ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 03:57

Prije nekoliko je tjedana Bart M. J. Szewczyk, viši suradnik u think tanku German Marshall Fund, bivši član osoblja za planiranje politike američkog State Departmenta i autor knjige "Europe’s Grand Strategy: Navigating a New World Order" (Velika strategija Europe: Navigiranje novim svjetskim poretkom), između ostaloga, bio pozvan da izvijesti dužnosnike u jednoj velikoj srednjoeuropskoj zemlji koja provodi nacionalnu stratešku reviziju u svjetlu rata Rusije protiv Ukrajine.


Macron crpi inspiraciju iz jedne druge hladnoratovske strateške linije - vanjske politike francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea vraćanja francuskog primata u Europi, držanja SAD-a - i njihovog saveznika Velike Britanije - podalje od europskih pitanja, i slobodno manevrirajući s drugim velikim silama kao što su Rusija i Kina.

‘Degolizam‘ umotan u fraze o europskom suverenitetu i autonomiji


Macronova potraga za novouspostavljanjem ‘degolizma‘ - umotanom u fraze kao što su "europski suverenitet" i "strateška autonomija" - riskira paraliziranje Europe francuskim vetom na strateški konsenzus u nastajanju, baš kao što je de Gaulle kočio europsku integraciju sve dok Pariz nije uspio nametnuti svoju viziju. Macron sprječava kreiranje istinske globalne strategije EU-a, tvrdi Foreign Policy.

Ispod njegove retorike, koja itekako privlači pozornost, Macronova strategija za Europu u konačnici je utemeljena na dobro i davno uspostavljenoj francuskoj diplomatskoj tradiciji, koja se sastoji u maksimiziranju "francuske snage, utjecaja i neovisnosti". Kao što je Macron dao upute veleposlanicima zemlje u rujnu prošle godine, to je "primarni cilj, a ponekad kada postoji samo jedan cilj koji treba slijediti, to je taj". Koliko god on govorio o europskoj strateškoj autonomiji, ta je ideja u konačnici podređena strateškoj autonomiji Francuske.

Čini se da Macron, poput de Gaullea, želi biti čovjek koji igra glavnu ulogu, što je više moguće i stalno. Njegovo energično i ustrajno diplomatsko djelovanje - prema bivšem predsjedniku SAD-a Donaldu Trumpu, bivšem iranskom predsjedniku Hassanu Rouhaniju, ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i kineskom predsjedniku Xi Jinpingu - teško je drugačije objasniti. Možda jedini istaknuti vođa neke zemlje koji nije zadobio njegovu pozornost je sjevernokorejski diktator Kim Jong-un.

No, za de Gaullea, maksimiziranje francuske moći, uključujući i očuvanje taktičke slobode manevriranja s drugim velikim silama, imalo je jasan cilj - to je bilo sredstvo vraćanja prestiža i časti Francuske nakon predaje i kolaboracije u Drugom svjetskom ratu. Ta je misija nedvojbeno izvršena - Francuska danas ima mnogo samopouzdanja, sigurnosti, bogatstva i globalne privlačnosti, ističe Szewczyk. Stoga je, navodi, anakrono kada Macron nastavlja naglašavati da Francuska "nikad nije bila u pozadini ili vazal bilo koje globalne sile" te poziva Europu da ne bude vazal - u ovom slučaju SAD-a.

Udaljavajući Francusku od nastajućeg europskog strateškog konsenzusa o Kini, Macron se obvezao na razvoj "bliskog i čvrstog globalnog strateškog partnerstva" s Kinom, pod uvjetima sličnim onima koji obično podrazumijevaju zapadne saveznike Francuske, poput SAD-a. Poprilično daleko od očuvanja neovisnosti ili slobode manevriranja, pokušaj sjedenja na dvije stolice na ovaj način riskira pretvaranje Francuske u pijuna u igri velikih sila.

Macron je pokušao igrati tako da pokuša od Europe učiniti ključnog i moćnog aktera, ali je u tom procesu otuđio velik dio Europe. Najbolja strategija za postizanje ciljeva Francuske je ona koja realno može dobiti europsku potporu. 

Vjerni sljedbenik velikog lidera: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 04:45

Trenutačni kontekst - ruski rat u Ukrajini i središnja uloga SAD-a i drugih zapadnih partnera u europskoj sigurnosti - vodi prilično izravno do dva strateška cilja zadržavanja neoimperijalističke Rusije s ‘rukama na leđima‘ i Sjedinjenih Država, posvećenih europskoj obrani i sigurnosti.

Pritom se postavlja pitanje gdje je u svemu tome Kina. Prethodnih godina Macron je istaknuo kineski "diplomatski genij" za igre s ciljem izazivanja podjela u Europi i njezino slabljenje. Također je naglasio strateško natjecanje između Kine i Sjedinjenih Država kao strukturnu značajku međunarodnih odnosa - europske zemlje, prema Macronovom mišljenju, trebale bi ostati po strani i zadržati distancu. U isto vrijeme, ukazao je na interes Kine za "izgradnjom međunarodnog poretka koji odgovara njezinim vlastitim interesima" umjesto liberalnog međunarodnog poretka koji su Zapad - uključujući Francusku - i njegovi partneri izgradili od Drugog svjetskog rata. Ipak, propustio je javno progovoriti o tom konfliktu tijekom svog posljednjeg susreta s Xijem prilikom posjeta Pekingu.


Umjesto toga, Macron je podlegao kineskoj strategiji ‘zavadi i vladaj‘, budući da je diplomatski protokol, kojim mu se odavala posebna počast, potpuno zasjenio predsjednicu Europske komisije von der Leyen - što je odlično poslužilo Xiju, budući da su dobro poznati njezini znatno oštriji stavovi. Macron je uživao u pažnji koja je njemu osobno ukazana i nije predstavio jedinstveni europski pristup Kini.


Macron je preoblikovao ulogu Kine kao zemlju jednako predanu kao i Francuska "zajedničkom radu na promicanju sigurnosti i stabilnosti u svijetu". Time se, pak, zanemaruje kinesko neograničeno partnerstvo s Rusijom, njezina uloga u potpori ruskom financiranju kroz kupnju plina i nafte te njezino razmatranje isporuke oružja Rusiji za korištenje u Ukrajini. Kina još nije poduprla Rusiju u mjeri u kojoj bi Kremlj mogao trijumfirati u Ukrajini, budući da Peking možda priželjkuje produljeni sukob koji bi zaokupirao pažnju Zapada, a Moskvu stavio u poziciju sve veće ovisnosti o Kini.


Ipak, Xi također ne želi vidjeti Putina kao gubitnika i mogao bi se odlučiti na misiju njegova spašavanja - baš kao što je to Putin učinio kada je intervenirao da zaštiti sirijskog diktatora Bashara al-Assada 2015. godine - ako Rusija počne bilježiti značajne poraze na bojnom polju. Naime, 12 godina sukoba u Siriji ukazuje na to da bi rat u Ukrajini mogao trajati mnogo dulje nego što to itko očekuje.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 05:02

Ipak, Xi također ne želi vidjeti Putina kao gubitnika i mogao bi se odlučiti na misiju njegova spašavanja - baš kao što je to Putin učinio kada je intervenirao da zaštiti sirijskog diktatora Bashara al-Assada 2015. godine - ako Rusija počne bilježiti značajne poraze na bojnom polju.
-

Pa mi svakako nećemo odustati od toga da u najmanju ruku njih vratimo na početne položaje prije ovog napada jer je to neki minimum minimuma kako bi poručili da je bio zločest dečko i da se napad ne isplati a to je također i poruka svima uključujući Kini ( vidi pod Tajvan ) a onda neka se brat Xi misli oće li mu jače pomoč ii ne da održi pat poziciju jer ako padne Putin doći će neki koji podržava Zapad i onda će Amerika biti Pekingu iznad glave jer će Rusija biti američki saveznik i tako ćemo okružiti i još jače izolirati Kinu i komunističku partiju Kine.

Eto.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 05:07

Francuska danas ima mnogo samopouzdanja, sigurnosti, bogatstva i globalne privlačnosti, ističe Szewczyk. Stoga je, navodi, anakrono kada Macron nastavlja naglašavati da Francuska "nikad nije bila u pozadini ili vazal bilo koje globalne sile" te poziva Europu da ne bude vazal - u ovom slučaju SAD-a.


To je, smatra autor, bizarna opsesija - nitko ne dovodi u pitanje slobodu Francuske i Europe da budu gospodari svojih sudbina - jedina je relevantna rasprava zapravo o tome koji strateški izbori maksimiziraju interese europskih građana i zemalja. Trenutačni kontekst - ruski rat u Ukrajini i središnja uloga SAD-a i drugih zapadnih partnera u europskoj sigurnosti - vodi prilično izravno do dva strateška cilja zadržavanja neoimperijalističke Rusije s ‘rukama na leđima‘ i Sjedinjenih Država, posvećenih europskoj obrani i sigurnosti.

-

O ovome bi se dalo raspravljati jer taj Makron sigurno nije zaboravio kako mu je Biden zabio nož u leđa oko prodaje podmornica Australiji i izbacio ga iz te priče i ponizio i njega i Francusku pred cijelim svijetom. Očito je da vam to nije zaboravio a i neće a i zašto bi vam takvo praseče ponašanje zaboravio a kao smatrate Francusku saveznikom i onda joj napravite to šta ste napravili ? Eto sad vam između ostaloga to vraća i s ovim stavom prema Kini pa se jebite.

To je šta se tiče Francuske konkretno iako ima toga još al ima i vaš stav prema Njemačkoj i općenito ta priča kako eto vi nemate ništa da Europa bude suverena i gospodari svojih sudbina jer je očito da vam je sve interes samo to nije pošto se suverenost Europe dakle da nije ovisna od drugima uključujući i Ameriku i da bude gospodar svoje sudbine dakle ima svoju geopolitiku a koja nije američka baš i nepoklapa s američkim hegemonizmom, imperijalizmom i vašim ciljem vladanja svijetom jelte.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 05:58

Macron je pokušao igrati tako da pokuša od Europe učiniti ključnog i moćnog aktera, ali je u tom procesu otuđio velik dio Europe. Najbolja strategija za postizanje ciljeva Francuske je ona koja realno može dobiti europsku potporu. 
-

Sve drugo je promašaj jer Francuska ipak nije neka velesila ko SAD i Kina itd a uostalom nabili su i veliki javni dug pa sad traže da se ulaganje u rzvoj vojne industrije ne uzima kao deficit kod evropske centralne banke kad se gleda koliki je javni dug neke članice.


Europska komisija radi na nacrtu paketa dokumenata za ubrzanje procesa militarizacije gospodarstva EU, čime bi industrija oružja postala jedan od prioriteta njezina gospodarskog razvoja.

U skladu s prijedlogom, industrija oružja i streljiva bit će imenovana prioritetnim područjem gospodarskog razvoja EU-a, uz zelenu energiju i čistu proizvodnju. U sklopu istog paketa, Europska komisija će predstaviti inicijativu za pokretanje proizvodnje topničkog streljiva. Institucije EU i zemlje članice uložit će 1.5 milijardi eura u tom smjeru.

“Europska komisija i članice EU-a koordiniraju inicijativu da se prioritetno financira vojna industrija, prvenstveno proizvodnja streljiva. Između ostalog, Europska komisija predlaže da se članice EU-a, koje ulažu značajna sredstva u razvoj obrambene industrije, izuzmu od zahtjeva za proračunski deficit Unije i državni dug. To će omogućiti zemljama da aktivnije ulažu u obrambene projekte”, rekao je jedan europski diplomat.

Nekoliko dokumenata, koje sada izrađuje Europska komisija, dat će status prioriteta jačanju obrambene proizvodnje. Najbliži kratkoročni cilj bit će povećanje proizvodnje topničkih granata kalibra 155 mm, minobacačkih granata i raznih vrsta projektila zemlja-zemlja i zemlja-zrak, namijenjenih isporuci Ukrajini i nadopunjavanju europskih arsenala.

Plan EU za jačanje vojne industrije
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 06:25 Između ostalog, Europska komisija predlaže da se članice EU-a, koje ulažu značajna sredstva u razvoj obrambene industrije, izuzmu od zahtjeva za proračunski deficit Unije i državni dug. To će omogućiti zemljama da aktivnije ulažu u obrambene projekte”, rekao je jedan europski diplomat.

Plan EU za jačanje vojne industrije
Francuski javni dug : Tamo negdje oko 2010 oko 60-ak posto a sad duplo. Dakle ekipa je u samo desetak godina uspila nabit tj zadužit se za duplo i sad im je javni dug 120 posto i onda tu nešto pametuju.


[size=10]Enlarge this imageClick to see fullsize

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Dette_publique_de_la_France%2C_montant_et_pourcentage_du_PIB%2C_1979-2020

https://fr.wikipedia.org/wiki/Dette_publique_de_la_France
[/size]

Nabili su velik javni dug a tamo na sastanku evropske centralne banke se gleda da je javni dgu 60 posto a ovi su na 120 posto dakle duplo i onda im daš to pa u papirima će tako napravit smanjenje javnog duga u odnosu na evropsku centralnu banku tj bit će prikazan manji javni dug s tom šemom onima koji ulažu u razvoj obrambene industrije a Francuska i Italija to svakako jesu. Naravno i Njemačka al njima ipak nije toliki javni dug ko ovima dvoje plus Španjolska pa im treba način kako da ga smanje u papirima a to je ovako tj da se ulaganje u razvoj gleda kao rashod tj ne kao nešto šta je opterećenje državnog proračuna.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 06:36

Generalno zaključak bi bio : Europa odnosno njene države članice mogu bez Francuske ( mogle su i dosad pa šta bi sad nešto bilo drukčije ) al Francuska ne može bez Europe zadržati kakav takav status velike nacije u geopolitici.

Postoji više razloga zašto je tako a nabrojit ću samo neke : visoki francuski javni dug, unutrašnji problemi, razvoj država trećeg svijeta koje se onda naravno teže osamostaljivanju i vlastitom razvoju, sve lošiji imdž u Africi di joj treba neka dimna zavjesa u vidu EU tako da ne bude sama neka Francuska da ih se ne optužuje da su neokolonisti itd a također im trebaju i pare za to a para nemaju, sve složeniji tehnološki sistemi za koje ti treba suradnja s drugim državama al doduše ne treba to bit država iz EU al kad već ima onda zašto ne jel, sve jači utjecaj Kine, Turske te ovaj otvoreni napad Rusije u globalu a ne samo na Ukrajinu u kojoj se odvija rat vojskama al je napad planetaran, nedostatak resursa ( energenti i sirovine ) potrebnih za industriju itd itd itd.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by Joža 5/4/2023, 14:56

Samo ti daj svoje grafikone. Ja ti kažem iđe se u europsku pederaciju. Nije prošlo niti tricetdvije godine kako smo iz jedne utekli navrat nanos, a eto nas u drugoj. A u ovoj europskoj pederaciji će te se manje pitati nego u prošloj. Pazi što sam ti rekao.

_________________
Suspect
Joža
Joža

Male
Posts : 2535
2022-02-24

Lokacija: : Uprava državne sigurnosti NR Hrvatske

Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 15:02

Krasimir wrote:Samo ti daj svoje grafikone. Ja ti kažem iđe se u europsku pederaciju. Nije prošlo niti tricetdvije godine kako smo iz jedne utekli navrat nanos, a eto nas u drugoj. A u ovoj europskoj pederaciji će te se manje pitati nego u prošloj. Pazi što sam ti rekao.
Meni ga mogu popušit.

Prvo san ih potira iz svih vukojebina jer su upirali eu vojsku i Sahel tj francuske neokolonije a onda mi je njemački ministar sletija u Niger 13.05 pa izjavija kako svi u eu moramo biti ko jedan tj kako oni oće pa mu je dva dana kasnije izbio iz ničega rat u Sudanu pa su pokupili prnje i sad imaju haos.

Pričas sine s entiteom koji je nešto šta je jače od sviju nih skupa i dovoljno da je nešto pomisli i ajmo :

Ovaj francuski ministar šmoljkan karijerist nešto glumata a država mu dužna hrpu para a narod pali po ulicama i diže revolucije a ovome njemačkome ministru san ja nešto reka 13.04 a 15.04 mu počeo rat u Sudanu.

Dakle ( 13.04 ) dva dana prije izbijanja tog rata ( 15.04 ) koji je buknuo odjednom iznenada odma nakon šta san ja ovo napisa 13.04 jer san pratija ovoga Švabu u posjeti Nigeru dole na ovoj temi :

---

Wagner u pohodu na Niger i Obalu Bjelokosti

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Lastpo10 by RayMabus Thu 13 Apr - 20:54

Pistorius, član Socijaldemokratske stranke (SPD) i blizak kancelaru Olafu Scholzu, dodao je da “u budućnosti moramo moći govoriti kao Evropska unija u smislu vanjske politike, a također i u smislu sigurnosne politike “.

--

Ne moramo. Zašto bi morali ? Ti si za Komšića u BiH. Zašto bi ja s tobom ima istu vanjsku politiku kad ti radiš otvoreno protiv mene ? Pa normalno da neću.

Fino ćemo vam sad poslat novu turu tih vaših crnaca iz Afrike u Njemačku pa ti filozofiraj ćaći svome.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 15:25

Sad ne znaju di in je guzica a di in je glava.

Doša mi doli s avionom 13.04 i sletija u Niger i onda mi ispalija ovu rečenicu a ja kad san je pročita dobija slom živaca.

Nakon dva dana iz ničega ratu Sudanu i sad će dobit hrpu crnaca u tu Njemačku pa nek se napuiši kurca on i ta njegova izjava a glasa protiv mene na onom sastanku eu tri dana prije napada na Ukrajinu i podrža Komšića a ovdje mi priča kako svi moramo biti za interese Francuske i Njemačke jer je to njima bitno.

Ma puši kurac.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by Ringo10 5/4/2023, 15:30

Napravit ce Makaron kitomira Marjanovoga
Ringo10
Ringo10

Posts : 21571
2015-09-24


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 15:37

Ringo10 wrote:Napravit ce Makaron kitomira Marjanovoga
Nešto će dobit al ne sve. Malo ravnoteže i kontiranja anglasasima od strane Francuske pa kasnije i drugih poput Njemačke i nije tako loša stvar. Malo da svijet bude u ravnoteži.
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 15:50

UN upozorava da bi borbe između vojske i RSF-a, koja su izbile 15. aprila, mogle dovesti do humanitarne katastrofe koja bi se mogla proširiti i na druge zemlje.


Žestoki sukobi u KhartoumuKaos je red koji ljudi ne razumiju.

Ja nisam to ( ljudi ) nego anđeoska hijerrhija.

Dakle prevedeno : KAOS JE RED KOJI VI A NE JA NE RAZUMIJETE.
Kad se susretnu red i haos, haos će uvijek pobijediti.

Vi živite u sistemu koji treba red kako bi ovi na vrhu mogli vladati. Dana vam je prividna sloboda al ste robovi novca i drugih mehanizama koje je ta elita na vrhu nametnula a ista želi vladati cijelom planetom i sad se sukobila s društvenim poretkom kojem je za pobjedu dovoljan i haos i srušila je taj prvi poredak nepovratno.Enlarge this imageClick to see fullsize
Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe 00-featured-assassins-creed-games
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by RayMabus 5/4/2023, 15:56

12.04 mi sletio u Niger :
Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Foah6PS3?format=jpg&name=small

I ispalio ovu rečenicu :

Pistorius, član Socijaldemokratske stranke (SPD) i blizak kancelaru Olafu Scholzu, dodao je da “u budućnosti moramo moći govoriti kao Evropska unija u smislu vanjske politike, a također i u smislu sigurnosne politike “.


I onda je božji autoritet rekao ovo :


Ne moramo. Zašto bi morali ? Ti si za Komšića u BiH. Zašto bi ja s tobom ima istu vanjsku politiku kad ti radiš otvoreno protiv mene ? Pa normalno da neću.

Fino ćemo vam sad poslat novu turu tih vaših crnaca iz Afrike u Njemačku pa ti filozofiraj ćaći svome.
Tema :


https://www.ex-iskon-pleme.com/t54656-wagner-u-pohodu-na-niger-i-obalu-bjelokosti#2115385I onda je uslijedio HAOS


UN upozorava da bi borbe između vojske i RSF-a, koja su izbile 15. aprila, mogle dovesti do humanitarne katastrofe koja bi se mogla proširiti i na druge zemlje.


Žestoki sukobi u Khartoumu
RayMabus
RayMabus

Posts : 176558
2014-04-11


Back to top Go down

Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe Empty Re: Kako je Macron naumio od Francuske stvoriti vodeću silu Europe

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum