ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar

Go down

Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar Empty Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar

Post by RayMabus Fri 19 May - 14:16

Britanija objavila nove sankcije Rusiji, EU uvodi sankcije na ruske dijamante

Britanija je već na početku sastanka u petak objavila nove sankcije protiv ruske rudarske industrije, prije svega na aluminij, dijamante i bakar, kako bi smanjila kapacitete Moskve da financira rat u Ukrajini.

"Kako što pokazuju danas objavljene sankcije, G7 će ostati ujedinjen prema prijetnji Rusije i čvrst u svojoj potpori Ukrajini", rekao je britanski premijer Rishi Sunak. Rusija je 2021. izvezla dijamanata u vrijednosti od oko 4 do 5 milijardi dolara.

Čelnici država i vlada G7 trebali bi razgovarati i o nizu drugih sankcija protiv Rusije, uključivo i o američkim mjerama da stave 70 ruskih i stranih entiteta na crnu trgovinsku listu SAD-a. Britanija će također ciljati dodatnih 86 osoba i tvrtki iz Putinova vojno-industrijskog kompleksa, uz one uključene u energetsku, metalnu i brodsku industriju, rečeno je.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel rekao je da će Europa također uvesti sankcije na ruske dijamante.

E moj Kroko, jeben te u oko

:tu
RayMabus
RayMabus

Posts : 174640
2014-04-11


Back to top Go down

Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar Empty Re: Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar

Post by RayMabus Fri 19 May - 14:18

Iako Poljska i baltičke zemlje traže da se i dijamanti konačno uvrste na listu sankcija koje je Europska unija uvela Rusiji, Belgija nastavlja uvoziti ruske dijamante, piše britanski dnevnik The Guardian.
Štoviše, upravo je Belgija jedan od glavnih kočničara uvođenja sankcija na uvoz ruskih dijamanata.

Svjetska prijestolnica industrije dijamanata

To ne treba čuditi zna li se da je Belgija veliki proizvođač nakita od dijamanata. Preciznije, industrija nakita u Belgiji najvećim je dijelom koncentrirana u Antwerpenu na sjeveru zemlje. Riječ je o najvećoj belgijskoj luci i drugom po veličini gradu u toj zemlji, u svijetu poznatom i po brušenju dijamanata. Osim dijamanata iz Rusije, draguljari u Antwerpenu bruse i dijamante iz ostatka svijeta. Tako se tu mogu naći dijamanti iz Angole, Bocvane, Južne Afrike i Kanade, kao i iz drugih zemalja.

Tokom ljeta smanjio se uvoz dijamanata iz Rusije 

Ipak, rat Ukrajine s Rusijom i uvođenje zapadnih sankcija Moskvi smanjio je potražnju za ruskim dijamantima i u dijamantnoj prijestolnici Europe i svijeta. Prema podacima koje je objavio The Guardian, u prošloj godini - dakle, prije ruske invazije na Ukrajinu, Belgija je iz Rusije uvezla dijamanata u vrijednosti 1,8 milijardi eura. Ruski dijamanti činili su četvrtinu dijamanata koje je Belgija lani uvezla. Uvoz dijamanata, mahom iz ruske republike Sahe (Jakutije) u Sibiru, nastavljen je i u ovoj godini pa je u prvih osam mjeseci 2022. godine Belgija iz Rusije uvezla dijamanata u vrijednosti 1,2 milijarde eura, pokazuju podaci belgijske središnje banke. No, već na ljeto uvoz ruskih dijamanata u Belgiju počeo se jako smanjivati. Tako je u kolovozu Belgija iz Rusije uvezla dijamanata u vrijednosti od samo 35,9 milijuna eura. To je čak 83 posto manje nego u kolovozu prošle godine, kada je iz Rusije uvezeno dijamanata u vrijednosti 215,4 milijuna eura, piše The Guardian.

Belgijska industrija dijamanata protiv sankcija

Antwerp World Diamond Centreu (AWDC) protive se stavljanju ruskih dijamanata pod sankcije EU. Kažu da Antwerpen mora ostati otvoren i dijamantima iz Rusije kako bi održao svoju poziciju svjetskog dijamantnog središta. Upozoravaju da bi uvođenje sankcija na ruske dijamante značilo i  moguće gašenje preko 10.000 radnih mjesta, od čega je 4000 izravno u industriji dijamanata, a ostatak u pratećim djelatnostima, zaključuje The Guardian.

Belgija ne želi sankcije na ruske dijamante
RayMabus
RayMabus

Posts : 174640
2014-04-11


Back to top Go down

Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar Empty Re: Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar

Post by RayMabus Fri 19 May - 14:53

Industrija izvoza dijamanata vrijedila je više od 3 milijarde eura za Rusiju 2021., ali broj priznatih izravnih uvoza u UK otkako je država prošle godine sankcionirala državne rudare Alrosu. Sada tvrde da se kupovina ruskih dijamanata odvija preko posrednika. Jedan od preostalih velikih uvoznika ruskih dijamanata u Europi je i Belgija. London se nada da će ostale zemlje EU slijediti njihov primjer oko novih sankcija.

UK uvodi sankcije na ruske dijamante, bakar i aluminij
RayMabus
RayMabus

Posts : 174640
2014-04-11


Back to top Go down

Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar Empty Re: Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar

Post by RayMabus Fri 19 May - 15:08

Evropska unija namjerava ograničiti trgovinu dijamantima iz Rusije u okviru novog paketa sankcija usmjerenih protiv Moskve, izjavio je predsjednik Vijeća Evrope Charles Michel.

“Ograničit ćemo trgovinu ruskim dijamantima”, poručio je Michel uoči početka samita G7 u Hirošimi i dodao da razgovori o narednom paketu sankcija još traju.

On je, međutim, izbjegao odgovoriti na pitanje je li Belgijska vlada dala konačno odobrenje za pooštravanje sankcija koje se odnose na trgovinu ruskim dijamantima.

Istakao je da će EU nastaviti s vojnom, političkom, humanitarnom i finansijskom podrškom Ukrajine.

Ranije je objavljeno da će Vlada Velike Britanije zabraniti ruske dijamante, kao i uvoz ruskog bakra, aluminija i nikla.

Michel: EU će ograničiti trgovinu ruskim dijamantima
RayMabus
RayMabus

Posts : 174640
2014-04-11


Back to top Go down

Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar Empty Re: Britanija uvodi sankcije na ruske dijamante, aluminij i bakar

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum