ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

A šta ako ih opitura zelenom bojom ?

Go down

A šta ako ih opitura zelenom bojom ? Empty A šta ako ih opitura zelenom bojom ?

Post by RayMabus Mon 19 Jun - 5:28

Piše: Mario Galić

Dok se ukrajinsko ministarstvo obrane i glavni stožer trude uvjeriti prije svega domaću javnost kako ofenziva ide sporo, ali postojano, savjetnik predsjednika Zelenskog Mihajlo Podoljak tvrdi da zapravo još nije ni počela. Po njemu su ovo samo pripremne operacije kako bi se pokazale najslabije točke ruske obrane.

Nadamo se da Podoljak govori istinu jer ovo što je do sada ukrajinska vojska pokazala nije ohrabrujuće. Brzinom oslobađanja teritorija po dubini od jedan kilometar tjedno, do Azovskog mora će stići za otprilike dvije godine. A šta ako ih opitura zelenom bojom ? 204824722 A šta ako ih opitura zelenom bojom ? Lol

https://www.index.hr/vijesti/clanak/brutalna-surovikinova-linija-bit-ce-problem-za-ukrajinu-evo-kako-ju-moze-razbiti/2472579.aspx
RayMabus
RayMabus

Posts : 164991
2014-04-11


Back to top Go down

A šta ako ih opitura zelenom bojom ? Empty Re: A šta ako ih opitura zelenom bojom ?

Post by RayMabus Mon 19 Jun - 5:37

A šta ako ih opitura zelenom bojom ? 85b480a5-a4bf-4ec3-9eb7-5cf0e332b4c4

S obzirom na to da je smještena i do 30 km od crte bojišta, ruska inženjerija je Surovikinovu liniju mogla graditi dugo i temeljito, bez opasnosti od ukrajinskih napada. Fortifikacije se sastoje od minskih polja kao prve crte obrane, nakon toga su zmajevi zubi pa potom protutenkovski rovovi.

Tek nakon toga su prvi rovovi s vojnicima, pa onda druga crta obrane s rovovima za vojnike. Iza toga po dubini je artiljerija. Rusi su maksimalno iskoristili i prirodne prepreke kao što su rijeke, jezera, šumarci i slično kako bi dodatno otežali ukrajinske pokušaje proboja.
Hoće li Surovikinova linija zaustaviti Ukrajince? Ili će se Rusi gorko razočarati? Za sada se Rusi uspješno brane principom aktivne obrane - na svaki ukrajinski prodor uzvraćaju protunapadima i pokušajem vraćanja izgubljenog prostora. To je dinamična obrana koja Ukrajincima zadaje podosta muke. Najveći nedostatak takve obrane je što Rusi trpe iste gubitke kao i Ukrajinci jer se i njihovi vojnici nalaze izvan zaklona te napadaju preko otvorenih polja, pri čemu su jednako nezaštićeni.

Surovikinova linija je, naravno, nepomična i lako uočljiva iz zraka/svemira, što omogućava njeno precizno mapiranje. To je ukrajinskom glavnom stožeru dalo mogućnost detaljnog planiranja napada.

Postoji način da se linija uništi

Pješački rovovi štite vojnike od paljbe streljačkog naoružanja i gelera granata koje pogode izvan rova. No ako granate pogađaju izravno u rov ili bunkere, oni su beskorisni. Dapače, mogu biti i kontraproduktivni ako ih ruski zapovjednici odluče po svaku cijenu braniti. Osim što štite, rovovi omogućavaju sigurnu komunikaciju između položaja koja se prekida ako se oni uruše. 

Ukrajinci su sa Zapada dobili oružja kojima mogu precizno pogađati rovove. Prije svega HIMARS/MLRS s projektilima GMLRS (Guided Multiple Launch Rocket System) koji su razvijeni upravo za takve zadaće. Ukrajinska vojska je kombinaciju HIMARS/MLRS i GMLRS projektila do sada ponajviše koristila kao sredstvo udara po dubini na vrlo važne ciljeve. I pritom dokazala da ova kombinacija može biti itekako efikasna u toj namjeni.

Međutim, HIMARS/MLRS višecijevni lanseri i projektili GMLRS prije svega su razvijeni kao taktičko oružje za uništavanje točkastih ciljeva. Zbog toga GMLRS projektili imaju satelitsko (GPS) navođenje. Projektil M31A2 ima vjerojatnost odstupanja od pozicije cilja samo pet metara. To je bilo više nego dovoljno da projektili stalno pogađaju most Antonovski koji je kod Hersona prelazio preko Dnjepra.

S obzirom na mogućnost vrlo preciznog određivanja koordinata svakog ruskog položaja na Surovikinovoj liniji, Ukrajinci mogu napraviti ne samo detaljan plan napada već i odrediti kojim će točno projektilima napasti koje mjesto. Za svaki položaj jedan ili dva projektila za svaku sigurnost. I unaprijed u sustav navođenja svakog projektila unijeti koordinate cilja, prije nego što se projektili ubace u lansere i HIMARS-i/MLRS-i krenu na put prema pozicijama lansiranja. A onda na dan napada istovremeno ili u vrlo malom razmaku pokrenuti razoran napad na najvitalnije dijelove ruskih položaja. 

Oružje koje bi moglo razoriti liniju

Nisu višecijevni lanseri HIMARS/MLRS s projektilima GMLRS jedino oružje koje može razoriti ruske rovove. Tu su i topnički projektili Excalibur, ali i sustav M1156 Precision Guidance Kit (PGK). M982 Excalibur je vođeni projektil koji se ispaljuje iz haubica kalibra 155 mm. Ako je za vjerovati proizvođaču BAE Systemsu, kad se ispali iz haubice dužine cijevi 55 kalibara, domet mu je 50 kilometara.


Najbolja odlika Excalibura je što mu preciznost ne opada povećanjem dometa. I na krajnjem dometu odstupanje od pozicije cilja neće biti veće od deset metara. To je ostvareno kombinacijom satelitskog (GPS) i inercijalnog navođenja. Osim što uz njega mora ići posebna oprema za unošenje podataka o poziciji cilja i poziciji haubice, što podrazumijeva i posebno obučene poslužitelje, najveći nedostatak Excalibura je njegova cijena - 112.800 dolara po komadu za američku vojsku.

Zbog toga je Pentagon ukrajinsku vojsku opskrbio i sustavom M1156 PGK koji od nevođene granate pravi vođenu. Punog naziva M1156 Precision Guidance Kit, radi se uređaju koji se postavlja na vrh granate, tamo gdje uobičajeno ide upaljač. Iako je sustav navođenja sličan kao kod Excalibura, nije toliko precizan. Na krajnjem dometu projektil će pogoditi u krug od 30 metara od položaja cilja. S druge strane, pojedinačna cijena M1156 PGK-a je manja od 14 tisuća dolara za američku vojsku.
RayMabus
RayMabus

Posts : 164991
2014-04-11


Back to top Go down

A šta ako ih opitura zelenom bojom ? Empty Re: A šta ako ih opitura zelenom bojom ?

Post by RayMabus Mon 19 Jun - 5:47

Znači ti Zmajevi zubi su betonska piramida i imaju četiri stranice koje se vide. Bijele su boje i ako pada snijeg itd to se ne vidi. E sad se fino snijeg otopio, došlo proljeće pa ide ljeto pa jesen itd i to se sve vidi iz svemira i ovi su sve to označili itd.

A di piše da on neće sad naručiti ( iz tvornice ) ako već nije da mu stranice tih piramida budu obojene u zeleno i/il smeđe ili ih sam opitura u zeleno i/ili smeđe i onda ih postavi ili uz ove da pojača ove linije ili negdje u blizini naprijed ili natrag kako on već procijeni da triba i ti to ne vidiš iz zraka i kreneš u tu ofenzivu na to i izrokaš tim preciznim GPS granatama prolaz i misliš sad je sve pravac a ono par stotina metara dalje ista takva samo zelene boje a ti je uopće nisi vidio kad si snimalo teren iz zraka bilo satelitom bilo nekakvim dronom ili da ti je netko dojavio da je on tu postavio Zmajeve zube.

Šta ćemo onda ?

Opet pušing jel. Ajde neka. On glup a vi svi pametni. Zato ste i zapeli jer je on glup ... a vi svi "pametni".
RayMabus
RayMabus

Posts : 164991
2014-04-11


Back to top Go down

A šta ako ih opitura zelenom bojom ? Empty Re: A šta ako ih opitura zelenom bojom ?

Post by marcellus Mon 19 Jun - 8:13

RayMabus wrote:
Brzinom oslobađanja teritorija po dubini od jedan kilometar tjedno, do Azovskog mora će stići za otprilike dvije godine. A šta ako ih opitura zelenom bojom ? 204824722 A šta ako ih opitura zelenom bojom ? Lol

I?

Dvije godine i nije tako dugo za rat

_________________
A šta ako ih opitura zelenom bojom ? 1472536379_l
marcellus
marcellus

Posts : 45519
2014-04-16


Back to top Go down

A šta ako ih opitura zelenom bojom ? Empty Re: A šta ako ih opitura zelenom bojom ?

Post by AssadNaPodmornici Mon 19 Jun - 11:02

je , samo za dvije godine s obzirom koje gubitke imaju i ukrajinci i rusi, i cijeli NATO pakt i RU će ostati bez ikakvog oklopa i moći će tamo samo šćapima se tući. 
što znači da nije održivo. 
ukrajinci će morati sačekati očito zapadnu avijaciju, ali problem je hoće li i to biti dovoljno, jer opet rusija će imati pun kurac više aviona i moći će im piste peglati krstarećim raketama . koje ukrajinci neće moći tek tako braniti jer zapad nema dovoljno protuzračnog oružja.. jbg. 

bilo bi najbolje kada bi putin pao slučajno kroz prozor kao mnogi drugi..

_________________
May Allah destroy Australia
AssadNaPodmornici
AssadNaPodmornici

Posts : 19656
2018-06-14


Back to top Go down

A šta ako ih opitura zelenom bojom ? Empty Re: A šta ako ih opitura zelenom bojom ?

Post by RayMabus Mon 19 Jun - 23:05

Triba te zmajeve zube NATO postavit uz poljsko bjelorusku granicu i to po ovakvoj šemi: oko desetak kilometara dužine negdje uz tu granicu di su neke livade i tako to dakle nekakvi prostor koji je nekakva praznina i čistina a samim time zgodan za tenkovske upade vamo i tamo tj u oba smjera.

Poljska je dala dosta tenkova Ukrajini i vjerovatno će još pa kako je to ipak prvenstveno oružje za napad onda se ovako radi nekoliko stvari a jedna od tih je da se Poljacima olakšava tj učvršuje obrana prema Lukašenku pošto tako kompenziraju manjak tenkova u svojim oružanim snagama ( Poljske oružane snage ) a njemu i Putinu istovremeno daje do znanja da NATO ne misli upadat tenkovima tamo na njihov teritorij dakle konkretno sad ovdje Bjelorusiju iz smjera Poljske ( ako postavljaju zmajeve zube koji su obrambena formacija onda je to očito također i između ostaloga i poruka da ne žele rat tu ).
RayMabus
RayMabus

Posts : 164991
2014-04-11


Back to top Go down

A šta ako ih opitura zelenom bojom ? Empty Re: A šta ako ih opitura zelenom bojom ?

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum