ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo

Go down

‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo Empty ‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo

Post by RayMabus 7/5/2023, 08:48

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vucić snažno se bunio protiv odluke Turske da proda sofisticirano oružje Prištini, ali od svega toga nije bilo koristi.


Turski su "zastavonosci" stigli na Kosovo sedam mjeseci od potpisivanja ugovora s turskom kompanijom, prenosi Tanjug. Kad je bilo najavljeno da će besposadne letjelice stići na Kosovo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vucić upozorio je da će to utjecati na odnose s Ankarom "iako izrazito poštujemo predsjednika Erdogana". "Ne samo da nemaju pravo prema međunarodnom pravu naoružavati nekoga tko nije država, ali vidite koliko ih je briga za međunarodno pravo", prenio je tada Telegraf riječi srbijanskog predsjednika.

Beogradska Politika na mrežnim stranicama navodi da će uskoro početi obuka kosovskih snaga koje će obaviti instruktori turske vojske. U nastavku teksta beogradski portal navodi da je kupovina barjaktara kršenje Rezolucije VS UN 1244 po kojoj samo Kfor (zaštitne snage NATO) može biti na Kosovu, teritoriju pod međunarodnom kontrolom.

Na posljednjoj sjednici VS UN-a o Kosovu jedan od zapadnih predstavnika je napomenuo da je Rezolucija 1244 bila odraz vremena koje je prošlo te da su se okolnosti promijenile. Dolazak barjaktara bi mogao biti potvrda promjene okolnosti.

Priština dobila moćno oružje: Pet turskih bespilotnih letjelica ‘Bajraktar‘ stiglo na Kosovo

Sad će bombardiranje Srbije i Čačka. :popcorn pirat
RayMabus
RayMabus

Posts : 177815
2014-04-11


Back to top Go down

‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo Empty Re: ‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo

Post by RayMabus 7/5/2023, 09:54

Turski su "zastavonosci" stigli na Kosovo sedam mjeseci od potpisivanja ugovora s turskom kompanijom.

--

Znači ovo je bilo kad je Erdogan došao ovamo podržat Bakira i Komšića jer su izbori u BiH bili 2.10.2022 a danas je 7.05.2023 dakle to je točno sedam mjeseci ta razlika.

I onda ste mu i u Srbiji i u Bih još ukinili i vize.

E pa neka van ga je zavuka. Triba još da van ga zavuće.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177815
2014-04-11


Back to top Go down

‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo Empty Re: ‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo

Post by RayMabus 7/5/2023, 10:05

Beograd je tvrd u stavu da neće prstom mrdnuti po pitanju povratka Srba u kosovske institucije dok ZSO ne bude formirana. I, ono što je zanimljivo, čvrsto se toga pridržava. Kurti što pre mora da prelomi i da prihvati neminovno. U suprotnom rizikuje da izgubi blanko podršku Zapada koju Priština nedvosmisleno ima u odnosu na Srbiju svih ovih godina. Za sada, iz Vašingtona i Brisela stižu poruke da Kosovo mora da ispuni svoju obavezu i polako, ali sigurno, teret sa sebe prebacuju na Prištinu.

Sve ovo govori da su razgovori u Briselu stvarno došli do zida, kako je to definisao predsednik Srbije. Kurti ne da ZSO, a Vucić tvrdi da neće da nastavi implementaciju sporazuma dok se to pitanje se reši. I opet je na potezu Brisel. Lepo je to kada nas Brisel obavesti da je postignut napredak i da to administracija EU pozdravlja, ali svi očekuju mnogo konkretnije rezultate.

Vucić insistira na zajednici srpskih opština, Kurti ni da čuje

E pa sad čekaj izbore u Turskoj jer meni je jasno da je sultan podržavatelj i njih na Kosovu i Bakira i Komšića. Ako sultan padne ili barem oslabi ( pobjedi kao predsjednik a izgubi većinu u parlamentu šta ga tj njegovu stranku ipak slabi na unutarnjem planu i imaju svojih problema ) e onda imaš bolje pozicije da ovog pritisneš.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177815
2014-04-11


Back to top Go down

‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo Empty Re: ‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo

Post by RayMabus 7/5/2023, 10:16

Turski opozicioni savez želi pobjedu na izborima i prekid dvodecenijske visoko centralizirane i vjerski konzervativne vladavine predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Na čelu tog fronta je Kemal Kilicdaroglua.

Kandidat opozicije za turskog predsjednika Kemala Kilicdaroglua ima plan za "obnovu" Turske ako pobijedi na parlamentarnim i predsjedničkim izborima sljedeće nedjelje 14. maja.

Ukinuti "režim jednog čovjeka"

Kilicdaroglu predstavio je svoj šestostranački savez, koji uključuje liberale, nacionaliste i vjerske konzervativce, kao snagu za demokratske promjene. Ovaj 74-godišnji bivši državni službenik obećao je da će "promjenom režima jednog čovjeka donijeti demokratiju u ovu zemlju".

Alijansa obećava da će napustiti predsjednički sistem koji je Erdogan uveo nakon pobjede na teškom ustavnom referendumu 2017. godine. Umjesto toga, Kilicdaroglu želi da poslanici biraju premijera i da parlament ima nadzor nad ministarstvima. "Promjena političkog sistema neće biti laka", rekao je Bertil Oder, profesor ustavnog prava na Univerzitetu Koc u Istanbulu. Za takve promjene potrebna je tropetinska većina u parlamentu, koju će opozicija teško dobiti 14. maja.

Erdoganovo odbijanje da se bori protiv inflacije podizanjem kamatnih stopa, što je dijelom povezano s njegovim vjerovanjem u islamska pravila protiv lihvarstva, izazvalo je najgoru ekonomsku krizu tokom njegove vladavine u Turskoj. Zvanična godišnja stopa inflacije je prošle godine iznosila 85 posto. Nezavisni ekonomisti vjeruju da je stvarna stopa mogla biti dvostruko viša, brišući dobitke nove srednje klase stvorene tokom Erdoganove prve decenije na vlasti.

Opozicija zna da je Turska iznervirala svoje saveznike u NATO-u uspostavljanjem privilegovanih odnosa sa Rusijom od 2016. godine. Sada žele vratiti povjerenje Zapada uz održavanje "uravnoteženog dijaloga" s Moskvom kako bi se okončao rat u Ukrajini. Ahmet Unal Cevikoz, šef za međunarodne odnose u Kilicdarogluovoj stranci, također se zalaže za punopravno članstvo u Evropskoj uniji koje je već dugo na čekanju. Ali prioritet je, rekao je Cevikoz, pomirenje sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom što je suštinski uslov za "dobrovoljni povratak 3,7 miliona sirijskih izbjeglica koje žive u Turskoj."

Turci na prekretnici: Kilicdaroglu obećava drugačiju Tursku i "čišćenje Erdoganovog nereda"
RayMabus
RayMabus

Posts : 177815
2014-04-11


Back to top Go down

‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo Empty Re: ‘Bajraktari‘ stigli na Kosovo

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum