Nove hrvatske riječi zapozorje i bilješkinja-svoju priliku čekaju sebić i mišište
Page 4 of 4
Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Re: Nove hrvatske riječi zapozorje i bilješkinja-svoju priliku čekaju sebić i mišište
Jednom sam, pred više godina, aplicirao na natječaj s prijedlozima: svjetloznak=semafor; ispirnik=vodokotlić; spermohvat=prezervativ te još par kojih se trenutačno ne mogu dosjetiti...
Gospoda se nisu udostojila niti odgovoriti pa sam odustao...
T.- Posts : 17527
2014-04-14
Re: Nove hrvatske riječi zapozorje i bilješkinja-svoju priliku čekaju sebić i mišište
Naravno kad si amaterski pristupio izvedenicama, valjda bi išlo:
Prometna svijetla
Vodokotlic zvuci prilicno novohrvatski
Sjemenobran
Prometna svijetla
Vodokotlic zvuci prilicno novohrvatski
Sjemenobran
2014-04-15
Slažem se s navedenim...
Pristupio sam natječaju preuzetno, što bi se kazalo...
Zvučalo mi je dobro, a nisam dovoljno vodio računa o pravilima jezikoslovne struke...
Pristupio sam natječaju preuzetno, što bi se kazalo...
Zvučalo mi je dobro, a nisam dovoljno vodio računa o pravilima jezikoslovne struke...
T.- Posts : 17527
2014-04-14
Ti..ajd realno..bil ti odgovorio na TAKVE prijedloge?T. wrote:Jednom sam, pred više godina, aplicirao na natječaj s prijedlozima: svjetloznak=semafor; ispirnik=vodokotlić; spermohvat=prezervativ te još par kojih se trenutačno ne mogu dosjetiti...
Guest- Guest
Meni je najbolje MIŠIŠTE ...
Malo sam se nasmijao ...
Malo sam se nasmijao ...
Ringo10- Posts : 21667
2015-09-24
nikakve asocijacije na zadani objekt ili radnju...
Guest- Guest
Profesorica Sanda Ham, predsjednica Povjerenstva za izbor najbolje nove riječi, spomenula je još neke riječi koje su se našle u užem izboru: istinik - detektor laži; niznik - algoritam; odnosnik - korelat; označnik - hashtag; prisjetni - memorijalni; smičnica - zipline; utik - stick; zračilo - radioaktivna tvar.
Dobri priedlozi, što ih više budemo rabili, lakše će ući u uporabu.
Dobri priedlozi, što ih više budemo rabili, lakše će ući u uporabu.
Što se bilježnice i bilješkinje tiče, nije to jedini problem. Ima dosta rieči koje imaju ženski oblik zanimanja, a znače njeki predmet, stvar (sabornica, prometnica, viećnica). Bilo bi lako usvojivo kao razliku uvesti da je sve na "-ica" oznaka žene koja radi njeki posal, a za predmet, stvar ili objekt umetnuti "-ov-" pa bi bilježnica bila ženski bilježnik, a teku bismo imenovali bilježovnica, zastupnica u Saboru bila bi sabornica, a saborsku zgradu zvali bismo saborovnicom kao što bi viećnica bila žena viećnik, a zgrada vieća viećovnica. I, konačno, prometnica bi bila prometnik ženskoga spola, a ono po čemu prometujemo prometovnica.
Evo,kao nekakav književnik,pomno sam tražio nekakve nove hrvatske riječi,ali nisam našao ništa.
A onda mi je na um pala jedna velika ideja.
Nisam izmislio nikakvu riječ nego slovo.
Budući da postoji slovo X ja sam osmislio slovo KŠ. Oznaka za slovo KŠ bio bi već postojeći X sa kvačicom iznad kakva već postoji kod Č,Š, DŽ i Ž.
Molio bih vas da ovo iznesete pred nekakvu komisiju na izlaganje i usvajanje. Marcellus ima veze po ZG,pa bi on tu mogao pomoći i kao novinar,ili to iznijeti u Dnevno.
A onda mi je na um pala jedna velika ideja.
Nisam izmislio nikakvu riječ nego slovo.
Budući da postoji slovo X ja sam osmislio slovo KŠ. Oznaka za slovo KŠ bio bi već postojeći X sa kvačicom iznad kakva već postoji kod Č,Š, DŽ i Ž.
Molio bih vas da ovo iznesete pred nekakvu komisiju na izlaganje i usvajanje. Marcellus ima veze po ZG,pa bi on tu mogao pomoći i kao novinar,ili to iznijeti u Dnevno.
jastreb- Posts : 34059
2014-04-22
Page 4 of 4 • 1, 2, 3, 4
Similar topics
» Srbija i Srbi kroz Republiku Srpsku vide novu priliku za teritorijalne pretenzije,uvijek su ih imali ali nered u svijetu daoje im novu priliku da isprave ono sto su propustili devedesetih
» Kraj Gazde je početak nove Hrvatske
» Njemačka dobila odjeb od Hrvatske da svoju nacionalnu politiku preda u švabske ruke
» A STOTINE korisnika Facebooka iz Hrvatske posljednjih je dana blokirano zbog jedne jedine riječi
» Raspudic zestoko po Mariji Buric Pejcinovic(a i Plenkiju):Gledaju oni svoju guzicu a ne hrvatske interese
» Kraj Gazde je početak nove Hrvatske
» Njemačka dobila odjeb od Hrvatske da svoju nacionalnu politiku preda u švabske ruke
» A STOTINE korisnika Facebooka iz Hrvatske posljednjih je dana blokirano zbog jedne jedine riječi
» Raspudic zestoko po Mariji Buric Pejcinovic(a i Plenkiju):Gledaju oni svoju guzicu a ne hrvatske interese
Page 4 of 4