2 u 1

Go down

2 u 1 Empty 2 u 1

Post by debotoijusto on 3/11/2019, 16:40

Umirovljenog brigadnog generala Hrvatske vojske država putem suda izbacuje iz stana jer ga, kako tvrde, nezakonito koristi već pet i pol godina.
Riječ je o Marinu Anti Pivčeviću, nekadašnjem diplomatskom predstavniku Republike Hrvatske u NATO-u i zemljama Beneluxa, ratnom veteranu i brigadnom generalu u mirovini, svojevremeno visokopozicioniranom djelatniku MORH-a, koji od lani radi kao koordinator za kibernetičku sigurnost Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.
Ovaj umirovljeni general našao se u središtu neugodnog spora s državom koja ga želi izbaciti iz službenog stana. Prema nepravomoćnoj presudi koju je nedavno donio Općinski građanski sud u Zagrebu, Pivčević doista treba iseliti iz četverosobnog stana na zagrebačkom Bukovcu, te podmiriti državi gotovo 110 tisuća kuna neplaćenog mjesečnog najma.
 kada je bio načelnik Odjela u Upravi za međunarodnu vojnu suradnju, dobio od tadašnjeg ministra obrane Joze Radošapravo korištenja službenog stana. Ugovor za stan od 107 kvadrata na zagrebačkom Bukovcu Pivčević s MORH-om potpisuje u ožujku 2003. godine.

Drugi ključan moment u ovom sporu je donošenje Pravilnika o stambenom zbrinjavanju iz listopada 2013. Potpisuje ga tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović. Prema tom dokumentu Marin Ante Pivčević više nije imao pravo na službeni stan. Naime, početkom travnja 2013. raspoređen je na nižepozicionirano radno mjesto i to višeg stručnog savjetnika, na kojem više nije imao pravo biti stambeno zbrinut u službenom MORH-ovom stanu. U ugovoru mu je od početka pisalo da ima pravo “koristiti stan za vrijeme trajanja premještaja po potrebi službe”.

Međutim, Pivčević piše čelništvu MORH-a i moli ih da mu omoguće daljnje korištenje nekretninu na Bukovcu. Ne želi iseliti iz četverosobnog stana bez obzira što mu više ne pripada pravo da u njemu boravi.
Početkom 2014. dobiva i službeno rješenje kojim mu se stan uskraćuje. Od tog trenutka, kako proizlazi iz sudskog postupka u koji je Telegram dobio uvid, umirovljeni brigadni general na Bukovcu živi ilegalno. Morao je, dakle, napustiti stan u kojem je boravio još od 2001. Istovremeno, MORH mu je počeo zaračunavati mjesečnu najamninu od gotovo 4.300 kuna.

General se tužbi protivi i tvrdi kako mu se krši pravo na dom. “Nemamo nikakve druge nekretnine ni ja ni moja obitelj. Ovaj stan mi je jedini dom i trebalo bi mi ga dati na daljnje korištenje”, objašnjavao je Pivčević svoju nezavidnu situaciju. Pozivao se i na odluke Europskog suda za ljudska prava koje doista štite pravo na dom. No, one koje je priložio u svoju korist odnosile su se na zaštićene najmoprimce, a ne službene osobe poput njega.
Zato Općinski građanski sud u Zagrebu nije tu argumentaciju prihvatio. Zaključio je da se radi o službenom stanu koji se može koristiti samo u službene svrhe, dakle za vrijeme trajanja određene službe tijekom koje osoba ima pravo na stambeno zbrinjavanje.
https://www.telegram.hr/politika-kriminal/otkrivamo-kako-se-umirovljeni-general-uvalio-u-drzavni-stan-u-zagrebu-i-godinama-odbija-izaci-iz-njega/
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 20965
2014-04-12


Back to top Go down

2 u 1 Empty Re: 2 u 1

Post by debotoijusto on 3/11/2019, 16:42

Porezni dug Franje Lucića, najsiromašnijeg zastupnika u Hrvatskom saboru, za godinu dana, od kraja listopada prošle, do 21. listopada ove godine, povećao se za 3.707,43 kune. Tako HDZ-ov saborski zastupnik iz Pleternice, na upravo objavljenoj listi poreznih dužnika, sada državi ukupno duguje gotovo 400.000 kuna, ili točno na lipu: 391.901,42 kune.
Povećanje poreznog duga nastalo je zbog pripisanih kamata, jer Lucić Poreznoj upravi unatrag godinu dana nije platio ni lipe ranijeg duga, kojeg vuče već šestu godinu.

Lucić je tako, na listi poreznih dužnika u njegovoj, Požeško-slavonskoj županiji, na solidnom 20. mjestu od ukupno 433 građana koji udovoljavaju kriterijima za objavu poreznog duga, a to su svi koji Poreznoj upravi duguju više od 15.000 kuna.

Taj saborski zastupnik nema imovine: osim njivice, vrijedne 15.000 kuna, u imovinskoj kartici Franje Lucića nema ničeg što bi se moglo plijeniti: ni kuće, ni stana, ni automobila, ni vikendice, ni bilo kave pokretne imovine čija je vrijednost veća od 30.000 kuna. To naravno ne znači da Lucić živi u bijedi i neimaštini: obiteljsku kuću u Pleternici u kojoj i danas živi, na vrijeme je prodao vlastitoj djeci, isto je učinio i s drugom imovinom, maknuo ju je sa svoga imena. Na sjednice Hrvatskog sabora dolazi automobilom marke BMW.
Neslužbeno smo međutim, saznali, da je Lucićeva saborska plaća pod ovrhom i da Porezna uprava nije prva u prioritetu naplate.
Kako je porezno rješenje o dugu Luciću izdano u ožujku 2014. godine, on od poreznika, koji su ga poštedjeli svih ovih godina, mora strepiti još samo nekoliko mjeseci. Apsolutna zastara poreznog duga nastupa nakon šest godina, a to će, u slučaju najsiromašnijeg saborskog zastupnika, biti u ožujku, sljedeće, 2020. godine. Tada će porezna uprava Luciću oprostiti gotovo 400.000 kuna.
https://www.telegram.hr/politika-kriminal/franjo-lucic-duguje-drzavi-400-000-kuna-porezna-je-nemocna-a-hdz-ovcu-se-uskoro-smijesi-i-zastara-kako-je-to-moguce/
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 20965
2014-04-12


Back to top Go down

2 u 1 Empty Re: 2 u 1

Post by debotoijusto on 3/11/2019, 16:43

Čini se da je takvu sudbinu već doživio porezni dug Ankice Lucić, supruge HDZ-ovog saborskog zastupnika iz Pleternice. Porezni dug Lucićeve supruge, na listi dužnika Porezne uprave prije godinu dana, 31. listopada 2019., iznosio je 296.318,34 kune. Međutim, ove godine Lucićeve supruge Ankice nama na popisu poreznih dužnika. To može značiti samo dvije stvari: da je porezni dug namirila ili da joj je porezni dug otišao u zastaru. Ovo drugo čini se puno vjerojatnijim.
Naime, Lucićeva supruga, koja je predsjednica nadzornog odbora (ranije je bila direktorica) obiteljske tvrtke Građapromet iz Našica, ima mjesečna primanja od samo 3,544,73 kune. Kako ni Franjo Lucić, ni njegova supruga, nemaju nikakve imovine, kao ni ušteđevine ili dionice, teško je vjerovati da je Ankica Lucić u jednoj godini, s tako skromnim primanjima, podmirila dug koji se vukao godinama i prošle godine narastao do spomenutih 296.318,34 kune. Zato je puno vjerojatnije da je njen dug otišao u zastaru, kao što će se, vrlo je izgledno, dogoditi i s dugom Franje Lucića.
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 20965
2014-04-12


Back to top Go down

2 u 1 Empty Re: 2 u 1

Post by debotoijusto on 3/11/2019, 16:44

Inače porezni dug od 391.901,42 kune, koliko saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić u ovom trenutku duguje državi, iz čijeg proračuna svakog mjeseca uredno prima plaću od 16.064,17 kune, nije jedini dug državi. Njegova tvrtka TOFRADO (kratica po početnim slovima imena njegovih, sada punoljetnih sinova, TomislavaFranje i Domagoja), koja je 2012. otišla u stečaj, državi je, na ime poreza, ostala dužna 2,7 milijuna kuna. Veliki dugovi državi ostali su i iza njegove tvrtke TOFRADO bačvarija, koja je također završila u stečaju.
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 20965
2014-04-12


Back to top Go down

2 u 1 Empty Re: 2 u 1

Post by debotoijusto on 3/11/2019, 16:44

Lucić u svoju imovinsku karticu nije upisao obveze prema državi (u njegovoj posljednjoj objavljenoj imovinskoj kartici ti se dugovi ne navode se ni danas) što je bio dužan, pa ga je zbog toga Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u kolovozu 2017. kaznilo s 12.000 kuna.
debotoijusto
debotoijusto

Posts : 20965
2014-04-12


Back to top Go down

2 u 1 Empty Re: 2 u 1

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum