ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Meloni uvodi predsjednički sistem u Italiji po uzoru na Francusku

Go down

Meloni uvodi predsjednički sistem u Italiji po uzoru na Francusku Empty Meloni uvodi predsjednički sistem u Italiji po uzoru na Francusku

Post by RayMabus 12/5/2023, 09:15

Meloni ističe kako bi ustavna reforma ponudila Italiji znatnu stabilnije političko okruženje.

"Nestabilnost je nanijela štetu našoj naciji, za razliku od zemalja poput Francuske i Njemačke. Nestabilnost je proizvela našu ekonomsku slabost i nezadovoljstvo građana prema vladama koje su sklopljene kroz zakulisne dogovore, a da građani nisu imali pravo glasa", rekla je premijerka. Prema dosadašnjem sistemu, italijanske premijere imenuje predsjednik države nakon održanih izbora, a parlament ih u svakom trenutku može razriješiti. Prema Meloni, u Italiji je došlo vrijeme da se toj praksi stane u kraj.

Pored jačih ovlasti premijeru, Meloni se zalaže i za opciju da se predsjednik republike, koji se do sada definirao kao politički neutralna osoba, pretvori u izvršnog lidera kojeg bi građani birali svakih pet godina. Za razliku od predsjednika u Francuskoj, fokus u Italiji bio bi na šefu vlade koji bi dobio veće ovlasti te koji bi se iz slabog lidera pretvorio u moćnog posrednika kojeg direktno biraju birači.

Meloni je, kada je riječ o ovoj ideji, naišla na snažan otpor opozicije lijevog centra čiji su zvaničnici izrazili strah da bi njene reforme koncentrirale previše moći u rukama pojedinca. "To je nešto što su osnivači moderne Italije željeli izbjeći kada su uspostavili politički sistem nakon Drugog svjetskog rata i poraza fašističke vlade Benita Musolinija", piše Politico.

Predsjednica glavne opozicione stranke u Italiji Elly Schlein nakon sastanka sa Meloni izrazila je nezadovoljstvo načinom na koji premijerka vidi politički sistem Italije u budućnosti. "Nisam za jednog snažnog muškarca ili ženu na vlasti", poručila je Schlein. "Ne dirajte predsjednika republike. On garantuje stabilnost u najtežim trenucima i garancija je međunarodnog kredibiliteta Italije", rekla je Schlein.

Giorgia Meloni protiv tradicije: Premijerka želi reforme koje bi iz korijena promijenile Italiju
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Meloni uvodi predsjednički sistem u Italiji po uzoru na Francusku Empty Re: Meloni uvodi predsjednički sistem u Italiji po uzoru na Francusku

Post by RayMabus 12/5/2023, 09:47

Predsjednik Republike je ustavno tijelo . Bira ga Parlament na zajedničkoj sjednici i ostaje u dužnost na sedam godina (predsjednički mandat). Ustav utvrđuje da za predsjednika može biti biran svatko s talijanskim državljanstvom koji je navršio pedeset godina života i uživa građanska i politička prava .

https://it.wikipedia.org/wiki/Presidente_della_Repubblica_Italiana

Prevedeno: Ne bira ga narod nego elite i to na mandat od sedam godina.

Zato se ova ljevičarka koja inače nije ni Talijanka nego Židovka koju je nedavno postavio Soroš na čelo socijalista Italije toliko i buni.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum