ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

RUSIZAM - novi ruski totalitarizam

Go down

RUSIZAM - novi ruski totalitarizam Empty RUSIZAM - novi ruski totalitarizam

Post by immortal 23/5/2023, 22:14

RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 630_360_1684859194-897

Što je rusizam? (Rusizam - novi ruski totalitarizam)

23.05.2023 20:20Vrhovna rada usvojila je rezoluciju u kojoj je politički režim u Rusiji definirala kao rusistički. 

Pojam "rusizam" ranije su aktivno koristili političari, znanstvenici i publicisti. U najaktivnijoj je uporabi od 2014. Rezolucija ukrajinskog parlamenta bila je prvi regulatorni akt u svijetu koji sadrži ovaj pojam i definira ga.

Porijeklo rusizam
Ukrajinski zakonodavci razmatrali su radove Timothyja Snydera, Anne Applebaum, Marka Lipovetskog i drugih istraživača. U rezoluciji se navodi da je rusizam totalitarna ideologija i praksa na čije su formiranje utjecali:● ruski šovinizam i imperijalizam (osjećaj nadmoći u odnosu na druge narode i uvjerenje u pravo Rusa da njima vladaju);
● sovjetski totalitarni režim;

● Njemački nacionalsocijalizam (nacizam).
Značajke rusizama
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859194-696
● Sustavno kršenje ljudskih prava i sloboda
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859193-862
● kult sile i militarizma
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859193-528
● kult vođe države
● samouzdizanje Rusa i negiranje postojanja drugih naroda (širenje narativa o “ujedinjenom” ili “bratskom” narodu i Rusiji kao “starijem bratu”)
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859193-260
● ekonomske i energetske ucjene drugih država
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859193-667
● prijetnje uporabom nuklearnog oružja
● širenje ruskog jezika i kulture među drugim narodima, korištenje Ruske pravoslavne crkve i medija za širenje ideologije “ruskog svijeta”
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859193-564
● sustavno narušavanje teritorijalne cjelovitosti drugih država, nepoštivanje međunarodnog prava
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859192-263
● stvaranje ilegalnih oružanih skupina na teritoriju drugih država, financiranje terorizma
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859192-139
● sustavno činjenje ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859192-703
● primjena metoda terora, genocida, organiziranje progona na nacionalnoj, vjerskoj i dr. osnovi.
RUSIZAM - novi ruski totalitarizam 1684859192-666
Vrhovna Rada definirala je rusizam. Što to ima za Ukrajinu?
Pojam “rusizam” uvodi se u ukrajinsko političko i pravno polje. Ovo je prvi korak ka ustoličenju pojma i osudi ideologije rusizma na međunarodnoj razini. Vrhovna Rada apelirala je na UN, Europski parlament, parlamentarne skupštine Vijeća Europe, NATO i OESS, strane parlamente i vlade da osude rusizam.
Odluka Vrhovne Rade:
● stvara uvjete za formiranje jedinstvenog pristupa međunarodnih institucija ideologiji, čiji je izravni rezultat bio agresivni rat protiv Ukrajine.
● pojednostavljuje kazneni progon ruskih ratnih zločinaca, uključujući propagandiste i ideologe.
● pomaže u utvrđivanju odgovornih za ratne i druge zločine, stavljajući odgovornost ne samo na Putina i rusku vojsku, već na sve pobornike zločinačke ideologije.
● približava svijet spoznaji da su osuda ideologije rušizma i rušenje na njoj utemeljenog režima preduvjet za osiguranje međunarodne sigurnosti i mira.
Bi li Umberto Eco nazvao ruski režim fašističkim?
Istaknuti talijanski filozof i pisac Umberto Eco identificirao je 14 obilježja ove totalitarne ideologije u svom eseju Ur-Fascism (1995).
Pokušajmo shvatiti koje su to značajke i koje se od njih mogu vidjeti u modernoj Rusiji, čija je ideologija u skladu s fašizmom — ruskizmom.
1. Kult tradicije. Definitivno je riječ o Rusiji. “Duhovne spojnice” i spekulacije o “tradicionalnim vrijednostima” temelj su državne ideologije i dio su retorike vladara i propagandista.
2. Odbacivanje modernizma. Rusija održava sovjetsku tradiciju suprotstavljanja sebe "trulom Zapadu" kao utjelovljenju napretka u svim sektorima.
3. Iracionalizam. Uz odbacivanje svega zapadnog, Rusi ga pokušavaju imitirati, gradeći svoje simulakrume poput Skolkova.
4. Neslaganje je izdaja. Kritika Putina i politike Kremlja doživljava se kao “nedostatak poštovanja prema domovini”.
5. Strah od različitosti. U Rusiji je zabranjeno političko nadmetanje. Unatoč višenacionalnom sastavu i formalno federalnom državnom sustavu u Rusiji i dalje postoji visoka razina ksenofobije i rasizma. Homofobija je de facto sastavnica državne ideologije.
6. Obratite se frustriranoj srednjoj klasi. Propaganda Kremlja izgrađena je da suprotstavi "gladne" 90-e Jeljcina i "dobro uhranjene" 2000-e Putina. I mnogi su Rusi dobrovoljno zamijenili slobodu za "stabilnost".
7. Opsjednutost zapletom. Teorije zavjere nisu popularne samo među običnim Rusima. Sam Putin redovito potpiruje vjeru u njih, objašnjavajući ruske neuspjehe zavjerom “kolektivnog Zapada”.
8. Neprijatelji su u isto vrijeme prejaki i preslabi, i lako ih je nadvladati. Poticanje prijezira prema Ukrajini, Sjedinjenim Državama i “kolektivnom Zapadu” uz njihovu istodobnu demonizaciju omiljene su teme ruske propagande.
9. Ideja trajnog ratovanja. Rusija je prikazana kao opsjednuta utvrda kojoj neprestano prijete neprijatelji. I zbog toga navodno mora redovito napadati svoje susjede.
10. Elitizam i prezir prema slabijima. Vlast prezire stanovništvo koje na nju nema utjecaja. U društvu postoje tradicije ponižavanja i nasilja nad podređenima, onima siromašnijima ili slabijima.
11. Svatko je obrazovan da postane heroj. Značajan dio ruskog društva spreman je otići ili poslati vlastitu djecu u rat s Ukrajinom da tamo poginu.
12. Mačizam. Ruska politička kultura jasno je seksistička, a glavni seks simbol Rusije je Putin, sa svojim fotografijama u toplesu i vulgarnim šalama.
13. Populizam. Putin se redovito poziva na “volju naroda”, a propaganda prikazuje sliku masovne podrške diktatoru i njegovim ludostima.
14. Korištenje novogovora. Dolaskom Putina na vlast u Rusiji, eksplozije su zamijenjene "bumovima", povlačenje vojske - "gestama dobre volje". I da: Rusija se ne bori protiv Ukrajine, već samo provodi “specijalnu operaciju”.
Umberto Eco smatrao je da je za različite varijante fašizma svih 14 znakova nepotrebno, nekoliko bi ih bilo dovoljno. Ali rušizam ih je sve uspio skupiti.
Centar za strateško komuniciranje

_________________
Bože čuvaj svoj narod u cijelom svijetu. 

Daj da na vrijeme razotkriveni i pokošeni budu mučitelji naši i krvnici.
immortal
immortal

Female
Posts : 23093
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

RUSIZAM - novi ruski totalitarizam Empty Re: RUSIZAM - novi ruski totalitarizam

Post by RayMabus 23/5/2023, 22:33

širenje ruskog jezika i kulture među drugim narodima, korištenje Ruske pravoslavne crkve i medija za širenje ideologije “ruskog svijeta”

Ne možeš nekoga optužit za fašizam zbog ove stavke: širenje ruskog jezika i kulture među drugim narodima

Možemo tako i Francuze optužit radi frankofonije.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174584
2014-04-11


Back to top Go down

RUSIZAM - novi ruski totalitarizam Empty Re: RUSIZAM - novi ruski totalitarizam

Post by RayMabus 23/5/2023, 22:40

Možeš stavit to da je ruska pravoslavna crkva u službi ideologije ruskog svijeta i širenja ruskog imperijalizma itd al ne može mi stavit ovo prvo šta si stavio prije toga.

Ja to odbijam. Odbija se.

Po toj logici bi moga optužit i Francuze radi frankofonije itd da sad ne nabrajam dakle svi su oni fašisti jer žele ojačati veze i suradnje s drugim narodima i državama kako bi razbile jezičnu barijeru jer tamo su otvorili neku školu pa uče taj jezik i sutra kad dođu diplomati ili neki poslovni ljudi eto da ima netko tko zna pričat i taj jezik kako ne bi bilo jezične prepreke u komunikaciji.

Komunikacija je život.

Čovjek je živ u onoj mjeri u kojoj može komunicirati a mrtav u onoj u kojoj to ne može.

Stoga: Odbija se ta stavka kao da je to element fašizma : širenje ruskog jezika i kulture među drugim narodima
RayMabus
RayMabus

Posts : 174584
2014-04-11


Back to top Go down

RUSIZAM - novi ruski totalitarizam Empty Re: RUSIZAM - novi ruski totalitarizam

Post by RayMabus 23/5/2023, 22:54

Stavite riječ : nasilno ispred te stavke i usvojit će se jer označava nasilno nametanje nečega dakle kršenje nečije slobodne volje a ne dobrovojno učenje nekog jezika il kulture itd.

Dakle : Ne ovako : širenje ruskog jezika i kulture među drugim narodima, korištenje Ruske pravoslavne crkve i medija za širenje ideologije “ruskog svijeta”


Nego ovako: NASILNO širenje ruskog jezika i kulture među drugim narodima, korištenje Ruske pravoslavne crkve i medija za širenje ideologije “ruskog svijeta”
RayMabus
RayMabus

Posts : 174584
2014-04-11


Back to top Go down

RUSIZAM - novi ruski totalitarizam Empty Re: RUSIZAM - novi ruski totalitarizam

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum