Šumadinac pronašao besplatno grejanje -
Page 1 of 2
Page 1 of 2 • 1, 2
Šumadinac pronašao besplatno grejanje -
Solarni koncentratori koji mogu da omoguće besplatno grejanje za celu Srbiju, bežični prenos struje, dobijanje pitke vode iz morske,
IZVOR: SPUTNIK, JELENA VUČIĆEVIĆ UTORAK, 11.09.2018. | 08:27
nafte iz biomase, samo su neki od projekata profesora Vladana Petrovića za koje Srbija nije zainteresovana. Za razliku od stranaca..., piše Sputnik.
Kada se posle dugo godina života i rada vratio u rodni Kragujevac, profesor Petrović bio je siguran da će u Srbiji rado prihvatiti inovativne patente koji značajno mogu da unaprede privredu naše zemlje.
U Badnjevcu, nadomak Kragujevca, na svom imanju, na dva hektara, postavio je sunčeve koncentratore kako bi na praktičnom primeru dokazao da je besplatno grejanje moguće.
Od tada do danas posećivali su ga mnogi zvaničnici, naročito tokom predizbornih kampanja, ali konkretnog dogovora nije bilo.
U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je firma iz Norveške koja je sa profesorom zaključila ugovor.
„Srpske vlasti jednostavno nisu pokazale nikakav konkretan interes za ovo što radim. Ali zato su zainteresovanost pokazale druge zemlje. Potpisao sam ugovor sa velikom kompanijom koja radi plutajuća ostrva. Oni u Monaku treba da realizuju veliki projekat, investiciju vrednu milijardu evra, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresovani su za ovu tehnologiju i sve što je sa tim povezano žele da razvijaju“, kaže Petrović.
Profesor objašnjava da jedini u svetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, svih 24 sata svakog dana.
„Razvili smo i postupak za desolinizaciju morske vode gde je potrošnja energije relativno mala, tako što se otpadna toplota iz solarnog sistema koristi za desolinizaciju morske vode. Tako može da se dobije hiljade kubika pitke vode iz morske vode i proizvodnja struje 365 dana.“
Profesor Petrović se priseća kako su njegovo postrojenje posetili predstavnici 19 država kako bi se upoznali sa novim tehnologijama.
„Držao sam veoma posećena predavanja na Mašinskom fakultetu na temu: ’Pokretanje privrede na bazi novih tehnologija‘, tehnologija koje Srbiji mogu da obezbede fantastičan ekonomski progres. Pored ostalih tehnologija predstavio sam i projekte bežičnog prenosa električne energije, dobijanje struje iz jonosfere, dobijanje nafte iz sunčeve energije, dobijanje nafte iz biomase, kako da izdvojite CO2 iz atmosfere uz pomoć sunčeve energije itd. Kako da na primer po hektaru možete da dobijete 100 tona nafte na osnovu fotosinteze. Ali na tome se, što se Srbije tiče, sve i završilo.“
nafte iz biomase, samo su neki od projekata profesora Vladana Petrovića za koje Srbija nije zainteresovana. Za razliku od stranaca..., piše Sputnik.
Kada se posle dugo godina života i rada vratio u rodni Kragujevac, profesor Petrović bio je siguran da će u Srbiji rado prihvatiti inovativne patente koji značajno mogu da unaprede privredu naše zemlje.
U Badnjevcu, nadomak Kragujevca, na svom imanju, na dva hektara, postavio je sunčeve koncentratore kako bi na praktičnom primeru dokazao da je besplatno grejanje moguće.
Od tada do danas posećivali su ga mnogi zvaničnici, naročito tokom predizbornih kampanja, ali konkretnog dogovora nije bilo.
U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je firma iz Norveške koja je sa profesorom zaključila ugovor.
„Srpske vlasti jednostavno nisu pokazale nikakav konkretan interes za ovo što radim. Ali zato su zainteresovanost pokazale druge zemlje. Potpisao sam ugovor sa velikom kompanijom koja radi plutajuća ostrva. Oni u Monaku treba da realizuju veliki projekat, investiciju vrednu milijardu evra, za koju je potrebna solarna energija. Zainteresovani su za ovu tehnologiju i sve što je sa tim povezano žele da razvijaju“, kaže Petrović.
Profesor objašnjava da jedini u svetu ima tehnologiju za proizvodnju struje iz sunčeve energije 365 dana, svih 24 sata svakog dana.
„Razvili smo i postupak za desolinizaciju morske vode gde je potrošnja energije relativno mala, tako što se otpadna toplota iz solarnog sistema koristi za desolinizaciju morske vode. Tako može da se dobije hiljade kubika pitke vode iz morske vode i proizvodnja struje 365 dana.“
Profesor Petrović se priseća kako su njegovo postrojenje posetili predstavnici 19 država kako bi se upoznali sa novim tehnologijama.
„Držao sam veoma posećena predavanja na Mašinskom fakultetu na temu: ’Pokretanje privrede na bazi novih tehnologija‘, tehnologija koje Srbiji mogu da obezbede fantastičan ekonomski progres. Pored ostalih tehnologija predstavio sam i projekte bežičnog prenosa električne energije, dobijanje struje iz jonosfere, dobijanje nafte iz sunčeve energije, dobijanje nafte iz biomase, kako da izdvojite CO2 iz atmosfere uz pomoć sunčeve energije itd. Kako da na primer po hektaru možete da dobijete 100 tona nafte na osnovu fotosinteze. Ali na tome se, što se Srbije tiče, sve i završilo.“
Guest- Guest
Re: Šumadinac pronašao besplatno grejanje -
On tvrdi da bi na osnovu njegovog projekta sve toplane u Srbiji mogle da se snabdevaju besplatnom sunčevom energijom. „Zračenje Sunca u Srbiji je otprilike 0,6 kilovata po kvadratu. Pošto je u hektaru zemlje 10.000 kvadrata, dakle 6.000 kilovata, od 2.000 sati Sunca u Srbiji, dobijate 12 miliona kilovat-časova sunčeve energije po hektaru. Moji koncentratori u Badnjevcu kod Kragujevca razvijaju temperaturu od 1.700 stepeni. Ali ako vam treba niska temperatura, možete da akumulirate energiju iz zemlje. Akumulirate 12 miliona kilovat-časova, od toga 20 odsto izgubite, deset miliona kilovat-časova vam ostaje. Tako možete da grejete 1.500 stanova po hektaru.
Guest- Guest
Od tada do danas, posećivali su ga mnogi zvaničnici, ali konkretnog dogovora nije bilo. U međuvremenu, potencijal projekta prepoznala je firma iz Norveške koja je sa profesorom zaključila ugovor.
Guest- Guest
Ili je lik genijalac ili je ovo još jedna srpska patka i podvala tipa u semi "Srbi su alieni sa Marsa osnovali sve civilizacije"
Ima dosta Srba inovatora ali se drze ispod radara i rade posel..uglavnom vani..AssadNaPodmornici wrote:Ili je lik genijalac ili je ovo još jedna srpska patka i podvala tipa u semi "Srbi su alieni sa Marsa osnovali sve civilizacije"
E sad..nista novo nije izumio,ali je mozda digao postotak iskoristavanja suncanih kolektora,zlata vrijedno kao i autoindustriji kad inovacijom nekog dijela ili sklopa dignes efikasnost iskoristavanja goriva i povecas snagu a smanjis potrosnju..,tu se nemila lova vrti..
Guest- Guest
samo boldanoAssadNaPodmornici wrote:Ili je lik genijalac ili je ovo još jedna srpska patka i podvala tipa u semi "Srbi su alieni sa Marsa osnovali sve civilizacije"
Taman poslapismejker wrote:Pa i Nikola Tesla je bio Srbin..
Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodolskog. Preci moje majke, Kalinići,također su hrvatski plemići iz Novog Vinodolskog. Moj pradjed, stjecajem okolnosti, morao je otići u Bosansku Krajinu (Turska Hrvatska). Tamo je oženio pravoslavku i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao "Tesla" prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud dolazi i moje sadašnje prezime Tesla, što je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!"
osim toga srbende kažu da im prezimena završavaju na ić pa bi valjda trebao biti Teslić da je srbo
O yebote,bas si se morao zalipiti..tre wrote:Taman poslapismejker wrote:Pa i Nikola Tesla je bio Srbin..
Drago mi je što me i Hrvati smatraju svojim jer su moji preci hrvatski koljenovići Draganići iz Zadra. Kao hrvatski plemići u 16. stoljeću došli su u Liku i tu ostali. U Liku su moji prapreci došli preko Novog Vinodolskog. Preci moje majke, Kalinići,također su hrvatski plemići iz Novog Vinodolskog. Moj pradjed, stjecajem okolnosti, morao je otići u Bosansku Krajinu (Turska Hrvatska). Tamo je oženio pravoslavku i prešao na pravoslavlje. On je imao isturene prednje zube pa ga je narod prozvao "Tesla" prema alatki kojom se obrađuje drvo i otud dolazi i moje sadašnje prezime Tesla, što je zapravo nadimak. Moj djed je bio časnik u ličkoj regimenti, a moj otac pravoslavni prota!"
osim toga srbende kažu da im prezimena završavaju na ić pa bi valjda trebao biti Teslić da je srbo
cito napisah malo da krene raprava...
Guest- Guest
za dobijanje pitke vode iz morske mu jos samo fali morepizzon wrote:Solarni koncentratori koji mogu da omoguće besplatno grejanje za celu Srbiju, bežični prenos struje,
dobijanje pitke vode iz morske,
nafte iz biomase,
samo su neki od projekata profesora Vladana Petrovića
to je problematika srba iz davnina i nikako da rese taj problem
immortal-
2014-04-16
...mortal wrote:za dobijanje pitke vode iz morske mu jos samo fali morepizzon wrote:Solarni koncentratori koji mogu da omoguće besplatno grejanje za celu Srbiju, bežični prenos struje,
dobijanje pitke vode iz morske,
nafte iz biomase,
samo su neki od projekata profesora Vladana Petrovića
to je problematika srba iz davnina i nikako da rese taj problem
T.- Posts : 17527
2014-04-14
2014-04-16
Kako zima sve jače steže, siromašniji žitelji Požarevca i okoline sve češće dolaze u radnju majstora Sibina Stefanovića, smeštenu u zanatlijskoj Kosovskoj ulici, pošto se tu može naći veliki izbor najjeftinijih, limenih šporeta poznatih pod imenom „Spasoje“.
Guest- Guest
Zanimljivo je to da su projekt isfinancirali Britanci, a vlada Srbije ga je više puta odbila.
Guest- Guest
prije par godina bio onaj izumitelj sta je sa shrota skupljaodijelove i sastavljao auta sta je prodavao u D za 100 000 eura.
2014-04-14
Tako je, sve o čem govori već postoji.pismejker wrote:Ima dosta Srba inovatora ali se drze ispod radara i rade posel..uglavnom vani..AssadNaPodmornici wrote:Ili je lik genijalac ili je ovo još jedna srpska patka i podvala tipa u semi "Srbi su alieni sa Marsa osnovali sve civilizacije"
E sad..nista novo nije izumio,ali je mozda digao postotak iskoristavanja suncanih kolektora,zlata vrijedno kao i autoindustriji kad inovacijom nekog dijela ili sklopa dignes efikasnost iskoristavanja goriva i povecas snagu a smanjis potrosnju..,tu se nemila lova vrti..
postoji, ali
postojali su i motori,
jedni, drugi, treci,
ali su unapredjeni, u svim pravcima.
stari dizel i novi tdi ili mjet, nije isto.
postojali su i motori,
jedni, drugi, treci,
Guest- Guest
Naravno, to i kažemo.pizzon wrote:postoji, ali
postojali su i motori,
jedni, drugi, treci,
tre wrote:Taman poslapismejker wrote:Pa i Nikola Tesla je bio Srbin..
još jedna bajka sa hr.wikipedije ili nekog sličnog undeadovskog portala kako bi se glupaci poput trea ložili?
Guest- Guest
Ljubica Štefan-pravednica među narodima je to objavilaSerbia Strong wrote:tre wrote:Taman poslapismejker wrote:Pa i Nikola Tesla je bio Srbin..
još jedna bajka sa hr.wikipedije ili nekog sličnog undeadovskog portala kako bi se glupaci poput trea ložili?
Page 1 of 2 • 1, 2
Similar topics
» Sumadinac Zika branio je Hrvatsku:'Dolazim iz cetnickog kraja ali branim hrvatsku demokratiju.'
» srbin pronasao lek za rak !?
» Gangster pronašao ženu za Žigu
» Nevjerojatno kakav video sam pronašao
» Kiflice besplatno
» srbin pronasao lek za rak !?
» Gangster pronašao ženu za Žigu
» Nevjerojatno kakav video sam pronašao
» Kiflice besplatno
Page 1 of 2