ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kažu da ne mogu više kreditirati državu

Go down

Kažu da ne mogu više kreditirati državu Empty Kažu da ne mogu više kreditirati državu

Post by debotoijusto 16/2/2021, 11:25

VELEDROGERIJE okupljene u HUP-u održale su konferenciju za medije. Razlog je, kako su kazali u najavi, kontinuirani rast dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama.

Unatoč rebalansu državnog proračuna krajem 2020. godine, kada je osigurano dodatnih 670 milijuna kuna, te dodatnim sredstvima u iznosu 2.24 milijarde kuna, dugovanja bolnica i ljekarni prema veledrogerijama kontinuirano rastu. Iz veledrogerija upozoravaju kako su došli do ruba održivosti budući da je svaka peta bolnica od početka godine prestala s plaćanjem, a tek je svaki četvrti isporučeni lijek plaćen u posljednja 2 mjeseca. Istovremeno, rok plaćanja HZZO-a prema ljekarnama gotovo se udvostručio, zbog čega se članice HUP-Koordinacije veledrogerija, kako je rečeno na konferenciji, kontinuirano suočavaju s različitim izazovima.
"Periodično podmirivanje dijela potraživanja ne može biti dugoročno rješenje za problem nelikvidnosti hrvatskog zdravstvenog sustava. Radi se o zadnjem lancu nelikvidnosti u Hrvatskoj nakon sanacije Agrokora. Ukupni dug bolnica se u samo tri godine skoro udvostručio – s 2.2 mlrd kuna na 4.2 mld kuna. Unatoč tome što kratkoročno pokriju tekuće obveze koje imamo prema partnerima, dobavljačima, proizvođačima, djelatnicima, dodatna sredstva pokrivaju tek stara dugovanja, dok u međuvremenu nastaju nova. Iz tog razloga, veledrogerije su napravile procjenu rizika i isporučivat će robu sukladno svojim mogućnostima. Dosad smo, u interesu svih hrvatskih građana, uvijek izlazili u susret i pokazivali razumijevanje za poteškoće zdravstvenog sustava, ali smo se ponovno našli u bezizlaznoj situaciji", istaknula je predsjednica HUP-Koordinacije veledrogerija Diana Percač te dodala kako tek svaka peta kuna iz zdravstvenog proračuna odlazi na lijekove te oni nipošto nisu najveći problem zdravstvenog sustava.


https://www.index.hr/vijesti/clanak/ostaju-li-bolnice-bez-lijekova-veledrogerije-na-rubu-smo-pucanja-dug-je-ogroman/2254731.aspx
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 23599
2014-04-12


Back to top Go down

Kažu da ne mogu više kreditirati državu Empty Re: Kažu da ne mogu više kreditirati državu

Post by debotoijusto 16/2/2021, 11:27

maric ce dobit menzes treba sad vatrogasnim smrkom zalit neku kintu legalnim dilerima droge pred izbore a kasa prazna srecom nastampanog jeftinog novca ima na trzistu EU
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 23599
2014-04-12


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum