ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile

Go down

Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile Empty Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile

Post by epikur37 Sun 19 Dec - 12:44

Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile 8ce03644-9e53-4c65-91bd-d809b8fadbee

ČIMPANZE i gorile mirno koegzistiraju već dugi niz godina, ali u veljači 2019. istraživači su bili šokirani kada su svjedočili činu nasilja u gabonskom nacionalnom parku Loangu.

Istraživači sa Sveučilišta u Osnabrücku i Max Planck Instituta za evolucijsku antropologiju u Njemačkoj proučavali su ponašanje čimpanzi u nacionalnom parku kada su primijetili kako njih dvadesetak bez povoda napada pet zapadno nizinskih gorila (jedan srebrnoleđni gorila, tri odrasle ženke i jedno mladunče). Gotovo jednosatna borba između dvije skupine koštala je života bebu gorile, koju su čimpanze uhvatile i nasmrt pretukle, piše časopis Discover.

Bilo je još šokantnije kada se traumatični događaj ponovio u prosincu iste godine u istom parku u središnjoj Africi. Ovaj put 27 čimpanzi se sukobilo sa sedam gorila u borbi koja je trajala oko 79 minuta i rezultirala je još jednom ubijenom bespomoćnom bebom gorile. Nije jasno jesu li iste čimpanze također bile uključene u prvi incident. Bez obzira na to, ostaje pitanje što je izazvalo te nemilosrdne napade. Da bismo došli do uzroka, pogledajmo bogatu povijest i odnos ovih dviju vrsta.

Povijest odnosa čimpanzi i gorila
Postoji mnogo termina za klasificiranje gorila i čimpanzi - majmuni, primati, veliki majmuni, čovjekoliki majmuni - toliko da stvari mogu postati zbunjujuće. Neka bude jednostavno. I gorile i čimpanze su primati, biološki red koji uključuje i ljude.

Gorile su najveći živi primati, ali neka vas to ne zavara. Ove životinje su dobile nadimak "nježni divovi" i obično žive i kreću se u malim skupinama. Srebrni, odrasli mužjak gorile predvodi čopor. Zapadno nizinske gorile, podvrsta, prvenstveno zauzimaju tropske kišne šume središnje Afrike, uključujući nacionalni park Loango. Odrasli mužjaci u ovoj regiji imaju prosječnu težinu od 150 kilograma i mogu biti visoki do dva metra. Odrasle ženke u prosjeku su teške od 75 do 100 kilograma i visoke su do metar i pol.

Čimpanze se ne razlikuju puno. Poput gorila, oni zauzimaju veći dio tropskih džungli u Africi, uključujući Loango, i hrane se sličnim namirnicama, kao što su biljke, voće ili kukci. Čimpanze su obično visoke između metar i metar i pol kada stoje uspravno. Mužjaci mogu težiti do 80 kilograma, dok ženke mogu težiti oko 60 kilograma.


Međutim, za razliku od njihova miroljubivog rođaka primata, čimpanzama su svojstveni agresija i nasilje. Zapravo, poznato je da se muške čimpanze međusobno napadaju zbog teritorijalnih sporova. Istraživanja su pokazala da je nasilje čimpanze na čimpanzi prilično uobičajeno, što sugerira da su čimpanze predisponirane za ubojstvo. Vjerojatno objašnjenje može biti da novi teritorij često znači više hrane i resursa koji mogu biti oskudni u određenim regijama.

"Pred nama je potpuni rat"
Ipak, većina agresije koju čimpanze pokazuju bila je usmjerena na njihovu vrstu. S obzirom na zajedničke crte među čimpanzama i gorilama, dvije vrste primata već godinama mirno dijele teritorij, hranu i druge resurse. Prema Simone Piki, kognitivnoj biologinji sa Sveučilišta u Osnabrücku, dvije vrste su redovito promatrane kako mirno komuniciraju u potrazi za hranom, pa čak i kako se igraju. Međutim, brutalni napadi koji su se dogodili 2019. ukazuju na to da bi napetost između dvije skupine mogla rasti.

Kažu da dijeljenje znači brigu i mnoge vrste u životinjskom carstvu pridržavaju se tog pravila. Ali što se događa ako je ugrožen opstanak? Prema novoj studiji istraživača koji su promatrali nasilne susrete, natjecanje oko ograničenih resursa moglo je biti pokretački čimbenik. S porastom klimatskih promjena i smanjenjem dostupnosti voća u Loangu, instinkt koji je uočen kod čimpanzi da se bore oko hrane i teritorija mogao ih je pokrenuti i potaknuti na okrutna djela.

Ali zašto su čimpanze usmrtile mladunčad gorila? I hoće li se nasilje nastaviti? Ova pitanja ostaju bez odgovora. "Tek smo na početku razumijevanja učinaka konkurencije na interakciju između dviju vrsta u Loangu", napisala je Pika u priopćenju za javnost.

Bez obzira na temeljni razlog, sa sigurnošću se može reći da moramo budno paziti jer je pred nama rat među vrstama primata, kaže.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/cimpanze-sve-cesce-brutalno-napadaju-i-ubijaju-gorile-zasto/2326414.aspx?index_ref=naslovnica_vijesti_ostalo_d
.................

Mislim da bi mi kao najviši primati trebali zavesti reda u našem redu.
epikur37
epikur37

Posts : 45225
2015-08-06


Back to top Go down

Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile Empty Re: Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile

Post by Guest Sun 19 Dec - 12:55

Vacine. Treba te majmune vakcinisati Pfizerom uvesti lockdown kovidnice za majmune i maske. Ako majmuni ne nose maske shoot em all.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile Empty Re: Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile

Post by zganci_i_jetrica Sun 19 Dec - 13:12

zganci_i_jetrica
zganci_i_jetrica

Posts : 752
2021-06-05


Back to top Go down

Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile Empty Re: Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile

Post by crvenkasti Sun 19 Dec - 16:21

Eto, a kažu da je samo čovjek krvoločan primat.
crvenkasti
crvenkasti

Male
Posts : 25007
2014-04-17


Back to top Go down

Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile Empty Re: Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile

Post by newuser Sun 19 Dec - 17:31

Čimpanze vakseri - gorile antivakseri :)
avatar
newuser

Posts : 1885
2015-09-09


Back to top Go down

Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile Empty Re: Čimpanze sve češće brutalno napadaju i ubijaju gorile

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum