ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

333 milijuna u slučaju Petrokemija

Go down

333 milijuna u slučaju Petrokemija Empty 333 milijuna u slučaju Petrokemija

Post by mortal Wed 20 Jul - 18:56

https://www.nacional.hr/zvizdacica-maja-derek-dize-kaznenu-prijavu-zbog-333-milijuna-u-slucaju-petrokemija/?fbclid=IwAR0UWa-0HiV-9aDvhwBBrEYzJjCTfSiEvk0zHf3MaL9aePyOSzsIApGilY0Zviždačica Maja Đerek diže kaznenu prijavu zbog 333 milijuna u slučaju Petrokemija

20. 07. 2022. 9:40
Autor: Nacional/M.K.

333 milijuna u slučaju Petrokemija Udruga-Pomak_09-1024x683

Saša Zinaja/NFOTOZviždačica Maja Đerek i njezina udruga Razvoj podižu kaznenu prijavu protiv odgovornih osoba u CERP-u, pravnom sljedniku Fonda za privatizaciju zaduženom za brigu o dionicama u vlasništvu države, piše u srijedu N1. U Razvoju smatraju da se mora sankcionirati odgovorne za štetu od čak 333 milijuna kuna u slučaju Petrokemija.
CERP se pod neobičnim okolnostima propustio pojaviti na skupštini Petrokemije d.d., na kojoj je kao manjinski dioničar imao mogućnost zatražiti pravičnu naknadu zbog povlačenja sa Zagrebačke burze, i to u iznosu od 333 milijuna kuna. Dva mjeseca kasnije, te iste dionice pokušao je prodati preko oglasa za 25 milijuna kuna manje, ali na taj se oglas nije javio nitko.
Razlog za to vjerojatno treba tražiti u činjenici da manjinski paket dionica u tvrtki koja nije izlistana na burzi ne daje baš previše mogućnosti vlasniku, zbog čega je i predviđena pravična naknada za delistiranje koju je država propustila naplatiti.
Iz CERP-a su tada tvrdili da nisu bili u mogućnosti otići na skupštinu jer prije toga nije dogovoren stav na Upravnom vijeću. On im je bio potreban jer se radi o odluci koja je teška više od milijun kuna, a sjednicu nisu mogli održati jer je predsjednik Vijeća Darko Horvat prije toga bio uhićen.
Zakon o upravljanju državnom imovinom, međutim, eksplicitno kaže da ‘ministre mogu u slučaju spriječenosti zamjenjivati državni tajnici iz resornog ministarstva’. Ipak, nadležno Ministarstvo graditeljstva i državne imovine u odgovoru N1 poziva se na niži dokument, Poslovnik Upravnog vijeća, koji su sami donijeli, i inzistiraju da nije postojala mogućnost da se ono sastane i spasi 333 milijuna državnih kuna.
Dakle, odluku o spašavanju 333 milijuna kuna hrvatskih građana CERP nije mogao donijeti bez Upravnog vijeća, a ono se, po njihovom mišljenju, nije moglo sazvati zbog sumnje na korupciju uhićenog Horvata. I nitko ne postavlja pitanje je li, s obzirom na štetu za državu, trebalo alarmirati, primjerice, šefa Darka Horvata ili premijera Plenkovića, navodi N1.
Maja Đerek, zviždačica iz slučaja državnih nekretnina i osnivačica udruge Razvoj, ne smatra da je to prihvatljivo objašnjenje i podiže kaznenu prijavu protiv odgovornih u CERP-u.

_________________
:mazo
mortal
mortal

Female
Posts : 18539
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum