ex-iskon-pleme
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

U škole se uvodi djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

Go down

U škole se uvodi djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu - Page 3 Empty Re: U škole se uvodi djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu

Post by abraham 6/1/2025, 20:01

Recimo, ucenik , mislim 17 godina, je u Malmö ubio dvije nastavnice na radnom mjestu u radno vrijeme. Nemoguce predvidjeti, sprijeciti ili zustaviti. Prije je bio pretilan, pa isao na dijetu, poceo trenirati kao manijak, nakacio se na stereoide i samo jedan dan i menzi uzeo dva obicna kuhinjska noza i ubio dvije zene- nastavnice. Mislim da je jedna bila porijeklom iz BiH. Bilo kako bilo tadasnji segrt je negdje na darkweb( nemam pojma sto je to ) pokazao slike sa mjesta zlocina. Povratio sam. Da ne opisujem detalje. Dakle potpuno nepredvidivo i apsolutno nemoguce sprijeciti. Mozda da se u menzi jede rukama ili plasticni bestek ali i s njime se moze oko izvaditi itd.Nadam se da je ovo zadnji zlocin koji se desio ali....

abraham

2014-04-14

Back to top Go down

U škole se uvodi djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu - Page 3 Empty Re: U škole se uvodi djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu

Post by marcellus 7/1/2025, 13:53

Moja zadnja kolumna od lani, prije dva tjedna

Ne sjećam se kad je Zagreb doživio ovakav šok, ne sjećam se da su ljudi ikad bili ovako emocionalno potreseni. Nikad u povijesti škole nisu bile poprišta masovnih ubojstava, pa ni u najokrutnijim razdobljima povijesti. Razne vojske i vladari su činili zvjerstva nad civilima otkad je svijeta, no iracionalno, besmisleno nasilje bez očitih motiva, od terorističkih napada na šetače u centrima gradova do smrtonosnih napada na djecu u školi produkt je našeg vremena, 21. stoljeća. Nasilje nad nedužnim građanima se demokratiziralo i liberaliziralo: Više nije samo u domeni ludih careva i diktatora. Danas, izgleda, svatko može ubijati.
Nakon što stoljećima, tamo od prosvjetiteljstva, navodno mudri ljudi pokušavaju izgraditi "humanije društvo" i "bolji svijet", on je opasniji i luđi nego ikad. Možda ti ljudi ipak nisu tako mudri. A možda na "društvo" ionako ne može nitko utjecati - društvene promjene gotovo u potpunosti određuje dostupna nam tehnologija, ona definira način na koji ljudi razmišljaju i djeluju. Aktivistički pokreti su posljedica, ne uzrok društvenih promjena, ma što oni mislili o sebi i svojoj ulozi. Svijet se promijenio, nepovratno, a Hrvatska nije izolirani otok.

Normalno je, i ljudski, da svi prvo pitaju kako se to moglo spriječiti, zašto to nije spriječeno, i tko je kriv. Da se traže ostavke i odgovornost, da se traže krivci. Da se pita zašto se škole ne zaključavaju, zašto nije bilo portira. No pustimo da se emocije malo slegnu prije nego uradimo nešto ishitreno.
Škole će dobiti drukčija vrata, portire, možda i, kako Kenwood Kenon najavljuje, "koje imaju vještine za to", dakle naoružane. Zaključavat će se. Oko toga se svi slažu da je potrebno, i dužnost je vlade da to i provede. No hoće li to spriječiti buduće napade, i je li to ispravan put?
Nemam ništa protiv da se škole zaključavaju, i da imaju portira, naprotiv. Imam djecu u osnovnoj školi. No naivno je misliti da bi ikakav zaštitar mogao spriječiti nekog tko je baš čvrsto naumio izvesti pokolj u školi. Škola u Beogradu u kojoj je Kosta Kecmanović pobio školske kolege je imala zaštitara. On je bio prvi koji je dobio metak.

Što ako učenik odluči pobiti druge učenike? Nastavnik, netko od osoblja, netko iznutra? Što je sa školskim igralištima? Američke škole većinom imaju sve moguće sigurnosne mjere, pa se pokolji svejedno događaju. Neki pak sad kažu da su se škole nekad zaključavale i da su imale portira. Imale su - dežurnog učenika na porti, koji bi sasvim sigurno prvi nastradao. A nikakva brava nekog naoružanog i s namjerom da ubije neće spriječiti da uđe. Poznat mi je slučaj srednje škole koja ima zaštitara i zaključava se, a u koju je manijak naoružan nožem ušao preko prozora u prizemlju, da bi ga na kraju onesposobilo osoblje.

Vidite, ja želim da mi djeca budu sigurna, ali ne želim da idu u školu opasanu visokim zidovima, elektrificiranom ogradom, bodljikavom žicom, stražarnicama na kojima su čuvari s automatskim puškama, i oko koje je jarak s krokodilima. Takva škola bi izgledala kao zatvor, i bila bi zatvor. Kakvu bi takve škole poruku slale našoj djeci, u kakvom svijetu žive? U svijetu u kojem su manijaci pobijedili i šeću slobodno svijetom, a dobra djeca moraju biti zatvorena iza visokih zidova. To je svijet u kojem zapravo vlada nasilje i nasilnici.

Djetinjstvo iza mitraljeza i bodljikave žice? Ne, hvala

Pretvoriti škole u bunkere i neosvojive tvrđave znači priznati potpuni poraz naše civilizacije pred divljaštvom i barbarizmom svake vrste. Taj poraz smo dijelom već priznali barikadama na šetnicama koje bi trebale spriječiti terorističke napade automobilima, zračnim lukama u kojima su mjere sigurnosti pri ulasku u avion strože nego pri ulasku u sjedište CIA-e prije pola stoljeća.

Treba li čin usamljenog luđaka uopće stavljati u širi društveni kontekst? Jer, manijaka je uvijek bilo i biti će. No, mi imamo pravu epidemiju masovnih napada na civile, svugdje po svijetu! Svijet u kojem sam ja odrastao je bio drukčiji, na ulici ste uvijek mogli dobiti poštene batine od kvartovske bande, ali niste morali pretjerano strahovati od manijaka s automatskim puškama, luđaka koji nožem kolju sve redom po ulicama, djece djecoubojica, i fanatika opasanih eksplozivom.

Vjerujem da je to povezano s tim da svi koji se bore za "pravednije društvo" smatraju da prvo treba uništiti sve institucije i vrijednosti ovog postojećeg, nepravednog, homofobnog, ksenofobnog, mizoginog, rasističkog, klerofašističkog i kako ga sve već oni vide društva, sve njegove vrijednosti, kako bi ih se jednog dana zamijenilo novim vrijednostima i institucijama, a posljedice su da danas više nigdje nema nikakvih vrijednosti, građanska disciplina ne postoji, a nacije su u ruševinama i raspadu. Zato se događaju nekoć nezamislive stvari.

Neki pak i dalje krive društvo, no reći da je društvo krivo za sve je isto kao i reći da nitko ni za što nije kriv. Prebacivanjem krivnje na "društvo u cjelini" se amnestira počinitelja od odgovornosti, i time stvari postaju samo još gore, a raspad građanskog morala očitiji.

Najbolji sigurnosni mehanizam za škole, i sva ostala mjesta na kojima se danas više ne osjećamo sigurnima - a to su manje-više sva izvan kuće - nisu ni detektori metala ni zaštitari. Najbolji mehanizam je držati luđake u ludnicama, kriminalce u zatvorima, a teroriste u Guantanamu. Jer ako to ne budemo radili, svi zajedno ćemo se naći u jednoj velikoj ludnici. I treba prestati propagirati gluposti o integriranju svega i svačega u društvo: ako netko predstavlja predvidivu i realnu opasnost za zajednicu, treba bit izdvojen iz nje. On, ne svi drugi. Jer ovako naš svijet sve više nalikuje na prizore iz postapokaliptičnih filmova, gdje male ljudske zajednice u totalnoj izolaciji traže sigurnost od zombi apokalipse na ulicama. O nekakvom povratku na stare društvene regule, na žalost, ne smijemo ni sanjati niti je moguć.

I, pored toga, vratiti društvu mehanizme samoregulacije. Danas država ima monopol na regulaciju svega, no ona nije uvijek učinkovita. Policija nije uvijek tu kad vam treba. Građani moraju imati mogućnost, i ovlasti, braniti se sami, a ne da završe na optuženičkoj klupi ako pokušaju nekog obraniti od napada, ili da se moraju suočiti s tužbom za naknadu štete terorista čija su prava povrijedili spriječivši ga silom u nakani da počini krivično djelo. Danas se više nitko ne želi izložiti ni za kog drugog, jer time riskira ne samo da nastrada nego da još bude i na stupu srama, a ne heroj.

A kad god se ovakvo nešto desi, ti obrambeni mehanizmi društva dodatno slabe i nestaju. Loše stvari se jednostavno mogu dogoditi unatoč svemu. Onda se traži krivac koji je počinitelju omogućio da izvrši nedjelo, nakon toga pak država donosi još novih zakona i propisa, ide se s novim hipernormiranjem, što u konačnici obično stvara više novih problema nego što rješava starih.
Naravno, povući crtu nije lako, i svakako će jedan broj luđaka i kriminalaca proći ispod radara. Ali nikakve zaštitne mjere ne mogu potpunu jamčiti sigurnost, isto tako. Problem nije u tome što škole nisu dobro čuvane, nisu nikad niti bile, nego u tome što luđaci slobodno šeću gradom.

I tu dolazimo do pitanja koje sad mnogi postavljaju - zašto je psihijatar pustio opasnog luđaka da slobodno šeće gradom? Zašto liječnik koji je liječio 19-godišnjeg djecoubojicu iz Prečkog nije istog držao zatvorenog u bolnici, nego je odbio hospitalizirati ga unatoč zahtjevima njegove majke, koja je, kaže, i sama živjela u strahu od njega i onog što bi mogao uraditi, obzirom da je mladić imao dugu i bogatu povijest mentalnih bolesti?

Tko je pustio opasnog luđaka da slobodno šeće?

Je li krivnja dijelom na psihijatru, je li uradio kakav propust, utvrdit će inspekcija. U ovom trenutku se to još ne zna. Ali ostaje neugodna spoznaja da je u Hrvatskoj jako teško ikog prisilno hospitalizirati ako on sam to ne želi. Zakon ja takav da se nikog ne može poslati na prisilno liječenje bez sudske odluke, koju je potrebno donijeti u vrlo kratkom roku, u protivnom ga se mora pustiti.

Na to se za Novu TV osvrnula Katarina Dodig Ćurković, dječja psihijatrica. Objasnila je da su liječnici prije imali puno veće ovlasti kod prisilne hospitalizacije, cilj koje je ne samo zaštiti njega od sebe samog, nego i okolinu od njega.

"Pod utjecajem boraca za ljudska prava i određenih udruga, prije par godina se zakon revidirao i danas je puno složenije donijeti odluku o prisilnoj hospitalizaciji, odraslih i djece", kaže ona. "Osim tima liječnika mora biti uključen sud, socijalni radnici te skrbnik. Često smo pod imperativom ljudskih prava, ne samo što se tiče prisilnog liječenja nego općenito pristupa u liječenju pacijenata".

Sad isti ti borci za ljudska prava i iste te udruge koje su izlobirale zakon po kojem praktično nikog nije moguće prisilno hospitalizirati ako on sam to ne želi, kažu da je sistem neučinkovit i da sistem nije dobar. No, taj zakon je donesen na pritisak B.A.B.A i sličnih udruga zbog Mirjane Pukanić, za koju su tvrdili da ju je muž strpao u ludnicu kako bi je proglasio neuračunljivom i ovisnicom. Problem je što su svi koji su poznavali Mirjanu Pukanić i bez psihijatrijskog znanja mogli vidjeti da s tom ženom puno toga nije u redu, što je uostalom potvrdila i njena smrt - predozirala se lijekovima, da li namjerno ili slučajno, no svakako se to ne bi dogodilo da je bila pod nadzorom. Dakle, novi zakon donesen da bi se nju zaštitilo je prvo ubio - nju samu.

Što se starog zakona tiče, on stvarno jest omogućavao zloupotrebe, iako slučaj Mirjane Pukanić očito nije bio jedan od tih (no bilo je drugih slučajeva, gdje je kćerka liječnica strpala zdravu majku u ludnicu zbog stana!) ali novi je još gori jer ugrožava sigurnost puno šireg kruga ljudi.
Kao primjer, davne 1987. u Rijeci Aleksandar Relja je silovao i ugušio 13-godišnju djevojčicu, nakon čega je poslan u umobolnicu na Rabu, iz koje je nakon pet godina pušten na par dana kući. Tada je ponovo silovao i ubio djevojčicu. Pušten je iako je na prvom suđenju, na kojem je osuđen na 15 godina (!) izjavio:" Ako me pustite ja ću to opet napraviti". Kad je ponovo uhićen, osuđen je na 20 godina, jer zakon tada nije dozvoljavao dulju vremensku kaznu, i danas bi bio slobodan čovjek da se nije objesio u zatvoru prije puštanja na slobodu, bar je službena verzija takva.

Naravoučenje je, ne treba zakone donositi prema popisu lijepih želja aktivista i trenirati humanost gdje ne treba. Čini se da je i ovdje, kao i u nedavnom slučaju dječaka koji je maltretirao cijelu školu i zbog kojeg su se na noge digli i ministri i Vlada, problem što zakoni i sustav više brinu o pravima pojedinca koji ugrožava sve oko sebe i nije baš naročito normalan, nego svih ostalih, normalnih ljudi.

2014-04-16

Back to top Go down

Post by Zloguki prorok 7/1/2025, 14:16

Kada su se digli roditelji da onog divljaka ne prime u razred njihove dice, zbog toga što su ga selili iz škole u školu umjesto u popravni dom nikoga nije bilo briga. Bilo je pustite institucije da rade posao. A sada aktivisti koji vjerojatno spašavaju mačke ili neke druge beštije po ulici i koji čopore beštija drže u stanovima koji imaju svaki svoj ekosustav, kao donose odluku što je dobro za svu dicu u Hrvatskoj. 
Ono policija ispred škole. 
Šta je sljedeće, dica u narančastim keceljama hodaju u krug ispred škole za vrijeme v odmora. 
Nataknem ih sve na Qurac. 
Od mali nogu ih se ide učiti da su u kavezu, tako kada bude idući lockdown, ne nužno zbog virusa, iduća generacija će biti odgovornija...

U škole se uvodi djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu - Page 3 10000111
Zloguki prorok
Zloguki prorok

2023-08-31

AssadNaPodmornici likes this post

Back to top Go down

Post by AssadNaPodmornici 7/1/2025, 14:22

abraham wrote:Recimo, ucenik , mislim 17 godina, je u Malmö ubio dvije nastavnice na radnom mjestu u radno vrijeme. Nemoguce predvidjeti, sprijeciti ili zustaviti. Prije je bio pretilan, pa isao na dijetu, poceo trenirati kao manijak, nakacio se na stereoide i samo jedan dan i menzi uzeo dva obicna kuhinjska noza i ubio dvije zene- nastavnice. Mislim da je jedna bila porijeklom iz BiH. Bilo kako bilo tadasnji segrt je negdje na darkweb( nemam pojma sto je to ) pokazao slike sa mjesta zlocina. Povratio sam. Da ne opisujem detalje. Dakle potpuno nepredvidivo i apsolutno nemoguce sprijeciti. Mozda da se u menzi jede rukama ili plasticni bestek ali i s njime se moze oko izvaditi itd.Nadam se da je ovo zadnji zlocin koji se desio ali....
inače i fizička debljina uništava mozak. znanstvenici su u nazad otkrili veliku povezanost između zdravlja crijeva i zdravlja svega - od autoimunoloških bolesti, do tlaka, dijebetesa, do zdravlja mozga, čak i zdravlja psihe, ili recimo zdravlje crijeva majke u trudnoći i dok doji i dok je beba mala je kritično za ravoj dječjeg mozga. izgleda da glavni uzrok povećanja autizma u zadnjih 10-20godina i jest prehrana u trudnoći i dok je beba mala. 

debljina je sa druge strane upalni proces i nema tu ništa zdravo. 
tom momku koji je bio pretil vjerojatno debljina kroz dijetinstvo je spržila neurone u mozgu, i onda još na to dodaš koktel steroida ćao. 

ja znam i ljude iz realno života, a pun ih je internet, čim je ekipa smanjila unos rafiniranih ugljikohidrata a povećala unos životnjiskih proteina i fermentiranog povrća, već ovo je bilo dovoljno da se skinu sa depresije a da ne govorim ostalo. međutim unatoč ovim saznanjima idemo u obrnutom smjeru. u splitu pekare niču iza svakog ćoška a nepalci raznose junk food od jutra do mraka. dakle očekujem povećanje i defektne djece i autistične djece i ljudi sa psihozama.. bježi iz grada jbt

2018-06-14

Back to top Go down

Post by dijagram 7/1/2025, 14:26

A sto je cudno, tako nase vrle vlasti koje permanentno  biramo "rjesavaju" stvari.

No, malo iz stvarnosti, kaze uciteljica sljedecu poruku:

Dosla u popodnevnu smjenu ranije kao inace, vrata odskrinuta, unutra cistacica kaze, a necu ja svaki tren

otkljucavat zakljucavat dotrcavat, ostavila tako;)

Ucionica prljava ko svinjac, spremna za novo polugodiste.

Dobro, kod abena i epija sigurno je drukcije, oni su poslucnici i odani sljedbenici nasih gojenaca:)
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

Back to top Go down

Post by dijagram 7/1/2025, 14:32

AssadNaPodmornici wrote:
abraham wrote:Recimo, ucenik , mislim 17 godina, je u Malmö ubio dvije nastavnice na radnom mjestu u radno vrijeme. Nemoguce predvidjeti, sprijeciti ili zustaviti. Prije je bio pretilan, pa isao na dijetu, poceo trenirati kao manijak, nakacio se na stereoide i samo jedan dan i menzi uzeo dva obicna kuhinjska noza i ubio dvije zene- nastavnice. Mislim da je jedna bila porijeklom iz BiH. Bilo kako bilo tadasnji segrt je negdje na darkweb( nemam pojma sto je to ) pokazao slike sa mjesta zlocina. Povratio sam. Da ne opisujem detalje. Dakle potpuno nepredvidivo i apsolutno nemoguce sprijeciti. Mozda da se u menzi jede rukama ili plasticni bestek ali i s njime se moze oko izvaditi itd.Nadam se da je ovo zadnji zlocin koji se desio ali....
inače i fizička debljina uništava mozak. znanstvenici su u nazad otkrili veliku povezanost između zdravlja crijeva i zdravlja svega - od autoimunoloških bolesti, do tlaka, dijebetesa, do zdravlja mozga, čak i zdravlja psihe, ili recimo zdravlje crijeva majke u trudnoći i dok doji i dok je beba mala je kritično za ravoj dječjeg mozga. izgleda da glavni uzrok povećanja autizma u zadnjih 10-20godina i jest prehrana u trudnoći i dok je beba mala. 

debljina je sa druge strane upalni proces i nema tu ništa zdravo. 
tom momku koji je bio pretil vjerojatno debljina kroz dijetinstvo je spržila neurone u mozgu, i onda još na to dodaš koktel steroida ćao. 

ja znam i ljude iz realno života, a pun ih je internet, čim je ekipa smanjila unos rafiniranih ugljikohidrata a povećala unos životnjiskih proteina i fermentiranog povrća, već ovo je bilo dovoljno da se skinu sa depresije a da ne govorim ostalo. međutim unatoč ovim saznanjima idemo u obrnutom smjeru. u splitu pekare niču iza svakog ćoška a nepalci raznose junk food od jutra do mraka. dakle očekujem povećanje i defektne djece i autistične djece i ljudi sa psihozama.. bježi iz grada jbt
Jednog dana kad ostarim, pa onako, za 40-50 godina, napisat cu knjigu o svojim iskustvima:)

Imalo bi se sto zanimljivo  za procitati.  :coffee
dijagram
dijagram

Male
2015-08-09

Back to top Go down

Post by Zloguki prorok 7/1/2025, 21:25

Može mi netko objasniti zašto sve ove mjere kada se pogleda ova slika u najvišoj instituciji EU

U škole se uvodi djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu - Page 3 Scree169

U škole se uvodi djelatnik za sigurnost i civilnu zaštitu - Page 3 10000111
Zloguki prorok
Zloguki prorok

2023-08-31

Back to top Go down

Post by debotoijusto 8/1/2025, 16:07

MINISTAR znanosti, obrazovanja i mladih Radovan Fuchs (HDZ) izjavio je danas će uskoro biti gotov program izobrazbe osoba koje će obavljati poslove zaštite u školama te da će program, kada bude prihvaćen, izmjenama biti ugrađen u Zakon o obrazovanju odraslih.

Kada postupak donošenja izmjena pravilnika bude okončan, počet će podnošenje zahtjeva za zapošljavanje tih osoba. One će imati uvjet da program završe u roku od šest mjeseci, kada on stupi na snagu i kada bude omogućeno njegovo pohađanje, rekao je ministar.

Fuchs je kazao da ne bi mogao reći koliko će radnih mjesta biti odobreno, ali je dodao da se, kad se govori o odobravanju tehničkog osoblja, radi o stotinama novih radnih mjesta.

https://www.index.hr/vijesti/clanak/fuchs-uskoro-ce-biti-gotov-program-izobrazbe-ljudi-za-zastitu-skola/2630930.aspx

kao sto rekoh stotinama rece da ne zvuci mnogo tisuce jer toliko ima skola x 2 smjene 3-4 djelatnika minimum po ustanovi kostat ce ovo za popizdit a HDZjot uhljebi svoju retardiranu rodbinu
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by debotoijusto 8/1/2025, 16:14

Ovu školsku godinu u Hrvatskoj nastavu pohađa 455.819 učenika u 1.310 školskih ustanova

https://www.srednja.hr/novosti/najnoviji-podaci-u-cijeloj-drzavi-pada-broj-ucenika-samo-ih-na-ova-dva-mjesta-ima-vise-nego-prije/

1310 skola a on zbori o stotinama B-)
zatim nekakva izobrazba ? pa nekakve ovlasti pregleda ? a sve preko noci bez ikakve analize ucinka i troskova
sto bi tu moglo poci po zlu ?
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by debotoijusto 8/1/2025, 20:07

Srednje škole nemaju kuhinje i za vrijeme velikog odmora moramo otvoriti vrata. Kada u školi imate 1050 učenika kao kod mene, onda je veliki odmor rizik jer bilo tko iz generacije naših učenika može na kraju odmora ući s njima u školu i nećemo ga moći prepoznati. Da imamo kuhinje kao osnovne škole, djeca bi ručala u školi i ne bi izlazila, kaže u Briefingu Zlatko Stić, ravnatelj Prirodoslovne škole Vladimir Prelog u Zagrebu

Otkriva da njegova škola više od deset godina ima vrata na struju koja se zaključavaju pod satom, svi učenici imaju iskaznice, a na web stranici škole su objavljeni termini informacija kod profesora.

- Naša školska igrališta su istovremeno i javna, dostupna svim građanima. Tu rješenja nema. Neke škole su tražile da budu policajci na igralištima. To je nemoguće ostvariti. Ovaj događaj u Prečkom je bilo teško spriječiti. Počinitelj je bio bivši učenik. Vrata su bila zatvorena pa su otvorena na molbu roditelja. Nitko ne govori o zdravstvu i da je taj čovjek s obzirom na svoju dijagnozu trebao biti negdje drugdje, a ne na ulici.

Na porti su tehnička djelatnica i domar, a za veliki odmor ih je troje. Ovaj događaj je naveo Ministarstvo da razmisli o vraćanju radnog mjesta portira koje je ukinuto prije 20-ak godina. Portir koji će imati određena pedagoška znanja i zaštitarske vještine. No, ako se za taj posao bude nudila niska plaća, kao što su plaće domara i čistačica, ne znam gdje će se naći tih 1500 do 2000 ljudi, naglašava Stić napominjući da od škola ne smijemo napraviti zatvore.

Ako čistačice i domari budu dežurali na ulazima, neće se, napominje on, moći posvetiti održavanju škole.

- Već 15 godina na ulazu u školu tražimo osobne iskaznice zbog čega su me neki roditelji napadali tvrdeći da to nemamo pravo po zakonu.

Naglašava da je u porastu broj djece s poremećajima u ponašanju i manjkom empatije što je dijelom posljedica odrastanja uz mobitele i društvene mreže. Na tisuću učenika su iz njegovog iskustva dva do četiri takva slučaja. Problemi, dodaje, nastaju kada roditelji to negiraju i onda škola, odnosno ravnatelj ne može puno napraviti.

- Treba pojačati stručne timove u školama, ali je jako teško zaposliti psihologa jer je puno njih nakon epidemije otvorilo vlastite poliklinike i ne žele raditi za plaće kakve su u školama.

Višak je nastavnika onih smjerova koji se mogu studirati na devet mjesta u Hrvatskoj kao što su hrvatski, povijest, tjelesni ili filozofija. Ali profesori matematike, fizike, kemije ili stranih jezika neće u školi raditi za početnu plaću od 1300 eura ako mogu negdje drugdje dobiti 2000. Početna plaća bi trebala biti 2000 eura. Nedavno nas je napustila mlada profesorica matematike i informatike jer nije mogla s plaćom od 1300 eura samo stan plaćati 600 eura. A kako da ode na koncert, na putovanje... Dobar profesor u školi ne može biti onaj tko stalno sjedi doma i gleda televizor jer on mora dijeliti svoja iskustva, govori Stić dodajući da roditeljima zakoni omogućuju da dođu nastavniku i uče ga njegovom poslu pa čak i prijete.

A kod nas su nastavnici dobivali batina. Brane se tako da djeci daju petice. Ne mogu ja tući roditelje. Prijavit ću ih policiji koja će obaviti razgovor i reći da ne vidi opasnost. Ne kažem da nastavnici ne mogu pogriješiti, ali sve se može riješiti razgovorom, ali ne prijetiti, prijavljivati i slati inspekcije, ističe Stić.

Otkriva da je Hrvatska jedina država u Europi u kojoj ravnatelj škole nema pomoćnika, a ima ogromnu odgovornost. U zadnjih nekoliko mjeseci su, kaže, u Zagrebu tri srednje škole imale natječaje za ravnatelje na koje se nitko nije javio. Kaže nam da je u utorak u školi bio od 5.50 ujutro do 19.15 navečer, a prošle je godine iskoristio samo 10 dana godišnjeg odmora.

https://www.jutarnji.hr/vijesti/hrvatska/ravnatelj-jedne-od-najprestiznijih-skola-u-hrvatskoj-nedavno-je-otkaz-dala-mlada-profesorica-jer-s-ovom-placom-nije-mogla-placati-stan-15540779?cx_linkref=jl_home_g1

ravnatelj spominje brojku od 1 500-2 000 a gdje 2 000 ucas to bude 3 000 na bruto 1 700-800 dakle preko 2 000€ sa ostalim pravima + nekakva oprema za rad + nova prilagodba tehnicka objekta + 6mj. obuke +... smrzle su mi skere na zveljarinu
debotoijusto
debotoijusto

2014-04-12

Back to top Go down

Post by Sponsored content

Sponsored content

Back to top Go down

Page 3 of 3 Previous  1, 2, 3

Back to top

- Similar topics