Erdogan i Adem Vuchiqi najavili zajednički sastanak Turska - Rusija - Srbija - BiH

Go down

Erdogan i Adem Vuchiqi najavili zajednički sastanak Turska - Rusija - Srbija - BiH Empty Erdogan i Adem Vuchiqi najavili zajednički sastanak Turska - Rusija - Srbija - BiH

Post by Hektorović on 8/10/2019, 00:42

Predsjednik Aleksandar Adem Vuchiqi rekao je da su, zahvaljujući predsjedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno povjerenje između dvije zemlje.

Erdogan je poručio da je sa Vučićem dogovorio dvije milijarde dolara robne razmjene kao kratkoročan cilj i pet milijardi dugoročan cilj.
- Ja ruke obično držim ovako, rijtko ste me vidjeli da trljam ruke. Trljao bih ruke samo kad bismo postigli neko kompromisno rješenje s Albancima, a zaista smo daleko od toga. O tome sam dugo razgovarao sa Erdoganom. Što se tiče Srba dobili su potreban legitimitet za razgovore. Želimo da postignemo neke dogovore u budućnosti, da li će biti lako ili ne, ja mislim da neće. Pošto ne poznajem nikoga ko je i Amerikancima i "zapadnjacima" izgovarao rečenice koje sam ja izgovarao", kazao je Adem Vuchiqi.
On je dodao da predsjednik Erdogan uvijek pažljivo bira riječi kada govori o Balkanu. Adem Vuchiqi je kazao i da će za godinu dana Srbija imati 300.000 noćenja turskih turista u Srbiji.
- Za Srbiju je značajno što možemo da razgovaramo sa Turskom i BiH, a ima prijedloga da sa Rusijom napravimo kvadrilateralu. Svaka tako pružena ruka Erdogana je od izuzetnog značaja i poslednji put smo bili u Novom Pazaru gde su ga svi dočekali ovacijama", rekao je Adem Vuchiqi.
On je dodao da je Balkan trusno područje gdje jedna iskra može da napravi problem.
Predsjednik Turske Erdogan kazao je da želi da vidi nastavak turskih investicija u Srbiji.

"Na osnovu moje posjete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je uskoro stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmjeni od 2 milijarde dolara kratkoročno", rekao je Erdogan.
Naša zemlja nastaviće da radi na podržavanju mira na Balkanu i da postojeće probleme ostave za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda", rekao je Erdogan.
Erdogan je kazao da neće biti više borbi među ljudima već samo mir i "most između srca", postojaće samo osmjesi i izrazi mira dok se bude putovalo preko tih mostova.

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, nazvao je Vučića uvaženim prijateljem.
Kralj Aleksandar prije 90 godina imao je prelijepu želju i upravo sada predsednik Aleksandar uviđa tu lijepu želju. Imali smo zaista plodne razgovore i zalaganja vaše ekselencije imala su uticaja", rekao je Erdogan.
Erdogan je kazao da je oduševljen izložbom koja je priređena povodom 140 godina diplomatskih odnosa Srbije i Turske i da je ponosan na zajednički arhiv dvije države.
Hektorović
Hektorović

Posts : 13701
2018-04-10


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum