ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sankcije se stežu

Go down

Sankcije se stežu Empty Sankcije se stežu

Post by RayMabus 15/3/2023, 09:43

Navodno su prilično neugodne posljedice i izvoznih ograničenja za rusko dizel gorivo, koje je od veljače podvrgnuto režimu „maksimalne cijene“ nametnutom od EU i zemalja skupine G7.

Do početka ožujka je oko 4,4 milijuna barela takvog goriva završilo neprodano po raznim skladištima i tankerima – što je porast od čak četiri puta u samo mjesec dana, te ujedno i apsolutni rekord zbog kojeg će ruske rafinerije biti prisiljene smanjiti preradu nafte za barem milijun barela dnevno, uz smanjivanje proizvodnje dizel goriva za trećinu (od 1,1 na oko 0,75 milijuna barela na dan). Još je nezgodnija odluka Indije od nedjelje, 12. ožujka, da će se i ta država ipak pridržavati sankcija protiv Rusije, uključujući tu i režim maksimalne cijene od 60 USD za barel ruske nafte.

Naravno, usprkos prijetnji iz Moskve kako se takvim državama jednostavno neće prodavati naftu – Indija je posljednjih mjeseci postala iznimno veliko rusko tržište i teško je zamisliti nagli prekid takvih poslova.

Sankcije se stežu
RayMabus
RayMabus

Posts : 174584
2014-04-11


Back to top Go down

Sankcije se stežu Empty Re: Sankcije se stežu

Post by RayMabus 15/3/2023, 10:05

Kažu Pakiji da bi oni uzeli taj višak al da je problem cijena, da je puno 50 dolara za barel. :^0 lol!


Ruska Federacija i Pakistan dogovaraju se o uvozu ruske sirove nafte po ceni od 50 dolara po barelu, javljaju pakistanski mediji.


Ukoliko cena uvoza ruske nafte bude previsoka, "Geo njuz" piše da Pakistan najverovatnije onda neće početi sa uvozom ruskih sirovina od aprila ove godine, iako je to u januaru najavio pakistanski ministar za naftu. 

Medij ističe i da Rusija još nije odobrila sniženu cenu sirove nafte od 50 dolara po barelu, koju je predložila pakistanska strana, ali dodaje da je pakistanski ministar ranije izjavio da će Moskva odobriti sniženje od 30 odsto. 


PAKISTAN HOĆE RUSKU NAFTU: Imaju samo jedan i konkretan uslov - cena mora biti znatno niža od 80 dolara po barelu
RayMabus
RayMabus

Posts : 174584
2014-04-11


Back to top Go down

Sankcije se stežu Empty Re: Sankcije se stežu

Post by RayMabus 15/3/2023, 10:28

Bez obzira na sve, čitava ova „zavrzlama“, koja se sve više pretvara u energetski „divlji zapad“ bez jasnih pravila i mogućnosti kontrole, Rusiji sigurno predstavlja teškoće i onemogućuje željene prihode. Ali ono što je za Moskvu sada najvažnije, dok se čitava stvar ne stabilizira, je da ne posluje s gubitkom dok, prije svega logistički (potreban broj tankera i osiguravajućih i drugih logističkih usluga izvan onih zapadnih) ne učvrsti svoj strateški prijelaz sa zapada na istok.

Uostalom, kako i sama Bidenova administracija podsjeća, cilj američkih sankcijskih mjera s gornjom cijenom ruske nafte nije bio zaustavljanje njezinog izvoza s obzirom da je ruska nafta globalno potrebna i nezamjenjiva, jer je nitko ne može nadoknaditi bilo kakvim povećanjem proizvodnje. Cilj joj je ograničiti rusku zaradu, navodno zbog pokrenute invazije na Ukrajinu kojom se ona obilato financira, iako su interesi SAD-a puno širi od toga i itekako se tiču američkih energetskih kompanija koje sada uvelike profitiraju, prije svega na europskom  tržištu.

Rusiji će puno veći problem predstavljati embargo EU-e na izvoz njenog dizela, za što tek mora pronaći zamjensko tržište a što nikada nije lako.

S druge strane i sam Zapad, tj ta ista EU, jednako tako moraju pronaći stabilnu zamjenu za donedavne sigurne i jeftine ruske energente – što također nije lako i zahtjeva promjenu opskrbnih ruta do drugih proizvođača, koje su višestruko udaljenije, a time i skuplje od onih koje su stizale iz susjedne joj Rusije.

Sve se to zato pretvara u veliku bitku iscrpljivanja. Međutim, u odnosu na EU (SAD u tom smislu od nje stoji neusporedivo bolje), Rusija ima važnu komparativnu prednost: prebogata je prirodnim resursima koji Europskoj uniji nedostaju.

Rusiji će puno veći problem predstavljati embargo EU-e na izvoz njenog dizela, za što tek mora pronaći zamjensko tržište a što nikada nije lako.
RayMabus
RayMabus

Posts : 174584
2014-04-11


Back to top Go down

Sankcije se stežu Empty Re: Sankcije se stežu

Post by RayMabus 15/3/2023, 11:10

Zapadne sankcije na rusku i iransku naftu usmjerile su jeftino gorivo u Aziju i smanjile razliku u cijenama koja je do sada "radila" za Europu, a najveći su dobitnici u toj promjeni Kina i Indija, prema analitičarima i podacima Refinitiv Eikona.


Rusija je zbog zapadnih sankcija u 12 mjeseci zaključno sa siječnjem prodala više nego dvostruko više nafte Aziji, prema podacima analitičke tvrtke Kpler.


Glavna ruska izvozna mješavina sirove nafte Urals, koja se prije invazije na Ukrajinu prodavala u Europi po cijeni nižoj za nekoliko dolara od cijene referentne marke Brent, prodaje se sada u Aziji po 24 dolara nižoj cijeni, prema podacima Refinitiv Eikona.


Neki industrijski izvori, koji žele ostati neimenovani, kažu pak da je razlika ipak nešto manja i da Urals jeftiniji za 10 do 15 dolara po barelu. Čak i ako je ruska nafta jeftinija za nekih 15 dolara po barelu, rafinerija u Indiji koja prerađuje 200.000 barela dnevno trošit će na nabavu tri milijuna dolara dnevno manje od europske konkurencije. Tokom godine iznos će premašiti milijardu dolara.


Indijski ministar nafte Hardeep Singh Puri rekao je početkom veljače da će nastaviti kupovati naftu iz Rusije ako cijene "i dalje budu dobre".


Europa gubi rusku sirovu naftu pa mora nabavljati barele iz udaljenijih krajeva i "u teoriji, cijene na Bliskom istoku postaju nepovoljnije za Europljane", zaključio je analitičar za robna tržišta u Saxo Banku.


Analitičari: Azija je najveći dobitnik zapadnih sankcija Rusiji
RayMabus
RayMabus

Posts : 174584
2014-04-11


Back to top Go down

Sankcije se stežu Empty Re: Sankcije se stežu

Post by RayMabus 15/3/2023, 11:33

Em mu nitko neće kupovat naftne derivate ( dizel i benzin te drugo ) em ograničenje od 60 dolara na prijevoz sirove nafte a ovim ciganima iz trećeg svijeta je i pedeset dolara puno pa se cijenkaju do nule ako može em mora smanjivat i samu proizvodnju sirove nafte.

Lijepo. Bude do kraja godine svo zlato iz trezora rasprodao jer inače bankrot. Takvi mu je horoskop ove godine. A štaš sad ? Ništa tako je kako je. Takva je godina. lol! :^0
RayMabus
RayMabus

Posts : 174584
2014-04-11


Back to top Go down

Sankcije se stežu Empty Re: Sankcije se stežu

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum