Povijesni detalji

Go down

Povijesni detalji

Post by mortal on 3/3/2018, 14:27


sažeci

ZANIMLJIVE SU MI KOCKICE CRVEN , BIJELI , PLAVI U OBLIKU GRBA NA NARUKVICI MUMIJE FARAONA SHESHONG IIBlago Tanisa Svezak 58 Broj 3, svibanj / lipanj 2005

Bob Brier
Kraljevska bogatstva otkrivena tijekom Drugog svjetskog rata su suparnica onima Tutankhamuna, ali ostaju gotovo nepoznati.

[slika] Zaštitne oči Horusa krase narukvice na mumiji faraona Sheshonq II, no gravirani nazivi ukazuju da su napravljeni za Sheshonq I, koji se spominje u Bibliji. (Araldo de Luca)

Milijuni Amerikanaca bili su zbunjeni kada su bogatstva Tutankamona obilazila zemlju sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Sada, kako se priprema za novu izložbu, nova generacija željno čeka priliku vidjeti dječaka kraljevski kraljevski pribor. Ali postoji još jedno kraljevsko egipatsko blago, od drevnog grada Tanisa, u delti Nila sjeveroistočno od Kaira, koji je na mnogo načina još spektakularniji, ali ostaje gotovo nepoznat široj javnosti.

Krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina prošlog stoljeća u Tanisu je pronađen čitav kompleks kraljevskih grobnica, dajući četiri zlatne maske, čvrste srebrne lijesove i spektakularni nakit, a neki čak i jednom nosi faraon spomenut u Bibliji. Blago su jedno od najvećih arheoloških otkrića svih vremena. No, budući da je otkriven tijekom Drugog svjetskog rata, a objavljen je samo na francuskom, to je postalo nezapaženo. Čak i danas, posjetitelji egipatskog muzeja u Kairu okupljaju oko Tutankhamunove zlatne maske i gawk, ali prošetaju ravno u prostoriju u kojoj se prikazuju blago Tanisa. I dok svi znaju ime Howarda Cartera, on je bager Tanisa egipatski trivijalnost. To je Pierre Montet.

Godine 1939., Montetova jedanaest godina iskopavanja u Tanisu, doslovno je pogodio zlato. 27. veljače pronašao je grob kraljeva, koji je natpisima identificiran kao Osorkon II. Bilo je nekoliko soba, ali sve je bilo pljačkano. Ipak, ostao je, međutim, bio nevjerojatan kvarcitni sarkofag za Osorkonov sin, Takelot II; stotine ushabtisa (figurice slugu koji bi magično oživjeli i služili faraonu u sljedećem svijetu); alabaster staklenke; i drugih objekata. To je bilo veliko otkriće za Montet, ali bilo je teško vrijeme za svijet. Dok je uklonio artefakte iz groba, Hitler je zaplijenio Čehoslovačku.

Kad je grob bio uklonjen, Montet je otkrio još jednu susjednu grobnicu, ali ovaj je bio nesmetan. Zidni natpisi spomenuli su Psusennes I i ležali su na podu čvrstog srebrnog lijesa sa sokolovom glavom. Tri dana kasnije, 21. ožujka, Egipatski kralj Farouk stigao je za otvaranje lijesa. Bio je nagrađen vidom zlatne maske za lice i prekrasnim zlatnim nakitom. Ali bilo je još veća iznenađenja. To je očito bio kralj, ali natpisi su pokazali da nije bio Psusennes, već prije bio nepoznat kralj, Sheshonq II. Sa srebrnim lijesovima i nakitima koji su se sukobljavali s Tutankhamunovim, ti sjeverni kraljevi očito su bili snaga s kojom treba računati, a nisu bili slabi vladari koji su jedva primjenjivali na ono malo snage koju imali.

Montet je pronašao netaknuti pokop faraona Sheshonq II, ali natpisi na zidu rekli su da je grob sagrađen za Psusennes. Gdje je bio? U rujnu 1939. Njemačka je napala Poljsku. Francuska i Engleska reagirale su proglašavajući rat, ali Montet je nastavio istraživati. Nakon što je uklonjen Sheshonqov pokop, Montet je pritisnuo dalje u kompleks grobnice, otkrivajući nekoliko pljačkanih komora. Konačno, 15. veljače 1940. došao je do hodnika zapečaćen jednim ogromnim granitnim čepom napravljenim od dijela obeliska Ramesesa II - više recikliranja. Sedam dana, Montetovi su radnici skrenuli dalje u blok, i konačno, kao što Carter gleda u Tutankhamunov grob, Montet je pogledao u sobu. Vidio je zlatne i srebrne posude i šalice, ushabtis, i netaknutog ružičastog granitnog sarkofaga Psusennesa. Kraljevsko lice bilo je prekriveno spektakularnom zlatnom maskom, a na tijelu je nakit jednak Tutankhamunu.

Danas, budući da Tutankhamon ponovno započinje kraljevsku povorku kroz Sjedinjene Države, dobro je zapamtiti Tanisa i njegovog otkrića, Pierrea Monteta. Blago Tutankhamuna može biti opsežnije, ali Montet je pronašao tri netaknuta kraljevska groblja, postignuće koje nikad neće biti jednako. A kada je u pitanju zlato i nakit, Tanisova blaga može se držati vlastitim čak i sa Tutankhamunovim draguljima.

Bob Brier je viši znanstveni suradnik na CW Post kampusu na Sveučilištu Long Island i dopisni urednik arheologije.
avatar
mortal

Female
Posts : 4665
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum