ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Objesili svećenika

Go down

Objesili svećenika Empty Objesili svećenika

Post by immortal 7/6/2023, 22:25

Objesili svećenika 630_360_1686079504-394

“Obješeni svećenik UPC” i “spaljene crkve”: Rusija stvara “krug laži” o Ukrajini u Italiji

07.06.2023 09:20Nije tajna da je Telegram već dugo zauzeo vodstvo među glasnicima u Ukrajini, koji se koristi kao izvor najnovijih vijesti. No nije riječ isključivo o ukrajinskom ili ruskom trendu — udio korisnika ove mreže u inozemstvu također raste.
Prema analitičarima Sensor Towera, Telegram je postao najpreuzimaniji messenger u Europi 2022. Zbog toga proruska propaganda troši sve više resursa na razvoj niza "mreža" koje emitiraju određene narative isključivo stranoj publici.
Centar za strateško komuniciranje analizirao je poslovanje jedne od takvih mreža, čije je lice talijanski pseudonovinar Andrea Lucidi.Talijan odavno radi za rusku propagandu
Lucidi vodi profile na Instagramu, Twitteru i YouTubeu, iako ih ne koristi previše aktivno pa publika na svakoj od ovih stranica ne prelazi 3000 pretplatnika.

Talijan redovito putuje na privremeno okupirana područja, gdje snima propagandne reportaže samo da bi ih preuzeli kremljski mediji koji poseban naglasak stavljaju na ono što izvještava “talijanski novinar”.
Na primjer, u ožujku je ruski vrhunski propagandist Vladimir Solovjov na svom Telegram kanalu zahvalio pseudonovinaru što “pokušava prenijeti istinu građanima svoje zemlje”.
Lucidi je došao u Mariupol kako bi snimio video na pozadini novih zgrada.
Glavno mjesto Lucidijevog “rada” je Telegram, gdje ima osobni kanal sa 7.700 pretplatnika, kao i podršku za brojne platforme Kremlja koje oponašaju “neovisne” medije koji navodno žele “reći istinu Talijanima. ”

Kako je Rusija širila laž o "obješenom svešteniku UPC"
Lucidi je 7. svibnja na svojoj stranici objavio video s TikToka u kojem ukrajinska vojska navodno objesi svećenika, a potom se time pohvalio na društvenim mrežama.
“U posljednje vrijeme bilo je mnogo rasprava o vjerskom ugnjetavanju u Ukrajini protiv Pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata. Vidjeli smo nasilje i mržnju prema religioznim ljudima i vjernicima. Vidjeli smo kako su kijevske vlasti protjerale obične monahe iz jednog od najstarijih i najvažnijih manastira za pravoslavlje. Ono što još nismo vidjeli je da je ukrajinska vojska objavila snimke na kojima se vidi vješanje navodno lutke u nošnji pravoslavnog svećenika. Sve to uz veselu pjesmu”, napisao je Lucidi na svom Telegram kanalu.
Objesili svećenika 1686079503-571
“Čudnom” slučajnošću, upravo su se tih dana u Kijevu održavali skupovi ispred sjedišta proruske crkve, Lavre.
Bitno je pojasniti da je Lucidi “obješenog” svećenika nazvao lutkom, dok su njegove ruske kolege na društvenim mrežama jednostavno raširile video s naslovima poput “Zvijeri iz ukrajinske vojske objesile su pravoslavnog svećenika”.
Objesili svećenika 1686079503-289
Od 1. lipnja, Lucidijeva objava već je dobila više od 80.000 pregleda, uglavnom zbog ponovnih objava drugih kanala pod kontrolom Rusije.
U početku se ovaj video pojavio na drugom proruskom kanalu, koji je ciljao na Talijane — Donbass italia (35.000 pretplatnika).
Objesili svećenika 1686079502-761
Ubrzo su se distribuciji pridružili Z-kanali na ruskom jeziku, gdje su zasebno naglasili da je ovaj video objavio talijanski novinar.
Riječ je o jednoj od omiljenih metoda ruskih propagandista — plasiranju lažnjaka, navodno ne iz njihove perspektive, već onih koji dolaze iz zapadnih medija.
Zatim je lažna priča počela kružiti web stranicama za smeće i niskoprofilnim računima na društvenim mrežama. Važno je napomenuti da veliki kremaljski mediji poput RIA-e ili TASS-a nisu dio takvih kampanja, prepuštajući prljavi posao stranicama posebno stvorenim za takve zadatke.
Rusija voli širiti lažnjake o vjerskim temama, a zatim ih stalno ponavlja
Talijani se smatraju jednom od najreligioznijih nacija u Europi, pa ne čudi što propaganda Kremlja koristi ovu osobinu za sijanje laži o Ukrajini i njezinim oružanim snagama.
Na primjer, Telegram kanal na talijanskom jeziku La terza ROMA (gotovo 10.000 pretplatnika) ovoj temi posvećuje posebnu pažnju.
“Kroz šutnju međunarodne zajednice službena Pravoslavna Crkva je progonjena na cijelom teritoriju Ukrajine. Spaljene crkve, uhićenja svećenika, prijetnje i premlaćivanja, stalno nasilje nad vjernicima, a o otuđenim crkvama da i ne govorimo”, napisano je 19. svibnja na Telegram kanalu. 
Objesili svećenika 1686079501-220
Takvi se postovi redovito objavljuju — samo u svibnju je na ovom kanalu Centar za strateško komuniciranje zabilježio više od 10 postova u kojima se Talijanima govori da Ukrajina proganja vjernike, te da zemljom vladaju sotonisti.
Slični narativi promoviraju se i na drugim Telegram kanalima na talijanskom jeziku: posebice na kanalu Un ponte tra Italia e Russia, koji vodi “talijansko-ruska novinarka Tatiana”. U profilu kanala autorica publici nudi “prostor za dijalog”, ali umjesto toga promovira isključivo ideologiju Kremlja, često se dotičući vjerskih pitanja.
Objesili svećenika 1686079501-897
Vrijedi spomenuti i još jednu poznatu lažnu priču na vjersku temu, koja je dobila široki odjek. U ožujku 2023. godine propagandisti s Telegram kanala Readovka objavili su video koji navodno prikazuje ukrajinske vojnike kako na Kuranu režu mast, a zatim njome pale vatru, ismijavajući tako islamsku vjeru.
Tada je Centar za strateško komuniciranje skrenuo pozornost na to kako ljudi u videu slabo govore ukrajinski — izgovaraju ruske riječi i imaju neskriveni ruski naglasak, ali ruska propaganda ne mari za kvalitetu svojih lažnjaka, oslanjajući se na golemu geografiju širenje njihove naklade i ranjivost ciljane publike.

_________________
Bože čuvaj svoj narod u cijelom svijetu. 

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
Posts : 23186
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Objesili svećenika Empty Re: Objesili svećenika

Post by T. 7/6/2023, 23:32

lažu, ne bi nacisti to uradili... :fly

_________________
Objesili svećenika Unname11
T.
T.

Posts : 17167
2014-04-14

Age : 83

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum