ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Michel podržao "Otvoreni Balkan" i pozvao ostale države da se pridruže inicijativi

Go down

Michel podržao "Otvoreni Balkan" i pozvao ostale države da se pridruže inicijativi Empty Michel podržao "Otvoreni Balkan" i pozvao ostale države da se pridruže inicijativi

Post by RayMabus 21/5/2022, 15:02

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel izjavio je danas u Tirani da podržava inicijativu “Otvoreni Balkan” koju su pokrenule Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija i pozvao ostale države regiona da joj se pridruže, javlja Anadolu Agency (AA).
“Želim svima da se pridruže ovoj inicijativi, jer će kapaciteti za saradnju i jačanje ekonomskih struktura biti veći. To će olakšati približavanje Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, rekao je Michel tokom zajedničke konferencije za novinare s albanskim premijerom Edijem Ramom.
“Otvoreni Balkan” pokrenuli su 2019. godine predsjednici Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije s ciljem međusobnog unapređenja slobode kretanja roba, usluga i ljudi. Premda su pozvali da se inicijativi priključe i druge zemlje iz regiona, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Kosovo za sada su izvan tog projekta.
Predsjednik Evropskog vijeća ponovio je da je Albanija dio evropske porodice koja je ispunila sve uslove za otvaranje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.
"Moramo dati novu energiju procesu integracija jer nas izazovi tjeraju da razmišljamo i idemo dalje od tih tradicionalnih modela, s novim načinima razmišljanja, inovativnim načinima stvaranja novih poticaja za ubrzavanje reformi", kazao je Michel.
Rama i Michel su se tokom razgovora u Tirani osvrnuli i na ideju osnivanja Evropske političke zajednice, koju je predložio francuski predsjednik Emmanuel Macron. Složili su se da bi stvaranje takve zajednice moglo približiti članice bloka i one zemlje koje to nisu.
"Naš okvirni cilj je da želimo imati prave formate, kako bismo međusobno sarađivali, kako bismo se bolje upoznali, bolje razumjeli, razumjeli koje su mogućnosti, poteškoće i kako se možemo pobrinuti za svakoga i to mi se sviđa", rekao je Michel.
Albanski premijer je takođe podržao ideju stvaranja Evropske političke zajednice u koju će biti uključene zemlje članice EU-a i one koje tome teže.
"U potpunosti podržavam viziju predsjednika Francuske za ovu novu zajednicu koja još više dolazi na dnevni red kao rezultat onoga što se dešava u Ukrajini", rekao je Rama.
Rama je izrazio nadu da će Bugarska konačno odblokirati pregovore o članstvu Sjeverne Makedonije u Evropskoj uniji (EU), budući da njen veto koči i albanski put za otvaranje pregovora za integraciju zemlje u EU.
"Nadamo se da će Bugarska utrti put i da će obje zemlje započeti formalne pregovore. Ako se to ne dogodi, promijenićemo kurs", naglasio je Rama.
Michel je u Albaniju stigao iz Srbije gdje se jučer sastao sa predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Nakon Tirane, Michel će otpuvati u dvodnevnu zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini, tokom koje će se susresti sa najvišim državnim zvaničnicima.

https://www.aa.com.tr/ba/politika/michel-podr%C5%BEao-otvoreni-balkan-i-pozvao-ostale-dr%C5%BEave-da-se-pridru%C5%BEe-inicijativi/2593293
RayMabus
RayMabus

Posts : 146585
2014-04-11


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum