ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj

Go down

Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj Empty Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj

Post by RayMabus 4/5/2023, 04:12

Vrhovni sud Grčke odlučio je da politička stranka, čiji je utemeljitelj jedan od bivših čelnika ekstremno desničarske Zlatne zore, ne može učestvovati na predstojećim općim izborima.


Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj


:tu

Odlično. Sad će više glasova otić onoj koju ja želim jer ovi njihovi glasači sigurno neće glasat za ljevicu i desni centar ( Mikotakis ) nego jedinu preostalu stranku krajnje desnice a to je ova :


More bit da će morat na kraju s krajnjom desnicom sastavit vlast a moš mislit kakvi će onda bit odnosi njih i Turske.

Izbori su im 21.05 u Grčkoj.

https://en.wikipedia.org/wiki/2023_Greek_legislative_election

Enlarge this imageClick to see fullsize
Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj 700px-OpinionPollingGreeceLegislativeElection2023.svg

More bit da će im trebat ovi nakon izbora da dobiju većinu u parlamentu :

https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Solution

Youth wing
Ideology
Greek Solution Youth
  • Greek ultranationalism
  • National conservatism
  • Religious conservatism
  • Social conservatism
  • Economic nationalism
  • Pro-Russian sentiment
  • Right-wing populism
  • Anti-immigration
  • Euroscepticism


Grčko rješenje je grčka ultranacionalistička stranka koja naglašava djelovanje protiv ilegalne imigracije, uključujući postavljanje električne ograde na grčkoj granici s Turskom i pritvaranje ilegalnih imigranata na nenaseljenim otocima dok čekaju deportaciju. Stranka se također zalaže za zatvaranje nevladinih organizacija koje djeluju u Grčkoj, opisujući ih kao "tvrtke za trgovinu ljudima". Velopoulos je izrazio divljenje prema mađarskom premijeru Viktoru Orbánu i upravljanju njegove stranke Fidesz u Mađarskoj, posebice gospodarskoj i migracijskoj politici zemlje. Također je tvrdio da se stranka zalaže za "Grčka na prvom mjestu", pozivajući se na političku agendu predsjednika SAD-a Donalda Trumpa Amerika na prvom mjestu.

Prema web stranici stranke, Greek Solution planira prvenstveno ulagati u primarni sektor gospodarstva[36] i geostrategiju. Stranka se protivi Prespanskom sporazumu i korištenju riječi "Makedonija" u nazivu susjedne Republike Sjeverne Makedonije. Greek Solution se zalaže za proglašenje EEZ-a i eksploataciju mineralnih bogatstava Grčke za tešku industriju. Također podupire restrukturiranje obrazovnog i zdravstvenog sustava. Grčko rješenje podržava stajališta koja idu u prilog Grčkoj pravoslavnoj crkvi.

Greek Solution teži prijateljskim odnosima s Kinom, Indijom, kao i Rusijom zauzimajući proruske stavove, dok je skeptičan prema povećanju obrambene suradnje sa Sjedinjenim Državama. Greek Solution također zauzima proizraelski stav, navodeći jake palestinsko-turske odnose.

https://en.wikipedia.org/wiki/Greek_Solution
RayMabus
RayMabus

Posts : 177653
2014-04-11


Back to top Go down

Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj Empty Re: Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj

Post by RayMabus 7/5/2023, 06:35

Vladajući konzervativci iz Nove demokratije tražili su da se ukloni neonacizam iz parlamenta jednom zauvijek. U državi koja je pretrpjela nacističku okupaciju i u kojoj je ubijeno gotovo milion ljudi tokom Drugog svjetskog rata, ponovno pojavljivanje fašizma mnogi vide kao nacionalnu sramotu. Pokušaji stranke Nova demokratija da zaustavi fašizam sada su pokrenuli pravnu i političku oluju.

Od početka stoljeća, četiri otcijepljene stranke desno od Nove demokratije osvojile su zastupnička mjesta. Opozicione stranke optužuju premijera Kyriakosa Mitsotakisa da radi na lišavanju prava novih konkurenata.

„Gledao je rezultate anketa i vagao to pitanje“, rekao je socijalistički lider Nikos Androulakis u toku kampanje.

„U proteklim mjesecima je gledao kako raste Kasidiarisova popularnost, što otežava mogućnost jednopartijske vlade“, kazao je Androulakis misleći na činjenicu da što više stranaka uđe u zakonodavno tijelo od 300 mjesta, to je manji broj mjesta za raspodjelu među njima u odnosu na njihov udio u broju glasova.

„Tek je tada donio novi zakon protiv Zlatne zore“, zaključio je Androulakis.

Predviđa se da će Nova demokratija osvojiti 32 posto glasova – nedovoljno za 151 mjesto koliko je potrebno da samostalno oformi vladu, a Mitsotakis je nagovijestio da nije spreman na formiranje koalicije.

Grčki neonacista isključen iz politike
RayMabus
RayMabus

Posts : 177653
2014-04-11


Back to top Go down

Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj Empty Re: Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj

Post by RayMabus 19/5/2023, 14:46

Grčki glasači će u nedjelju odlučiti da li će se pojačati kontrola granice s Turskom zbog migracija produženjem graničnog zida ili će izabrati ljevičarsku opozicionu stranku Siriza koja je zauzela blaži stav po tom pitanju. Premijer Kyriakos Mitsotakis obećao je da će produžiti zid koji bi trebao pokriti gotovo cijelu dužinu grčke granice s Turskom od 192 kilometra do 2026. godine. On također želi da EU obezbijedi sredstva, tvrdeći da Grčka sama ne bi trebala snositi troškove zaštite najproblematičnije granice bloka.

Grci izlaze na birališta u nedjelju, 21. maja, na izbore koje je obilježio bijes javnosti zbog smrtonosne željezničke nesreće i nepredvidive nove grupe mladih birača. Micotakisova stranka Nova demokratija vodi u anketama sa oko 36 posto, ali vjerovatno neće dobiti čistu većinu. Siriza je na drugom mjestu sa 29 posto, prema anketi Politico.

Micotakis je pozvao Sirizu da zauzme jasan stav o produžetku ograde.

Uoči izbora grčki premijer retorikom neodoljivo podsjeća na Trumpa
RayMabus
RayMabus

Posts : 177653
2014-04-11


Back to top Go down

Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj Empty Re: Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj

Post by RayMabus 21/5/2023, 16:28

Biračka mjesta su se otvorila u šest sati ujutro (sedam po grčkom vremenu), a zatvaraju se u 18 sati. Nešto manje od 10 miliona Grka ima pravo glasa. Prve izlazne ankete šest agencija za istraživanje javnog mnijenja će biti objavljene u 21 sat.

Nova demokratija, na čijem je čelu premijer Kiriakos Micotakis, prema anketama osvaja između 31 i 38 posto glasova, a slijedi je ljevičarska opoziciona stranka Siriza, koja bi trebala imati 4-7 postotnih bodova manje. Agencije za istraživanje javnog mnijenja kažu da je strankama potrebno više od 45 posto glasova za potpunu pobjedu.

Ako nijedna stranka ne pobijedi, grčka predsjednica Katerina Sakellaropoulou će strankama koje su ostvarile najbolji rezultat dati trodnevni mandat da svaka pokuša formirati vladu. Sakellaropoulou će zatim, ako nijedna stranka ne uspije, imenovati privremenu vladu koja će zemljom upravljati do narednih izbora, otprilike mjesec dana kasnije.

Parlamentarni izbori u Grčkoj, otvorena birališta


Samo me zanima koliko će dobit ova stranka koju ja podržavam ( Grčka solucija ).
RayMabus
RayMabus

Posts : 177653
2014-04-11


Back to top Go down

Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj Empty Re: Desničarskoj stranci zabranjena kandidatura na izborima u Grčkoj

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum