ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Latinska Amerika novo odredište za ruski dizel

Go down

Latinska Amerika novo odredište za ruski dizel Empty Latinska Amerika novo odredište za ruski dizel

Post by RayMabus 11/5/2023, 18:28

Podaci ukazuju da su dva teretna broda, noseći oko 73.000 tona dizela, krenula iz ruske baltičke luke Primorsk u luku Gvajakan u Čileu. "Refinitiv" navodi da je Rusija u periodu između januara i aprila ove godine izvezla oko 1,5 miliona tona dizela u zemlje Latinske Amerike, uglavnom u Brazil.

Poređenja radi, Rusija je tokom cele prethodne godine regionu isporučila 211.000 tona ovog derivata.

Rusija je decenijama bila glavni snabdevač Evrope dizelom, a zemlje EU sada imaju poteškoće da zadovolje domaću potražnju. Međutim, embargo EU na ruske naftne derivate, koji je stupio na snagu 5. februara, doveo je do toga da se ruski dizel preusmerava ne samo u Aziju, Afriku i Bliski istok, već sve više i u Latinsku Ameriku.

Kako navodi Rojters, ruski dizel preuzima udeo u latinoameričkom tržištu od američkog, koji je tradicionalno činio pozamašan deo uvoza ovog goriva u Brazil.

G7, EU i Australija u februaru su ograničile cenu ruskog goriva na 100 dolara po barelu za dizel, mlazno gorivo i benzin iz Rusije i 45 dolara po barelu za proizvode koji se prodaju uz popust, kao što je mazut.

Moskva je zatim objavila da će prestati da prodaje naftu i naftne derivate zemljama koje podržavaju ograničenja cena i da će smanjiti proizvodnju za 500.000 barela dnevno u periodu između marta i decembra.

NAGLO SKOČIO IZVOZ RUSKOG DIZELA: Latinska Amerika nova trgovinska destinacija za energente
RayMabus
RayMabus

Posts : 176682
2014-04-11


Back to top Go down

Latinska Amerika novo odredište za ruski dizel Empty Re: Latinska Amerika novo odredište za ruski dizel

Post by RayMabus 11/5/2023, 19:16

Ruski prihodi od nafte i gasa pali su za 52 posto na godišnjem nivou u prva četiri mjeseca ove godine, saopštilo je Ministarstvo finansija Ruske Federacije.

Ruski prihodi od izvoza nafte i gasa iznosili su 2,3 biliona rubalja, odnosno 30,2 milijarde dolara.

Ministarstvo je pripisalo pad prihoda u periodu januar–april "padu cijena mješavine nafte Urals i smanjenju obima izvoza prirodnog gasa".

Ukupan budžetski deficit u istom periodu iznosio je 3,4 biliona rubalja, saopštilo je ministarstvo i dodalo da su i ukupni budžetski prihodi smanjeni za 22 posto na 7,8 biliona rubalja u odnosu na isti period prošle godine.

Manjak ruskog budžeta u prvom kvartalu 44 milijarde dolara
RayMabus
RayMabus

Posts : 176682
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum