ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

"Dirljiva" briga Olafa Scholza za običnog Rusa

Go down

"Dirljiva" briga Olafa Scholza za običnog Rusa Empty "Dirljiva" briga Olafa Scholza za običnog Rusa

Post by RayMabus Sat 20 Aug - 15:24

Problemi za Scholza

Uz sve tekuće i plinske probleme, njemački kancelar Olaf Scholz sad ima još jedan - prijedlog ukidanja šengenskih viza za sve Ruse. Belgija, Malta, Danska, Latvija, Litva, Nizozemska, Slovačka, Češka i Estonija su već prestale Rusima izdavati šengenske vize. Povrh toga je Češka, koja predsjeda Vijećem Europske unije, objavila da bi zabrana izdavanja viza svim građanima Rusije na razini Europske unije mogla biti sljedeća u nizu sankcija koje blok uvodi Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Nisu svi u EU oduševljeni takvim prijedlogom. Prije svega Španjolska, Italija i Grčka, koje izdaju najviše šengenskih viza Rusima. Problem je s tim vizama što bez obzira na to tko ih izdao vrijede za cijelo područje Schengena. Pa da se zaustave ruski dolasci, ne moraju sve članice ukinuti izdavanje viza.

Takva bi odluka zasigurno isprovocirala odgovor Moskve. A toga se Olaf Scholz najviše boji. Isporuke ruskog plina kroz plinovod Sjeverni tok 1 sad su na samo 20%. Ali plin ipak dolazi, koliko-toliko. S obzirom na to da od pet turbina trenutno radi tek jedna, ako se i ona "pokvari", isporuka će biti potpuno prekinuta.

Kako bi dodatno naglasila tu prijetnju, Moskva je odlučila da će od 31. kolovoza do 2. rujna, zbog "održavanja", potpuno prekinuti dobavu plina kroz Sjeverni tok 1. Moskva je najavila da će, nakon završetka "održavanja", kroz plinovod nastaviti puštati 33 milijuna kubičnih metara plina na dan. Znači 20% dosadašnjeg kapaciteta.

"Dirljiva" briga Olafa Scholza za običnog Rusa

Stoga ne čudi da Scholz daje izjave tipa: "Ovo nije rat ruskog naroda, ovo je Putinov rat." Scholz očito nije vidio izvještaje da 83% Rusa podržava agresiju na Ukrajinu. Povrh toga, Scholz se brine za ruske građane koji bježe od Putinovog režima: "Odluke koje donosimo ne bi im trebale otežati traženje slobode i napuštanje zemlje kako bi pobjegli od Putinove diktature." Protivnici Putinove diktature već su odavno u zatvorima ili pod strogim nadzorom tajne policije.

Baš je dirljiva briga Olafa Scholza za običnog Rusa. Jer opće je poznato da u inozemstvo iz Rusije najviše putuju najsiromašniji Rusi - čistačice, pružni radnici, seljaci, rudari, čistači ulica i ponajviše lumpenproletarijat. Svi oni s "dna kace" ruskog društva.

Scholz negira činjenicu da su Rusi koji si mogu priuštiti putovanja u Europu uglavnom Putinovi tajkuni (koji su samo djelomično na listama sankcija Europske unije), ali i sitni bogataši koji su našli načine kako da se okoriste autokracijom i vješto plivaju u mulju korupcije.

Ruska politička krema također je uglavnom pod sankcijama Europske unije (članovi njihovih obitelji nisu), ali stotine tisuća visokopozicioniranih aparatčika (mi bismo rekli uhljeba) nisu. A oni si mogu priuštiti skupa inozemna putovanja na račun poreznih obveznika, baš kao i stotine tisuća visokopozicioniranih članova menadžmenta državnih tvrtki kojima upravlja politika. Svi oni zdušno podržavaju svaku Putinovu odluku, pa tako i agresiju na Ukrajinu.

Baš lijepo od kancelara Scholza da se brine o njima.


"Dirljiva" briga Olafa Scholza za običnog Rusa
RayMabus
RayMabus

Posts : 149416
2014-04-11


Back to top Go down

"Dirljiva" briga Olafa Scholza za običnog Rusa Empty Re: "Dirljiva" briga Olafa Scholza za običnog Rusa

Post by RayMabus Mon 22 Aug - 16:16

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku u ponedjeljak se usprotivio potpunoj zabrani EU-a za ruske turističke vize.

“Zabraniti svim Rusima ulazak u EU iz bilo kojeg razloga nije dobra ideja. Moramo biti selektivniji”, rekao je Josep Borrell tijekom rasprave o geopolitici na Međunarodnom sveučilištu Menendez Pelayo u Madridu.

Priznao je da je EU u prošlosti bila previše popustljiva prema “oligarsima”, posebice dajući im “zlatne putovnice” ili vize u zamjenu za ulaganja. “Moramo zabraniti suradnju s Putinovim režimom u EU. Ali ima mnogo Rusa koji žele napustiti svoju zemlju jer ne žele živjeti u Putinovoj Rusiji”, ustvrdio je.

Borrell, bivši španjolski ministar vanjskih poslova, procijenio je da je oko 300 000 Rusa već emigriralo zbog rata u Ukrajini. Borrell je dodao da zabrana turističkih viza izaziva velike podjele i kritizirao je čelnike EU-a što su je iznijeli na javnu raspravu prije nego što su o njoj raspravljali iza zatvorenih vrata.

Posljednjih tjedana, dužnosnici zemalja uključujući Estoniju, Finsku, Latviju, Dansku, Norvešku, Poljsku i Litvu (koja najviše graniči s Rusijom) podržali su ideju zabrane turističkih viza za sve Ruse u cijeloj EU. Estonija je već prestala izdavati schengenske vize Rusima. U međuvremenu, Njemačka i druge nacije, uključujući Grčku, rekle su da su protiv te mjere, koju podržava i Kijev.

Ministri vanjskih poslova EU-a trebali bi raspravljati o zabrani turističkih viza na sastanku u Pragu krajem kolovoza.
RayMabus
RayMabus

Posts : 149416
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum