ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA

Go down

Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA Empty Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA

Post by Eroo 7/5/2023, 13:45

Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA

Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA A3

_________________
Fortitude is the marshal of thought, the armor of the will, and the fort of reason.
(Francis Bacon)
Eroo
Eroo

Posts : 75739
2016-07-22


Back to top Go down

Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA Empty Re: Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA

Post by Eroo 7/5/2023, 13:47

No comment. ;) :D

_________________
Fortitude is the marshal of thought, the armor of the will, and the fort of reason.
(Francis Bacon)
Eroo
Eroo

Posts : 75739
2016-07-22


Back to top Go down

Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA Empty Re: Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA

Post by RayMabus 7/5/2023, 14:06

Porezi su bar pola cijene naftnih derivata a ionako ne možeš uspoređivat jednu Austriju i BiH tako nego moraš gledat i visinu plaća pa onda nije onome u Austriji skuplje gorivo od ovoga u BiH.

Ionako idemo ka zelenoj tranziciji pa će to ( nafta ) bit sve manje bitna tematika u Europi.


Prodaja električnih automobila diljem svijeta trebala bi porasti za 35% ove godine na 14 milijuna prodanih automobila. Očekuje se da će prodaja električnih automobila na ukupnom tržištu automobila biti 18%. Tome doprinose i snažni poticaji vlada, piše u izvješću Međunarodne agencije za energiju (IEA) objavljenom danas.

Godišnje izvješće IEA-e Global Electric Vehicle Outlook pokazuje je da je više od 10 milijuna električnih automobila prodano diljem svijeta u 2022., što je rekordno povećanje od 55% u usporedbi s prethodnom godinom. Eksplozivan rast doveo je udio električnih automobila u ukupnom tržištu automobila na 14% prošle godine s 9% u 2021. i 4% u 2020.

“Električna vozila jedna su od pokretačkih snaga u novom globalnom energetskom gospodarstvu koje se brzo razvija i donose povijesnu transformaciju industrije proizvodnje automobila diljem svijeta”, rekao je izvršni direktor IEA-e Fatih Birol o izvješću. “Trendovi kojima svjedočimo imaju značajne implikacije na globalnu potražnju nafte. Motor s unutarnjim izgaranjem je dominirao više od jednog stoljeća, ali električna vozila mijenjaju status quo. Do 2030. izbjeći će potrebu za najmanje 5 milijuna barela godišnje dan nafte. Automobili su samo prvi val: uskoro će uslijediti električni autobusi i kamioni”.

Podaci pokazuju da je većina dosadašnje prodaje električnih automobila koncentrirana u Kini, Europi i SAD-u. Kina je prošle godine činila oko 60% globalne prodaje električnih automobila i također imala oko 50% svih električnih automobila na svjetskim cestama. “Ovaj snažan rast proizlazi iz više od desetljeća održive potpore politikama za korisnike, uz nefinancijsku potporu kao što je brzo uvođenje infrastrukture za punjenje i stroga pravila registracije za neelektrične automobile”, navodi IEA u izvješću. Udio prodaje električnih automobila u ukupnoj domaćoj prodaji automobila u Kini dosegao je 29% prošle godine, u odnosu na 16% u 2021.

Europa je drugo najveće svjetsko tržište električnih automobila nakon Kine, s 25% ukupne prodaje električnih automobila u 2022. i 30% globalnih zaliha. Njemačka je bila najveće tržište u Europi s 830 000 registracija novih električnih automobila u 2022., a slijedi je UK s 370 000, Francuska s 330 000 i Španjolska s 80 000 novih električnih automobila. Međutim, prodaja električnih automobila u Italiji pala je na 115 000 prošle godine sa 140 000 u 2021., dok se također smanjila ili stagnirala u Austriji, Danskoj i Finskoj. Prodaja novih električnih automobila u SAD-u približila se milijunu. Indija, Indonezija i Tajland bile su među zemljama koje su prošle godine zabilježile značajan rast.

“Očekuje se da će ambiciozni politički programi u velikim gospodarstvima kao što je paket Fit for 55 u Europskoj uniji i Zakon o smanjenju inflacije u Sjedinjenim Državama dodatno povećati tržišni udio električnih vozila u ovom desetljeću i kasnije”, stoji u izvješću. Paralelno sa snažnijim politikama, prosječni udio električnih automobila u ukupnoj prodaji diljem Kine, EU-a i SAD-a trebao bi porasti na oko 60% do 2030. godine. Kako rastuće tržište električnih automobila povećava potražnju za proizvodnjom baterija, izvješće kaže da će najavljeni projekti proizvodnje baterija biti više nego dovoljni da zadovolje potražnju za električnim vozilima. “Međutim, proizvodnja ostaje visoko koncentrirana, s Kinom koja dominira u trgovini baterijama i komponentama i povećava svoj udio u globalnom izvozu električnih automobila na više od 35% prošle godine”, upozorila je IEA, naglašavajući potrebu za razvojem i u drugim regijama.

Globalna prodaja električnih automobila trebala bi porasti 35% ove godine
RayMabus
RayMabus

Posts : 177657
2014-04-11


Back to top Go down

Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA Empty Re: Doma i u komšiluku: CIJENE BENZINA

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum