ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Filipini i Vijetnam se približavaju Kini

Go down

Filipini i Vijetnam se približavaju Kini Empty Filipini i Vijetnam se približavaju Kini

Post by RayMabus Wed 18 Jan - 13:49

Da kineski utjecaj u regiji ne samo što ne slabi, već i usprkos svemu jača – svjedoči i činjenica da je prošle godine izabrani novi filipinski predsjednik Ferdinand “Bongbong” Marcos ml. za svoj prvi službeni posjet odlučio izabrati Kinu. Nakon srdačnog prijama kod kineskog domaćina Xi Jinpinga mnoge nije previše začudilo da su dvije zemlje dogovorile zajedničku eksploataciju nafte u spornim vodama Južnokineskog mora, oko kojih su se „do jučer“ dugo godina sporile.

Ali još zanimljivija vijest stiže iz Vijetnama gdje je ovih dana po direktivi vijetnamskog CK KP, smijenjen s dužnosti dosadašnji predsjednik – sklon poboljšanju odnosa sa SAD-om. Njega je zamijenio drugi, koji već otvoreno najavljuje novu suradnju s Kinom. A kada je Vijetnam u pitanju, i Rusija je uvijek tu negdje.

Dakle, procesi u Aziji i njenom jugoistoku krajnje su dinamični, i kako se sada čini, ne idu u prilog američkih nastojanja sprječavanja kineskog utjecaja usprkos nizu snažnih poteza Washingtona političke i vojne prirode – poput formiranja vojnog saveza AUKUS (Australija, Ujedinjeno Kraljevstvo, SAD) i prije toga (još u doba Trumpove administracije i što samo potvrđuje da američka vanjska politika uvijek slijedi svoj zacrtani put) formirane grupe država QUAD (SAD, Australija, Japan, Indija).

Naime, pragmatični Azijati teško će se dati uvući u međusobne sukobe globalnih velesila odnosno u rat za tuđe geopolitičke interese – itekako poučeni trenutačnim negativnim europskim iskustvom.

Osim toga velika i moćna Kina mnogima od njih je i daleko najveći trgovinski partner, pa je taj segment sada dominirajući neovisno o trzavicama koje neke od tamošnjih zemalja imaju s Pekingom zbog neslaganja oko pojedinih teritorijalnih pitanja ili pak zbog straha od presnažne Kine i njene iste takve vanjske politike.

https://www.geopolitika.news/analize/z-meter-napregnute-izmedu-europe-i-azije-sad-prebacuju-zrakoplove-iz-njemacke-u-japan/
RayMabus
RayMabus

Posts : 154648
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum