrajini", istaknula je agencija.
Kako sugeriraju obavještajni podaci, s ciljem dosezanja Moskve, druge jedinice vojne čete kreću se prema sjeveru kroz regiju Voronjež.
***
12:08 - Izvor u ruskim specijalnim službama izvijestio je da je PMC "Wagner" zauzeo vojne objekte u Voronježu , koji se nalazi oko 500 km južno od Moskve.
FSB zasad nema konkretan plan za suzbijanje pobune.
***


11:26 - Mykhailo Podolyak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, smatra da se danas u Rusiji zapravo promatra početak građanskog rata .
"Danas smo zapravo svjedoci početka građanskog rata. Prigožinova grupa zauzima vojne objekte, zapovjedništva i cijele gradove, ne nailazeći na svom putu gotovo nikakvog otpora, razoružavajući nasumične vojnike i policajce. Putin proglašava Prigožina izdajnikom i odmetnikom i objavljuje odgovarajuće zapovijedi specijalnim službama, ali ništa se ne događa — kriza upravljanja, de facto gubitak vlasti", rekao je.
***

10:17 - Ruski predsjednik Vladimir  Putin nazvao je situaciju s oružanom pobunom "udarom u leđa državi i narodu" - otpadništvom.
"Oni pokušavaju pobunom gurnuti Rusiju na poraz i kapitulaciju. Akcije protiv pobunjenika bit će oštre... Rusija će oštro reagirati na izdaju. Pobunjenici će pretrpjeti neizbježnu kaznu", rekao je.
***
06:55 - Gradonačelnik Moskve Serhiy Sobyanin rekao je da se u vezi s akcijama PMC "Wagner" na teritoriju Rusije, u gradu provode "antiterorističke mjere" , a uvedena je dodatna kontrola na cestama. .
U međuvremenu, ruski Telegram kanali šire video snimke o zauzimanju administrativnih zgrada i vojnih zgrada u Rostovu od strane Wagnerovaca, koje su se predale bez borbe.

***
03:57 - Ruskim snagama sigurnosti naređeno je da pucaju na svaki pokušaj agresije u njihovom smjeru.
Istovremeno, u Moskvi su snage sigurnosti stavljene u stanje visoke pripravnosti, a u Rostovskoj oblasti naoružavaju se ročnici.
***
03:05 - Bijela kuća "motri situaciju" u Rusiji nakon prijetnji čelnika plaćeničke skupine "Wagner" Jevgenija Prigožina ruskom vojnom vrhu.
"Pratimo situaciju i konzultirat ćemo se sa saveznicima i partnerima u vezi s ovim razvojem događaja", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Adam Hodge.
Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna 1687594842-643Foto: meduza.io
***
01:59 - Mykhailo Podolyak, savjetnik šefa Ureda predsjednika Ukrajine, reagirao je na događaje u Rusiji.

Prema njegovim riječima, situacija sa sukobom između osnivača PVK "Wagner" Jevgenija Prigožina i vojnog vrha Ruske Federacije nalikuje povratku na povijesne procese u zemlji agresoru, s nemirima i opričnicima, smjenom vlasti.
***
00:12 - Jevgeniju Prigožinu, čelniku PVK "Wagner", prijeti kazna do 20 godina zatvora u slučaju Glavnog tužiteljstva Ruske Federacije.
Ruska agencija je priopćila da će Prigožinovim postupcima biti data "odgovarajuća pravna ocjena".
Pritom se napominje da je za prekršeni članak predviđena kazna zatvora od 12 do 20 godina.
***
00:44 - Ruski FSB apelirao je na borce "Wagnera" da ne slijede Prigožinove naredbe i da ga privedu.
"Pozivamo vojnike PKK da ne čine nepopravljive pogreške, da zaustave bilo kakve nasilne akcije protiv ruskog naroda, da ne izvršavaju Prigožinove zločinačke i izdajničke naredbe, da poduzmu mjere za njegovo uhićenje", stoji u priopćenju FSB-a.
Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna 1687594843-991Foto: meduza.io
***
00:14 - Glavni put od Moskve do Rostova na Donu blokirale su ruske sigurnosne snage nakon izjava čelnika PMK "Vagner" Prigožina, dok je moskovski ured FSB-a u pripravnosti.
"Na Donskoj autocesti (Moskva - Voronjež - Rostov na Donu) FSB je uz potporu SOBR-a (specijalne jedinice za brzi odgovor Nacionalne garde) postavio blokade", javlja BBC. 

23. LIPNJA
23:44 - Predsjednik Rusije Vladimir Putin upoznat je sa situacijom oko osnivača PVK "Wagner" Evgenija Prigožina.
"Poduzimaju se sve potrebne mjere", rekao je Putinov tajnik za medije Dmitro Peskov.
***
23:17 - FSB Rusije otvorio je kazneni postupak protiv šefa PMK "Vagner" Prigožina zbog pozivanja na oružanu pobunu.
Izjave osnivača PMC-a "Wagner" Jevgenija Prigožina postale su osnova za pokretanje kaznenog postupka za pozivanje na oružanu pobunu, izvijestio je Nacionalni antiteroristički odbor.

_________________
Bože čuvaj svoj narod u cijelom svijetu. 

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
Posts : 23093
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna Empty Re: Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna

Post by immortal 24/6/2023, 22:06

“Prigožinova (Wagnerova) protuteroristička operacija na teritoriju Rusije već je dovela do zauzimanja Rostova, nekoliko saveznih autocesta, sjedišta Južnog okruga i 'SMO'. Događaji su dobili veliki publicitet u Rusiji, pa čak i uvredljivu pravnu ocjenu Centra za posebne namjene FSB-a, Nacionalnog antiterorističkog centra i Ureda glavnog tužitelja", naglasio je Podolyak.

_________________
Bože čuvaj svoj narod u cijelom svijetu. 

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
Posts : 23093
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna Empty Re: Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna

Post by immortal 24/6/2023, 22:14

Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna 1687586885-648

_________________
Bože čuvaj svoj narod u cijelom svijetu. 

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
Posts : 23093
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna Empty Re: Prigožinova pobuna. Sve se to u ovom trenutku zna

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum