ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Što je odjednom navelo Porfirija i SPC da priznaju Makedonsku pravoslavnu crkvu

Go down

Što je odjednom navelo Porfirija i SPC da priznaju Makedonsku pravoslavnu crkvu Empty Što je odjednom navelo Porfirija i SPC da priznaju Makedonsku pravoslavnu crkvu

Post by RayMabus 29/5/2022, 12:31

U tekstu se opisuje kako je bitnu ulogu imao potez vaseljenskog patrijarha Bartolomeja da 2019. prizna ukrajinsku crkvu, te da od tada traju pojačani napori Makedonske crkve da se konačno osamostali.

Kako za NZZ kaže stručnjak za istočne crkve Stefan Kube, stvaranje zasebne crkve u Makedoniji je u tradiciji drugih pravoslavnih crkava na Balkanu. Ali: „Možemo samo nagađati što je na kraju navelo Srpsku crkvu na popuštanje.“

Možda je SPC izvukla pouke iz raskola Ruske i Ukrajinske crkve, kaže Anargiros Anapliotis, docent za pravoslavno crkveno pravo iz Münchena. „Možda je Beograd uvidio da je rastanak u dobroj vjeri bolji nego definitivni raskol u svađi“, kaže on. Dodaje da SPC u Sjevernoj Makedoniji ima imovinu i druge interese.

Teolog iz Berna Stefanos Atanasiju je mišljenja da su srpske vlasti bile upućene u potez crkve. Naime, u trenutku kad se Srbija i njezin predsjednik Aleksandar Vučic nalaze na meti kritika zbog odnosa prema Rusiji, ovo je bila prilika za Beograd da se predstavi u konstruktivnom svjetlu.

Stručnjaci s kojima je razgovarao NZZ slažu se da je autokefalnost MPC pobjeda patrijarha Bartolomeja u nadmetanju s Moskovskom patrijaršijom.

Ali, kako kaže Anargiros Anapliotis, teško da će ovo biti presedan koji će se moći iskoristiti drugdje na Balkanu. „I u Crnoj Gori se jedna nacionalna crkva odvojila od srpskog Patrijarhata", piše o tome NZZ. „Ali, to je uvijek bio politički projekt crnogorskog predsednika Mila Đukanovića.“

„Za razliku od Sjeverne Makedonije, u Crnoj Gori velika većina pravoslavnog stanovništva drži se beogradske Patrijaršije. U dogledno vrijeme ne može se očekivati pomjena u smislu podrške Crnogorskoj crkvi - niti u samoj zemlji, niti u svjetskom pravoslavlju", zaključuje švicarski list, kako piše Deutsche Welle.

Pozadina iznenadnog pomirenja: Što je odjednom navelo Porfirija i SPC da priznaju Makedonsku pravoslavnu crkvu
RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Što je odjednom navelo Porfirija i SPC da priznaju Makedonsku pravoslavnu crkvu Empty Re: Što je odjednom navelo Porfirija i SPC da priznaju Makedonsku pravoslavnu crkvu

Post by RayMabus 29/5/2022, 12:35

Pa više toga svakako od ovoga s Ukrajinom do toga da je Makedonija članica NATO-a, da su Kosovo il barem njegov jug koji graniči s Makedonijom izgubili, da ovdje sad ide plinovod iz Grčke s kojim će Srbija bit manje ovisna od plinovodima iz smjera Mađarske, Bugarske ili Hrvatske pa do incijative Otvoreni Balkan te do toga da se Vučic u ovim trenucima ne predstavi kao još jedan Putin al na Balkanu koji neda drugima da se crkveno osamostale a kad je već Carigrad dao , da spriječe bugarsku crkvu da ih svojata itd itd itd.
RayMabus
RayMabus

Posts : 146503
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum