Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 13/3/2018, 23:08

Valjda mi sad neće poslat poziv u vojsku  jeben ti Ruse 

http://www.index.hr/mobile/clanak.aspx?category=vijesti&id=1032009
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 13/3/2018, 23:12


[size=53]Što je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov na svijetu kojim je napadnut ruski špijun?[/size]
 PRIJE 18 MIN |
 
P.S.[size=50][size=47]SCREENSHOT: EURONEWS[/size]
BRITANSKA premijerka Theresa May u svom obraćanju pred Parlamentom povodom trovanja bivšeg dvostrukog britansko-ruskog špijuna ustvrdila je kako je otrov u pitanju Novichok i kako je Rusija “vrlo vjerojatno” odgovorna. Rusija pak negira da ima ikakve veze s napadom. Ali što je točno Novichok?
 
>>Britanska premijerka: Rusija je vrlo vjerojatno odgovorna za trovanje bivšeg špijuna
 
Novichok, što na ruskom znači pridošlica, izuzetno je tajanstveni i ubojiti tip nervnog otrova razvijenom u bivšem Sovjetskom Savezu, za koji ne bismo ni znali da nije bilo sovjetskog-ruskog disidenta Vila Mirzajanova, koji je objavio njegovu kemijsku strukturu 2008. nakon što je preselio u SAD. Prema Mirzajanovu, najjači među otrovima tipa Novichok jači je od 10 do čak 100 puta od poznatijih nervnih agensa poput VX-a, sarina ili tabuna. 
 
Kao i sarin, Novichok je binarni agens, što znači da se sastavlja od dvije komponente koje su same po sebi relativno bezopasne i koje nisu zabranjene jer se koriste za insekticide i u slične svrhe. Zahvaljujući tome, kemijski laboratorij ne mora skladištiti zalihe samog nervnog otrova, već ga može sastaviti miješanjem komponenti kad je to potrebno. 
 

 
Novichok ima "dodatnu toksičnost" u odnosu na druge nervne otrove
 
“Mnogo manje je poznato o Novichokovima nego o drugim nervnim agensima. Nisu naširoko korišteni”, komentirao je za Guardian Alastair Hay, toksikolog sa Sveučilišta u Leedsu koji je istraživao korištenje kemijskog oružja u napadu na iračke Kurde u Halabždi 1988. od strae režima Sadama Huseina. Drugi kemijski ekspert objasnio je za isti list da se Novichokovi ne raspadaju u okolišu tako brzo kao sarin i drugi nervni otrovi te da su toksični na dodatni način. “Tu dodatna toksičnost ne razumijemo dobro, tako da razumijem zašto su (britanske vlasti) zatražile od ljudi da operu svoju odjeću, čak i ako je (otrov) bio prisutan samo u tragovima”, rekao je neimenovani ekspert.
 
Nedostatak informacija o Novichoku mogući je razlog konfuzije britanskih službi, koje su prvo priopćile da nema opasnosti za ljude na mjestu incidenta, da bi potom poduzele dodatne mjere opreza i poslale timove u zaštitnim odijelima na teren, nakon što je jedan policajac također završio u bolnici. 
 
A o užasnoj toksičnosti Novichoka svjedoči i novinar Washington Posta, Will Englund, koji je prvi objavio vijest o postojanju ovog ruskog nervnog otrova. On je 1992., nedugo nakon raspada SSSR-a i dolaska Borisa Jeljcina na vlast u prvim (i možda i posljednjim poštenim) izborima u Ruskoj Federaciji, navukao na sebe bijes Kremlja zbog svog članka o tajnom kemijskom programu u zemlji koja se obvezala prestati s proizvodnjom kemijskog oružja. 
 
SSSR razvio Novichok kako bi zaobišao zabranu kemijskog oružja 
SSSR se, naime, pod Mihailom Gorbačovim osamdesetih odrekao kemijskog oružja, no u isto vrijeme nastavio s programom razvoja novog i posebno opasnog nervnog agensa kojim je htio zaobići međunarodni sporazum o zabrani kemijskog oružja. Znanstvenik Vil Mirzajanov u to je vrijeme radio u Državnom saveznom znanstveno istraživačkom institutu za organsku kemiju i tehnologiju. 
 
Mirzajanov i njegov kolega Lev Fjodorov došli su Englundu u dopisništvo Baltimore Suna u Moskvi, za koji je tada pisao, i otkrili mu ovu vojnu tajnu zbog ogorčenosti činjenicom da se program nastavio i nakon završetka Hladnog rata. Englund je provjerio cijelu priču sa zapadnim ekspertima koji su bili “skeptični, blago rečeno”. Ali nakon toga razgovarao je s još nekoliko ruskih znanstvenika koji su radili u dotičnom institutu i koji su mu potvrdili čitavu stvar. Saznao je da je razvoj Novichoka počeo 1987. te da je testiran u Šikaniju u jugoistočnoj Rusiji, kao i u pokrajini Nukus u Uzbekistanu. 
 
Znanstvenik koji je slučajno izložen Novichoku umro je pet godina kasnije
 
Ovaj američki novinar razgovarao je i s jednim znanstvenikom, Andrejem Željeznjakovim, koji je slučajno bio izložen sitnoj količini Novichoka u laboratoriju pet godina prije toga. Nakon toga je, kako kaže, odteturao iz laboratorija, videći svuda oko sebe “sjajne boje i halucinacije”. Željeznjakov se nikad nije potpuno oporavio i umro je nedugo nakon što ga je Englund intervjuirao. 
 
Jeljcinova vlada se pak pravdala da ne skladišti zalihe Novichoka te da zbog toga ne krši međunarodni sporazum. “Igrali smo igru prema zadanim pravilima”, priznao je tada general Aantolij Kuntsevič, Jeljcinov savjetnik za kemijsko i biološko razoružanje.
 
Znanstvenik koji je otkrio postojanje Novichoka pobjegao u Ameriku
 

 
Mirzajanov je 1993. uhićen i optužen za otkrivanje državnih tajnik. Englund je pozvan na ispitivanje u sjedište FSB-a, nasljednika KGB-a, gdje je brzo shvatio da tajne službe žele lažirati njegov iskaz i iskoristiti ga na sudu protiv Mirzajanova. Zbog toga je odbio potpisati iskaz, što je na kraju spasilo optuženog znanstvenika jer je ovaj dokaz odbačen na sudu - dobrim dijelom zbog pritiska Njemačke i SAD-a. 
 
Mirzajanov, koji je pobjegao u SAD 2000 kad je Putin došao na vlast, i danas upozorava da je Novishok tako toksičan da pravog protuotrova nema, bar ne na dugi rok. Znači li to da su deseci, ako ne i stotine Engleza koji su se nalazili na mjestima na kojima je Skripal bio na dan kad je otrovan - u trgovačkom centru, restoranu i pubu - životno ugroženi? Nažalost, samo vrijeme će pokazati. 
  [/size]
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by epikur37 on 13/3/2018, 23:15

 PRIJE 20 MIN |
 
P.S.


---------------------------


Petar Stošić jopet kidiše na rusiju :D
epikur37
epikur37

Posts : 25699
2015-08-06


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 13/3/2018, 23:47

Jebo te Stošić

Nervni gas, dvije komponente same po sebi relativno bezopasne u rangu pesticida, dosta sintetičkih spojeva dakle čisto tvornički proizvod, kad se po miješaju nit je plin niti para nego ultrafine čestice praha.

Izrazito jak 

Nemože ga se očitati teretutnim uređajima bar ne ovim NATO tj američkim i ostalima 

Te.. 

Nit zaštitna odjeća nepomaže

Očito pošto je kemija ostaje dugo tu u ambijentu kao sitni ultrafini prah 

Ukratko veliko sranje
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 00:29

Neznam koji je sad smisao ovog dogovora o uništenju kemijskog oružja ako ovi imaju ove sastojke od kojeg dobiju Novočok

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Chemical_Weapons_Convention..... 


Sad moš ovaj dogovor bacit u smeće
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 01:10

Vraćamo se u doba kemijske opasnosti pošto je sad svima jasno da Rusija ima kemijsko oružje  sad će Kina i ostali fino ovo razvijati  novi tip kemije nema potrebe za skladištem čuvanjem uništavanjem a kad ti treba samo ta dva sastojaka treba pomiješati.. 


Uglavnom npr bomba 200 kg, dvije komore unutra koje se nedodiruju, 100 kg svaki sastojak i sad to ispališ i leti prema cilju  bomba ima dksplozivnu glavu čija je svrha da raznese sam projektil i da u toj eksploziji ova dva sastojaka se pomiješaju.

I sad to neka zapasa deset kilometara okolo ono zaštitna odjeća i gas maske nepomažu znači nervni plin i to je pomor
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 01:29

Pitanje je šta će sad biti sa Srbijom pošto je to jedina zemlja u Europi unutra koja otvoreno koketira vojno sa Rusijom istom onom koja ima Novičok


Očito ovo prevazilazi pitanje primanja Srbije u EU i sličnu tematiku
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by Kermit on 14/3/2018, 07:18

Bar da netko ukloni tog degenerika peru stošića
Kermit
Kermit

Female
Posts : 26479
2014-04-17


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 08:13

@Kermit wrote:Bar da netko ukloni tog degenerika peru stošića
Provjeria san ovo o Novičhoku

Istina je
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 08:31

Ovdje nije sad ni bitno jel ga koristila službena Moskva ili su se neki špijuni dočepali manje količine ili čak britanske tajne službe, netko je bacio Novičok 

To je problem brajo moj 

Počet će naoružavanje kemijskim bojnim otrovima po planeti jer nitko ne voli da netko to ima a on sam nema
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 08:53

Nervni plinovi su u biti hlapljive tekućine i ta para je nervni plin koju ako uneseš u organizam napada kemijskom reakcijom živčani sustav, otežano disanje, ubrzanje otkucaja srca  srčani udar u kombinaciji stezanja pluća, ono tijelo se grči 

Gas maske i zaštitna odjeća ovdje kad je plin onda će ipak zaustaviti dodir te pare i tijela bilo da je riječ o dišnom sustavu bilo o koži 

Onda imaš isto ovako samo mu je kemijski sastav teži s ciljem da se ta para nerasprši nego da kontaminira prostor na koji je bačena i baš zato šta je krupnija molekula opet gas maska to filtrira a zaštitna odjeća blokira kontakt s kožom 

Novičok je sintetička ultrafina prašina nešto ko da koncentrirani azbest negdje baciš samo jako sitni prah, niti će ti gas maska to filtrirat a očito toliko je sitan da će naći načina da uđe i pod zaštitnu odjeću 

Dodatni problem je šta je sintetički a nemožeš ga detektirat u prostoru šta znači da tamo gdje je bačen kontaminira areu jako dugo
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 09:22

Rusija će se ipak morati izjasniti jeljel oni ovo proizvode ili šta jer su potpisnica kemijskog nenaoružavanja

Srbija vojno koketira sa Rusijom, dođu ovdje sa svojim vojnim avionima i tako,, ono manji je problem kad Rus instalira rakete u Srbiji dometa dvjesto kilometara nego ovo 

Ti moraš ovdje izolirat zemlju koja proizvodi bojne otrove

Ovo ti je priča koja prevazilazi pitanje ulaska Srbije u EU i sličnu tematiku
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by Ringo10 on 14/3/2018, 10:26

JAk mi otrov a nije mogao ubiti onoga penzionera i njegovu kcerku.

Tu neko nekoga zajebava.
Ringo10
Ringo10

Posts : 6898
2015-09-24


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 10:35

Kako god ovo se ipak mora proučiti

Jučer ili prekjučer neka naftna mrlja u Jadranu pa onda čitam da Hrvatska nema ni svoj brod za čišćenje naftnih mrlja nego ima neki u Trstu znači mi bi LNG terminal a tko jebe sve ako dođe do havarije.

Mislim to su očito ogromni propusti i neodgovornost svih ovih na vlasti šta je ogromna sramota 

Šta se tiče ovog Novičoka to je takva stvar da jedino možeš poprskati zaštitnu odjeću nekim ljepilom da taj sitni prah koliko toliko blokira a gas maska ništa nego jedino boce na kisik tj vidit sa roniocima i tim diverzantskim vodom i to pošto oni za operacije na moru imaju te boce s kisikom i tu šemu

Neočekujem napad Novičokom na području Hrvatske no očito bolje imati pripremljeno nešto pa makar na razini voda za svaki slučaj
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by Ringo10 on 14/3/2018, 11:00

@RayMabus wrote:Kako god ovo se ipak mora proučiti

Jučer ili prekjučer neka naftna mrlja u Jadranu pa onda čitam da Hrvatska nema ni svoj brod za čišćenje naftnih mrlja nego ima neki u Trstu znači mi bi LNG terminal a tko jebe sve ako dođe do havarije.

Mislim to su očito ogromni propusti i neodgovornost svih ovih na vlasti šta je ogromna sramota 

Šta se tiče ovog Novičoka to je takva stvar da jedino možeš poprskati zaštitnu odjeću nekim ljepilom da taj sitni prah koliko toliko blokira a gas maska ništa nego jedino boce na kisik tj vidit sa roniocima i tim diverzantskim vodom i to pošto oni za operacije na moru imaju te boce s kisikom i tu šemu

Neočekujem napad Novičokom na području Hrvatske no očito bolje imati pripremljeno nešto pa makar na razini voda za svaki slučaj
JA ne znam o cemu ti to.

Sve ovo sa ovim Skrepalom je jedna gomila engleskog sranja. U moru drugih engleskih sranja.
Ringo10
Ringo10

Posts : 6898
2015-09-24


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 11:07

Meni je poprilično svejedno čije je to sranje, ostaje činjenica da to netko baca okolo kako mu prne i to nemijenja ovo šta pričam 

Ja nisam baš 100% siguran čije je to maslo a nisam od onih koji će zanemarivat činjenice a to je da netko to baca uokolo
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by Guest on 14/3/2018, 11:09

ruska kgbovska m16 cia posla
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by Guest on 14/3/2018, 11:09“Is the tea supposed to glow like that?” 

“No worries, is the best tea grown in organic fields next to Chernobyl. Very safe.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by Ringo10 on 14/3/2018, 11:11

@RayMabus wrote:Meni je poprilično svejedno čije je to sranje, ostaje činjenica da to netko baca okolo kako mu prne i to nemijenja ovo šta pričam 

Ja nisam baš 100% siguran čije je to maslo a nisam od onih koji će zanemarivat činjenice a to je da netko to baca uokolo
MA da, Rusiji bas treba likvidacija nekog penzionera koji je potpuno beznacajan.
Ringo10
Ringo10

Posts : 6898
2015-09-24


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by RayMabus on 14/3/2018, 11:15

Kako god, čuj država mora imati minimum minimuma NBKO zaštite

N nuklearno ono nuklearka Krško i to

B biološko laboratoriji i to 

K kemijsko 

O je obrana 

Problem sa ovim Novičekom je šta sad treba vidite zaštitna odjeća i to očito treba prskati nekim ljepilom da bar koliko toliko stegne da taj sitni prah neuđe te gas maske ovdje moš zaboravit nego samo one sa kisikom 

Znači to jedan vod tj pripremljenu opremu i obuku za to moraš imati  to ti je minimum minimuma
RayMabus
RayMabus

Posts : 80318
2014-04-11


Back to top Go down

Re: Šta je Novichok, najsmrtonosniji nervni otrov

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum