Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti?

Go down

Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti?

Post by My Brother Billo on 5/10/2017, 03:39


SCREENSHOT
[url=https://twitter.com/share?text=Vikin%C5%A1ki ma%C4%8D napravljen znanjem iz budu%c4%87nosti?&url=https://www.express.hr/znanost/vikinski-mac-napravljen-je-s-tehnologijom-iz-buducnosti-11955&hashtags=express][/url]
[url=whatsapp://send?text=Vikin%C5%A1ki ma%C4%8D napravljen znanjem iz budu%C4%87nosti?...https://www.express.hr/znanost/vikinski-mac-napravljen-je-s-tehnologijom-iz-buducnosti-11955][/url]


[size=31]Čistoća mačeva napravljenih između 800. i 1000 g. šokirala je arheologe, a za to ne postoji logično objašnjenje

Vikinški mač nazvan Ulfberht izrađen je od metala toliko čistog da današnjim znanstvenicima naprosto nije jasno kako je tako nešto uopće moglo biti napravljeno  u doba u kojem je, piše Ancient Origins.
Naime, do sada je pronađeno oko 170 primjeraka Ulfberhtova, koji su nastali u razdoblju od 800. do 1000. godine nove ere, a tehnologija potrebna za njegovu enigmatski metalurški sastav, ljudima je bila nepoznata sve do industrijske revolucije.

[size=31]Kako su Vikinzi znali tehnologiju budućnosti?

U procesu kovanja željeza, ruda se mora zagrijati do 1650 stupnjeva Celzijusa kako bi postala tekuća, omogućujući kovaču uklanjanje nečistoća. Također, u rudu se dodaje ugljik da bi krhko željezo postalo jače i otpornije. Srednjovjekovna tehnologija nije omogućavala da se željezo zagrijava do te temperature.

SCREENSHOT
No, Ulfberht gotovo nema nečistoća, a sadržaj ugljika je čak trostruko veći od drugih mačeva tog doba - po čemu se on nalazi 1000 godina ispred svog vremena.

Opće je prihvaćeno kako su peći izumljene za vrijeme industrijske revolucije bili prvi alati za grijanje željeza u ovoj mjeri.

[size=31]Moguća veza s istokom[/size]

Kovači diljem Azije su proizvodili najbolje mačeve u povijesti, od kojih je jedan od primjera čelik iz Damaska, koji je po kemijskom sastavu sličan Ulfbreht mačevima. Mnogi artefakti koji vode porijeklo iz Azije, Indije i drugih istočnih dijelova svijeta su pronađeni u modernoj Skandinaviji.
Stručnjaci vjeruju da željezo upotrijebljeno u Ulfbreht mačevima zapravo potječe iz modernog Irana. Istraživači ukazuju na to da su Vikinzi došli do materijala preko trgovaca, mijenjajući skandinavska dobra kao što je recimo krzno.

[size=31]I danas bi ga bilo teško proizvesti[/size]

Ugledni suvremeni kovač za kojeg kažu kako je među rijetkima koji bi i danas bili u stanju izraditi mač poput Ulfberhta, Richard Furrer, objasnio je kako bi to bio iznimno kompliciran postupak.


- Iskreno, to bi bilo nešto najteže za napraviti, čak i meni. Doista, mislim da ljudi koji su ga proizvodili prije 1200 godina bili čarobnjaci ili naprosto nešto nadnaravno. Nevjerojatno je koliko se taj mač može savijati bez pucanja, a opet biti tako čvrst - istaknuo je.

[size=31]Raširen po Europi[/size]

Mač su na starom kontinentu koristile brojne nacije, no njegovo se porijeklo definitivno pripisuje Vikinzima, a koristila ga je samo nekolicina povlaštenih, odličnih ratnika.

WIKIPEDIA

Zašto mačevi ove vrste imaju natpis Ulfberht ( (+VLFBERHT+) je još uvijek zagonetka, budući da se taj naziv ne pojavljuje u pisanim tekstovima iz tog doba.
Moguće je da je to ime mjesta u kojem su mačevi proizvedeni ili ime dodano kako bi se mogla dokazati autentičnost, a činjenica da su se mačevi pojavljivali u razdoblju od preko 200 godina ukazuje na to da njih nije proizvodio samo jedan kovač. Istraživači vjeruju da je Ulfbreht u stvari franačko ime. [/size][/size]
avatar
My Brother Billo

Posts : 2237
2017-04-17


Back to top Go down

Re: Vikinški mač napravljen znanjem iz budućnosti?

Post by My Brother Billo on 5/10/2017, 03:40

avatar
My Brother Billo

Posts : 2237
2017-04-17


Back to top Go down

Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum