ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Čelnik francuskih republikanaca protiv isporuke tenkova Kijevu

Go down

Čelnik francuskih republikanaca protiv isporuke tenkova Kijevu Empty Čelnik francuskih republikanaca protiv isporuke tenkova Kijevu

Post by RayMabus 18/1/2023, 07:57

Čelnik francuske Republikanske stranke Eric Ciotti rekao je danas da ne misli da bi Pariz trebao isporučivati ​​teško oružje Kijevu. “Nisam pristaša ideje o slanju teškog naoružanja u Ukrajinu u ovom trenutku”, rekao je u intervjuu za televizijski kanal BFM. Republikanska stranka je konzervativna stranka u opoziciji i treća je najveća stranka u Francuskoj.

Francusko ministarstvo oružanih snaga najavilo je nakon telefonskog razgovora ministra Sebastiena Lecornua s ukrajinskim ministrom obrane Aleksejem Reznikovim da Pariz planira opskrbiti Kijev lakim tenkovima na kotačima AMX-10 RC u roku od dva mjeseca. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova izjavila je 12. siječnja da Moskva planove Pariza da isporuči Kijevu teških oklopnih vozila smatra nepromišljenim i neodgovornim korakom, koji bi samo dodatno eskalirao sukob.

Korišten za izviđanje i vatrenu potporu tijekom borbi, AMX 10-RC je u službi od 1981. Bio je raspoređen tijekom Prvog zaljevskog rata, u Afganistanu i Sahelu. Ovo oklopno vozilo ima laki top od 105 mm dometa do 2000 metara i spremište za 38 granata. Također ima mitraljez kalibra 7.62 mm.

https://www.geopolitika.news/vijesti/celnik-francuskih-republikanaca-protiv-isporuke-tenkova-kijevu/

Bez ovoga lika Makron nema podršku u francuskom parlamentu jer sam Makron nema većinu u istom.
RayMabus
RayMabus

Posts : 154643
2014-04-11


Back to top Go down

Čelnik francuskih republikanaca protiv isporuke tenkova Kijevu Empty Re: Čelnik francuskih republikanaca protiv isporuke tenkova Kijevu

Post by RayMabus 18/1/2023, 08:02

Odlukom zvaničnog Londona da isporuči 14 teških tenkova tipa "čelindžer 2" Ukrajini, zamišljeno je da započne nova era jače pomoći saveznika Kijevu.

Tu se, pre svega, očekuje i reakcija još dva značajna evropska proizvođača, Francuske i Nemačke, ali stvari se ne odvijaju kako je zacrtano. Problem su i količina, i logistika, i vreme.

Očekuje se da na scenu stupi Nemačka, tim pre što je iz Berlina neophodna dozvola da Poljaci proslede nemačke tenkove "leopard 2", ali to odobrenje, zbog neslaganja u nemačkoj vlasti, ne stiže. Poznavaoci prilika ističu da bi kancelar Olaf Šolc ipak mogao da popusti pred silnim pritiscima iz Varšave i drugih saveznika. Slanje tenkova je predstavljalo crvenu liniju u zatezanju odnosa s Moskvom, ali zapadnoevropske pristalice promene ove politike se pozivaju na granatiranje civilnih ciljeva u Ukrajini.

U redu za slanje ovog tipa tenkova su i Litvanija, Finska i Španija, dok Švedska o tome razmišlja. Ali, čak i kada bi Šolc popustio, pitanje je koliko bi to moglo da bude od koristi Ukrajincima, jer količine ne bi bile dovoljne, smatraju ovdašnji vojni analitičari.


Postavlja se i pitanje slanja francuskih tenkova tipa "lekler" koji su u istoj kategoriji s nemačkim i britanskim. Bivši pukovnik francuske vojske Per de Jong ističe da ih Francuska, jednostavno, nema dovoljno - samo 222. Predavač iz Fondacije za strateška istraživanja Frederik Kost naglašava da su Francuskoj ti tenkovi potrebni za ličnu zaštitu, tim pre što se 13 već nalazi u Rumuniji, dok će 68 biti renovirano.

- Ako bismo prebacili tenkove "lekler" u Ukrajinu, Francuska bi bila oslabljena - upozorava ovaj stručnjak.

Pukovnik De Jong takođe navodi pitanje nedovoljne količine, smatrajući da Ukrajini problem ne rešava nekoliko desetina tenkova, već stotine, što nije na raspolaganju. Tu je u pitanju i rok isporuke, jer su za organizovano prebacivanje glomaznog oruđa teškog nekoliko desetina tona potrebna dva do tri meseca.

POTREBNA RAZNOLIKA MUNICIJA

Konačno, postavlja se i pitanje logistike, jer sa tako "šarenolikom" isporukom ukrajinskim snagama bilo bi izuzetno teško da organizuju strategiju. Primera radi, britanski "čelindžer 2" ima poseban kalibar koji ne koristi nijedan drugi tenk. Svaki tip tenkova zahteva sopstvenu municiju.

ZAPAD NEMA DOSTA TENKOVA NI ZA SEBE: Muke vodećih evropskih sila oko isporuke 14 teških borbenih vozila tipa "Čelindžer 2" Ukrajini
RayMabus
RayMabus

Posts : 154643
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum