ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Wed 16 Apr - 9:07

Na ovoj temi možete opisati, zalijepiti ili na drugi način dodati vježbe za fizičko tijelo i duh. To mogu biti meditativne vježbe, male praktične vježbe, vježbe istezanja, objašnjavanje ispravnih pokreta tijekom treniranja... Sve je na vama!
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Wed 16 Apr - 9:18

Za početak:


Pet tibetanaca - vježbe za mladost, vitalnost i zdravlje

Tibetanski svećenici koristili su određene vježbe kako bi živjeli duže i zdravije. Program njihovih vježbi opisao je Peter Kelder u svojoj knjizi Drevna tajna fontane mladosti. Ovaj naziv itekako ima smisla jer ako ih redovito vježbate, pet Tibetanaca će vam pomoći da pomladite čitav organizam, kako fizički, tako i psihički.Mnogo je dobrobiti ovih vježbi, a neke od njih su bolji san, ujutro se budite svježi i puni energije, poboljšanje zdravstvenog stanja, sprečavanje gubitka koštane mase, bolje pamćenje, smanjenje depresije i napetosti, gubitak težine, poboljšanje fizičke snage i izdržljivosti, emocionalnog i mentalnog zdravlja, itd

Kako i samo ime kaže, vježbe pet Tibetanaca sastoje se od pet vježbi koje potiču energetski tok kroz sve čakre. Riječ čakra dolazi iz sanskrtskog jezika i znači kotač. Čakra je energetski vrtlog, smješten u ljudskoj auri. Opisuje se kao posredni organ koji prima energiju izvana i usmjerava je dalje u organizam.

Smještaj sedam glavnih čakri odgovara glavnim živčanim spletovima. Čakra je aktivni centar koji prima, usvaja i oslobađa životnu energiju.

Vježbe pet Tibetanaca stimuliraju energetski tok kroz sve čakre i daju život stanicama, organima i žlijezdama. Također, utječu na razvoj mišića i doprinose jednoj čvršćoj i zdravijoj muskulaturi.

Vježbe pet Tibetanaca nemaju ograničenja što se tiče starosne dobi vježbača – mogu ih vježbati svi uzrasti. Pritom je važno da vježbe izvodite pravilno te da dišete u skladu s pokretima.

Upravo harmonijom pokreta i disanja, potiču se energetski tokovi kroz čakre što stvara osjećaj zdravlja i vitalnosti.

Kako vježbati

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda 5-tibetan-rites1

Vježbe izvodite točnim redoslijedom, od prve do pete.

Svih pet vježbi radite s istim brojem ponavljanja. Počnite s onoliko ponavljanja koliko vam odgovara.

Starije osobe, na primjer, mogu osjećati da im je potrebno da počnu s 3 ponavljanja, a mlađe s 9 ili 11.

Ono što je važno je da počnete neparnim brojem, znači možete početi s 1, 3, 5, 7, itd.

Svake sedmice povećate broj za dva ponavljanja. Ako ste počeli u ponedjeljak s 3 ponavljanja, sljedećeg ponedjeljka ćete prijeći na 5, i svakog narednog povećavati za 2.

Kada dođete do 21 ponavljanja svake vježbe onda se ponavljanja više ne povećavaju.

I dalje nastavite vježbati samo s 21 ponavljanjem za svaku vježbu.

Između vježbi možete ustati, staviti ruke na bokove, udahnuti na nos i izdahnuti na usta. To ponovite dva puta. Tako se ostvaruje bolji prijelaz između vježbi.

Dodatna prednost ovoga vježbanja jest i da ono ne oduzima puno vremena. Naime, pet vježbi po 21 ponavljanje moguće je izvesti u desetak minuta.

U vrlo kratkom vremenu ćete tijelu dati izvrsnu fizičku aktivnost koja ima mnoštvo dobrobiti za zdravlje.

Da bi poboljšali učinak pet tibetanaca, smanjite unos šećera i masnoća, a više jedite lako probavljivu hranu. Najbolje je raditi vježbe ujutro, prije doručka.

1. vježba

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda 1

Stanite uspravno sa rukama ispruženim sa strane. Prste držite zajedno, dlanovi su otvoreni i okrenuti prema dolje, stopala su u ravnini ramena. U ovakvom položaju okrenite se za puni krug u smjeru kazaljki na satu (sa lijeve na desnu stranu). Dok se okrećete duboko udišite i izdišite. Kad ste završili sa okretanjem, stanite sa spojenim stopalima i stavite ruke na kukove. Duboko udahnite na nos i izdahnite kroz usta. Ukoliko imate vrtoglavicu, ispružite ruke ispred sebe i gledajete u vrhove prstiju, vrtoglavica će brzo nestati.

2. vježba

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda 2

Lezite na leđima na ravnoj tvrdoj podlozi. Ispružite noge, zglobovi neka vam se dodiruju. Ruke su vam uz tijelo sa dlanovima na podu. Udahnite kroz nos, dignite noge malo preko 90 stupnjeva i glavu približite čim više prsima, ne odvajajući ramena od poda. Sve ovo napravite jednim pokretom i zadržite dah, pa lagano uz izdisaj spustite glavu i noge.

3. vježba


Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda 3

Kleknite sa okomito postavljenim nožnim prstima. Neka vam koljena budu malo razmaknuta., a kralježnica izravnana. Ruke stavite na stražnjicu, a bradu na prsa. Udišite i zabacujte glavu što više unatrag, najviše što  možete. Zadržite malo dah i zatim se izdišući vratite u početni položaj.

4. vježba

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda 4

Sjednite ispruženih nogu. Dlanove položite na tlo u ravnini sa kukovima (uz stražnjicu), a kralježnica je uspravna, glava na prsima. Udahnite, podignite kukove i savinite koljena, glavu potisnite unatrag, tako da formirate most. Na kratko se zadržite u tom položaju i zatim se uz izdisaj vratite u početni sjedeći položaj.

5. vježba


Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda 5

Počnite ovu vježbu tako da pridržavate tijelo sa ispruženim rukama, dlanova uprtih u tlo, i na prstima. Glava vam je zabačena unatrag. Ispruženih ruku i nogu, udišući podignite kukove, a glavu položite na prsa, kako bi oblikovali trokut. Uz izdisaj se vratite u početni položaj. Osim dlanova i stopala, tijelo za vrijeme izvođenja ove vježbe ne spuštamo na tlo.
Vježbe pet Tibetanaca možete raditi ujutro ili navečer, kad vam najviše odgovara.

Prilikom izvođenja svake vježbe, usredotočite se na pravilno disanje. Udahom ispunite svoje tijelo zrakom i omogućite otvaranje energetskih tokova.

Izdisanjem zamislite da iz vašeg organizma izlaze sve napetosti koje ste nakupili od prethodnog vježbanja.

Nakon vježbanja preporučuje se tuširanje mlakom vodom.


http://www.furaj.ba/clanak/pet-tibetanaca-vje-be-za-mladost-vitalnost-i-zdravlje/
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Wed 16 Apr - 9:20

Za opuštanje... naravno vi ćete učiniti sve suprotno od navedenog. :)

avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Wed 16 Apr - 11:12

Pa,po gradu se gledam što više pješke kretati,dobro za kondiciju,malo trekinga,po okolnim bregovitim vinogradima,a za kraj plivanje u obličnjim bazenima..neke posebne vježbe,pa i ne upražnjavam..
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by genitalni_herpes Wed 16 Apr - 14:23evo mal za vježbat...
genitalni_herpes
genitalni_herpes

Male
Posts : 539
2014-04-11


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Wed 16 Apr - 18:13

bogomdani wrote:Pa,po gradu se gledam što više pješke kretati,dobro za kondiciju,malo trekinga,po okolnim bregovitim vinogradima,a za kraj plivanje u obličnjim bazenima..neke posebne vježbe,pa i ne upražnjavam..

Ja volim Tao vježbe i radim vježbe za ruke otkad sam imala problema s njima, koristim bućice i gumene igračke za pse.  :D Inače na plivanje ću obavezno ići ovo ljeto. Ipak mi je klasična glazba najbolja meditacija iako imam nešto od Deepak Choprae. Ostalo mi je onako zanimljivo za pogledati i možda probati.
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Thu 17 Apr - 10:01

Evo jedne meditacije by Deepak Chopra, za opuštanje:

avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Thu 17 Apr - 10:29

Liječite srce zahvalnošću!


Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Srce-1024x683Danas se zna da su emocije produkt mozga, srca i samog tijela, no, mnoga zdravstvena istraživanja pokazuju kako naše srce ipak igra jednu od važnijih rola u tom kompliciranom mehanizmu stvaranja emocija. Institut HeartMath, osnovan u Americi 1991., jedan je od najvećih istraživačkih centra koji se bave dekodiranjem temeljne mehanike stresa. Zbog toga je ovaj centra napravio mnoge studije u kojima istražuje i identificira odnos između emocija i srca. Rezultat studija uvelike omogućavaju novi uvid  u otkrivanju odnosa između naših emocija, zdravlja i vitalnosti.
Emocije i srce
HeartMath studije definirale su vezu između srca i mozga i otkrile vrlo zanimljivu činjenicu da je srce je u stalnom dvosmjernom dijalogu s mozgom. U toj vrućoj komunikaciji srce ipak šalje više informacija prema mozgu nego mozak prema srcu. Ovo istraživanje objašnjava i kako srce reagira na emocionalne i mentalne reakcije i zašto određene emocije izazivaju stres i crpe energiju. Kada se pobude osjećaji poput ljutnje, frustracije, tjeskobe i nesigurnosti, ritam srca postaje nepravilan.Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Graf
Ovi nepravilni uzorci putuju u emocionalni centar u mozgu koji ih prepoznaje kao negativne ili stresne. Ovi signali tada stvaraju stvarne osjećaje koje osjećamo negdje u predjelu srca, ali i drugdje u tijelu. Taj nepravilni ritam srca za rezultat ima i blokadu naše sposobnost britkog mišljenja.
Ove su studije,  nadalje pokazale da je rizik od razvoja bolesti srca značajno povećan kod ljudi koji često doživljavaju stresne emocije poput iritacije, ljutnje ili frustracije. Te emocije stvaraju lančanu reakciju u tijelu: povećavaju razine stresnih hormona, stišću krvne žile i podižu krvni tlak, a imunološki sustav slabi. Ako takvo stanje stresa ostane konstantno neko vrijeme, tijelo će biti značajnije oštećeno, što dovodi do razvoja mnogih bolesti.

Isto tako, HeartMath istraživanja pokazuju, da kada doživljavamo iskrene emocije poput uvažavanja, ljubavi, brige i suosjećanja, srce stvara potpuno drugačiji, ustaljeni ritam. Znanstvenici smatraju da taj skladni ili gladak ritam srca,  pozitivno utječe na cijeli kardiovaskularni  i živčani sustav, te tijelo drži u savršenoj ravnoteži. Tada i mozak zna da se srce osjeća dobro, pa mi često takav sklad doživljavamo kao blagi i topli osjećaj u području srca.
 
Budite zahvalni i liječite srce
Osjećaj istinske zahvalnosti je jedan od najvažnijih konkretnih i pozitivnih emocija koje svaki pojedinac može najlakše generirati sam od sebe i održavati na duže vrijeme. Gotovo da svatko od nas ima nešto u životu na čemu je istinski zahvalan, nešto što istinski cijeni. Ono što moramo na dnevnoj bazi raditi je osvijestiti tu činjenici i iskreno biti zahvalni za to što imamo. Taj čin zahvalnosti u nama će otvoriti prostor ugodi, a toplina će obuzeti cijelo naše tijelo. „Važno je naglasiti da sama mentalna slika nekog sjećanja ne stvara pomak u našem srčanom ritmu, već moramo osjetiti emocije povezane s tom memorijom. Mentalne slike obično ne proizvode iste rezultate kao  fokusiranje na pozitivne osjećaje”  rekao je vođa  projekta McCraty.

Tehnika prizivanja pozitivnih emocija može pomoći u prevladavanju stresnih misli i pripadajućih negativnih emocija, te u život unijeti emocionalni balans, što će rezultirati poboljšanjem kardiovaskularnog zdravlja.
Pravilna prehrana i vježbanje sigurno će uvijek biti na prvom mjestu za zdravlje srca, no ova nova otkrića lansiraju i treći, vrlo bitan faktor za opću dobrobiti kardiovaskularnog sustava. Ovaj novi pristup “tretiranja” srca koriste već i mnoge bolnice u svojim  kardiološkim rehabilitacijskim programima diljem Amerike.


http://lifex.hr/lijecite-srce-zahvalnoscu/
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Thu 17 Apr - 10:35

Sve je ok s vježbanjem, no treba se znati i opustiti. Zato osobno preferiram Tao jer ima lagane vježbe koje stimuliraju meridijane po tijelu i ne traže komplicirane pokrete. Promišljene su za sve dijelove tijela, unutarnje i vanjske organe, čak i u koje doba dana ih vježbati i u kakvom položaju. Kao i yoga uključuju tehnike disanja, meditiranje na životinje i sl. , no mnogo su lakše za izvođenje. Odaberem ih par po potrebi, neke su opće, neke su specifične i nakon njih se osjećam veselije. Tko vam brani da pritom slušate kakvu zanimljivu muzikicu za opuštanje ili meditaciju? Nitko.


 :D  lol!
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Thu 17 Apr - 10:47

O kakvim ja to meridijanima i paralelama pričam, kroz koje teče energija, ovdje, je li? :D  Na čakre smo još koliko toliko navikli (yoga), kao i na sefirote (kabbalah). Evo ovako bi to izgledalo, a prema njima se ravna i akupunkutra:

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Meridians

http://www.healingqigong.org/the-12-meridians
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Thu 17 Apr - 10:50

Boc - boc!  :D 

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Akupunktura
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Brain32 Sat 19 Apr - 0:13

Ovo je više nekakav wellness nego fitness ali treba i to ponekad  :)
Brain32
Brain32

Male
Posts : 1389
2014-04-15


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Mon 21 Apr - 22:15

Pa navela sam tamo i meditativne vježbe, a one mogu biti lagane ili čak na prvi pogled pasivne.  :D To ne znači da neće biti govora i o nečem dinamičnijem.  ;) Drago mi je vidjeti te, Brain. :)
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by jack_reacher Mon 21 Apr - 22:58

charry wrote:Za opuštanje... naravno vi ćete učiniti sve suprotno od navedenog. :)

lako se njemu opuštat uz 30g mlađu ženu koja je još pritom zgodna i uspješna(za razliku od recimo bebekove),eh šta znači živjet na staroj slavi,charry trebaš se opuštat uz pink floyd,mirisne svijeće i neke lagane opijate,to je pravo iskustvo.. ;) 

jack_reacher
jack_reacher

Male
Posts : 974
2014-04-14


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by mortal Wed 7 May - 10:10

Liječite srce zahvalnošću!

ako je osoba puna gorčine radi kojekakvih životnih situacija- gubitak posla, gubitak bližnje osobe, bolest, neizlječiva bolest bližnjih,niz drugih teških situacija.... ovaj savjet djeluje apsurdno i provocirajuće
čemu bi takve osobe trebale biti zahvalne ? što proživaljavaju nateže brodolome svog života i života svojih bližnjih??
takve osobe trebaju razumnost oko sebe a ne streljanje kojekavim apsurdima


Pet tibetanaca - vježbe za mladost, vitalnost i zdravlje


ovo su odlične vježbe, slične terapijskim
ako se uspijem natjerati sigurno bi koristile
za gipkost tijela ako ništa drugo
mortal
mortal

Female
Posts : 17863
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Guest Wed 7 May - 14:03

Puno hodanja,puno plivanja,puno rada,lagane prehrane,puno šeksanja..i čovjek bude kao pantera...
avatar
Guest
Guest


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by mortal Wed 7 May - 21:06

bogomdani wrote:puno šeksanja..

moraš biti u HDZ-u???
mortal
mortal

Female
Posts : 17863
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by genitalni_herpes Wed 7 May - 22:02

dakle ja se ovak održavam...

Prije 13-15g. sam išao u teretanu i bio tamko besplatno, sastavljao što trebaju vježbat ljudi(moš mislit, ko da sam znao :D- okvirno nije problem predlagati, no nebitno) i tak...ugl. baš sam bio kul zgodan totalno, al dobro i toliko sam godina imao da to nije bio problem.....ne sviđa mi se teretana, puno je bolje kako kaže svetac šetat, šeksati trčat itd. Ja recimo jedem dosta sporo, često trčim + mal nogomet i mal tenis...i to je sasvim dovoljno, teretana nije potrebna...180cm, visine, 85 težine, nemam više "pločice" i šta ja znam, al to je sasvim ok za bit u ok formi...ne prežderavat se čokoladom, šećerom i jesti sporo. Puno vode..


Last edited by genitalni_herpes on Wed 7 May - 22:03; edited 1 time in total
genitalni_herpes
genitalni_herpes

Male
Posts : 539
2014-04-11


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by mortal Wed 7 May - 22:03

genitalni_herpes wrote:dakle ja se ovak održavam...

Prije 13-15g. sam išao u teretanu i bio tamko besplatno, sastavljao što trebaju vježbat ljudi i tak...ugl. baš sam bio kul zgodan totalno, al dobro i toliko sam godina imao da to nije bio problem.....ne sviđa mi se teretana, puno je bolje kako kaže svetac šetat, šeksati trčat itd. Ja recimo jedem dosta sporo, često trčim + mal nogomet i mal tenis...i to je sasvim dovoljno, teretana nije potrebna...180cm, visine, 85 težine, nemam više "pločice" i šta ja znam, al to je sasvim ok za bit u ok formi...ne prežderavat se čokoladom, šećerom i jesti sporo
a koliko si star iliti mlad
mortal
mortal

Female
Posts : 17863
2014-04-16

Lokacija: : CROATIA

Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by genitalni_herpes Wed 7 May - 22:04

mortal-joint wrote:
genitalni_herpes wrote:dakle ja se ovak održavam...

Prije 13-15g. sam išao u teretanu i bio tamko besplatno, sastavljao što trebaju vježbat ljudi i tak...ugl. baš sam bio kul zgodan totalno, al dobro i toliko sam godina imao da to nije bio problem.....ne sviđa mi se teretana, puno je bolje kako kaže svetac šetat, šeksati trčat itd. Ja recimo jedem dosta sporo, često trčim + mal nogomet i mal tenis...i to je sasvim dovoljno, teretana nije potrebna...180cm, visine, 85 težine, nemam više "pločice" i šta ja znam, al to je sasvim ok za bit u ok formi...ne prežderavat se čokoladom, šećerom i jesti sporo
a koliko si star iliti mlad
evo 32 ću odma...mlad, al kad bi bio profesionalan sportaš skoro za mirovinu...  :D
genitalni_herpes
genitalni_herpes

Male
Posts : 539
2014-04-11


Back to top Go down

Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda Empty Re: Vježbama do zdravlja i lijepog izgleda

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 3 1, 2, 3  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum