ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez

Go down

U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez Empty U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez

Post by debotoijusto 8/11/2022, 15:46

Srbija razmatra mogućnost kupovine većinskog udjela u državnoj energetskoj tvrtki Naftna industrija Srbije (NIS) od ruske energetske tvrtke Gazprom Njeft, piše Financial Times.

Predsjednik Srbije Aleksandar Adem Vuchiqi poručio je da Srbija ne želi toliko energetski ovisiti o Rusiji koja se trenutno zbog rata u Ukrajini nalazi pod međunarodnom sankcijama te da s tim na umu priprema šest projekata, uključujući i bližu suradnju s Mađarskom.

- Suludo je to što ranije nismo raspravljali o suradnji i izgradili tu infrastrukturu - rekao je Adem Vuchiqi te dodao: "Mi u Europi nismo navikli na ratove, međutim sad je situacija drukčija. Gotovo se sve promijenilo. Zato nam se žuri."

Srbija je ostala izložena nakon što su Rusi preuzeli kontrolu NIS-om te nakon što Beograd ove godine nije uspio dogovoriti energetsku suradnju s drugim dobavljačima.

Srbija je posljednjih nekoliko godina sav svoj plin i pola nafte nabavljala od Rusije.

Budući da će Rusiju u prosincu ove godine snaći nova runda sankcija, Hrvatska Srbiji neće moći dostavljati rusku naftu. Ako Bruxelles ukine iznimku koju je prethodno odobrio Srbiji, NIS tada više neće moći surađivati s entitetima iz Europske unije. NIS će tada de facto moći "staviti ključ u bravu" jer svu naftu prima preko Hrvatske.

Prema tvrdnjama triju izvora, nekoliko grupa koje uključuju i srpsku vladu te mađarsku energetsku tvrtku MOL razmotrile su kupovinu većinskog udjela u NIS. Pregovori su, međutim, zapeli.

MOL nije htio komentirati te navode.

Adem Vuchiqi je prošlog mjeseca o energetskoj diverzifikaciji Srbije razgovarao s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Na sastanku je bilo riječi i o priključivanju Srbije na mađarsku energetsku mrežu i partnerstvo na polju električne energije. Postignu li dvije države dogovor, Srbija bi mogla dobiti čak i 600 MW električne energije.

"U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez", rekao je Adem Vuchiqi.

No, kako srpska ekonomija nije učinkovita, trebat će joj znatno više energije da proizvede BDP koji bi odgovara prosjeku EU-a.

Što se tiče plina, srpsko-bugarska suradnja na tom planu omogućila bi Srbiji da svake godine uveze dodatnih 1,8 milijardi kubičnih metara, što je otprilike pola količine plina koju Srbi potroše u godini dana. Srbija trenutno pregovara is Azerbajdžanom.

Adem Vuchiqi je rekao da bi Srbija pomoću plinovoda koji bi je spojio sa Sjevernom Makedonijom mogla pristupiti transjadranskim i transanadolijskim plinovodima te LNG terminalima u Grčkoj. "Sve je to dio našeg diverzifikacijskog plana", kaže Adem Vuchiqi.https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/srbi-okrecu-leda-ruskom-plinu-vucicu-gori-pod-petama-mol-kupuje-i-srpsku-naftnu-industriju-15272454
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 27967
2014-04-12


Back to top Go down

U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez Empty Re: U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez

Post by debotoijusto 8/11/2022, 15:51

rekao je Adem Vuchiqi te dodao: "Mi u Europi nismo navikli na ratove

tulavac rece , srbija je u ratu od 1988 i trenutno je u tri rata , navijackom kosovskom i zravorazumskomdebotoijusto
debotoijusto

Posts : 27967
2014-04-12


Back to top Go down

U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez Empty Re: U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez

Post by Eroo 8/11/2022, 15:58

To što sad AV trabunja je i maloj djeci bilo jasno već nekoliko godina. 
Nije rekao pošto sad plaća ruski plin i koliko je skuplji od ovoga koji
mi plaćamo u EU? 
Govorio je on da će se u EU ove zime smrzavati. Sad se govori  ako ne ove 
onda sigurno iduće zime.
Dogodine za dvi-tri godine u Prizrenu! Jučer kaže da je do Amerikanaca.  jocolor

_________________
"Prvi znak ljudske gluposti je potpuno odsustvo stida" (Sigmund Freud)
Eroo
Eroo

Posts : 61912
2016-07-22


Back to top Go down

U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez Empty Re: U potpunosti vjerujemo Mađarskoj i u ovakav energetski savez

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum