ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom

Go down

Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom Empty Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom

Post by RayMabus Thu 15 Sep - 1:54

Iako su ruskom invazijom na Ukrajinu, odnosi između Kazahstana i Moskve postali hladniji nego ranije, čini se kako je još jedna sila sa istoka planete spremna preuzeti ulogu glavnog saveznika Kazahstana.

Naime, tokom sastanka Vijeća šefova država Šangajske organizacije za saradnju (SCO), kineski predsjednik Xi Jinping je posjetio Kazahstan i Uzbekistan gdje se sastao s predsjednicima ovih zemalja.

Između ostalog, Xi Jinping se naročito osvrnuo na posjetu Kazahstanu gdje je izjavio kako su Kina i Kazahstan izdržale sve testove promjena u međunarodnom pejzažu.

"Dvije zemlje su prve riješile granična pitanja, izgradile gasovode i naftovode i uspostavile trajno, sveobuhvatno strateško partnerstvo. Kina će uvijek biti pouzdan prijatelj i partner Kazahstana", rekao je Xi Jinping.

S druge strane, predsjednik Kazahstana Kasim-Žomart Tokajev je izjavio kako će posjeta predsjednika Kine značiti i novu prekretnicu u kazahstansko-kineskim odnosima.

"Nadležni zvaničnici dvije zemlje potpisali su niz dokumenata o bilateralnoj saradnji u oblastima privrede i trgovine, finansija, vodoprivrede i medija. Također, donesena je odluka o osnivanju generalnih konzulata u obje države", naglašavaju mediji.

Na kraju posjete, Xi Jinping je pojasnio kako se saradnja država mora proširiti i na druge oblasti.

"Predsjednika Kazahstana sam pozvao na zajedniček napore za izgradnju Pojasa i puta s visokim kvalitetom te na proširenje saradnje u inovacijama, umjetnoj inteligenciji, zelenoj energiji i infrastrukturi", navodi Xi Jinping.

Inače, Kazahstan i Kina vremenom povećavaju saradnju u brojnim oblastima.

Kineski državni medij CGTN objavio je podatke u kojima se navodi kako su Kina i Kazahstan tokom 2020. godine najviše trgovali elektroničkim proizvodima, gasom, rudama, ali i mineralima i čelikom.

Ako neće Rusija, hoće Kina: Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom

Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom China_Kazakhstan_Locator
RayMabus
RayMabus

Posts : 149414
2014-04-11


Back to top Go down

Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom Empty Re: Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom

Post by Ringo10 Thu 15 Sep - 2:53

Meni je jedan Kirgiz ovdje rekao da se oni boje Kine i kineske asimilacije
I da je njima budućnost samo sa Rusijom Jer Rusi ih ne mogu asimilirati
Ringo10
Ringo10

Posts : 19539
2015-09-24


Back to top Go down

Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom Empty Re: Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom

Post by RayMabus Mon 19 Sep - 16:39

KAZAHSTAN

U siječnju ove godine, dakle prije rata u Ukrajini, ruske su trupe sletjele u Kazahstan kao dio "mirovne" misije ODKB-a sa zadatkom gušenja masovnih prosvjeda koji su prijetili svrgavanjem vlade. No, to ne znači da je Kremlj time dobio pouzdanog saveznika. Pojavljujući se na pozornici zajedno s kazahstanskim predsjednikom Kasimom Žomartom Tokajevom na Ekonomskom forumu u St. Petersburgu u lipnju, Putin je od njeg dobio neočekivan prijekor nakon što je bio izjavio da je rat u Ukrajini neophodan kako bi se zaštitile dvije kvazidržave koje podržava Moskva u Donbasu. Kazahstan, odgovorio je Tokajev, ne priznaje "kvazidržavne teritorije kao što su, po našem mišljenju, Lugansk i Donjeck".

Samo nekoliko tjedana kasnije, Tokajev je predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu rekao da je njegova zemlja zabrinuta "zbog rizika za globalnu energetsku sigurnost" koje je donio rat u Ukrajini, te je ponudio kazahstanske "zalihe ugljikovodika za stabilizaciju situacije na svjetskom i europskom tržištu".

Moskva je uzvratila dva dana kasnije zatvaranjem naftnog terminala u Novorosijsku, sprječavajući tako Kazahstan da izveze svoje pozamašne rezerve nafte i plina preko Kaspijskog mora. Formalno su zaostale podmorske mine iz Drugog svjetskog rata navedene kao razlog zatvaranju, ali analitičari smatraju da njihovo iznenadno otkrivanje upravo u tom trenutku nije bilo slučajno.

Kazahstan se formalno pridržava zapadnih sankcija protiv Rusije, a odnosi se samo pogoršavaju. U kolovozu je bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev objavio na internetu da je "Kazahstan umjetna država" i ustvrdio da su njegov teritorij izvorno kolonizirali Rusi, što jezivo podsjeća na retoriku Kremlja o Ukrajini. Objava je kasnije izbrisana, a Medvedev - zamjenik predsjedavajućeg ruskog Vijeća sigurnosti koji je dao je niz nacionalističkih i agresivnih komentara o ratu i ulozi Zapada u njemu - rekao je da je bio - hakiran.

---

"Postoji jedna osoba koja zaslužuje sva odličja za dovođenje Moldavije na put europskih integracija", rekao je ranije ove godine Večeslav Ionita, ekonomist i bivši zastupnik u parlamentu, "a to je Vladimir Putin."

Koji, da se vratimo na početak, potpuno suprotno vlastitim ambicijama s kojima je krenuo u rat protiv Ukrajine, doživljava slabljene osobnog i ruskog utjecaja gdje god se okrene po onome što se zove ruskom sferom.

‘POKLOPIO‘ GA XI

To se pokazalo i na upravo održanom samitu Šangajske organizacije za suradnju u Uzbekistanu. Putin se u Samarkandu sastao s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom i kasnije priznao da njegov kineski kolega ima stanovitih "pitanja" i "zabrinutosti" oko rata u Ukrajini.

To je daleko od partnerstva "bez ograničenja" koje su dvije velike sile najavile neposredno prije ruske invazije na Ukrajinu. Xi je također rekao da će Kina "odlučno podržati Kazahstan u obrani njegove neovisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

Putin svakako mora pažljivije slušati što kaže Xi nego obrnuto, a i mnogi (bivši) ruski vazali sve se manje obaziru na to što moskovski silnik ima za reći.

Pad Rusije
RayMabus
RayMabus

Posts : 149414
2014-04-11


Back to top Go down

Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom Empty Re: Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom

Post by debotoijusto Mon 19 Sep - 17:27

kina je napravila "mecanje" rusiji
rusi zaprijete poslati krstaricu potemkin na kazahstan
ameri veselo masu nozicama
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 27630
2014-04-12


Back to top Go down

Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom Empty Re: Xi Jinping najavio novu eru odnosa s Kazahstanom

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum