ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine

Go down

Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine Empty Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine

Post by RayMabus 3/5/2023, 02:32

Malo su kratki s oružjem, municijom, parama....sad kad su se riješili starih zaliha koje su im i onako skupljale prašinu na skladištu sad je sve teže dati novo jer to em košta em nemaju ni za sebe više ništa ako poklone ovima.

Ova grupa mogla bi odrediti budućnost Ukrajine. Podjele unutar nje su sve veće
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine Empty Re: Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine

Post by RayMabus 3/5/2023, 02:49

Kontaktna skupina za obranu Ukrajine


Kad američki ministar obrane Lloyd Austin svakog mjeseca u jugozapadnoj Njemačkoj okupi šefove obrane više od 40 država, višesatno okupljanje obično završava na isti način: Celeste Wallander, Pentagonova šefica za pitanja međunarodne sigurnosti, poziva svakog sudionika da pročita kakvo je oružje njegova nacija spremna donirati Ukrajini.

To je pitanje koje će pomoći odrediti budućnost Ukrajine više od godinu dana nakon početka ruske invazije. I učinilo je mjesečno zatvoreno okupljanje čelnika - poznato po birokratskom nazivu Kontaktna skupina za obranu Ukrajine - nevidljivom, ali središnjom snagom u opremanju ukrajinske vojske svime, od preciznih raketa do borbenih tenkova. Također je pomoglo naciji da stvori ad hoc zapanjujuće modernu vojsku koja bi bila sposobna nadmašiti neke dugogodišnje članice NATO-a.

No, na marginama sastanka ove grupe, 21. travnja u američkoj zračnoj bazi Ramstein, bilo je jasno da će ujedinjeni pristup - u čemu je grupa bila uspješna više od godinu dana - biti sve veći izazov, piše Politico.

Nedavno su se pojavile brojne pukotine, posebice oko toga treba li i kada poslati zapadne borbene zrakoplove u Ukrajinu te kašnjenja u određenim isporukama oružja - njemačkih i španjolskih tenkova. U međuvremenu, masovni prijenos oružja u Kijev ostavio je zemlje donatore zabrinute za vlastite zalihe, a nedavni sastanci počeli su se okretati pitanju ponovnog opremanja NATO saveznika kao i održivosti oružja doniranog Ukrajini.

"Već smo učinili mnogo u smislu donacija, ali sada se više postavlja pitanje održivosti", rekao je Esa Pulkkinen, tajnik finskog ministarstva obrane. "Osim podrške Ukrajini, također moramo obnoviti vlastite zalihe, zar ne?" rekao je jedan europski diplomat.
Kijev je preživio prvi ruski napad, no postajalo je jasno da će SAD i druge zemlje morati prevladati sumnje iz prošlosti oko naoružavanja Ukrajine i posvetiti se tome dugoročno. U tim prvim danima nitko nije koordinirao opremu koju su zemlje brzo počele obećavati, riskirajući pogrešnu procjenu za zapadne nacije koje pomažu Ukrajini.

Austin ju je nazvao Kontaktna skupina za obranu Ukrajine, a sastala se 26. travnja 2022. u Ramsteinu. Bio je to sastanak - zamišljen i planiran u otprilike tjedan dana - koji je pokrenuo proces spašavanja Ukrajine.

Iako izbijaju sporovi među sudionicima, oni obično ostaju unutar sobe - izvanredan podvig za koji članovi kažu da je rezultat Austinova postojanog vodstva, smirene osobnosti i dubinskog vojnog znanja. Austinova pažnja prema bilateralnim odnosima - uključujući neprestano javno odavanje priznanja zemljama za njihove donacije - donijela mu je kredibilitet, prema dužnosnicima uključenim u sastanak u Ramsteinu. Sastanci u Ramsteinu obično imaju scenarij, ministri čitaju iz pripremljenih bilješki. Ali ova okupljanja prikrivaju značajne razlike između vlada koje rade na naoružavanju Ukrajine. Zemlje istočne Europe poput Poljske i Estonije prednjače u pružanju pomoći, dok Njemačka i Francuska često zaostaju. Sjedinjene Američke Države - posebno Austin - ponekad moraju djelovati između dvije strane.

Istodobno Kijev stalno traži više opreme i bolju opremu. Tinta se jedva osušila na siječanjskoj odluci da se pošalju borbeni tenkovi Abrams, kada su ukrajinski dužnosnici obnovili pritisak za isporukom borbenih zrakoplova F-16.

Rasprava o avionima


Pitanje borbenih zrakoplova još uvijek je aktualno, a nesuglasice između različitih sudionika oko slanja zapadnih ratnih zrakoplova bile su vidljive na posljednjem sastanku u Ramsteinu. Dok su Austin i drugi američki dužnosnici bili jasni da ne vjeruju da su F-16 potrebni za sadašnje borbe, drugi kažu da skupina još uvijek raspravlja o tom pitanju.

"U tijeku je rasprava o drugim vrstama zrakoplova", rekao je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, obraćajući se novinarima na balkonu dok su sudionici protezali noge u pauzi sastanka.

Napetosti oko tenkova


Njemačka bi trebala "slati više oružja, više streljiva i davati više novca Ukrajini jer je daleko najbogatija i najveća zemlja", rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki za Politico. Dodao je da Nijemci "nisu bili velikodušni koliko su trebali biti" prema Ukrajini od početka rata.
"Zajedno moramo i možemo učiniti više. Svi razumijemo što je u pitanju", rekao je estonski ministar obrane Hanno Pevkur u Ramsteinu. Govoreći o vlastitoj vladi, rekao je sljedeće: "Definitivno smo puno učinili."

Kanadska ministrica obrane Anita Anand prisjetila se kako ju je Austin potaknuo da donira neke od 82 kanadska tenka Leopard 2. Rastanak s tim tenkovima "nije mala stvar", rekla je Anand. Njezin osobni odnos s Austinom - kojeg ona naziva "konstantnim džentlmenom" - bio je ključan u odluci Ottawe da konačno pošalje četiri tenka. "Zbog toga se moramo okupiti. Zato se moramo udružiti i zato moramo pomoći Ukrajini", rekao je Pevkur.

Ali napetosti oko odluke o tenkovima mogle bi nagovijestiti još više tjeskobe u nadolazećim mjesecima, u vrijeme kad Ukrajina nastavlja trošiti milijarde u municiji. Nadopuna svega toga zahtijeva vrijeme, planiranje i značajna ulaganja.

Na posljednjih nekoliko sastanaka ukrajinske skupine vidjeli smo kako su saveznici počeli ozbiljno razmišljati o tome kako pronaći novac i industrijski kapacitet da zamijene opremu poslanu u borbu protiv Rusa. "To je još uvijek jedini učinkovit format kada je u pitanju koordinacija isporuka, ali i potrebnog materijala. Bez obzira na razlike u mišljenjima", rekao je jedan visoki europski diplomat.

Osim toga, moraju se probijati kroz gustiš parcijalnih interesa i pronaći način da učine nešto još teže - zajedničku proizvodnju streljiva i drugog materijala dok se rat u Ukrajini zahuktava, a pojedinačne proizvodne linije dolaze do točke pucanja.

Drugo pitanje koje izaziva podjele je podjela troškova obrane među saveznicima. Godišnje izvješće NATO-a objavljeno u ožujku pokazalo je da je unatoč obećanjima o povećanju obrambenih troškova samo sedam od 30 zemalja ispunilo devet godina star cilj izdvajanja dva posto svog BDP-a na obranu.

Na sastancima u Ramsteinu pojavili su se i drugi trendovi koji su također frustrirali neke sudionike. Prema dvojici europskih diplomata, nekolicina zemalja stalno je obećavala opremu za koju se čini da nikada neće stići, ali se reciklira na svakom sastanku bez odgovarajućeg vremenskog okvira.

"Nekako nikad ne spominju kada će se to dogoditi, a onda se održi još jedan sastanak u Ramsteinu, a oni i dalje tvrde isto", rekao je jedan od dužnosnika.

Unatoč ovim novonastalim pukotinama, dugoročna potpora Kijevu bila je tema za razgovor svih NATO saveznika od početka rata. Unatoč nekim kašnjenjima u obećanoj opremi, donacije nastavljaju pritjecati preko granice u Kijev. Kroz 14 mjeseci, s novim proljetnim i ljetnim ofenzivama na vidiku, nije bilo promjena u toj retorici.

"Ne možemo dopustiti da umor od rata zavlada našim društvima i politikom", rekla je latvijska ministrica obrane Inara Murniece tijekom posjeta Washingtonu neposredno prije posljednjeg sastanka u Ramsteinu. "Moramo iskoristiti ovaj zamah i učiniti sve što je moguće da proljetna i ljetna ukrajinska ofenziva budu uspješne", naglasila je.
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine Empty Re: Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine

Post by RayMabus 3/5/2023, 03:08

Ako kao točne uzmemo podatke koji su procurili iz Pentagona prošlog mjeseca (a i dalje nije jasno je li riječ o namjerno puštenim dezinformacijama), Ukrajina je već ostala bez projektila za Buk sustave, a 3.5.2023. navodi se kao datum kad će presušiti i zaliha projektila za S-300. Pretpostavimo li da su te informacije točne, za Kijev to nije dobra vijest.

- Točne brojke ne znamo, ali ove iz dokumenata se otprilike poklapaju se s pretpostavkama o broju raketa s kojim je Ukrajina raspolagala početkom invazije. Neminovno dolazi trenutak kad će te zalihe presušiti, iako se čini da ih Ukrajina ipak još nešto ima. Ali to je vjerojatno vrlo malo i Ukrajinci definitivno moraju štedjeti projektile, što se najviše odnosi na one koje koristi Buk. Nažalost, te rakete proizvode se samo u Rusiji, a NATO partneri svoje su zalihe uglavnom već isporučili.

Ako su navodni dokumenti Pentagona točni, Ukrajina je već od srijede u velikom problemu
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine Empty Re: Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine

Post by RayMabus 3/5/2023, 03:48

Vojne donacije Ukrajini


Nastavlja se s pažljivim praćenjem vojnih donacija kojima zapadni saveznici nastoje pomoći agresijom ugroženoj Ukrajini. Iako je glavnina obećanih tenkova Leopard 2 već navodno stigla u Ukrajinu, njihova je pošiljka iz Španjolske još na putu. Prvih šest su navodno stigli u Poljsku, a uskoro će i u Ukrajinu, dok će se na preostala 4 još pričekati – budući su na obnovi u tvornici u Sevilli.

Jednako su tako u obnovi i tenkovi Leopard 1, kojih će prvih stotinjak komada uskoro krenuti prema Ukrajini. Naravno, bolje je i tako – nešto kasnije ali ipak obnovljeno, nego da se bilježe donacije poput one lanjske američkih samohodnih haubica iz Italije, gdje ni jedno od 20 vozila nije bilo odmah uporabljivo – što je ove godine Italiju potaklo da takvo naoružanje ipak prvo krene provjeravati i popravljati pa tek onda isporučivati.

Nažalost, još je konfuznije stanje po pitanju načelno dogovorene EU-proizvodnje topničkog streljiva, gdje bi uskoro trebalo za ukrajinske potrebe proizvesti oko milijun komada granata kalibra 155 mm. Nakon raznih natezanja o provedbi politički usuglašenog posla proizvodnje, za sada je tek jasno da Njemačka nudi da njeno poduzeće Rheinmetall do kraja godine za Ukrajinu proizvede 250.000 takvih granata.

Pri tome zasad nije jasno tko će proizvesti ostatak, dok se i sam Rheinmetall višekratno hvalio kapacitetom od oko 450.000 komada godišnje, kojeg bi uskoro htjeli podići na oko 600.000 takvih granata na godinu. Zato i ne čude izjave iz Poljske, čiji je načelnik tamošnjeg Glavnog stožera, general Raimund Andrzejczak konstatirao kako "zapadne zemlje koje pomažu Kijevu jednostavno nemaju streljiva" – a novine Politico su se raspričale i o navodnim problemima država koje se radi pomoći Ukrajini periodično okupljaju u njemačkom Ramsteinu. Ondje je, navodno, vremenom sve teže održavati jedinstvo – jer pojedine sudionice tijekom sastanaka skupine imaju praksu obećavati isporuku oružja ne navodeći točne datume, da bi onda na idućem sastanku samo ponavljale prošla obećanja. Ipak, biti će da se to ne odnosi na Litvu, koja je u Ukrajinu otposlala još jednu pošiljku vojnih kamiona, terenskih vozila i suhih obroka za predstojeću ofenzivu, jednako kako što je baš danas svoj novi paket od oko 250 milijuna USD vrijednosti najavila i Danska – koja će slati dodatna vozila, protuzračno naoružanje, razno streljivo, te opremu za razminiranje i noćna borbena djelovanja.

Europa na mukama oko pomoći Kijevu
RayMabus
RayMabus

Posts : 177577
2014-04-11


Back to top Go down

Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine Empty Re: Raskol unutar NATO-a radi Ukrajine

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum