ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH

Go down

Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH Empty Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH

Post by Hektorović 19/6/2021, 14:49

Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH
Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH B_210619040
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić ocijenio je da su poruke šefa Delegacije za odnose Evropskog parlamenta s BiH i Kosovom Romea Franca, o tome da Hrvatska ne bi trebala kao članica EU blokirati BiH na njenom evropskom putu, jedan sasvim novi momenat u odnosima EU i BiH, i novi momenat o ulozi Hrvatske u tome procesu.
"Konstatacija šefa Delegacije za odnose Evropskog parlamenta s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom da Hrvatska ne bi trebala blokirati Bosnu i Hercegovinu na putu ka EU, ne govori samo da je to trenutno stanje stvari, nego da je to nažalost jedan proces koji traje već duže vrijeme, o čemu sam uostalom pisao u non paperu upućenom u Brisel prije par mjeseci. Uslovno rečeno, dobra stvar je što je to konačno prepoznato, te sada, realno, postoje veće šanse da Evropska unija zvaničnom Zagrebu skrene pažnju na nedozvoljene aktivnosti u vezi Bosne i Hercegovine", rekao je Komšić.
Ističe kako očekuje da Brisel snažnije podrži one politike u Bosni i Hercegovini koje žele da rade i rade na provođenju 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije.
"S obzirom da je prepoznata činjenica da politike koje slijede zvanični Zagreb (HDZ), ne samo da to ne žele, nego forsiraju prevaziđene etničke koncepte, poput tzv. legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda, koncepte koji su pred tijelima EU i NATO-u u potpunosti odbačeni, i označeni kao sredstvo političke destabilizacije Bosne i Hercegovine i regije", dodao je Komšić.
Komšić također smatra da političke poruke o nužnosti približavanja Bosne i Hercegovine građanskom uređenju koje dolaze iz Evropskog parlamenta, prije svega od grupacije "Zelenih" su veoma značajne.
"Mogao bih se potpuno složiti sa zastupnicima Zelenih koji tvrde da Bosna i Hercegovina mora promijeniti Ustav na temelju građanskog uređenja, i dobiti novi Ustav koji se neće temeljiti na etničkim razlikama. S druge strane raduje me interes, pa rekao bih i angažman Zelenih, koji pripadaju političkom lijevo - liberalnom spektru koji je naklonjen ideji građanske, sekularne i multietničke države Bosne i Hercegovine. To je potrebno i Bosni i Hercegovini i EU", poručio je Komšić.
Komšić dodaje da takve poruke iz EU stvaraju sasvim novu političku realnost u Bosni i Hercegovini.
"To su veoma jasni signali u kojem pravcu treba da se vode razgovori oko ograničene izmjene Ustava i Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Prije svega u pravcu provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava, u građanskom pravcu, a ne u etničkom, nekakvom odbačenom legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda. To je uostalom i signal da one koji zagovaraju ovaj drugi nazadni koncept, ne treba shvatati ozbiljno, osim u smislu da predstavljaju jednu smetnju pozitivnim procesima. Smetnju za koju postoji lijek i demokratsko rješenje. Građani Bosne i Hercegovine već znaju o kakvom rješenju govorim", zaključio je Komšić.
Hektorović
Hektorović

Posts : 20645
2018-04-10


Back to top Go down

Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH Empty Re: Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH

Post by Eroo 19/6/2021, 15:03

I bit će blokirana dok god on i njemu slični, budu sjedili na mjestima koji im po Daytonu ne pripadaju. Dobro što on ne razumije poziciju u kojoj su, ali me čude oni u Sarajaevu.
Eroo
Eroo

Posts : 48226
2016-07-22


Back to top Go down

Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH Empty Re: Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH

Post by RayMabus 19/6/2021, 20:34

Nadam se sutra pobjedi Le Pen i da prvi put osvoje bar neku od 13 regija u Francuskoj

https://www.ex-iskon-pleme.com/t47151-francuzi-u-nedjelju-izlaze-na-regionalne-izbore

Neće vas Francuska na kraju htjeti ni u Eu ni u Nato jer ste poturice.

_________________
Nema više bogatih i siromašnih. Ima da svi budu siromašni. ( Čaruga )
RayMabus
RayMabus

Posts : 127059
2014-04-11


Back to top Go down

Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH Empty Re: Komšić: EU prepoznaje hrvatsku blokadu evropskog puta BiH

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum